Friday, August 14, 2009

Baby and Food

Haii..kembali lagi bersama tips untuk anak2 pada minggu ini ..perasan jadi consultant ni hahaha

Minggu lepas saya kan pergi kursus 3 hari lalu terjumpa la dgn seorang kakak ni yang telah pon bercucu berumur 1 tahun setengah...sambil2 lunch bersama ni die bercerita la die datang dari Sarawak dan alang2 kursus di KL ni anak2 dan menantu ni datang la jenguk die hotel..so die ni komplen la tentang menantu die (perempuan) yang die rase tak bagi cukup makan kat cucu die sbb budak tu kurus kedenking (ni kata kakak tu ek)...die cakap kesian tgk cucu kurus je...haaaa mak mentua sapa tu??


die tanye la anak saya berat cemane..debab tak? saya pon citer la bla bla bla..takdela debab sgt tp berat tu okla..die tanye lagi bagi anak makan ape? bubur nasi la kata saya..campurkan dgn buah2 ke sayur pastu letak kurma..berselera jugakla tgk afif tu makan..


Kakak tu kata..mase die jumpe ngan cucu die tu..menantu die bagi makan anak die dgn roti burger (daging maknya la yg makan) hahaha mane la mak mentua tak marah...roti burger ape rase? kite pon taknak makan kan ..roti burger kosong..kalau roti gardenia butterscotch ke boleh tahan jugak..


Ok..Ni antara amalan2 yang saya buat berkaitan dengan pemakanan afif:

1. Bagi makanan yang sesuai untuk baby mengikut umur..kalau dah ade gigi maybe sesuai dah makan nasi bubur tanpa blender...kalau takde gigi..kenala bagi yang lembut2 je..

2.jaga jadual makan anak betul2..baby ni pon macam kita juga..contoh kite pukul 12 mesti lunch so kalau tak lunch tentula perut berbunyi2 kan? kalau lambat makan..tentula masuk angin..sama la jugak dgn baby ni..

3.Variety kan makanan anak...contohnya selang 2 hari tukarla bahan2 untuk masuk dalam bubur tu..hari ni epal..esok pear ke..lusa carrot +kurma ke..kalau kita pon bagi makanan sama hari2 muak tak?


lagi satu ni la kelebihan bila kita masak sendiri bubur anak dengan bagi die nestum yg di beli di pasaraya...kita dpt variety kan rasa makanan tu..

3.kalau berjalan/bershopping/pergi kenduri kahwin...jgn lupa bawak makanan anak sekali..sekarang ni banyak dah instant food dlm botol tu..kalau rajin..buat bubur siap2 untuk anak simpan dalam bekas kecik2 dlm peti ais..so bila nak kluar dah siap dah tinggal amik dan masuk dlm beg je..
ataupon dalam bag td memang dah siap2 bekalkan snek ke mcm babybites..

katala kita terlupa hal ni..mcm saya cara senang pergi KFC berdekatan dan order mash potato je..atau saya akan singgah mane2 kedai baby/farmasi beli food dlm jar tu..jgn ambil ringan pasal anak tak makan ni..


4.jangan malas sediakan makanan anak....saya ada pengalaman lihat seorang sepupu saya jadi obesiti sbb hari2 mak die sua kan roti+susu pekat+jam atau nugget/drumstick ayamas tu...suruh makan bende lain dah taknak..sbb ape..sbb makcik saya nak senang kerja..


saya tak tahula kalau orang lain..tapi dalam family saya..kami adik beradik tak pernah memilih makanan..contohnye tak makan sayur atau tak makan daging ke..semua kami balun..agaknye sebab kami ni asal susah kot so takde choice..makan je ape yg ada..even adik saya yang kecik berumur 7 tahun tu suka makan sayur...sebab dalam menu kalau mak saya masak mesti ade satu lauk sayur..

5. Kena banyak bersabar....Ya saya tahu nak sediakan makanan anak dah satu hal..nak suapkan die dah satu hal..sbb tu bila jadi mama kena banyak bersabar..dengan afif saya terpaksa spend 30 minit untuk habiskan satu mangkuk bubur..sbb die ni bila makan..main2..sambil makan sambil main sembur2...dengan babysitter afif pon saya pesan..habiskan bubur afif sbb nak bagi die makan lama sikit..kadang2 ade orang salah tafsir..dia kata budak taknak makan...padahal die yang tak sabar nak bagi..


Okla saya harap mama-mama yang lain pon amalkan bende yang sama juga..kita nak anak kita semua sihat2 dan cukup nutrisi bukan jadi obesiti ..jangan bagi makan bende bukan2..snek ringan tu sekali sekala maybe ok..

Happy weekend everyone!

30 comments:

Elyn said...

wafiq x kuat mkn la..... msk mcm2 x jln risau gak ni!! btw tq tips tu...

Fid said...

iyaa
zaman le ni macam2 tips dan panduan penyediaan mknn anak yang berkhasiat yg tidak membebankan...selagi si ibu RAJIN....hehehee

liana said...

alhamdulillah hannah x cerewet mkn.senang nak jg dia.hehehe.cume mummy dis jer kenkadg mls nak msk.huhuhu

Hanz said...

Betul tu, jadi mak kenalah bagi anak makanan yang berkhasiat lebih2 lagi between 6month to 6 years...

Kalau KFC mash potato me, pun slalu bagi bila outing, tapi asingkan gravy dia..

yatie chomeyl said...

thanks for sharing this...nanti bila tiba masa baby SN dah leh makan, senang I rujuk entry ni je hehehe.

anamarza said...

good info..
My baby br start makan..will follow ur tips :)

fizamior said...

iye...saya sokong... w/pun anak saya blm mkn solid food lagi tp i still rasa yg kita mmg xblh amik mudah hal pemakanan anak2 kita nih...kene bg yg berkhasiat

Lady of Leisure said...

good job farah..
kalau dah berbaby nanti, i ll definitely refer to those tips..

kene rajin bila jadi ibu ni kan..

iedaLUVsham said...

best le fara! ;) bely jd panduan utk aku nih, next month baru anak aku leh mkn, tq! ;)

Cikpid said...

Afieq mkn 3 kali seari bubur..hehehe..tapi berat die ok jek..x obes so x kisahlaa kot ek..

aku rase kalo msk utk baby..rase selamat sikit..rase puas..n kite tau ape kndungan dlm bubur anak kite tu

Aku sgt enjoy msk utk Afieq..sbb rase sonok..hehehehhe..

Hasliza said...

anak aku ni mmg liat nak makan...dia makan then muntahkan balik..bukan aku malas nk tunggu suapkan dia tau..wafiy mmg picky..and tak suka makan nasi jer..nak menda2 lain cam bihun,spagetti,macaroni...huhu...sabor jer laa..nasib baik dia walaupun picky dia mmg suka makan sayur

Drama Mama said...

alhamdulillah, afif senang makan ya.

farah, i dulu rajin masak bubur tetiap hari coz irfan dulu memang suap la apa pun mesti dia telan. tapi skang dah stage toddler irfan memang picky eater.

cucu makcik tu umur berapa? kekadang bukan taknak bagi makanan berkhasiat, cuma budak2 ni yang picky eater. macam irfan skarang akan lari sejauh2nya kalau nak suap nasi atau bubur. tapi kalau biscuit, cheese, french fries, peanut butter sandwich, fried chicken, fried fish dia mau la nak makan. MIL kekadang compain gak dia kurus, tapi hubby cakap "dia ikut saya la mak, saya kan dulu kurus keding camni gak" hahaha

ada my friend cakap kena tukar bagi susu tak berapa sedap,baru dia ada selera nak makan (for those yang tak bf). paed anak dia la cakap camtu.

btw, i've read an article in The Star newspaper about this, kalau rajin nanti I will share about it in my blog ya.

yaya said...

kemain bulat mata si afif hisap botol!

UmmiKhayra said...

Salam Farah
1. Memang kene bagi makanan ikut umur. Khayra skrg sbb dah ada gigi, dia tak suka makan makanan yang lembik2 sangat... :P

2.Jaga time makan, kekadang terlajak jugak.. huhuhu mak apakah ku ini.. :D especially tang kuar tuh.. Pasni mmg kene make sure kasi makan on time.. :)

3. variety kan makanan memang betul.. heheh sebab tu hari2 sekarang dah masak lain2 jenis. pasta, nasi, ikan, ayam, kurma, apple, and yang pastinya, sayur mesti ada. And Khayra pun memang suka makan sayur... :)

4. Memang kalau g memana mesti bawak makanan tuk Khayra.. Klu tak sempat, cari gak makanan dalam jar tu.. Hehehhehe

5.Tiap malam memang sediakan makanan Khayra. Takpun paling2 2 hari sekali.. sebab Khayra memang suka yang fresh2.. yang tak fresh, dia tak bape suka.. Apakah? :D

6. Yang ni kan memang betul. ada penah satu hari tu, pengasuh Khayra yang biasa jaga cuti, org yang tak biasa jaga yang jaga Khayra. Boleh dia ckp khayra tak suka makanan yang saya buat tuh.. Sabar je la.. Sebab kalau ada makanan dalam mulut, Khayra memang akan geleng kepala.. tu bukan tanda tak nak, tp tanda nanti.. memang jenis tak sabar nak kasi makan la tuh...

Alamak.. panjang nya komen... hehehehehhehehhe

azzamoro said...

good tips.. sekarang anak aku dah jadik picky eater.. so, kene try byk mende nak tau dia suke makan hape..

setakat ni, suke makan ketupat.. apekahhh??

Dayah said...

faktor yg paling besar adalah MAK KENA RAJIN...

dah pencen bangun awal pagi buat bubur utk SI sejak dia makan nasi..pengasuh yg masak, SI dah makan family food, tapi buah, roti, bijirn saya yg supply hari2..

semut-terbersin said...

oh aku kene blajar ngan ko cara masak bubur tuk aariz nanti!boleh kah? haha tp lambat gik..hihi..

tp tulaa riso..dapat babysitter yg jenis malas nak tunggu/layan kerenah anak kita makan, die buat derk/tak bagik makan kat anak kita..maunye tak kurus kering nanti anak kita..haih mintak dijauhkan!

Nurhayati said...

zara kuat makan.. ape kita nak mkn itu la dia nak.. tak kisah makanan ape pun kita nak bagi, janji yang berkhasiat.. dan wiken bagi dia makan snack sket.. baru dia sronok :)

U-jin said...

uit nyunyut botoi yer afif.....
bagus tips ni..tp xde baby dah...

senioritasara said...

bagusnyaaa afif gud boy mkn habis...syg dia...

sya said...

darwisy memang jenis taknak/alah pada nestum..
jadi, memang mama dia ni paksa rela merajinkan diri laaa.. hehehe...
makanan instant yang lain, memang tak pernah bagi... :P
semua yang ori.. :P

mummy_adam said...

tq for sharing.. adam kuat makan, sume pun jalan.. kalau manis2 dia xsuka.. alhamdulillah..

Rieyuzie Zainul said...

iya la farah,

Masak sendiri lebih puas hati..tapi si naufal sekarang nie pun dah jd picky eater compare masa dia baby dulu..dulu mmg tembam..suap apa pun puas hati tgk..tapi bila dah start jalan tu dah makin kurang makan..some ppl kata mmg macam tu sebab dia dah lasak..tu dia x mkn sangat..

Tapi kan, mmg kekadang tu susah sangat nak bg dia makan..puas pujuk baru makan..itu pun jenuh berperang baru masuk semulut..kalau x semua pun geleng..yang dia tau, "akmauuuu"..hahaha!! sekarang nie pulak sibuk semua nak buat sendiri..berselerak semuanya!

Pasal baby sitter tu pun sama jugak, mcm Gee hantar Naufal kat nursery..lagi la ssh..kan ramai kan..diaorang pun mana nak layan sangat kan..sudahnya, dia kata "Naufal x mau makan la kak"..erm, adoiiihaiii...!!

Farah said...

elyn:afif pon tak kuat sgt tp saya bagi kerap..3 kali sehari tp sekali bg kuantiti takde byk sgt...

kak fid:haha perkataan RAJIN tu saja di besarkan yer..

liana:wah bagusnye hannah..

hanz:alamak kena asing ek..hehe i bagi sekali ngan gravy patutla muka afif terkelat2 bila makan hahhaa..

yatie:ur so welcome!

anamarza:sila2..

fiza:hehe anak first ni mmg beria sikit..selagi kite mampu buatla yg terbaik untuk anak :D

Lady:waah i doakan u cepat2 dpt baby k!

ieda:semoga tips dpt membantu.

cikpid:sama la ngan afif..makan 3 kali jugak..hehe rasanya kalau bg anak makan berkhasiat mmg tak obes..

liza:okla tu..masakkan je favourite die tu..macaroni and spaghetti pon still berkhasiat mcm nasi jugak..

drama mama:haah la btul tu..i rase bile baby dah jadi toddler ni die dah pandai pilih makanan..harap2 afif mcm mama die yg balun je semua hahaha

ok i'll wait for ur entry tu hehe

yaya:haha eksen je lebey

Farah said...

UK:hahaha thanx kerana bg komen yang begitu panjang..terharu adejugak org nak komen panjang2 ni..

azza:ketupat? hahaha okla tu senang nak masak..rebus je byk2 simpan dlm peti ais..yg penting berkhasiat..jgn die suka makan jajan je sudah..

Dayah:ya saya sokong..walaupon malas kena gak paksa diri buat untuk anak hahaha..

ila:senang je hehe..aah kalau ko risau..bekalkan la hari2..takleh harap sgt dgn bbsitter ni..kalau dpt yg bagus tu alhamdulillah..

yati:patutla tangan zara ketak2 hahaa..aah snek sekali sekala is ok..

u-jin:hahaha baby boleh buat lagi :P

sara:hehe tq auntie!-afif-

sya:darwisy alah nestum? waah mmg die nak suruh mama die masak la ni hehe..

ena:good boy adam! hehe afif ni kena ade rase manis skit sbb tu i letak kurma..

Rie:hahaha naufal pon dah pandai pilih makana ek..nampaknye saya pon kena bersiap sedia la pasni..afif masih baby lagi so takde picky sgt..

p!nkerton said...

farah, besides homemade bbfood kan, ko ada try bg makan benda lain tak? mcm nestum ke ape ke? aku bagi jugak nestum & biskut farley rusk tu sbb kdg2 stok bubur habis tak sempat nak buat lagi huhuhu.. & ko ada campur apapa dlm susu tak? org slalu soh campur nestum dlm susu tapi aku tak penah (tanak la sbnrnye) try.

siti nurbaiya said...

heeh, saya time kecik dulu mmg tak byk makan, jeuh try bagi macam2 mmg tak makan, tapi saya kuat minum sus, sekali minum 2 botol :P
Ada jugak org cakap yang mak sy tak bagi makan, huhu, sedey gak dier tp sy yang tak mo makan, minum susu byk la so ayah sy belikan susu s-26 dan seangkatan dgnnya utk sy (dulu sus ni la yg paling mahal)
Tapi mmg sampai besar sy tetap kurus, bukan sbb tak makan, mmg stail kurus kot, dah kawin jer badan naik sket, pas bersalin tak mo turun plak ..huhu...haru betul

siti nurbaiya said...

oppss,, lagi satu.. lokum tu buat part time kat klinik ke etc, dapat la side income lebih sket...selama ni tak pernah buat sbb nak spend masaku yg berharga ni utk immy ngan baby :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

betul..betul..betul..anak ni pun memang sama cam kita gak...kalau termiss waktu makan..memang sure lapar...dia nak cakap dia lapar mungkin dia tak pandai lagi...tu sebab dia nangis jek..untuk elakkan dari anak ni menangis dan kita pun tensen dengar..baik..kita jaga semua keperluan dia...Damia ni pun saya selalu belikan dia mash potato kat KFC atau pun bubur mcd...saya request taknak taruk garam,pepper,pak aji n semua bende pedas2...ok jek dorang buat n Damia pun leh makan

Farah said...

fatih:aku bagi anak aku babybites as a snek..nestum memang aku tak beli dah..babybites tu mcm biskut la tp takdela bersepah sgt bila makan mcm farleys rusk tu.

baiya:hehe awak naik sikit je takde gemok pon hehe..untung la badan tak naik2
oh btw,hehe first time denga perkataan lokum tu...

mama damia:haah tu je plg cepat..pergi kfc or mcd order hehe

Awards ~~thank you!