Tuesday, December 9, 2008

Cantik atau tahan lasak??


Sy bukanla gadget freak....walaupon keje ngan IT company dgn title system engineer tp percayala...budak skolah punye hp lg canggih dr hp yg sy ade skang ni ....Biasanye gadget2 yg saye ade di beli atas dasar keperluan...ataupon dapat free....kalau x perlu..mmg sy takkan beli..lainla kalo duit dah terlebih2 hahaha...

Tapiii sy cukup bengang tul bile makin canggih gadget yg sy beli makin cepat lak bende tu rosak....lately our laptop XPS M1330 (with 4G RAM) rosak...tiba2 flat screen lcd tuko kaler hijau n then hang atau reboot sendiri...mmg hangin je bile tgh2 syok surfing jd mcm tu...tak sampai setahun pon sy pakai n nasib baik warranty ade lg 96 hari...sy terus call Dell support and they will pick up the laptop tomorrow from my house for fix ...nasib baik sy bawak balik Lenovo T400 sy dr office...kalau tak haru...bosan takde bende nak buat kat umah ni..(uwaa bile sy nak bersalin ni)...tp sy admit dlm byk2 laptop yg saye pakai...ibm still d best...tp harganyee huhu....


Sy pernah ade hp ni dulu ...sy tak beli pon tp hadiah dr pertandingan teka bilangan coklat M&Ms dlm balang mase new year event company partner thn 2007 dulu....mase tu kire hp ni antara yg canggih la sbb guna touchbutton (heat sensitve) ...mule2 mmg sonok pakai...pastu lame2 sakit hati sbb touchbutton hp ni sensitif sgt...sometimes lain yg kite sentuh lain yg kuar...sy pakai hp ni tak sampai setahun pon..sbb last2 screen die kong (nak betulkan sama cam beli baru ..baik takyah)...lgpon sy ni kasar jd tak sesuai gune bende2 sensitif ni..end up skang sy gune hp nokia zaman tok kadok dulu balik (adik sy punye hp lame) lg puas hati....jatuh ke..baling ke..steady je ..yg penting sy leh make/receive call dan bace sms hahaha


Gadget terbaru yg sy nak sgt beli ialah kamera ...kamera lame sy yg di beli mase zaman u dulu dah rosak (biasalerr harga pon murah nak expect tahan lame takleh laa....)dan skang sy sgt memerlukan kamera sbb nak amik gamba anak sy nnt byk2 hehe..hp sy plak takde built-in camera ...lgpon dinner baru2 ni company sy bg digital photoframe as doorgift (ape gune ade bende ni kalo xde digital camera huhu)

Sy dah shortlisted a few camera yg kena dgn budget sy and below are my final list....
1. Sony T77 - RM 1299


Sy sgt suke design camera digital Sony..sleek n sexy hehe model yg ni plak mmg slim (sesuai nak masuk dlm handbag yg kecik2).. Dgn latest spec (10.1 MP,4x Optical Zoom,3.0" Touch Screen LCD)..waahh sy sgt sukeeee..tp kawan sy ckp (die pakai Sony T2) camera Sony ni lawo je lebih tp quality gamba biasa2 je...die ckp elok carik brand yg mmg specialised buat camera...hmmm tu pendapat kawan sy ek bukan sy...


2. Olympus 1050SW - RM1299

Design2 kamera Olympus plak takdela cun sgt bg sy ( it also comes in blue,gold,black and pink! )..designnye nampak tough sesuai ngan function kamera ni...model ni sesuai utk org2 yg kasar dan lasak mcm sy hehe...3m water proof and 1.5m shock proof..sy tak perlu risau nak campak2 camera ni dlm handbag sy ataupon nak bawak kamera ni pegi diving nnt hehe...Spec plak...lebih kurg sama mcm yg atas..10.1MP,3x Optical Zoom,etc...sy byk baca review about this camera and many people recommend this camera for those who loves travel and take their camera where ever they are....

Setelah diskus (pujuk2..rayu2 skit haha) dgn suami sy dan juge atas nasihat kawan sy td...finally sy decide akan beli Olympus 1050Sw...bukan ape takut jd cam hp LG Chocolate sy dulu je...cantik tp susah nak jage dan akhirnye rosak (walaupon free tp sayang jugak)...jd sy beli yg kurg cantik tp tahan lasak dan berharap ianye tahan lame bile ade kat tangan sy hehe ...target utk beli plak-end of this month....insyaAllah

1 comment:

azzamoro said...

series hp zaman dulu lagi bagus dari skang. Jatuh terlompat-lompat pun tak rosak.

p/s aku add ko gak dlm page aku

Awards ~~thank you!