Tuesday, April 14, 2009

Bila orang lelaki jaga anak~~

Hari ni ummi afif tak baik lagi dari demam......so mcmmane ni?? sape nak jaga afif??saya dah pon ambik EL hari isnin ...takkan nak EL lg (saya nak jugak jaga repo utk masa depan karier saya)...nak hanta kat mak kat klang...alaa leceh laa nak pegi balik meredah klang yang jam itu hohoho mintak maaplaa..ade gak terpk nak bawak afif pegi opis...isk ngarut je..daddy plak ade lab pagi....hmmm...last2 daddy pon mengalah.....so hari ni afif duduk dgn daddy la ek....

saya tak pernah lagi tinggalkan afif sorg2 dgn daddy die sblm ni....kire first time la ni...
pagi pergi kerja pukul 8..afif dah pon bgn mase tu...saya dah siap berikan susu pada afif sebelom pergi kerja..tp belom mandikan sbb tgk afif masih mamai....

pergi kerja dgn hati agak risau jugak...pukul 10 sms daddy tanya afif dah mandi dan minum susu ke? (afif minum selang 2 jam)...dah katanye...ok lega....tanye lagi..nangis tak??....tak... jawab daddy..alhamdulillah daddy memang boleh harap hehe...pukul 12.15 (mintak kuar awal skit) balik umah jap...beli lauk siap2..makan ngan daddy je kat umah...afif dah bgn dan baru lepas minum susu....rumah agak berselerak skit dgn napkin ,tuala ,bedak bertaburan di biarkan atas katil (ni mesti kes daddy mandikan afif pagi td die biarkan je semua)...takpela......

before balik ofis semula pukul 1 tu saya tidokan afif semula dalam buaian....sampai opis ati lega sbb separuh hari dah lepas...lagi beberapa jam je nak tunggu balik....pukul 3.30 daddy call...kelam kabut tanye ape nak buat afif menangis.....suruh daddy check pampers....ooo beyak rupenya....afif mmg tak suke bontot penuh ngan poo poo....kena basuh cepat2...

tak sampai setengah jam daddy call lagi...lepas basuh berak,cuba plak bagi susu ...afif taknak...dan start mengamuk....saya suruh daddy cuba lagi bagi afif minum susu...kalau tak boleh jugak cuba pujuk2 atau main ngan die.....bawak keluar jalan2 ke (dalam hp dah leh denga suara afif menangis)....tak sampai 10 minit pastu daddy call lagi ckp semua cara tak jalan....isk baru pukul 4.15 ni ..nak tunggu lagi sejam lebih je nak balik.....saya teringat dulu afif pernah gak meragam mcm ni mase baru habis pantang....mak saya aja bukak baju anak dan mandikan....saya suruh daddy buat camtu...sementara saya plak mintak permission utk balik pukul 4.30 dari boss...nasib baik bos approve....sampai je kat umah daddy dah siap mandikan afif dan afif pon dah tertido...agaknye selesa sikit lepas mandi.....nasib baik saya teringat ajaran mak tu hihi....

hmm keadaan rumah plak kali ni bertambah dasyat...baju afif berterabur....selimut ngan lampin dah bersepah atas sofa kat ruang tamu plak...atas meja makan penuh dgn mangkuk berisi air (daddy guna utk cairkan susu afif) ...hahaha mcm kapal karam umah saya mase tu...takpelaa..sian daddy kena jaga afif hari ni..meragam plak tu...sepah2 tu di maafkan...hahaha mcm tulaa kisahnyaa bila org lelaki jaga anak....kelam kabut umah di buatnya...apape pon tima kasih daddy sbb tolong jaga afif hari ni..skit pon daddy tak mengeluh...mama tambah sayang daddy camni hihihi

16 comments:

MeL said...

kelakarlah farah ;) hmm at least husband u tau mcmne rasanya menjaga anak seharian. kira separuh hari je tu, bkn sehari suntuk ;p
rasa nk tgk jgk mcmne husband i jg mika tp nak bg excuse ape ek? hehe sj nak dera dia. cmne lah agaknya..

Elyn said...

hihih cam lawak je kalo bapak jaga anak..... plak tu kene anak meragam haru gak!!!

tp caya la daddy afif x merungut pun!!

Hasliza said...

fitri awal2 lagi tak nak jaga wafiy..kekadang geram gak tapi fitri mmg tak leh jaga wafiy..tak sabar..bila anak nangis meragam..mesti dia marah..apalaa si kecik tu tau..aku mmg tak percaya langsung dia jaga..wafiy plak skrg ni kalau mama takder..sikit susu pun tak nak minum..tak main laa susu botol..nak yg original gak..huhuhu

azzamoro said...

citer ko ni buat aku teringat 1st time aku tinggalkan Airyll ngan husband aku. sama jer la ngan laki ko. RUmah bersepah bagai nak rak. pastu call n sms aku every hour. Balik keje je, laki aku terus pas Airyll kat aku, dia terus terlentang depan tv kat ruang tamu. dia cakap penat gile. baru dia tahu camner jadik mak.. huhu

Farah Ikin said...

saya baca kesah awk ni tergelak kehkehkeh sorang pun ada..kelakar tul lah

Farah said...

Mel:tulaa terpaksa la die jaga....haihh sonoknya jadi u takyah risau pasal maid/bbsitter ni...bile jadi camni kelam kabut gak..

Elyn:mmg lawak pon..malam sebelom tu dah tanya byk kali bila nak kena bagi susu...nak mandi cemane..hahaha

Liza:hahaha kadang2 org lelaki ni bila anak nangis..die bukan marah tp die cuak taktau nak buat ape....

Azza:hahah tula rasakaaan!!

ikin:hihihi bessnya kalau dpt jadi SAHM macam awak ..

Anasfadilah said...

rumah kapal karam tu yang tak tahan tu..tapi takpelah..ok la tu

dah tolong jaga anak:)

p/s::lawak je baca

Cherry blossom said...

hehe..lawaknye..Masa aku baca mula2 aku buat prediction yg die tahan setengah hari je.tak sangka pulak sampai ke ptg siap tak merungut tu..bagusla Asri..nnti kalau aku da ade hubby nak mintak traning dgn Asri heheh..

mummy_adam said...

huh.. xdapat dibayang kan lah.. terrer lah daddy.. terbukti kemampuan nyer.. hehe.. kapal karam pun xkisah lah.. janji anak ok..

Ibnu AbRaawi said...

hahaha
serius kelakar entri akak ni

tergelak saya sorang2 kt bilik ni

hahaha

(bkn susah jd mak tau)~

Farah said...

dila:aah takpelaa kapal karam ponn..

ida:ahaha sblm ade anak pi menuntut ilmu dulu yerr..

mummy adam:btul btul..janji anak ok

IbnAbRaawi:hoho tak sangka ade pembaca lelaki...haah bukan susah jd mak..kena lebih sikit je..

Ibnu AbRaawi said...

hehehe

the only male reader?
takpe kan

pembetulan:
bukan senang jadi mak

hohoho

saya link kan blog akak ye ;)

Farah said...

hehe ade sorg lagi male reader..paklong afif hehe..org lua hang sorg la kot

boleh...sila2 link..

SOHO Mama said...

Masa I anak sorang dulu (Amsyar), kalau dia nangis2, I bawak dia dlm kreta drive around the neighbourhood..dia pun tido dlm carseat dia.

Masa I tgh takde maid, si no. 3 Armand (baby yg paling paling cranky antara 4 org ni) dalam umur Afif skrg ni..I melawat kawan masuk hospital so bebudak tinggal dgn papanya...haaa papa kat nak solat pun mcm tak sempat..??

Masa2 ni lah baru they all faham betapa stress nya kita kdg2 :D

Farah said...

SOHO Mama: btulla kan..bila dah ramai2 anak lagilaa kelam kabut dan kadang2 stress...huhu sy pon sedang berkire2 perlukah maid bila anak dah ramai nnt?

apis (bukan nama sebenar) said...

thanks akak
saya dah link kan blog akak
suka dengan cerita akak

membuatkan saya tak sabar nak ada anak sendiri pulak

hihihi

(ishhh..belajo pun tak habis lagi, dah gatei nk ada anok..hohoho)


hai afif!~

Awards ~~thank you!