Thursday, June 11, 2009

Walker~~


2 3 menjak ni dok argue dgn husband pasal... should we buy a walker for afif???.....

hmm saya tak setuju..tp husband beria2 nak beli...sbb anak2 kawan die yg sebaya afif semua dah duduk dlm walker...

bukannye ape...saya tak minat sgt nak letak afif dalam walker sbb:

1.keadaan rumah saya yg tak mengizinkan afif bergerak terlalu bebas dgn walker..mmg kalau die dah pandai merempit bykla bende yg di langgarnye..dan kabinet tv kami plak rendah..pastu segala DVD kepunyaan daddy,album gambar,majalah semua ade kat rak kabinet tv tu...so saye bg syarat kalau nak belikan walker tolong beli dulu kabiner tv tinggi sikit dan bertutup dulu...

2. Saya banyak baca artikel pasal baby injuries caused by baby walker.....kemungkinan baby boleh capai bende2 merbahaya atau jatuh juga tinggi......dapur kami tu dahla jenis terbuka (takde pintu atau penghadang...nak pasang gate pon takleh....so kemungkinan afif tetiba masuk dapur amat besar pastu capai plak rak pingan mangkuk lagila naya..

3.saya tak rase walker membantu afif cepat berjalan pon....saya suke letakkan afif di atas tilam (atas lantai) dan biarkan die bermain di situ...buat mase ini saya lihat afif sudah boleh mengangkat dada dan bontot sendiri...juga dah pandai mengesot....insyaallah tak lama lagi afif dah boleh merangkak pulak...

4.Dengan keadaan rumah yg sempit saya tak suka nak menambah lagi kesempitan yg ade dgn meletak walker plak...kena carik sesuatu yang boleh di lipat dan di simpan bile tidak di gunakan...

Oleh itu,saya katakan pada husband....dari belikan walker baik belikan afif bende ini...

Fisher Price Rainforest Jumperoo

Jumperoo Fun
  • A safe fun jumperoo for your little one.
  • Wonderful toys at 5 locations that feature lights, noises and motion.
  • 3 Height adjustments with 360° rotating seat,
  • Motion sensor to reward jumping.
  • Includes leaf canopy with soft toys for baby to bat.
  • Frame pivots to a nested position for easy storage.
  • Maximum weight & height 11.3 kg. (25 lbs) and 81 cm (32").
Developmental Guidelines:
Use the Fisher-Price Rainforest Jumperoo only for a child who is able to hold head up unassisted and who is not able to climb out or walk.
    Better for Baby...
    Promotes Comfort & Security
  • Jumperoo's comfortable rotating seat provides a safe place for baby to play.

  • Encourages Developing Motor Skills

  • Moving, spinning & jumping in a baby jumper enhances large motor skills.

  • Variety of textures integrated into rainforest toys provides tactile stimulation.

    Stimulates Senses
  • Baby jumper's Colorful rainforest toys and fun music stimulate your child's visual and auditory senses.

  • Enhances Learning Through Discovery
  • Baby's actions make things happen, helping baby understand cause & effect.

  • Reaching and grasping onto the baby jumper's rainforest toys fosters eye-hand coordination.


    Better for Mom...
  • Peace of mind safe jumping fun for baby
  • No doorway required with this baby jumper!
  • Jumperoo folds to carry from room to room

so kawan2...ape pendapat anda??patutkah saye belikan afif walker dgn keadaan rumah saya tu?atau saya belikan jumperoo ni sebijik untuk afif?pas habis main boleh lipat dan simpan...

saya penat ni nak pujuk en asri saya tu...alasan die mahal sgt compare dgn walker biasa....tp bg saya dr beli walker yg boleh mendatangkan kecederaan pada afif baik lagi saya belikan jumperoo ni..

22 comments:

Nurhayati said...

walker ni sekejap je dorang pakai...seyes kata, sbb Zara pun ada walker.. tapi tak pakai sangat sbb dia rasa walker tu wat dia tak leh gerak byk sangat.. nak mencapai tak sampai hihi.. sayang je.. last2 simpan huhuhu

tapi tak tau la Afif camne kan.. masing2 lain

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i belikan miya walker bila dia dah boleh duduk tegak...it was 5m0 ++, tp i tak pasang roda dia..so instead of functioning as a walker, dia jd playstation, jumparoo & babychair time makan. so terloncat2 la anak dara i sambil main the stuff/gadget atas walker tu. walker ni cukup membantu during stage anak nak duduk tegak aje nak melihat dunia. so sambil dia dlm tu, i buleh la dok sebelah lipat kain & etc.

bila miya dah 8-9bulan, baru i pasang tayar & walker boleh meronda dlm kawasan living room yg berpagar aje. then we left the walker kat msia bila pindah to australia. then at 10mo, Miya dah buleh jalan.

i percaya the walker helped her to gain confidence nak berdiri sendiri & berjalan tak pegang tgn kita.

so kalau u ada byk budget, beli la jumparoo or playstation..kalau budget low cam i, beli la walker tapi jgn pasang tayar. ;)

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam..saje jer nk bg pndpt.. my Eiymann dlu pkai walker gaks (tp x beli pun..pnjam dr my sista).. fyi, Eiymann nyer p'kembngn x ikut tertib.. ms 6 mths dh mniarap n trus b'diri..then, bru mrngkak.. Eiymann x leh duduk lg time nie.. so, i gune walker time nk suap dia bubur jer..klu xde walker pyh gaks sbb dia x pndai duduk lg.. imagine lar dia pndi jln dlu..so, ble jatuh trus t'lentang (sbb x pndai duduk)..dh 11 bln bru pndai duduk + jln..tue lar ank ku yg x ikut tertib..huhu..

neway, i vote jumperoo gaks.. insya Allah fr 2nd bby i pun akn beli jumperoo..

Elyn said...

farah.... walker bg i mmg x brp bgs. kalo u betul nk beli kan tuk die tggu afif dh duduk tegak. kalo tak tulang belakang die effect.

u tgk wafiq, duk lam walker pun die bule anjat kuar. bahaya tau. so mmg x le leka pandangan tu.

walker ni kalo u bg duduk sekejap2 ok la. x yah la the whole day u bg die lam tu.

azzamoro said...

anak aku pun bukak nak sgt dok dlm walker. tp btui, kalau nak gune walker kene ade ruang yang besar. kalau sempit susah dia nak bergerak & makan ruang.

cool la jumperro ni. baru tgk kt toys r us aritu. around 300++ kan ker 600++ eh. sure cute jerk afif terlompat2...hehe

MeL said...

mika nye walker ada byk function, bole lock buat jd boucing mcm jumperoo tu..kt bhgian bwh pn berat sket, mmg ssh jatuh. plus bila dia nk blajar jln nnti bole convert jd walker for walking plak. kira 4in1..jumperoo tu mahal, dl i pn nk beli tu..

arman said...

Salam. Hi Cik Farah, sye rakan Cik Nisma.. what a wonderful blog of yours..

seronok kan..at least bg mereka yg single spt sye ni dapat jugak meluahkan pelbagai pkara menerusi blog..

Jiji said...

letih ahh kalo anak ligat masuk dlm walker@!~ Aku rasa takperlu la kot.. kadang kita nak sb kita tgk anak orang len ada.. takot anak kita ketinggalan laa suma.. takde maknanya heheheh@!~

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha memang tak berapa suka sangat duk dlm walker..sekejap jer pakai pun..tapi sonok tengok dier ke sana ke mari dengan walker..rumah aku lagi sempit aku rasa :D

~shafini said...

farah, i just bought those! ko dah beli ke? aku tau kat sane dalam 700 kan...ke ko nak aku belikan kat sini? harga kat sini jauh lg murah..USD90 gitu...raisya loves hers!

mylongjourney said...

farah, Awal tak suke duk dlm walker..dah pnh try walker cousin die..duk skjp tolak2 then die nanges nk kuar..hubby aku mmg tk nk beli walker sbb bahaya..mcm ko ckp tula..tp sng la if nk buat kije boleh kasi baby duk diam2 dlm walker..kami pun tatau lagi nk beli ke idak..Awal dah pandai angkat bontot n mengesot..hehe

Farah said...

yati:erk tak pakai sgt ke??? hmm takpe mane tau adik zara esok2 leh pakai :D

mama miya:ooo ok gak tu kan..bukak tayar hahaha so takleh gerak..kalau tak merempitla dalam rumah yer..anak saya pon 5 month ++ :D

hehe tgh usha2 la daddy die mintak belikan jugak jumperoo kalau tak maybe saya buat mcm mama miya suggest la..tq!

ibuEiymann:hahaha cam tu la plak ek..berdiri dulu baru merangkak..hmm tak kisahla janji ade development n on time kan..hikss thanks!

elyn:aah..nengok wafiq dah pandai kuar dr walker lg haru camtu..hmm ok ok kena tunggu tulang belakang die kuat dulu la ni..

azza:btui2..umah aku sempit dan sesak plak bile tambah walker..nasib baik buaian tinggal umah bbsitter..huhu jumperoo tu 600++..


Mel:waah all in one...mika punye walker brand ape mel??mane tahu berminat boleh beli ekekeke..


arman:haii..salam kenal!

jiji:erk..ingatkan lagi menyenangkan kite..kalau lagi nyusahkan nampaknye takyahla beli..

eliss:hihi rumah kite takde tanah mmg sempit hahaha..

fini:weiii..nakk!!! murah gile usd90 je!! hmm kalau convert tak sampai 400 ringgit pon wei...agak2 shipping mahal tak??? kat sini harga die 699 lagi singgit nak 700..

anem:nasib baik ko test dulu ek..kalau beli dulu kang awal tak nak naik walker tu lagi haru huhu..hehe tak lama lagi awal nak merangkak la tu :D

~shafini said...

aku xsure lagi brape shipping...weekend nih aku nak ship brg beg2 seme kle m'sia..dia kira pound..lg berat lg mahai laa..nanti aku tgk brape pound bendalah jumperoo tuh, br leh agak brape..pastu kat kastam sok kena bayo duti kastam lagik..tp aku rasa still lg murah dr beli kat sane rasenya...

Farah said...

fini:ha ok ok..ko kire2 dulu bape sume ek..nnt roger2 kat aku tau...ni email aku..mylildreamz@gmail.com

Ummi Salsabila said...

Farah,
now aufa dah 8bulan.kami tak belikan walker untuk dia.kami dpt tahu walker xelok tuk baby.rmi yg sarankan xpyh beli.so, kami pk2 betul jugak.sbb walker tu tuk bg confidence anak kita berjalan or bertatih.tp cam aufa br pndai mengesot dan angkat2 bontot.duduk lum stabil.if beli walker my aunties kate kite paksa die.mcm skip.bole menyebabkan urat otak putus.long termnye nnt dia blaja ssh nak fokus.dorang kate biar anak2 blaja secara natural.i pun teringin nak beli walker.coz comel2..if nk beli kn tunggu aufa dah lps stage merangkak kot,nak bertatih..
tapi terpulanglah kpd masg2 punya pndpt.lain org len pndptnya kan..:)

NisS^ImmEr said...

aku setuju asri beli..jumperoo itu nampak meriah

Hanz said...

Farah, instead of walker, I got Fisher Price Stride to Ride Walker...ala2 2 in 1, boleh duduk ngan tolak

check this link at my chatterbox:-
http://thehoneybunch.blogspot.com/2009/04/sneak-peek-on-my-boys-hambali.html

Byk research kata walker tak elok itu ini, tapi me tak amik pot pun...so belilah yang itu jelah. Skarang dah pas kat baby Hambali...

i am a mummy said...

haritu i tgk bende ni!n i pun nk beli!ahahaha..tgkla mcmmane..

~shafini said...

farah, price shipping mahal gile..aku kira kalo guna USPS dalam RM500 sbb berat dia 25lb...wahahahaha

Jiey^Mien said...

I bought both for Ian.. Tgh tgg Jumperoo tu smpi.. Taktau la sejauh mana jumperoo tu bleh tlg Ian.. Tapi rasanya, kalau tanak beli jumperoo tu coz mahal sgt, bleh beli fisher price hop and pop tu.. function dia pun lbh kurang sama ngan jumperoo.. harga pun rm399 jer.. kot2 ada tempat yang ada diskaun ke ape.. =)

mummYaeesh said...

rasanye afif kecik lagi kot utk pakai walker..takut effect tulang belakang klu dia belum kuat nak duduk!yg jumparoo lak, sure ke afif punye kepala da kuat utk dongak bile duduk?sbb my friend punye anak umo 6mth pun kepala cam lembik jek lagi so bahaya gak! skang ni byk sgt gadget yg canggih!better u cari yg 2 3 4 in one punye baru berbaloi!

Farah said...

ummi salsabila:tulaa..saya pon ade denga jugak..pasal tak elok masukkan baby dlm walker tu..

rinie:ye ke...mahal kan??tp rasenye berbaloi kalau beli pon..

fini: mak aiiii..mahalnye shipping..nampknye aku beli sini je la..takpe2 nnt aku nak kirim bende lain plak kat ko :D

hanz:thanks for sharing! hehe tula ade org tak masukkan je anak dlm walker..ok je..tp rumah i sempitla..

jiey:waaah beli walker ngan jumperoo skali...bagusnye!

mummyaeesh:kepal afif agak kuat dah skang..cuma takleh duduk sendiri je..itulaa syok gak kalu dapat all in one walker kan..

Awards ~~thank you!