Wednesday, July 1, 2009

Kuat Semangat ~~


Pernah dengar tak orang2 tua kalau tgk baby kite die cakap kuat semangat budak ni.....saya selalu denga mase duduk rumah mak saya time dalam pantang dulu..kalau kawan2 mak yang datang atau makcik2 saya dtg melawat...mesti kata afif ni kuat semangat...

Cemane nak tahu budak tu kuat semangat ke tak??

Mak usu saya kata sbb kalau lori ke kontena lalu dpn jalan besar umah mak saya tu..afif selamba je tak terkejut pon...makcik saya sorg lagi ckp sbb afif genggam tangan/jari org kuat btul...lagi satu afif tak sampai seminggu lahir,kakinye dah leh tegak dalam tab mandi..mak saya terkejut sbb selalu baby baru lahir kan lembik2 lagi..die kate senang nak mandikan...pastu mase mak sedara saya dr johor datang (die ni bidan dan tukang urut)..die buatkan tangkal untuk kaki dan tangan afif..die ckp kalau budak kuat semangat tangkal2 ni cepat tanggal..afif punye tangkal kat kaki tanggal ari tu jugak...yang tangan,1 tanggal dlm mase seminggu yang lagi 1 tanggal lepas 2 bln....

Hmm..saya takdela ambik pusing sgt pasal hal ni...mungkin betul...mungkin tidak anak saya tu seorg yg kuat semangat....kalau btul..Alhamdulillah..

Tapi kalau di perhatikan la...kami ni sebenarnye banyak kali bawak afif kluar malam2 tau..tp dengan syarat,pakai baju lengan panjang,berselimut,kaki berstoking dan kepala mesti bertutup...takut angin sejuk masuk ubun2...tp selalu rahsiakan dr mak saya sbb nnt kalau die tahu mesti bising hahaha..
kalau lupe bawak snow cap..balut je kepala afif dgn lampin hehe..

Balik Kuala Berang tgh2 malam...lalu pulak Karak dan jalan Bukit Besi yang senyap sunyi tu adalah perkara biasa...kluar makan kat uptown Kota damansara pukul 12 malam jugak ade la sekali sekala...kat sana lagi lewat malam lagi rancak (biasanye afif dah tido dalam stroller)..kadang2 bawak afif pergi tgk daddy bersilat waktu malam sampai mama pon sekali tertido dalam kereta...pastu kalau ade emergency..contohnye kami kena pegi satu tmpt pada waktu malam ...kami angkut afif sekali.....selalunye die akan tido dalam carseat di tempat duduk belakang sorang2...tapikan Alhamdulillah la tak pernah sekali pon Afif kena kacau atau meragam waktu tu ataupon sakit lepas dr kluar tu..

jadi saya rase ...mungkin btul afif seorang budak yang kuat semangat macam makcik2 saya ckp...sbb tu saya takde takut sgt nak bawak afif ni kluar malam2...tp mcm saya kate td laa semuanye mesti bertutup..takut anak sakit plak kemudian hari sbb kena angin malam yang sejuk tu kan..atau org tua panggil 'berembun'..

Dalam hal lain plak..saya ade sorg adik yang mmg lemah semangat....mudah sakit...kalau bercamping dalam hutan...balik je mesti demam...pastu kuat sgt mengigau mase tidur...die ni plak mengigau jenis yang berjalan dan berckp sorg2...so end up..mak saya mmg jaga btul adik saya ni..tak kasik pegi camping n buat aktiviti lasak walaupon die minat sgt...

p/s:yeay!!saya menang consolation prize untuk contest 'the perfect 1 st birthday gift' ...Thanks Hanz!

14 comments:

Anasfadilah said...

saya pun lemah semangat juge..huhuhu

tapi kalau saya terkejut saya tak jerit,cuma sakit jantung sikit..hehehe

steady aa afif :)

Cikpid said...

huhuhu..sy rase Afieq x kuat smgt tau..sbb die sering diganggu2 oleh sesuatu2..n kjadian paling ngeri adalah ms tu kwt kwsan umah kami ade org mnggal..die nangis dr pkl 1 pg smpi 630 pagi nonstop smbil gigil2..huhuhuhu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kuatnya semangat afif!! kalo semangat tu badan berisi :D

nuha tak kuat semangat kot sebab dier takot kena tinggal kat depan toilet sorang2..hahahaha

p!nkerton said...

oh itu macam ka yg dipanngil kuat semangat? aku pon selalu dgr tapi tak sure camne.
hahaha part kluar malam tapi takut bagitau mak tu- samelah kite haha. yela kan, kdg2 teringin nak makan luar la, nak shopping la ;p takkan nak tinggal baby sengsorang kat rumah pulak ;p
rasenye athirah pon mcm afif jugak, genggam kuat gile, & slalu kluar malam tp so far takde apape (hopefully). janji pakai topi & long sleeves.

MeL said...

wah..ms i dlm pantang, sedara2 ramai yg kata mika kuat smgt jgk. tp i mls nk ambek port org puji ke complaint ke ape, yela tgh pntg. xsuka sbnrnye org visit time pntg. semak je! hehe..tpkan mika pn sm cm afif. i salu bwk dia kuar mlm2, bunyi2 bising pn dia xkesah. nangis beriya2 pn tak. one thing jelah, tkt ngn org hehe. kuat semangat la tu kot?

suealeen said...

my kids so far semua kuat semangat.

my 3rd kid dari NICU lagi tido bilik sensorang. lepas bawak balik pun masih dibiarkan tido sensorang lagi. kuasa Tuhan kan.. anak omputih selamba je tido sensorang dalam bilik sejak baby lagi. try la praktik kat anak... insyaAllah boleh kot!

:: m.u.n.i.r.a :: said...

menang adiah?huhuhu tak smpt antr entri hr tu!

senioritasara said...

wa...bagus2.mesti sbb mummy nye [n kuat smngat.i dunno bout rafiq yet but ada la bwk kuar mlm a few times lepas pantang.xde plak dia nangis,but baca la mcm2 time nk kuar n msuk rumah hehehe

yaya said...

kuat semangat bagus, aku tag ko farah

nieda said...

bagusnyer..saya masih x berani bawa anak saya kuar malam..hubby slalu gak ajak, takut sbb dia kecik lagi..baru nk masuk 2 bulan..

mama zharfan said...

hi farah! thanks sbb visit my blog, and congrats to u too sbb menang giveaway tu!! rajin2 kanlah diri anda masuk contest yer..all the best!!

Farah said...

dila:itu lemah semangat ke lemah jantung??

cikpid:uishh takutnye..baby kan boleh nampak bende2 tu semua ..mungkin afieq boleh nampak kot..

elis:hahaha afif tak semangat sangat mcm nuha comel..ade apenye agaknye dalam toilet tu..haa

fatih:ekeke jgn bgtau mak sampai bile2..mati kena bebel la nnt..

mel:uish i suke gile org dtg..sbb bosan sgt duduk umah sensorg hahhaa..ade gak kawan nak berckp..cayalah mika..mesti kuat semangat ni!

sualeen:ha anak2 u mmg kuat semangat cam mama die jugak..isk isk mesti ajar jugak tido asing nnt ..

munira:laaa hang tepek contest byk2 dlm blog tp diri sendiri tak masuk ekekeke..

yaya:aku dah buat!

sara:ha btui2..i pon sblm masuk umah tu baca ayat kursi bagai..yela mohon perlindungan dr tuhan..

nieda:aah kecik lagi...maybe dah masuk 4 months ok kot..

mama zharfan:tq!

isabelle said...

mak pun semangat jugak, noks!
semangat makan. hehehe

syayassir said...

wah, bagus kuat semangat..

tak tahulah anak saya kuat semangat ke tak..
tapi, kalau nak acah2 dia duk dalam gelap, dia relax aje..

kitorang pun jarang keluar lewat malam, sebab semenjak ada dia ni.. asyik ngantuk awal je... hehehe

Awards ~~thank you!