Thursday, July 9, 2009

Alangkah bessnye kalau dapat makeover rumah free~~

Orang kata rumah itu syurga ku kan...tp rumah saya skang dah macam kapal karam yang tak jugak karam2 hahaha..

Bersepah sangat2 sampai tak larat dah nak kemas....marah diri sendiri sbb takde masa nak mengemas lansung...bilik toksah ckp la..saya cume sapu dan mop bilik tidur dan ruang tamu sahaja setiap minggu..bilik2 lain errrr..kalau rajin sebulan sekali..kalau malas mcm bilik no 3 ..kali terakhir mop 3 bln yang lepas kot hahaha..sbb bilik tu mmg mcm stor dah..

balik kerja biasanye terus masak dinner..lepas mandi,dinner dan semayang pastu terus sibuk mengulit afif sehingga die tertidor sampai saya pon tertido sama...terjaga balik kol 11 sbb time tu daddy balik....layan husband makan plak sambil2 prepare barang/baju untuk esok....end up tido pukul 12 atau 1 pagi.....tiada ruang untuk mengemas bila hari bekerja...

On weekend...balik mengajar baru saya sempat mengemas..itupon tak byk..cuci toilet,mop lantai dan kemas dapur je...budak kecik sorang tu asik nak berkepit je 24 jam skang ni.....

Buntu di buatnye..tgk rumah orang lain anak 4 pon kemas lagi dari rumah saya yang anak1....malu tau!!

Tadi surf2 la website IKEA..lantas memberikan idea untuk mengemas rumah saya dgn tidak perlu mengeluarkan modal yang banyak...(ayat cikgu BM ni)..lagipon saya rasa sesuai untk rumah apartment yang tak mempunyai banyak ruang...dan lebih2 untuk orang ade anak kecik macam saya..meh layan saya berangan hari ni...

Ni idea untuk kemas ruang tamu...set TV tu takyahla beli..dah ade...beli yang rak2 atas tu je pastu leh susun segala DVD daddy dalam kotak elok2 dan letak barang perhiasan sikit kat situ...langsir takleh tukar lagi tahun ni...daddy ckp langsir ikea yg kitorg ade tu leh pakai sampai
3 thn hahaha..


pastu beli ni utk letak dekat dinding menuju ke bilik...ha gunakan setiap dinding yang ada hehe..takleh letak kat bawah nanti semua buku afif masuk dalam mulut..



budget untuk semua ni tak sampai RM 300.. daddy ok tak?

Ni plak untk bilik ke 3 a.k.a store room...plan macam nak buat study room...tp bukan dlm mase terdekat la kot...takpe berangan dulu hahaha..

saye suke yang ini..tp budget mesti ade dalam RM1K ++...tunggu bonus la kot..tp selalu dpt bonus end up beli benda lain..cemanee ni..
yang ni simple..budget pon kurang RM1K..

haihh bilekah angan2 nak tercapai ni....dahlah saya terlepas Ikea Go Clean your room contest...kalau tak boleh snap gamba bilik ke 3 saya yang bersepah gile tu....pastu berharap dapat menang voucher IKEA bernilai 2000 ringgit! hahahaa syoknyee kalau menang kan..harap2 next year IKEA buat lagi contest macam ni....



26 comments:

Hasliza said...

aku pun tgh nak mendeko umah aku ni..ingat nak start dengan cat dulu..ermm...nanti aku wat entry..ko bg cadangan warna apa yer..

Hanz said...

We all sukerz Ikea, beli yg murah2 cam kayu2 jenis GORM pastu customise buat segala...meja tv + rak magazine, alamari baju 2biji, rak dapur tinggi & ala2 meja, kalu boring, cat lain ubah bentuk lain..storage pun boleh tukar2..spent dulu untuk sumer tu x sampai 1K...kalau beli semua tu yg dah siap & just letak belum tentu dapat kurang 1K. Save budget gitu!

MeL said...

klu ada anak kecik mmg cmtu la kn..i yg dok umah ni pun nak angkat montot pun ssh. time dia napping sempat cuci botol & pinggan je. weekend je la yg husband leh tlg.

nnti klu da dok umah sendiri, mmg nk deco cantik2. sume nk kena match ngn feature wall, curtain br bgai. xsbr nye!

mrsharis said...

Dulu masa anak sorg alhamdulillah boleh lagi mengemas..
tp bila dah masuk 2 ni agak susah gak sebab hannan lagi terer 'mengemas' dr sy.. :)..pastu nuha lak asyik nk berkepit..

yatie chomeyl said...

mmg best klu dpt makeover rumah & deco ikut kehendak kita kan? lg best klu xyah pk bajet..hehe..

azzamoro said...

ko belum tengok lagi bilik no 3 aku. dah macam stor. muat2 jerk masuk. sebab banyak magazine2 + kotak2 yang dah macam sampah.

bibik pun mengomel2.dia nak kemas pun pening. last2 sapu n mop jerk sebab muat2 badan dia jerk.. keh keh..

airyll suke masuk main semunyi2 dalam tu.

aku pun selalu berangan nak decorate umah cam ikea. bestnyer..

Anasfadilah said...

saya teringin nak buat workspace macam ikea,tapi modai takdak,and summore ikea adalah di Kl,sementelah saya di penang (wahh!ayat!pengsan**)

jadi saya guna apa yang ada..beli di giant,recycle buat rak kat dinding..dan hasilnya..bolehlah

tak lah macam ikea,tapi saya suka :)

Elyn said...

hiks .... farah i lom ade umah so leh tumpang berang je la!!! hihihi

syayassir said...

saya pun tumpang berangan sama..
tapi, bukan untuk rumah sekarang laa.. :P kang jenuh pulak nak mencabut2 balik bila nak pindah.. hehehe

SOHO Mama said...

Nasib baik kawasan rumah I ni, tiap2 tahun dpt katalog ikea free..! Eh I re-phrase that..skrg ni dh tak sure la dpt free ke tak..

I love the red/white small office! Dulu2 I pun berangan jugak nak buat SOHO style Ikea. Tp masa tu budget kureng so pilih ala kadar je.

I teringat lagi masa shooting Nona tv3 2 tahun lepas..masa tu baru ngandung Zuleyka, Armand baby lagi & dah berapa bulan takde maid. Reporter tu komen, "kemaaaas je rumah you.." pada masa yg sama (aik ni pun ayat cikgu BM) bilik kat bawah tu terkuak sikit pintunya dah menampakkan betapa tongkang pecahnya bilik yg satu tu(ye lah, nak cepat, semua humban dlm bilik tu dulu!) huaaa haah haaa...!

mama idzareef said...

kannnn..bestnya dapat umah cam deko2 yg kat ikea tu..dr hall dapur smpila ke toilet..simple n nice..

Cikpid said...

hohoho..aku ingat aku sorang jek yg umah mcm kapal karam..

apsal ko x msk deco bersama eric?bulan lps kan ade iklan..aku x msk aa sbb compom die x g umah aku kat johor ni..die buat area kl jek...

Jiey^Mien said...

huish, kalo dpt free makeover, saya la org plg hepi!
:P

yaya said...

wahh.. farah kalu ko dah make over umah jgn lupa jemput aku datang umah, mesti kebabom....

Dayah said...

taktahan tengok gambar2 tu Farah...bilala umah sy nak jadi camtu.saya penah pegi IKEA bbrp kali je...

U-jin said...

huh..merah putih...mcm cun jer......besnye...kalo dpt deko camni..

Nurhayati said...

tue la kan.. alangkahbahagia bila ada orang nak makeover kan umah kita FREE.. bila la agaknye tu.. hihihi

Watie Aziz said...

Farah, aku pun suka ke ikea, jimat space lah idea2 dia kan ..& still look nice ..hehehe...

takper ..tahun depan ..ko masuk lagik contest tuh ..nanti kalau nak vote,aku leh tolong vote ..ehhehe

Farah said...

liza:keh keh semngat ni..umah baru la katakan...boleh2..nnt buatla entri tau..

hanz:uishhh bagus sgt hanz..mmg kalau boleh nak makeover rumah ni nak guna budget serendah yang boleh tp hasil memuaskan..idea bagus tu!

mel:aah btul2..ai plak balik keje je pk nak main nagn afif je hehe..

liya:huhu..kite perlu maid ke??

yatie:aah..sgt suke kalau dpt makeover rumah tanpa pk budget *sigh*

azza:hahha takpe nasib ko ade bibik..mmg keje die ngemas pon...tulaa kan kalau dpt semua brg ikea bessnyee..

dila:btui2..kalau budget terhad..beli je ape yang mampu..kami pon beli brg kat ikea yang murah2 je dan affordable..kalau mahai2 pandang jela..nasib rumah dekat :D

elyn & sya :ha leh leh..jom berangan sama :D

Farah said...

kak Millie:haa i pon suka sgt tgk katalog ikea pastu berangan macam2..

waaahh pernah kena interview ngan tv3 ek....bessnyee...hahaha mmg ade je bilik yang akan jadi stor bile rushing mengemas camtu..

mama eve:bes bes..tp angan2 jela kot hehe

cikpis:ha ade ek?? ok aku surf jap mane tau bln ni ade lagi :D

jiey:btul2..berganda2 hepi :D

u-jin:cun kan hehe..simple yet nice!

yati:lallala macam angan2 je hahaha

watie:aah kalau ade mmg aku nk masukkk!

Jiji said...

Aku pon nak redecorate umah ku yang sekangkang kera@!~ hahahah@!~ tp tah bila tah.. NAK DUIT@!~

(suka0suka mintak duit kat blog orang heee@!~)

Yan said...

yan tingin nak eric leong datang umah.. pastu deco dari ruang tamu smpai ke dapur.. plus bilik2 sekali..
then pgl orang laman reakreasi.. tuk deco laman plak hehe

mama-qaisara said...

sya pn baru je lepas nengok website ikea dis morning..sya suke design living room yg ke-2 tuh..simple jek.

Ummi Salsabila said...

aah.ni nak raye ni.mmg plan nak deco2 umah..hihi.
pics lastu cunla.suke red!..bila la nk dpt deco2 cun2 gitu ek

Farah said...

jiji:hahaha ko doa aku kaya raya ek..nnt aku bg duit ckit hahaha..

yan:berangan jugak ni nak masuk deco eric leong tu hihi

mama qaisara:cun kan!

US:itula semua cun..duit je tak cun!

..MaMa aQiL & zAhRa.. said...

Salam, bce writing cik Farah ni cm same jer case kiter ni, tp tu la baru2 mmg cmtu.. lame2 kter bole adjust cket time tu, tp dah masuk 2 org ni mmg xterhandle lg la umah kter pon....

..tumpang lalu...

Awards ~~thank you!