Tuesday, July 28, 2009

Big Salary or Big benefit

Saya bersiaran dari kopitiam kerana hari ni MC..gastrik dari malam tadi..salah makan ape plak la semalam sampai takleh tidur di buatnye..

Semalam denga berita baik dari HR....tak lama lagi company akan cover semua medical untuk spouse and children...fuhh lega dengar.....bersalin pon dengar kate akan di cover juga...Alhamdulillah..takdela kelam kabut sangat nak mengumpul duit macam dulu..buat mase skang ni panel boleh guna hanya untuk saya sahaja..untuk anak masih boleh claim tp limited to RM 500 sahaja...

Officemate saya semua pon happy siap yang dah bertahun2 kerja kat sana cakap nak kerja kat company ni sampai pencen laa.. hahaha saya pon sama la kot! dengan syarat benefit yang di bagi bagus2 belaka...

Kalau nak ikutkan gaji takdela banyak mane kan..lagipon saya muda lagi..masih boleh mencarik kerja di kompeni lain dan demand gaji lebih banyak dr sini..tp byk sbb kenapa saya taknak jumpa lagi:

1.Biasiswa saya masih lagi terikat untuk 7 tahun...maybe lepas abis kena bonding ni baru pk nak cari kerja lain kot..

2.Benefit yang di beri agak memuaskan hati

3.Kerja yang saya dapat sekarang membolehkan saya balik awal untuk bermain2 dgn afif!

4.Saya dah selesa dgn environment tempat kerja saya skang.

5.Gaji yang saya ade cukupla untuk saya dan keluarga..nak shopping sikit tu okla. duit part time job plak boleh guna untuk simpanan dan emergency.

Kalau saya nak cari kerja tmpt lain sekalipon saya akan pastikan saya dapat benefit yang sama mcm kompeni skang atau lebih....

Anda plak cemane?? perlukan gaji yang tinggi atau benefit yang bagus dgn gaji ala kadar sahaja?

p/s:tak dpt nak melawat blog kawan ari ni..masa terhad...

24 comments:

atulhani said...

skang company kita samakah? hehe. Aku rasa gaji aku pun kecik, tapi benefits ok. Cam last year aku perabih duit company wat surgery more than RM8K. kalo duit sendiri, takdenya aku nak wat surgery. loan keta pun pakai loan company, interest rendah maa..best. sigh.

adianiez AIDA said...

aida memang tak puas hati dgn kompeni skang ni. but, mana2 kompeni pun lebih kurang cikai nyer. medical fees ? setakat RM25 jek. insuran ? bos kedekut...... bisnes ok je, but, konon ckp bisnes kureng... hek'eleh, aku yg sign bil, aku tau la, tak payah ler nak kelentong!!!

big salary & big benefit --> dua2 aida tak dpt. meskipun profesion nampak mcm gah je. hek'eleh...

Anasfadilah said...

saya kerja konrak

benefit?

bos baik,boleh cuti,masa byk boleh berblog

hahaha

dari segi duit,tak lah banyak..masih ok

yang penting boleh balik on time tanpa sekatan .masa bagis aya begitu beharga untuk bermain dengan ZIyyad :D

Nurhayati said...

amboi mc pun sempat berkopitiam..hihihi

kalau aku nak 2-2... skang ni alhamdulillah, 2-2 tu dah ada tapi yang tak best environment keje yang bosan.. itu yang mmbuatkan ku cari keje lain, weh company ko tak nak amik staff baru ke hahah amik le aku ni.

tapi seyes best la kalau bersalin pun cover.. gile baik hati.

tHrEE oF us said...

kampeni aku kasi gaji ciput maa.. org len setaun skali nek gaji.. aku? xdenye laaa nk merasa.. medical claim? ade laa bajet rm100 jek.. nak cuti pon mcm payah jek.. bkn payah ape, yg dengkinye ramai beb..

sbb tu aku bersungguh carik keje len, tp kalo bole nk cari yg benefit bagus pnya laa.. gaji aku x kisah sgt.. huhu!! (yeke ni?)

Elyn said...

ehmm kalo bule nk sume2 hahahah tamak kan???

skang ni gaji ok la cukup nk sara family... benefit pun so so.....

mmg plan nk cr keje lain ni!!!

salina said...

hi farah..
saja nak menyampuk hehehee
saya skrg 2-2 ok, ye la gomen kan...gaji ok benefit pun ok..org kata kalau keje gomen nak senang boleh, nak kaya tak dapat la...sedang2 saje..tapi kitorg g hospital gomen jer la yg free..saya dulu bersalin ceaser kat gomen hospital..free jer..best tak?

yaya said...

wow bersiaran dari kopitiam, kemain kamu farah,oh bagus...bagus... mc pun kene berjalan2.

NisS^ImmEr said...

sy sbg penjawat awam mesti la akan ckp benefit lbh penting..tak kaya takpe asalkan berkat :)

Hanz said...

Me pulak gaji kat sini kira ok-ok,lah kalau nak bershopping sakan kenalah start cari side income..

benefit? harap medical je ler, cuma company ni kalau rajin adalah imbuhan cam bonus atau increment..setakat ni hubby dah 3 kali increment dalam masa setahun setengah & bos dah janji within next month dapat imbuhan sebab projek baru manyak masyuk..tapi me ni jugaklah camni...isk,isk..

cuma me suka kat sini takder politik, takder orang, boleh mind my own things like blogging tak sedar hengat & bawak anak ke opis...hemm..ingat lepas ni kena guna kesempatan ni buat side income-lah!

yatie chomeyl said...

smpt lg menuodate blog wpon mc hehehe.. kalau I pilih dua2 leh x? big salary & big benefit :D

lin said...

dlu kje private,benefit best tapi gaji ciput..skrg keje gomen,benefit dan gaji so-so la..apa2 pn sya masih besyukur sbb ada pekerjaan. =)

iedaLUVsham said...

aku sama ngan anasfadila yg part bley berblogging tp bos aku kedekut, hehehe!!! aku keje tetap, bagi le bonus weh! ehehhe!! ;)

sya said...

hah? keje gomen....
ok lah, banyak benefit..
boleh balik awal kalau tak ada apa2.. :P
gaji? takde lah banyak.. biasa2 je, boleh lah nak hidup.. :P

Cikpid said...

aku pon tamak haloba kalo leh nk dua2...

bab benefit psl medic tu opis laki aku laa byk cover sbb opis die cover utk anak n bini..

opis aku ni cam haram..hahahahha..aku puas fikir benefit ape ye yg aku dpt kat sini??hahhaha..xde..tp increment tiap2 tahun laa...

sbb itu otak aku asyik pikir nk cr keje lain jek..

liana said...

farah,kalau bleh nak ar keje best, gaji best n benefit pun best.ada ke ek keje camtu?

UmmiKhayra said...

Kalau saya, more on benefit.. cuma kalau dapat 2-2 tu yang lagiiii best.. hahahahaha

Macam kompeni skrg ni, gaji ok-okla.. medical cover saya je.. 100 sebulan. Tapi sbb kompeni husband cover, tak guna pun benefit company. Kira baik la tu kunun.. hahahahahha

Suka keje kat sini sebab bos baik.. boleh ala2 kadar tp kene deliver keje dengan success nya.. :P walaubagaimanapun, saya more into WAHM.. hahahhahaha

mummy_adam said...

dua2 skali boley x?? heheheee.. kena balance lah kan..gaji ciput, benefit gempak pun xsyiok.. tp kalau gaji banyak n xde benefit pun xbesh.. so I rasa balance lah..

I pun cari keje lain.. gaji ala2 lah.. benefit oklah.. syukur.. tapi keje manyak gilos.. tiap2 hari lewat mlm baru smpai umah.. kalau tido kat opis nie semiggu pun belum tentu siap..

kalau ada keje kosong bgtau lah ek.. I pun nak balik umah awal n main2 ngan adam :)

opss.. sorry.. terluah perasaan plak :) peace!!

Dayah said...

saya..bersykur dgn apa yg ada...nak kata bst sgt pun benefits, biasa2 je...kitorg medical utk anak +spouse mmg kompni tanggung.. itu dah ckup bagus la..

Yan said...

nak dua2..
benefit jangka panjang.. gaji tuk bayar tiap2 bulan punye peruntukan aka utang.. hehe

company yan mmg cover tuk famili.. sorang staff limit setahun RM1500.. okla tuh..

tp klu dpt company yg cover tuk bersalin.. lagik besh.. klu tak full.. halfpun jadikla hahahha...

Hasliza said...

kalau boleh nak dua2 kan..tapi yg penting skrg..ko selesa keja kat situ and ko ada masa tuk suami dan anak..cubalaa kalau gaji best..benefit best..tapi ko terpaksa korbankan masa dgn anak and suami..lagilaa haru kan..bagi aku yg penting benefit best and aku ada quality time dgn family..biar en.asri yg carik gaji best2 tuk korg...heheh..just my opinion:)

p!nkerton said...

aku adelah antara org yg mengepow benefit from medical coverage husband hehehe (kampeni sama kamu).. best2 ;p

Farah said...

atul:sama!! hahaha aku tak kisah asal bonus ngan increment setiap tahun ade..gaji tu so-so la..haah aku denga camtu jugak..tu yg plan nak membeli rumah nampak cerah je hahaha

aida:isk isk aida..saya pernah gak kerja kompeni camtu dulu..siap socso pon takde..baik awak carik kerja tmpt lain cepat..dgn experience yg ada insyaAllah byk kompeni yang nak..

dila:hahaha kepuasan diri lebih dr segalanya!yang penting kite hepi!

yati:hahaha ntahla cam takde je..kalau ade pon tgk diorg iklan internal je..btulla kalau env bosan pon takleh jugak..naik lemau je!

mama betty:isk org nak cuti pon nak dengki!hape jenis manusia la..

elyn:hahaha bolehh..mmg kalau boleh nak dua2..gud lak!

salina:kerja gome mmg terjamin..lgpon orang2 tua mmg suka kalau anak diorg ni keje gomen..bes!

yaya:hahaha breakfast je!

nisma:hahaha btul tu!janji semua cukup!

hanz:waah husband u buat sale ek..orang sale ni bonusnye mesti masyuk!

btul tu..i pon tak suka kompeni byk politik...kompeni skang ni politik ade jugak tp takde teruk mane la..

tp bab bawak anak ngan berblogging di opis mmg bes!!

Farah said...

yatie:haha sempat jeee..ha 2-2 pon bolehh!

lin:keje gome terjamin!

ieda:haha bos ko kedekut!mogok je!!

UK:lagi bagus kalau husband n wife punye company bagi benefit camtu..oh boss mmg kena baik ngan pekerja kalau tak pekerja byk lari!

sya:yaaa..balik awal yg sedap di dengar tu!

cikpid:hahaha tamak jugakla..tp naseb baik laki ko byk benefit ..okla tu..atleast ade sorg kerja kompeni mcmtu!

dayah:btui2..tu plg penting..pada saya pon benefit medical ni sgt penting!

yan:kalau kompeni nak bayarkan half pon dah ok..kos bersalin kat private ni bkn sikit2..

mummy adam:boleehh..erk kalau kerja byk make sure bonus banyak jugak!! penat woo kerja sampai lewat malam ni..pernah rase gak dulu..nasib baik dah ade anak ni takde dah kerja camtu lg.

liza:hahaha btulll..biar laki yg usaha lebih skit carik duit..btul jugak kalau gaji best tanggungjawab pon besar..nnt mase untuk famili kurang plak..

fatih:hahaha sila2 pow lagi!

Awards ~~thank you!