Sunday, April 19, 2009

4 month~~


Haiii......Hari ni saya nak cerita pasal diri saya....

Macam biasa every month mama bawak saya pegi klinik utk timbang dan cucuk..tapi saya suke sgt sbb bln ni takde cucuk..yeay!!selamat peha saya yang gebu ni hihi...kali ni daddy takde...kena ganti lab die yg die ponteng selasa lepas... so mama drive sensorg...selamba je die letak carseat saya kat depan padahal daddy tak kasik sbb kat dpn tu ade abs..eh silap airbag....mama cakap jgn bgtau daddy tau...

Berat saya @ 4 month - 6.6 kg

Erk apesal naik 0.4 kg je??agaknye sbb demam beberape hari lepas...saya asik muntah2 lepas makan ubat..yakk saya tak suke makan ubat tp mama sumbat gak masuk dalam mulut saya...die ckp nak cepat baik kenala makan ubat...yela saya redha je...tu yg naik pon tak byk....takpela...pasni saya nak minum susu mama byk2 ek...

saya sekarang dah pandai.....

1.Mengiring....meniarap sendiri masih tak berapa pandai...memerlukan pertolongan mama untk menolak bontot saya lepas tu leh pusing sendiri...

2. tak demand nak tido siang dlm buai dah...saya paling suke tido secara meniarap dan boleh tido lama sampai 2 -3 jam ....mama saya sgt suka...die ckp pasni kalau nak pi bawak saya jenjalan mane2 pon senang skit takyah risau pasal buai...hehe saya mmg suka ikut mama saya jalan2 sejak dari dalam perut lagi :D

3. Dah kenal nama sendiri...bila daddy atau mama sebut nama afif...saya toleh hihi. ..ape saya tahulaa nama saya afif!dulu jual mahal je skit hehe..

4. Meng'ulat'....kalau mengantuk...saya suka buat perangai lembik kan badan macam ulat tu....so itu sign utk saya suruh mama tiarapkan sbb saya nak tido...haha mama saya layankan je...

5. Kayuh basikal hahaha...bila nampak kaki saya terlonjak2 macam tgh kayuh basikal ni tandanya saya nak mintak ambik...seronok nampak mama/daddy sbb saya ingat mama/daddy nak dukung saya hohoho...tapi kadang2 diorang saje takmo layan...isk isk cara tu tak jalan ye...saya meraung laaa hahaha padan muka ...

6.Pegang barang dan masukkan semua barang yang berdekatan kedalam mulut saya...kalau mama dukung tudung/baju mama jadi mangsa.....

sshhh..takleh bising2 nnt tuan besar belakang saya ni bangun.....

7. Bila tiarapkan...leher saya dah kuat..saya dah boleh angkat kepala sendiri...hoayeah!
Tengok....saya dah boleh angkat kepala hehe..

pasni saya akan usaha bersungguh utk pandai berguling sendiri dan seterusnya merangkak plak....


Kat bawah ni mama saya punya entri:

saya baru perasan rambut afif gugur...especially bahagian belakang...saya tanye mak dan makcik2 saya...diorg kate tu namanya 'cukur bantal'....aah baru saya perasan rupa tmpt yang takde rambut tu macam 'U'...hmm rase mcm tak comel plak tgk rambut afif tak sekata.....adekah saya patut botakkan???daddy afif ckp nak botakkan sebelom balik umah tokma die awal bln 6 nnt....huhu sayang plak rambut afif skang sbb kaler perang hehe ...mama sukeee :D....agak2 boleh dapat ke balik rambut kaler tu bila dah botakkan??

17 comments:

Hasliza said...

alooo afif..wah,dah pandai way entry sendiri..huhu..nanti ajar abg wafiy yer..:)..anyway,elok gak botakkan farah..ko tak pernah botakkan lagi si afif sejak lahir kan..org kata elok gak buang rambut dalm perut tu..let new and fresh hair grow..just sharing my thought:)

Farah said...

aah la liza..aku tak pernah lg botakkan..tula nampaknye kena botak gak ni nnt rambut die leh tumbuh sekata...

abang wafiy nak belaja blogging jugak ke...alaaa senang je..-from afif

p!nkerton said...

athirah yg dah cukur pon ada jugak simptom cukur bantal tu haihh~! tensen aku nak tunggu rambut dia lebat heheh..

mustakhlis said...

Afif bile nak datang MMU lagi.. hantar daddy pg kelas. Nanti uncle Amin belanje chicken chop, ok.

fulltimesinner said...

woh... afif dah boleh meniarap!!! dah boleh main dota dah ni!!! bagi laptop kat dia plssss...

weh amino mung pong ada sining.. ada brani meh la lawan dota dgn aku (aku tag team dgn afif) huhuhuhu... 0wnag33333!!!

-poklong bukan polong :D

ummuabdullahsyaakir said...

salam ziarah n slam perkenalan,jmput dtg blog n vote Abdullah ye:)

Afif comel,rmbut ikal:)

SOHO Mama said...

Kalau mak I tu, mesti dia setuju Afif dibotakkan kepala..! Anak2 I lahir2 semua rambut perang..botak ke tak botak, bila dah makin besar makin kureng sikit perangnya. Tapi masa Amsyar dulu, dia pun cerah, lepas botak rambut perang jugak keluar. Skrg dah 8 tahun, taklah perang sgt :)
Afif dah sunat?

~shafini said...

hepy 4 months old afif! raisya dah botak pon rambut tumbuh pelik..kat tengah ngn kat depan dl..tapi atok sedare dia yg tlg cukurkan tu ckp benda tu normal..dah panjang sok tak perasan dah =)

azzamoro said...

woit mengulat ko panggil. kelakar kan baby lembikkan badan..hik hik.. term baru ni. aku leh praktikkan.

mustakhlis said...

okeh, jom afif kita lawan dota, awak tagteam ngan poklong.

Farah said...

fatih:tulaaa..mak aku ckp normal mcm tu..

mukhtahlis:uncle amin,saya takleh lagi makan laa....tp mama ngan daddy sy ckp diorg boleh tolong makan kan hehe...haihh ni sorg lagi ajak saya main dota...mama soh mengaji laa..

paklong:shhhh jgn ckp kuat2 nnt mama marah....mama tak kasik pegang laptop sbb air liur afif dok menitik2 atas laptop abis basah...ni pon mama tolong taip hehe..

ummuabdullahsyaakir:salam kenal jugak :D..saya dah vote hihi..syaakir pon comel juge

SOHO Mama:yela kak Milie,mak ngan mertua mmg dah lame suruh cukur tp mama die degil hehehe...erk afif lom sunat lg...

Fini: Erk...ye ke??hmm btul gak tu..kalau dah lebat esok maybe tak nampak sgt kan..

Azza: hahaha aku byk term baru...main reka sendiri..tulaa mmg macam ulat pon...

MeL said...

yeay! xlm lg da bley buat sendiri tu. cepat je da 4bln kn, mika dl pn rambut gugur ms 2bln sbb lum pnh cukur lg. igt thn ni jgk nk buat akikah, kasi botak sekali kepala tu hehe..

semut-terbersin said...

oo cukur bantal tu ingatkan kene kat baby yg cukur botak je..afif tak cukur botak pon kene gak..mmg ptt kene botak gak laa kot? tp sian laa tgk kepala derang botak gondol..

Farah said...

Mel:hehe i ikut nasihat u ,selalu latih die meniarap..semalam die dah start guling sendiri..tp tak sempat nak snap gamba la huhu..afif ari tu akikah dan cukur jambul buat sekali cuma tak botakkan je...

Ila:huhu tulaa sebenarnye aku lebih sayangkan rambut die yg perang2 tu hahaha..tp atas nasihat kawan2/mak/makcik2...nampak gaya mcm kena botak jugak..

sarahsayangjiman said...

....ala comeynyaaaaaaaaaa....

apis (bukan nama sebenar) said...

adik afif,
ooo..dah pandai mengulat ye
mana belajar skill tu?
hehehe

kak Farah,
it's better akak cukurkan rambut afif tu
bukan sebab untuk ikut adat semata-mata
tetapi secara sains pun,
digalakkan macam tu ;)

afif,
lepas ni abang apis ajar bergerak sambil meniarap ye
boleh kita main kejar-kejar nanti

hehehe~

Farah said...

mai:hahaha mestilaa anak sape kah kah kah pasan punye mak..

apis:aah laa weekend ni cadangnye nak pi botakkan kepala afif..

Awards ~~thank you!