Friday, April 17, 2009

Depocon~~

Maybe ramai kot yang dah tau ape itu depocon..semalam saya pegi PPUM utk ambik injection kali kedua saya....saje nak share pengalaman saya menggunakan suntikan depocon as my family planning..yelakan dah namanya bersalin secara c-sect...plg cepat pon boleh ade baby dalam mase 2 thn lg.....

Kenape yer saya pilih injection depocon?

1. Saya tak cukup disiplin utk mengambil pil perancang...kang terlupa laa ha tak ke kes naya....
2. saya 'seriau' (bhs org utara)....nak pakai iucd...sbb pk bende tu di masukkan dlm badan saya..
3. saya seriau jugak nak tanam implan kat lengan...yela takut nengok implan tu terjojol bawah kulit lengan saya...
4. Saya juga tak suka pakai 'getah'....bahaya jugak..percentage utk terlepas pon agak tinggi...

Jadi saya rasa injection la plg sesuai dan selesa...harga pon takla mahal sgt dalam 36 ringgit utk 3 bln....so setahun 144 ringgit.....saya pernah tanye pusrawi tmpt saya bersalin dulu...caj utk pasang implan (3 thn) ialah 700 ringgit...mak aii mahalnyaa....tp yela utk 3 thn sekali pasang worth it jugak kan...

Side effect dari injection pulak:

1.Mula2 lepas injection akan terasa kebas dkt tmpt kena inject (punggung) dan rasa seperti membengkak...nurse ckp biarkan je...jgn gosok2 atau urut...sehari dua bengkak akan surut..

2.Period tak berapa teratur....dan kalau kluar pon setompok2 dan tak lama....

3. Mula2 dulu nurse yg inject tu warning saya maybe after injection ni badan saya naik...tp takde plak badan saya gemok...maintan 53 kg lagi (smlm baru timbang)...

4. Tiada kesan padan susu saya...tidak berkurang pon...ok selamat utk mommy yang breastfeed...

Okla...nak kena memasak plak...dah 2 hari mc....mama afif plak tak sihat and my a** plak bengkak sebelah hahahah....duduk umah takde mase sgt nak update dan baca blog kawan2.....uhuhu...

9 comments:

MeL said...

i pn xpakai apa2 lg ni..xdecide lg, bahaya kn. yelah caesar kn. klu normal terbabas pn xpe. klu caesar seriau nyer. skg ni i pakai kira je hehe..ms planning nk pregnant pn i kira jgk, terus lekat pregnant si mika tu ;p

Elyn said...

erm bile baca dr farah nyer testi ni... cam nk try je!!

azzamoro said...

aku tak pakai pape pun. sebab mmg nak baby lagi.. huhu...selamba x?

Farah said...

Mel:i tak reti kire hari laa...main agak2 tu yg takut tu..

Elyn:hehe try laaa utk 2 bln pon ade jugak...kalau tak serasi lepas tu tskyah amik dsh..

Azza:huhu nak bb jugakk...tp planning utk kebaikan diri dan keluarga hahaha...

Cikpid said...

Salam singgah..sy mkn pil..huhuhu..tapi kdg2..blk umah mertua terlupe nk bw pil sama..haa..baru laa kalut..lps ni rase nk amik injection gaklaa..tapi period x ok eh?ke ikut org jugak ek?

Farah Ikin said...

kita pakai iucd skang and so far benda tu takder membawa kemudaratan apa pada badan...dan kite bila dah pakai iucd pun tak usah risau nak ingat makan pil...dulu makan pil asyik lupa ajer..tu yg samapi tiga skang ni...hehehe..jadi skang t\kena hati2 lah

Farah said...

cikpid:salam kenal...huhu bahaya kan kalau lupe...haah la kesan period tak teratur...dtg kejap2..sikit plak tu..tak taula pada sume org atau sesetengah je...

ikin:makcik2 saya pon byk rekemen soh pakai iucd sbb die kate tak kacau hormon badan dan takut naik badan..tp saya takat ni ok lagi...kalau tak ok, pilihan kedua saya maybe iucd :D

mamawafiy said...

hi farah..salam singgah..

saya rasa entry ni mmg bagus utk saya yg tgh cari kaedah yg plg seswai utk famil planning..ye la ank 1st c-sect..pastu cukup2 2 thn saya dpt bay ke2...ni yg nak kena family planning ni....nurse bagi saya pil noriday tapi saya x makanlagi..takut beb...saya pun rasa saya nak amik injection...senang skit utk org mc saya ni....

Farah said...

hi mamawafiy...

hehe glad that my entri helps some people to decide which family planning they want to use....anyway saya pon kadang2 singgah blog awak jugak...kite tukar2 link ek..

Awards ~~thank you!