Friday, May 1, 2009

Create header using Scrapblog~~

Hai kawan2...hari ni saya nak aja macammane nak mencipta satu header yg comel menggunakan scrapblog....

pesanan saya,sila pastikan anda menggunakan internet connection yg bagus (atleast 3G)...sbb kalau tak loading utk gamba dan publishing akan mengambil mase yg lama...

1. Go to this website: http://www.scrapblog.com/

2. Sign up for free then login to the scrapblog...

3.Click create a scrapblog...

4. Next anda akan dapat page scrapblog builder seperti ini....

5. Anda boleh pilih samaada mahu menggunakan template yg sedia ade atau buat sendiri template anda.....saya lebih suka memilih start with a blank page...

6.Nampak kan tab-tab yg ade di sebelah kiri anda tu....sila buat satu2 dgn meng'upload'gambar2 dulu...kemudian di ikuti dgn memilih sticker dan background mengikut suka....sila pilih elok2 sbb bukn semua free....

7.ok dah pilih semua yg anda suke?sekarang kita boleh start play around dgn bahan2 yg ade mengikut kreativiti masing...hanya click and dropkan item2 yg anda nak letak kedalam scrapblog...

8. Sila guna tab text & ballons utk masukkan sebarang text dlm scrapblog anda....di sebelah kanan anda ade beberapa function utk meng'edit' text....
9. ok sila touch-up scrapblog anda sehingga puas hati...rase2 dah cukup comel....save kan dulu..dan bg title utk scrapblog anda....lepas tu publish kan...

10.Ok utk men'download' hasil kerja anda tadi ke dalam laptop/pc sendiri...sila klik file>export as JPEG>download dan save kan file td ke mane2 folder dlm pc anda...(anda tak akan dpt download sekiranye belom mem'publish' scrapblog anda)

11. Dah selesai kerja anda di scrapblog....edit2 skit size scrapblog anda tu menggunakan paint/photoscape...kalau tak nnt header jadi penuh satu screen...and lastly upload scrapblog td ke dalam header blog anda....

Senang je kan.....ke tak dapat buat jugak...??kalau ade sebarang kemusykilan sila drop by dlm comment saye...

p/s:terasa seperti sdg membuat manual document utk customer plak ....tp kalau bg yg macm ni sure kena reject hahaha...


11 comments:

atulhani said...

cool.. nanti saya buat pulak kalau takde keja. hehe

Farah said...

sila2.. :P

Nurhayati said...

bagus yer..leh wat blog cantik2 pasni.. tapi I nye blog amatla tak cantik.. takde design lawa2 cam uolss semua nih.huhuhu kemalasan ya amat..

Elyn said...

tq nnt nk cube la kalo tgh rajin hehehh

Jiji said...

tenet kena pantas.. kalo tak agak berkurun jugak nak tunggu element tu load hehehe@!~

mrsharis said...

fuiyoooo farah..

skng ni dah jadi tutor pulak..hehehe..
credit to elis..dah lama nk buat tapi malas tk boleh nk dibendung la..

Farah said...

yati:eh blog u simple yet nice...byk2 sgt letak pon serabut jugak per..

elyn:nnt saya buatkan satu utk wafiq ek..

jiji:btui2...tenet kena power..kalau gprs mmg tak dapek laa..hahaha..

liya:hahaha tutor tak bertauliah...haah saya mmg dapat tau scrapblog ni dr eliss...

mummy_adam said...

nak try jugak lah.. hehe

apis (bukan nama sebenar) said...

wow!
macam best je

thanks for sharing kak farah ;)

Farah said...

mummy adam:hehe mehla kite mencantikkan header blog..

apis:takde hal..sharing is caring

jom makan said...

salam Farah,tercari2 tutorial cam ne nak buat header tu,dah cuba buat tapi x jadi2...blog saya kosong je...insyallah nanti nak cuba ..

Awards ~~thank you!