Saturday, May 16, 2009

Super teacher in progress~~


Eh eh..saya bukan la dah tukar profession terus...amboi jauhnye larik kan..dr seorg system engineer ..sekarang sudah jadi presales engineer....kepada seorg guru...

Hari ni tak di sangka2 saya dapat offer jadi seorg guru tuisyen (part-time) di sebuah pusat tuisyen area rumah saya ni...haha nama pusat tuisyen terpaksa di rahsiakan nnt mane tau ade mak pak budak tuisyen situ anta anak depa baca blog ni terus tak jd anta dah hahaha....

nampaknye ni rezeki saya di hari guru hehe...

Saya pon tak sangka dapat sbb tu satu-satunye pusat tuisyen yg saya mintak utk mengajar hahaha dan saya pegi interview dalam 2 bln lepas...walk in je ok!....memandangkan husband saya tgh studi mase tu..so kami pon willing utk sama2 carik part-time utk menampung expenses kami .....tp sampai husband saya dah habis studi n start keje balik awal bln may ni still takde response dr tmpt tuisyen tersebut so kami pon ingat takpela..takde rezeki la tu.....rezeki daddy pulak dapat balik position sama di tmpt kerja lama (ya kami selalu pk positif bab rezeki ni...kadang2 lambat...kadang2 cepat tp rezeki ttp ade asal kite berusaha).....

Kalau ikutkan saya tak perlukan wang lebih pada mase ni (sudah cukup sebenarnye sbb hampir semua expenses di tanggung husband bila die bekerja) tapi saya terima juga tawaran mengajar tersebut setelah mendapat izin suami...babysitter pon willing jaga afif sampai malam...lagipon hanya pada hari jumaat malam..dan untuk permulaan saya akan mengajar subjek BM utk form 4 selama 2 jam....ok la kan?? lgpon hari jumaat saya habis kerja pukul 5...ade 2 jam utk saya masak dinner dan berehat sblm mengajar....

Walaupon upahnye tidak selumayan mane sbb saya hanya mengajar 2 jam seminggu tp oklaa...boleh ape buat simpan duit nak beli handbag coach pujaan hati saye (setahun simpan baru dpt kot !) hahahaha atau simpan utk next vacation plak ke ....tak kisahla yg penting saya ade duit tambahan lagi..

Saye teringat pesanan ayah mertua saya pada adik ipar saya (perempuan) yg bakal bertunang bln dpn...katanye..walaupun suami tu mampu nak sediakan semuanye...tp kite org pompuan kena jugak buat simpanan utk diri sendiri....mane la tahu satu hari nnt suami tiba2 jatuh susah...sekurang2ye bolehla kite plak yg membantu (bkn ayat sebenar sbb ayah mertua berckp dalam bahasa terengganu)...

12 comments:

Nurhayati said...

alhamdulillah rezeki datang bergolekkan.. nak wish Selamat Hari Guru buat guru baru =)

pasni kumpul duit leh beli ape yg diidamkan.. tak sabar nak tgk Coach pilihan hati tu.. best yer dah ada side income.. bila la nak dapat side income gak ni..

Elyn said...

selamat hari guru bakal guru huhu..... Rezeki tu! Sya pun tgh plan nk buat part time la.... Jeles plak tgk awak heheh

mrsharis said...

Alhamdulillah..rezeki jangan ditolak beb. Ok la tu..jd cikgu tu kan tugas mulia.. Besar pahalanya tau..

Cikpid said...

wahh..bagus tuh.eko tgh gawat2 ni kite kene carik keje smbilan..chaiyo2 cikgu engineer..cikgu garang2 sket tau..hahaha

Dayah said...

SElamat HAri BAkal Guru for Cikgu Farah..hihih

mummYaeesh said...

teringat masa weols jd guru tuisyen dulu!masa tu weols peknen pastu mengajar subjek geografi + sains utk form 1-3! sempat mengajar 2 minggu jerk pastu surrender!sbb ajar dak2 cina bukit, ckp melayu tak paham ckp omputih pun terkulat2 sblm weols sakit ati dan terkenan lak kat baby dlm perut tu (yaeesh la tu) baik weols benti!woohoo

azzamoro said...

selamat la mengajar... best tawwww... hehehe

p/s aku suke subject math jerk..:P

atulhani said...

bagus.. bagus.. hmm farah, apsal post nursing wear tu mesti dok kat atas.. memang sengaja letak tarikh 1 june ke?

Farah said...

yati:alhamdulillah...hahaha alaa malu la aii...beg coach pilihan hati ade byk tp bila ntah leh dpt satu ...

Elyn:tenkiu...hihi saje je menambah pendapatan sementara kudrat masih ade..

liya:haah betul...guru tugas mulia :D

cikpid:hehe tgh gawat2 ni kena berjimat dan kena rajin simpan duit..hihi saya mmg garang pon :P

dayah:thankss :P

mummyaeesh:hahaha bagus punye alasan tu..takmo yaeesh terkenan anak cina bukit :P

azza:aku mintak ngajar math ngan add math sebenarnye tp dapat bm lak..tak kisah aa...dah la bm aku A2 kah kah kah...

atul:aah la yang..kite buat sticky entri utk contest ni..mmg sengaja letak smpai 1jun :D

Hanz said...

Farah...selamat mengajar! Bestnyer! I rindu nak ajar tuisyen baliklah..dulu2 ajar math untuk primary kat tuisyen part time jugak...skarang ni dah takder masa...

NisS^ImmEr said...

wah..cikgu..mana tau pas ni permanently jadi cikgu..sape tau..(melompat carreer seperti aku)

Farah said...

hanz:thanks dear! yela saya ni pon amik peluang sementara anak baru sorg ni..rasenye bila afif dah beradik esok pon tak sempat gak nak buat huhu

niss:hihihi..dah lanjut umur la nak tukor profession :D

Awards ~~thank you!