Thursday, June 4, 2009

Gelegata~~

Agak kelam kabut sedikit hari ni...terpaksa ambik half day kerana membawa husband ke klinik buat kali kedua kerana allergy atau org melayu panggil gelegata.....

First kena hari isnin lepas..tak tau husband makan ape sbb rasenye saya makan bende yg sama dgnnya pada hari tu...mungkin air atau persekitaran yg kotor kot sbb ahad tu husband ade training silat...dan die balik dgn keadaan basah sbb training di dalam hujan dan bila basuh baju tu penuh cebisan rumput2.....ntah kat mane la die berguling ...

First time saya tgk org kena gelagata...sbb famili saya sume kulit agak tebal...jd jarang kena penyakit kulit ni hahaha..tp husband mmg senang skit kena allergy even kalau cadar tak bertukar lebih dr seminggu mesti badan die dah gatal2.....tuala yg di pakai pula kena make sure berganti selalu..

Dah pegi klinik swasta hari isnin tp pil piriton dan krim sapu yg di bagi semua takde kesan menampakkan surut sampai ari ni...huh dah la ubat mahal..pastu tak jalan plak..sian husband..tak tido malam die dok menggaru sana sini...

So pagi ni kami decide utk ke klinik kerajaan plak...yaAllah punye la lamaaaaa...dari amik no sampai la ke amik ubat makan mase 4 jam....isk takpe sabar byk lak komplen bayar pon singgit je.....doktor bg injection sbb kami dah komplen makan ubat dr klinik swasta tu tak jalan...elok je dpt injection tu husband dah stop menggaru... tunggu giliran amik ubat dan balik umah terus tido.....sian..dah 3 mlm tido tak lena agaknye...


Jadi kesimpulannye di sini..bayar mahal2 tak semestinye ubat die bagus kan....macam kami ni biasanya kalau ubat klinik swasta tak jalan..kami akan cuba ikhtiar plak yg kerajaan punye..cuma tak laratnye..kena tunggu lame laaa....

16 comments:

mama idzareef said...

same mcm hubby aii..kulit sgt sensitif..kulit manja katanya..orgnya je tak manja..cess.. **time tertentu manja tak hengat plak..kakakaka..**

btul tu ubat2 klinik kerajaan ni bukan tak bagus tp malas nak pegi cos kene tgg berjam2 kan..

Elyn said...

merah2 ke kulit kene gelegata ni?? x pernah tgk... tu yg nk tau huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ni aku kena hari tu..dier nak macam geget nyamuk tu tapi besar2 gedabak...petua mak aku buh air garam..memang hilang pastu..ni alergik sebernarnya..

pu3mawar said...

pernah cuba ubat zyrtec...mmg utk allergic... tapi kalau dam mmg ada history senang nak kena allergik, mkn kena jaga... 4 ur info kacang pun punce gatal gatal... akak jadi tau mende nie sbb asben akak pun kes yg sama... nie bukan sebab byr murah atau mhl... sometime dos yg dia bagi sikit sgt tu pasal tek recover... pastu kebanyakan ubat gatal boleh menaikkan badan ... hehehehhehhe more info... ym aje akak..

Farah said...

mama idzareef:ekeke manja time tertentu tu wajib ade...

aah kena sabar byk2 lerr bile ke kelinik krajaan ni :D

Elyn:kalau sempat malam ni saya amik gamba yer...

Eliss:haah laa baru teringat ko ade kena gak ari tu..ok ok..akan di cuba petua tu malam ni...thanks yer!

azzamoro said...

teruk ker kene? yang tak tahan tu part gatal2 la..tak leh tido tuh..

Farah said...

kak putri:waaah sgt berguna info ni..nampaknye mcm kena siap sedia je ubat dlm umah yer..hmm yelaa klinik swasta tu bg ubat sikit gile..bile pi kerajaan punye mak aii punyela byk!

mrsharis said...

dulu hubby sy pernah dpt allergic jugak..sampai pengsan! Dapat 2 injection teruk ok..risau gak tgk hubby terbaring kaku mcm tu..takut,sedih..mcm2 perasaan

MeL said...

aduh mesti xselesa sgt kn..i pn kulit tebal, xpnh kena gelegata ni ;p

Jiey^Mien said...

Aduhai.. tak selesanya la haii hidup kalo terpaksa menanggung gatal2 nih.. nak garu, takut makin teruk plak kan?

SOHO Mama said...

Aiyo kesiannya hubby you.

Teringat I masa seminggu kawin..tiba2 naik merah2 mcm allergy tu lah..nearly whole body. Org kata "terkejut" sebab baru kawin kahkahkah..! Actually I mgkn makan M&Ms yg dah expire kot..tgh kemas2 apartment husband I (utk pindah)..org lelaki ni mmg tak tenogk lah brg2 dlm peti sejuk..i pulak main makan je!

Kalau ubat klinik tak jalan..pegi jumpa specialist je..

atulhani said...

Saya pun penah kena gelegata ni. Ada la 3-5 kali pernah kena. Dia bukan tahap gatal je, tapi sakit woo.. Boleh rasa cam nak pitam. Paling teruk masa form 3, masa tu dok kat hostel kan.. air kotor. Lepas mandi, terus kena. Kalu ubat dah tak jalan, mmg kena injection je la.

Superstar said...

Tak semua klinik swasta tu bagus. kalau bagus pun servis lak cam hampeh. tapi sebab panel company pergi jugak la sbb FREE. hehehee

mummYaeesh said...

eee siksanye klu kena gatal2

weols sanggup menahan sakit daripada menahan gatal..adoila!

nape tak g jek blk klinik swasta tu pastu mintak jab?

Jiji said...

farah hang cuba taruk tepung ubi mana tau berkesang

Farah said...

azza:teruk! satu badan gatal2..pastu macam naik bintat2..nasib baik ari ni dah kurg..

liya:biar betul haris pengsan sbb allergy..dasyat!

Mel & Jiey:aah kite yg menengok pon rase tak selesa..

kak Millie:hahaha..ade ke allergy sbb terkejut baru kawin!

atul:itula antara penyebab gelegata ni dr air kotor..air skang ni semua kena tapis huhu..

Suri:hihi saya punye panel lak tak cover spouse..kedekut punye company!

Mummyaeesh:husband ni penakut skit nak kena inject memula pi klinik tu die ckp nak amik ubat je..ha ko bila dah teruk kena jugak la hahhaa padan muka..

Jiji:tepung ubi?? bukan utk rashes ke?

Awards ~~thank you!