Monday, May 25, 2009

Makanan org sakit~~

Hmm bila dah jadi isteri ni.....saya rase selalu je kena jadi kreatif .....bukan sahaja kena kreatif dalam menghias rumah...mendidik anak....juga perlu sentiasa kreatif dalam bidang memasak...supaya husband tidak bosan dengan makanan yg sama je....lagi2 yg macam saya ni yg jarang dah makan luar...

Bila daddy afif tidak sihat....mula laa perangai mengada2 die datang...semua makanan yg biasa saya hidang dan menjadi kegemaran....luak sikit je.....even saya masakkan singgang daging yg mmg menjadi feveret pon die tak sentuh..katanya tak lalu nak makan......bila time2 macam ni...mulala otak menjadi buntu......walaupon dalam hati ade sedikit sedih sbb makanan yg kite penat masak die tak sentuh pon.....bila di tanya nak makan ape...jawapannye tetap sama "apape jela" haihh susah btull!! kalau la ade nama makanan apapejela boleh gak saya masakkan...masalahnye takde!! tp sebagai isteri kenala berfikiran positif kan.....husband tgh sakit nak wat cemane.....

Dengan menggunakan bahan2 yg sedia ade kat rumah..saya pon cubala beberapa masakan yg saye rasa kena kot ngan tekak org tgh sakit ni...

antaranye....bubur nasi dgn ayam menggunakan brown rice (rumah saya mmg takde beras putih)....saya rasa bubur nasi dr brown rice baunye lebih harum dan menyelerakan dari menggunakan beras putih....husband habis makan semangkuk! alhamdulillah...baru saya nampak die berselera makan..

Untuk minum petang...saya buatkan jus alpukat sbb bahan2 semua dah ade dalam fridge..... resepinye saya dapat dr Mel....first time buat... letak coklat Hershey's byk2...fuh mmg sedap!!!sengaja saya buat lebih sikit...husband sampai tambah 2 kali...hihi sonok! sonok!
Untuk dinner plak...saya ingat nak buat mee kari..tp pernah buat dulu..husband tak makan lansung.....selongkar2 barang kat dapur...tgk ade Maggi Kari Berapi!! hehe buat Maggi jela malam ni...so inilah hasilnya...letak plak cili padi...ngan telur...fuhh berpeluh2 husband makan..habis semangkuk besar....

Sebenarnye nak puaskan tekak husband time sakit2 ni takdela susah sgt....tak perlu pon masakkan makanan mewah2.....yg penting makanan tu kena panas2 dan baunya kena harum so die berselera sikit nak makan......mcm maggi ni ha letak bawang byk2...pastu perencah bagi lebih skit...mmg kuat baunya...bubur nasi guna brown rice pon lebih wangi dr bubur nasi dr beras putih...tak caya?? cubala!!

13 comments:

azzamoro said...

ko buat aku lapar. dahla aku start nak ganti pose arini. 20 hari lak tuh sebab masa pose dulu dalam pantang. uwaaaa

p/s aku tengah keras jerk kt tmpt aku ni. orang lain semua pi lunch. adoi

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku tengah pose ni..adushh..megi pun aku leh terliur :P

MeL said...

yummy2! i pn da start pose huhu ;)

Jiey^Mien said...

sedapnya la hai megi tuh.. tingin la plak..

Cikpid said...

amboiih..isteri mithali ni..buat cik abg rase nk demam selalu ni sbb layanan tiptop..hehehhe..

jus alpukat tu mcm best jek tuh..

Farah Ikin said...

hai..sedapnyer bubur nasi tuh?...kena lah sabar layan kerenah suami k..

Farah said...

azza:uwaaa!!aku pon byk ni kena ganti pose...14 hari lagik! takpe azza chaiyo!

eliss:boleh makan mase buka nnt..sedapppppppp

Mel:i kena sambung pose esok hihi..hari ni bersuka ria lg..

Jiey:sedap2..try yg maggi kari pedas berapi tu..lagi sedap dr yg biasa..

cikpid:kui kui kui...sekali sekala jd mithali..nasib baik la husband jarang2 sakit :P

mmg sedap jus alpukat tu..tryla!

ikin:haah rase lebih sedap bile guna brown rice :D...btul2 nak melayan suami mmg kena saba..

semut-terbersin said...

haah laa..hubby aku pon kalo aku tanye nak makan ape..aper2jelaa..haih tensen tau kalo dapat jawapan gitu..huhu rajinnye farah nii..isteri mithali sungguh1! caya la!

Farah said...

eh ila..ingat ko dah bersalin dah...hehe itulaa aku pon peninglaa kalau dpt jawapan mcm tu..

isk isk isteri mithali apenye masak meggi kat husband hahaha..

mummy_adam said...

waaa... sedap nyer bubur nasi, apulkat juice n maggi tu.. boleh tak, i nak order utk esok?? ada delivery service x?? hahaha

u nie rajin lah.. salute u.. A++++**** cukup x??

U-jin said...

aiseh tgk magi..lapo lak rasanye malam2 ni...ahaks..

mummYaeesh said...

fuyooo nampak sedap jerk bubur ayam tu..org lelaki klu demam mmg mengalahkan bdk kecik manjanye tp klu weols dmm pun cmtu gak gayanye..hiks!tetiba rasa nk demam la camni..hiks!

jus apoko namanye tu..sgt marbelles rupenye!harusku intai itu recipe!

Farah said...

mummy adam:hihi..takde delivery service yang oii..meh aa dtg umah ..kite masakkan hihi..

U-jin:hahaha mmg kan..kalau tgk maggi terus rase lapo :D

mummyaeesh:jus alpukat laaa...sedap youu..try la senang je!

Awards ~~thank you!