Wednesday, July 29, 2009

Should i quit?

Minta maaf kawan2 saya belom sempat nak mereply komen2 sbelom ni..sat lagi saya reply semua k dan juga buat kunjungan balas ke blog2 lain....hari hujan jalan mesti jam dan byk accident..end up kluar awal pon akan masuk kerja lambat juge huhu..

Sekali lagi minggu ni kami terima berita yang amat gembira...Alhamdulillah daddy naik pangkat lagi..start bulan depan daddy akan jadi District Manager dan of course kerja daddy akan berdouble2 sbb jaga lebih dari satu branch!hmm and of course daddy akan jadi super bizi dan saya plak tak sampai hati nak mintak die buat kerja2 di rumah mcm daddy buat sekarang...

So saya terfikir..should i quit my part time job??saya ade tanyekan husband malam tadi..die kate berhenti jela...lagipon increment yang daddy dapat dah boleh cover lebih dari ape yang saya dapat dr part time job saya tu dan daddy dah kate die boleh tolong bayarkan bil2 kecik (bil elektrik/tepon/air dsb) yang sebelom ni saya tolong bayar..

tapiii...rase mcm sayang la plak...saya tak sangka saya suka jugak mengajar sebenarnya...dah 2 bln saya jadi cikgu..saya paling suka bila tgk anak2 murid saya ade perkembangan positif dalam subjek yang saya ajar mereka...contoh baru2 ni..anak murid saya yang memang buta bahasa melayu (anak cina) dah pandai buat karangan dan rumusan..siap cakap dgn saya lagi.."cikgu saya suka buat rumusan sekarang"...

anak murid saya yang sememangnya lemah matematik..memberi feedback yang bagus setiap kali saya bagi latihan...parents die pon suka....mula2 dulu susah jugak nak mengajar pelajar2 yang lemah ni tapi sebagai guru kena sangat sabar dan bagi banyak kata2 peransang pada mereka ni...alhamdulillah saya dah nampak hasil dari kesabaran saya itu...

serba salah pula rasenye....takkan saya nak stop macam tu je kan...sian pulak kat anak2 murid saya lagi2 yang Math tu sbb tu hometuition...kalau yang BM,tuition center boleh carik guru ganti yang lain.....tapi saya juga perlu fikirkan mase untuk saya dan keluarga pula..lagipon saya bukan terdesak untuk mencari duit..Alhamdulilah setakat ni semuanya ok...tp tula sekali lagi perasaan serba salah melanda...maybe saya quit yang BM dan mengajar Math sahaja pada hari Sabtu...haihh buntu!

23 comments:

NisS^ImmEr said...

farah, maybe hg dah mmg born to be a teacher..bukan senang tau nak buat budak phm apa kita ajar..bes kan bila nampak improvement diorg?

kalau rasa syg, truskan je. ok jgk drop bm n ajar maths je.

btw, aku tak dpt pun emel tuh..emel aku niss_immer@yahoo.com

NisS^ImmEr said...

lupa plak, kalau bleh stay sampai diorg amik xm dulu..takut nnt drop balik
anyway it depends on u

littlemama said...

farah, i think u have a talent in teaching kan.. dan yang penting u sukaaaa...elok diteruskan (part time je kan pun).

Cikpid said...

kalo suke and rase umah tangga x terabai..n afif cukup perhatian..go on ajelaa teaching tu..selain dpt duit..tapi juga dpt kepuasan..kan??hehehhe..so, boleh mnyimpan dgn lbh banyak..

congratulation eh to daddy Afif..hehehehe

precious innocent said...

farah, kekadang kerjaya nie ikut passion kita.. mcm kes zubye (sure u kenal dia, kalau x kenal, hoh, makcik xtau nak ckp ape.. hehe), dia resign keje tetap dia sbb nak teruskan passion dia dlm bidang photography...

in ur case, mungkin sesuai u stop teaching kat tuisyen centre tu.. tp continue buat hometuisyen.. sbb u pun kata bukan nak kejar duit.. tp dr ape yg i baca, it's ur passion
(ceh, mcm pandai beno haku kasi nasihat..kekeke)

-mama emma®-

Hasliza said...

ok gak quit yg BM tu..ajar yg math tu jer..kesian plak kalau parent dia kena carik tutor lain..kalau dia paham apa ko ajar..means you are good in teaching and dia pun dah ngam dgn ko..BTW,congrat daddy afif..ini kena belanja kitaorg makan ni...hehehe

mama idzareef said...

congrats to ur hubby..alhamdulillah..

kalo hubby dh cakap quit..oklah tue.. leh spend lebih quality time nagn family.. tp sayang kan...

isabelle said...

farah,
if it doesn't take much of ur time, proceed je.
duit tu buleh buat shopping atau simpan for rainy days.

senioritasara said...

wow...hebatnye...ada 3 kerja tu..termasuk jd mummy adam...jagum

senioritasara said...

salah...mummy afif...lupa plak..nama dia sama mcm nama adik i...

Hanz said...

Farah, ramai yg menyokong u teruskan ajer..lagipun x membebankan somemore u suka..kalau suka apapun mesti susah nak tinggalkan..

Elyn said...

hmm farah... kalo u nk lagik senang mengajar. u mntk je parents tu hantar anak dierang kat umah u. so u leh save cost mnyk kete n u pun ade byk masa kat umah.

so far i dgr, parents kalo percaya kat cikgu mane2 pun dierang sanggup hantar anak dierang tau. lagik la kalo u mmg bgs ajar anak dierang.

MeL said...

yeah, klu u rs xmemenatkan or membebankan urself, continue jelah..lgpun u ske teaching kan :)

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

work its not just about money kan? its about passion too..kalau u rasa nak ada career, u can continue develop it.

tp kalau rasa for the time being better educate anak. baik dok rumah. later on can continue your career path. tak gitu?

either way, u r still educating..still dapat benefit there..tak educate anak org, u educate anak sendiri.

yatie chomeyl said...

congrates to ur hubby farah

if u think u really like teaching, i think u should just continue with it...as long as tak membebankan u la.

:)

Drama Mama said...

congrats to u n hubby, dah naik pangkat. bestnya! my hubby this year increment pun takdak, semua gara2 nak cut cost. bengang je ngn kilang nih

btw, i think ur passionate about the teaching job kan, dari buat utk dapat duit now u've fallen in love with it kan. so keep it going..masa ngn family tetap ada kan :-D

good luck in making decision

liana said...

farah, seronokkan kalau nmpak improvement pd students yg nak blajar.kalau students yg xnak blajar,huh sedih jer kite ajar dia wat derk jer.liana ni minat mgajar, nama pun cikgu kan.hehehe.tp buat masa ni x penah wat kelas tambahan coz sian kat hannah.mmg teringin nak cr side income, tp nantilah.apepun, pk betul2 sebelum wat keputusan k.

mancet said...

wahh,rezeki2 alhamdulillah hehe,congrats ye..teruskan la usaha ko jd cekgu,sbb kalau aku pon tak suka kene tuka2 cekgu bila time nk exam,lain cekgu lain kaedah drg ..tp aku mmg tk suka jd cekgu wpon cita2 masa tadika adalah cikgu hahaha..

p/s berbaktilah kepada murid2 hahah poyos

azzamoro said...

kalau suke takyah la quit. aku mengajar pun sebab minat.. huhu

Dayah said...

difficult to choose ya..kalau saya pun tersepit..mungkin bila anak besar nanti leh continue part time kot.. sementara hubby leh tanggung smua...

SOHO Mama said...

Congrats to your husband!
Mcm ramai mommies sebut kat sini, work is also about passion..tu yg buatkn u mcm buntu sikit skrg kan. Mcm I, ada jugak buat job yg untungnya tak byk mana pun, tapi sebab I suka, esp kalau customer baru (yg tk byk kerenah pulak tu hee he). Kdg2 i rasa mcm nak give up sebab ada jugak rasa tak sanggup esp masa2 busy..dgn anak 4 org lagi..tapi I fikir, as long as I'm healthy and can do these things, I might as well just do it. And because I love doing it too. Kena pandai2 lah adjust sana sini. Kdg2 tak la pandai sgt pun :P but no one's perfect, right?

I rasa buat masa skrg ok je kalau u nk teruskan mengajar. Ni pendapat I lah. Sebab bila2 anak dah bertambah nanti..lain pulak ceritanya..

Nurhayati said...

congrats to en.suami yang berjaya naik pangkat dan bergaji besar.. bestnye money pocket pun dah byk. tak yah susah2 wat part time..

habiskan bebudak tu exam this year.. baru leh benti.. takde la rasa tergantung kan.

Iron Butterfly said...

haih farah ngan azza korang mengajar sebab minat aku mengajar sebab Arwah Ms Akita. kalau anak orang lain memang takde nyer aku nk berkejar balik dari kerja terus pegi rumah diorang pastu by the time sampai rumah penat, layan fesbuk kejap terus tido ngan baju keje depan laptop and TV.

kalau aku brenti yg tuition centre and maintain yg home tuition jer. more time for family. lagipon hubby dah promoted. cewah. sila blanje aku kat pavilion nih wei.

ha kalau nak merchandise reunion pon sila beli. RM 15 only. nanti aku bawakkan.

Awards ~~thank you!