Tuesday, December 2, 2008

Diving~~

Waahh..thn depan ramai kawan2 sy yg nak pergi vacation....masing2 ade destinasi tersendiri....

Saye dan suami pon ade perancangan nak bercuti2 thn depan...memandangkan tuhan bg kami rezeki awal utk dpt anak...plan percutian kami thn ni di bawa ke thn depan....

Antara destinasi percutian yg kami nak pegi ialah Pulau Redang...Kenape??hehe sbb di sana kami akan blaja menyelam...sejak dr zaman university lg mmg berhajat nak buat tp paham2 jela....jd student...duit pon cukup2 je utk belanja beli brg2 dan makan....bilee dah start keje plak...duit di simpan utk belanja kawin....bile dah kawin...erk pregnant plak (syukur di beri rezeki awal)....

Mase zaman u dulu..byk jugak aktiviti yg kami buat bersama (mula2 sy tak minat sgt tp lame2 jd seronok )....antaranye:


1. Berkayak - Course Star 1 and Star 2

Mase ni dlm perjalanan nak ke pulau kapas dr kuala ibai....kat tgh2 laut tu leh maki2 sbb menyesal nape laa sy amik course ni hahaha tp bile dah sampai ke pulau...rasa puas hati sgt sbb dpt tamatkan ..sy sgt rindu zaman ni...tp kalau nak suruh sy buat lg trip 2 setengah jam berkayak tu tobatt sy taknak dah....penat gile sbb rase cam nak patah tangan ..pastu nak lulus course star 2 plak sy kena sengetkan kayak sampai separuh badan then cepat2 angkat balik ke posisi asal tanpa terbalikkan kayak...rasenye berpuluh2 kali sy telan air laut tu baru lulus hahaha...

2. Mendaki Gunung/Jungle Tracking



Saye pernah naik gunung nuang skali je...ni pon kes yg same..sampai tgh2 jalan atas gunung tu menyumpah2 dlm hati...napelaaa aku ikut trip ni...tp sy sgt berbangga bile naik puncak..walaupon mase tu byk halangan ngan hujan lebat tgh2 jalan...









Lepas dr pengalaman naik gunung tu..sy rajin plak ikut trip jungle tracking.. yg ni kurang penat sikit sbb mendaki pon sikit2 je... tp aktiviti ni sy dah start mase zaman skolah lg...







Seingat sy last skali trip yg saye ikut ialah trip ke Pulau Tali Kail di Hutan Belum,Pahang...trip yg ni lebih kepada leisure...tak penat sgt..lgpon kami duduk kat chalet....siang buat aktiviti jungle tracking dan juga naik bot utk tgk permandangan then malam2 enjoy barbecue....




3. Rock /Wall Climbing
Aktiviti ni bukan aktiviti yg saye minat pade mulanye...bermule dgn temankan asri dan kemudian sy suke2 mencuba plak (sy panjat yg senang2 je hehe)..tp rezeki asri tak lame dlm hobi yg satu ni sbb tak lame lepas tu die accident dan patah tulang ibu jari kaki (ibu jari kaki sgt penting semasa memanjat)....kesian kat die sbb kasut sume dah beli dan harganye bukan murah...last2 kasut tu di jual pada member sendiri...sy rase ade hikmahnya jugak..kalo tak mesti tiap2 minggu terpacak kat batu cave tu hehe...



Kebanyakan aktiviti yg sy buat biasanye takdela byk kali...sbb sy ni cepat bosan..dan sekadar nak mencuba je..bile dah dpt cube sendiri baru sy puas hati...lgpon sy byk ikut asri buat aktiviti..bg support utk die...

Sama la mcm diving ni...of course org yg excited lebih ialah suami saye....tp saye seronok tgk die hepi n buat saye nak ambik sama2.....sekarang ni as preparation suami sy pegi swimming class every weekend ( tulaa mase kecik2 takmo belaja berenang dlm parit)... sy plak mujur mase belaja kat mrsmkt dulu wajib belaja renang dan bolehla berenang sikit2 ...

Kami dah pon survey2 diving center kat area2 berdekatan dan berkire2 dgn budget yg diperlukan....

Mule2 kami akan amik course PADI Open Water Diver ...yg ni kalau buat kat pool je lebih murah ...budget dlm RM700-900 utk 4 hari...tp memandangkan kami nak buat separuh dlm pool dan separuh lg on island...so budget bertambah ke RM 1500 seorg. (termasuk penginapan)..tak termasuk dgn scuba gear yg kami kena beli sendiri seperti mask,fins,wetsuit etc....so budget kami mencecah ke 5k (berdua) utk aktiviti ni...Plan utk amik course ni plak pade April thn dpn ...InsyaAllah rasenye sempat lg kami nak kumpul duit sampai April nnt ...

Yg seronoknye..once kami dah dpt certificate utk course ni..kami leh join trip diving kat mane2 (cita2 sy nak menyelam di Pulau Sipadan) ...

Plan asri utk amik course ni sampai ke peringkat Advance...sy kate haha tgklaa kalau sy larat ikut..kalau tak sy ngan anak duduk hotel jelaa..bg moral support dr sane hehe...


p/s: nyesal plak cuti awal2....bosan gile duduk umah sorg2...


3 comments:

LiZa said...

respek aku ko minat activity2 cam ni..masa muda2 dulu..aku join jungle tracking n naik gunung yg rendah2 jer..gunung jerai jer pernah aku naik..mmg guna trek hiking..huhu..

Farah said...

kalau ade geng mmg seronok nak buat..kalo sorg2 rase malas gak hehe

MeL said...

owh..i pn nk amek diving licence! patut nyer last year but pregnant kan hehe :) jealous tgk husband salu gi diving ngan kwn2 dia huhu

Awards ~~thank you!