Monday, June 22, 2009

Father's day n afif's allergies

Semalam celebrate father's day di MidValley..lama dah tak pi..selalu pegi the Curve n OU je...mak aiii ramainyeeee manusia....pening jap tgk org ramai2 ni....

ok sebelom cerita pasal celebration father's day...saya nak mintak tolong sesape yang mempunyai pengalaman handle anak yg mempunyai food allergies sbb afif is one of them huhu~~~*cedey*

afif allergic to eggs!!! telur?? ha betull!! afif allergik telur ok!

semalam before pergi Midvalley...kami breakfast di kayu nasi kandar dkt sunway damansara tu...feveret place for roti canai bersama kuah dal yg sedap...dan saya pon dah janji ngan owner tupperwarelelong untuk amik tupperware yg saya order di sana..

husband plak kan very menjaga diet person..pergi mamak tak makan nasik lemak atau roti canai..die akan order telur separuh masak berketul2 (semalam die order 4 bijik) dgn roti bakar....so saya pon suapkan afif sedikit telur separuh masak daddy tu.....sedikit tu dlm kuantiti separuh sudu teh la...tp yg masuk mulut separuh drpdnye yg separuh lagi afif sembur balik...

sbb die sembur kluar balik saya pon takdela bagi lagi (lagipon daddy dah marah takut baju kotor nak pi jalan jap lagi).....tak sampai beberapa minit lepas makan telur tu..afif dah start scratching his face..saya ingatkan nak tido....so saya biarkan jela..lepas tu mula dah naik merah2 kat muka afif...ehh ni sudah pelik...lepas tu mata afif dah membengkak dan keliling mulut macam naik bijik2 melepuh tu...erk dasyat ni saya pon dah mula panic.....mase tu nasib baik daddy dah siap bayar semua dan saya pon dah masuk dalam kereta...ape lagi ,daddy terus shoot pergi nearest clinic laa....jumpe dr and dr sahkan mmg food allergies...tak tahap kronik sbb die kate naik rashes je....but for me KRONIK la tu..anak aku sampai dah naik bengkak dah mata semua huhu~~

dapat je ubat..terus saya suapkan di klinik tu jugak..takde tunggu2 lagi...n within 5 minutes mata afif dah kurang sikit bengkak dan merah2 td dah ilang....fuuh lega...afif still continue his medication until today sbb after 6 hours makan ubat..rashes tu naik balik...
afif sebelom kejadian...gamba selepas kejadian tak sempat amik sbb panik!

please help me!!!saya nak tanye..sbb saya lupe nak tanye doktor semalam...

1.allergies ni permanently ke??ke waktu baby je..dah besar esok ok..
2.Saya mmg takleh bagi apape food yg ade telur kan?kuih yg ade telur atau roti ade telur ke?
3.Agak2 baby yg allergik telur ni takleh makan ape lagi ek?seafood?kekacang??
4.patutkah saya berjumpa skin specialist tentang allergies afif ni??

Saya sgt takut untuk try makanan baru kat afif...risau kalau die alah plak ngan food baru tu...so hari ni saya bekalkan afif dgn bubur brown rice+kentang+apple...saya dah pesan ngan bbsitter jgn bagi apape makanan lain selain bubur atau nestum yang saya bekalkan.....Saya nak carik kurma la ari ni..nak try bg brown rice+kurma plak....err rasenye takde lagi kan baby allergik ngan kurma?

Ok habis cerite pasal allergik afif...sambung citer celebrate father's day plak....

lepas shopping2 adiah daddy (sbb kalau saya belikan sendiri takut tak berkenan plak) n belanja makan di kenny rogers....kami pon cepat je balik sbb afif macam tak berapa sedap badan plak..jarang die meragam di shopping complex....agaknye masih gatal2 lagi kot....

Ptg nye plak...adik saya sms suruh balik rumah mak di klang..celebrate father's day untuk abah dgn makan durian secara berjemaah pula....letih tak ilang lagi sebenarnye..tp sebab di goda dgn durian tu...terus semangat nak balik hehehe..mane leh tahan kan....nyesal plak makan kenny rogers kenyang2 td...saya dapat habiskan 2 bijik durian je...kalau tak tu mau 4 bijik saya leh makan sekali sorg2...

Happy father's day to my beloved husband, abah and ayah!!untuk ayah kami hanya dapat sms je sbb jauh di terengganu..
To En Asri.... afif was so lucky to have u as his daddy!!!! and i am soooo proud to produce more babies for u dear hahahaha....sanggup ke jaga anak ramai2 daddy?yang sorang ni pon dah menggelabah yer..

14 comments:

Cikpid said...

Afif sudah botak...comel pule...

Bukan ke baby bwh 1 tahun mmg x digalakkan makan telur?ni aku dgr2 jek eh..aku pon x tau btol ke tak..

Zety Zin said...

setau saya baby bawah 1 tahun tak digalakkan makan putih telur. sebab kandungan protein dia tak bersesuaian dgn baby. kalau tak silaplah. plus, telur tu separuh masak, tak betul2 masak.

anak saya allergic macam2. ayam, olive oil, susu, dairy products. memang susah sikit la nak handle, lagi2 bila dia dah besar ni dan nak request macam2. tapi terpaksa la tahan dia dari makan semua tu. huhu.

Nurhayati said...

harap2 telur je la dia allergic kan, pasni kena tgk kekacang allergic jugak tak.. doc kata tak kronik, sabar je la.. kalau dah dan2 tu gak Afif menggaru, merah bengkak mata mesti la teruk tu.. cepat tindakbalas nye.. nasib Afif dah sembuh yer.

uish doriyan lagi.. merata2 skang buah raja ni.. dap nye..nyum nyum

MeL said...

ala cian bb domok afif, hmm paed mika kata telur xdinasihatkan bg below 1year. sbb bole trigger allergic. mika plak allergic soya. erm, my niece yg da 3yrs old pn allergic ngn telur n udang. klu makan mmg bengkak2 muka dia..

pu3mawar said...

tak salah akak la...
kalau alergik telur tu besantye allergik protien.. mcm kes sepupu akak.. smpi ke besar.....
cube refer paed la... lagi puas hati....

cikpid...
nak tambah sket... from my xperience... my paed suh bagi baby mkn telur sejak umur 6 bln... tapi tak tau la kalau doc lain tak bagi...

Anasfadilah said...

comel la afif,boleh join geng upin n ipin

biasanye allergies telur masa kecik je

macam saya setahun tak boleh makan,bila dah besar jadi mak budak ni ok dah :)

apa-apa pun consult dgn paed Afif dulu :)

SOHO Mama said...

Rasanya memang allergy lah tu. Ada kemungkinan jugak dia akan allergic dgn seafood..tapi kena trial & error jugak lah. My nephew is allergic to seafood & dairy products. Tak sampai seminit makan aiskrim, merah2 naik sekeliling mulut dia. Makan milk chocolate, mula gatal2.

U kena bawak jumpa paed. Kena standby je ubat..sebab dia baru mula makan so mgkn akan selalu ada kes2 mcm ni.

Stgh2 baby, sebab mak atau ayah dia ada asthma atau ezcema dulu..dia pun jadi mcm tu. Kdg2 ada yg sampai besar mcm ni, kdg2 ada yg ok.

Apa2 pun jgn risau sgt..some babies have allergy and some dont. Tapi perkembangan fizikal dan mental dia ok kan setakat ni..alhamdulillah :)

azzamoro said...

aku rase ko bg terlalu awal la farah. paed airyll cakap start dgn kuning telur yang direbus betul. itupun sikit jek.

kalau takut, cube kasik sikit benda yang bercampur telur, cth bauhu, or cake.

aku start airyll dengan telur pun 10 bulan. itupun baulu. direct telur belum lagi.

aku rase ko tak yah start skang dulu. lepas setahun ko cube lagi. mungkin x permanent alergic. sebab awal sgt.

Hanz said...

Agreed ngan most moms said here...most probably telur..tunggulah dah setahun lebih..even seafood pun tunggu lewat sikit..me till now tak bagi both even ayam pun me x bagi...& farah, breastfed baby x boleh mixed feed ngan dairy product tau..kalau nk bg cheese pun after 1 year

syayassir said...

saya bagi darwisy telur setahun lebih.. tak berani sebab takut dia allergy..
sebab, darwisy pernah muntah2 makan ikan tenggiri.. jadi, nak sampai kan setahun, dia memang hanya makan bubur nasi+ sayur + ayam. nestum pun tak boleh makan jugak.. huhu

Elyn said...

err farah sorry i x tau betul camne nk tlg u coz i pun x alert mende ni.

tp wafiq br semlm daddy die try bg mkn telur rebus. risau gak memule... tp alhamdulliah ok je....

mmg pernah dgr org ckp kalo baby lom 1thn jgn try bg telur so saya folo rules tu je... n x silap saya peanut butter pun x le bg kot!!

p!nkerton said...

alahai kesiannye afif..mesti ko panik kan.. sebbaik cepat recover.
aku excited nak introduce solid food kat athirah, tapi at the same time cuak jugak pasal allergic2 ni huhhu..
*jadi mak ni byk betul benda kena blaja kan? tapi bestt :D

Jiey^Mien said...

siyannya afif allergic ngan telur..

actually, paed ian pun suh tunggu one year old baru bleh bg mkn telur, kalo takde allgery, bleh la inject yang utk 1 year old tu..

Ian, bulan 7 ni, cukup la "setahun".. masa tu baru doktor allow bg mkn telur.. Hopefully tak alah la ngan telur.. =)

Watie Aziz said...

alamak siannya dengar citer hang nih, rupannya ko pun baru tahu ker beb? mesti meggelabah gilos taime tuh..dapat aku bayangkan ..hu hu...

kalau aku, mahu berlari2 ke klinik tuh!

aku nak bg nasihat pun tak tahu beb ..sebab Q setakat nih, takder alahan lagi.. maybe mak2 lain leh bagi suggestion...

hope affin is doing god after this...

Awards ~~thank you!