Thursday, August 13, 2009

Afif still cannot sit properly

Afif tepat 8 bulan hari ni...dah belikan die pampers saiz L sbb dah lebih 8 kilo..

Saya agak risau sbb afif masih lagi tak boleh duduk without supported...is it normal?
Saya lihat kebanyakan baby berumur 7 bln dah boleh duduk ..mcm afif saya masih lagi tak boleh nak duduk kan die properly dalam highchair sbb mesti badan die akan menyenget atau menggelongsor...

tapi skill lain semua afif agak advance..merangkak toksah ckplaa..dah laju sgt..kejap je die dah sampai dapur..

sekarang ni die dah mula memanjat meja dan memegang dinding untuk berdiri...cuba untuk berjalan dari satu tempat ke satu tempat (dgn pegang dinding atau perabot)...

kadang2 bila merangkak..saya nampak die berhenti kejap macam nak bersimpuh tp separuh jalan je..pastu die sambung balik merangkak..

Ape yg perlu saya buat yer untuk develop cepat sikit skill duduk afif ni..
p/s:patutnya bawak afif pergi cucuk dan timbang hari ni tapi pagi ni penuh dgn meeting plak..

21 comments:

azzamoro said...

cube try pakai bumbo chair.

http://www.babyjaya.com/index.php?manufacturers_id=10

sebab aku dulu pakai walker so tak beli la ni. ko tak pakai walker kan, cube try ini..

Cikpid said...

amboi gambo muncung2..geram aunty tgk Afif oii..

Farah..anak aku lagi lmbt development die..ni dh 7 bulan 3 mggu..merangkak pon x lagi..ddk kat baby chair ke..dlm stroller ke msti senget2 gak..tapi ddk dlm walker tak senget2 plak..

Tapi kalo kite ddk kan atas lantai or atas tilam ok laa jek..bile die penat or x boleh imbang die jatuhkan laa bdn die..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam..
act. p'kembangan stiap bby nie x sama.. fyi, my Eiymann pun lmbt duduk..dia nyer p'kembangan x ikut tertib..
6 bln- meniarap + tmbuh 4 btg gg + b'diri
8 bln- merangkak
11 bln- b'jalan + tmbuh 4 btg gg lg
11 bln++ - duduk

ksian dlu Eiymann slalu jatuh t'lentang ke blkg sbb dia x pndai duduk wpun dh pndai jln.. huhu..

as long as yr bby sihat..aktif.. poo poo & pee pee ok, u hv nothing to worried.. bg peluang bby mnikmati developmentnyer sndiri.. jgn dipaksa..i ade baca walker ni x bgus utk p'kmbangan bby sbb mcm kite paksa dia utk duduk/b'diri etc..jz my 2 cents..

Hanz said...

Farah..baby ada kelebihan & kekurangan masing2...if Afif dah nak dekat setahun, still x duduk, then u should start worry...

mrsharis said...

tkyah risau la farah..setiap bby ni lain2 perkembangan. Ada yg cepat & ada yg lambat..
Cam nuha dia tk merangkak lg tp duduk dah tk tumbang.. cam afif lak dh laju merangkak tp tkleh duduk lg..
Janji anak2 kita sihat..lgpun blm terlambat lg, baru 8 bulan kan :)

Farah said...
This comment has been removed by the author.
Fid said...

di tengok2 si afif ni kalau digigit sedap nih
hahah
maafkan daku..maafkan daku
saya suka gigit budak! awassss

btw
esok lusa dia duduk ngan jayanya le tuh sabarrr

Jiey^Mien said...

hehehhe... tetiba nk nyampuk..

Rayyan Ariff, 13 months (memang nama sebenar) dilaporkan masih belum merangkak walaupun tahu duduk. Masih tidak boleh berdiri tegak dengan sendirinya dan bermacam-macam 'masih tidak boleh' lagi..

errr.. ian tak masuk buku kan? hehehhe..

p/s - takpe la kot.. let him be.. bila dia bleh merangkak, maksudnya body balancing dia ok la tu.. left brain n right brain coordination pun ok.

-sekian-

MeL said...

every babies has their own milestone. cm mika bole duduk dgn sendiri dulu baru laju merangkak. sblm tu combat je..tpkan i mmg ajar dia duduk dl. sbb mcm follow the step kan. tp jgn risaulah beb, xlm lagi bolelah afif duduk tu. or maybe u help him to sit by holding something, mcm tiang playgym or bumbo seat ke?

Drama Mama said...

yerp nothing to worry about. every baby develops differently. but kalau kalau u nak dudukkan dia bole la try bumbo seater tu, mungkin lebih selesa utk dia.

afif comei, nak geget. hehe

Ummi Salsabila said...

alo..sian mama afif riso yer..hihi
aufa pun dulu lmbt duduk..tp dulu aufa pki bumboo seat b4 pndi duduk..tu pon org bg present.

if nk try.cube tgk kt fabolousmom.com.

NisS^ImmEr said...

dah pandai muncung2 afif ni

Hasliza said...

farah..duduk ni mmg lambat sket..mcm wafiy dulu..dah dekat 9 bulan baru boleh duduk..mmg kalau tak silap aku..merangkak then baru duduk..walaupun wafiy dulu dah pandai bangun berpegang kat sofa tapi dia tak reti duduk pun..lama2 oklaa tu.tapi tul gak azza ckp..trylaa guna bumbo seat tu..huhu..tapi mahal giler..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Farah..mmg tiap2 pkmbgn budak2 xsama..ada yg blh ini tapi tak boleh itu..ada yg langsng tak de apa2 pningkatn.

~shafini said...

takde menda kot farah..biaselaa len baby len progress kn..yg pntg sehat...

Intan said...

Rasa nya setiap bb lain diorang punye development cume kalo dah over 1 year old and still tak leh duduk/etc. then u need to seek medical opinion.

Other than that kalo dia aktif dan there is no other health problems then u no need to be worry kay dear :)

SOHO Mama said...

Farah, jangan risau..masih ingat entry2 i tentang Zuleyka..? Sampai I bawak pegi physiotherapy & lepas tu paed suruh I pegi lagi (tapi tak pegi lagi sebab sibuk *hishh* & a few wks after that dia dh pandai duduk).
She is 14mo now.
About 11mo+ = pandai balancing duduk. Tu pun kena dudukkan dia, tak reti nak duduk sendiri.
12mo = can pull herself up to stand.
13mo = can crawl on her own.
14mo = still crawling, medium-speed but still not walking.

Dulu I risau, sbb abang2 dia tak mcm ni. Tp skrg I relax je sbb dia dh pandai nangis/marah kalau I nak keluar ada kerja atau kalau Armand rebut toy dari dia. Dia dah pandai ngada-ngada & buat movement ala2 breakdance sebab suka sgt kalau ada abang2 dia dtg nak gurau2 dgn dia :D

liana said...

farah, setiap anak perkembangan dia brlainan.tp bleh try bumbo seat.coz seat tu sesuai dr bayi berumur 3 bulan rasenya n hannah dulu dok blajar duduk guna bumbo seat la.
apepun cute la gmbr afif bermulut seksi....

littlemama said...

farah, tak yah risau.. lama2 pandai la dia duduk sendiri.. satu lagi better jangan compare dengan baby lain sebab setiap baby kan lain..

satu tip: masa dia tido tu bisik la kat telinga dia, cakap afif budak baik mesti pandai duduk sendiri, mesti balance badan sendiri.. insyaallah menjadik!

Elyn said...

farah dun worry... lain baby lain progress die so u tunggu je.....

U-jin said...

lama2 kuat ler tulangnye tu.....
kan main muncung si afif ni..hehe

Awards ~~thank you!