Friday, August 21, 2009

Avocado Jus/Jus Alpukat

Ok hari ni saya nak share resipi untuk membuat homemade jus alpukat...selalu tunjuk gamba je kan..kali ni tunjuk cara2 nak buat lak..

Thanks to Mel..sebenarnye saya pon tak pernah rase jus alpukat ni kat restoran..tengok dalam blog Mel cara2 nak buat jus ni sangat mudah dan saya try la buat sendiri...hmm memang sedapppp!!


Serving untuk 2 orang.

Bahan-bahan:

Bahan A

Avocado - 2 biji
Fresh Milk - 1 mug besar (sorila saya takde pengukur bahan2 kat umah ni ade pon pakai botol afif jela nak sukat dlm ml hahahaha)
Susu pekat - 2 sudu besar
Ais- 6-8 ketul

Bahan B

Coklat Hershey's - secukup rasa

Cara-cara:

1.Masukkan semua bahan A ke dalam blender dan blend sehingga sebati..make sure ais tu blend sampai hancur...

2. Masukkan hasil blender tadi ke dalam gelas cantik atau mug dan letak la Hershey's sebagai topping..kalau nak rase manis letak banyak2..

3. Ape tunggu lagi..ngapp laa..sedapp!

haha okla sekian sahaja resipi untuk hari ni...cuba tau! sesuai untuk minum selepas penat seharian berpuasa hehe..

p/s:tak silap kalau kat restoran harga satu gelas jus ni nak dekat 10 inggit...kalau nak beli avocado yang murah dan elok..carik di Tesco dalam RM1.90 sebijik..jangan beli di Giant..avocado kat Giant semua lebam..

pesanan dari pihak penaja:

Selamat menyambut ramadhan!! jangan ponteng2 puasa k!

30 comments:

NisS^ImmEr said...

nampak sgt bes..nak try la

tak kene saman ke ckp giant punye avocado lebam?

azuan said...

leh try nie..
salam ramadhan k..

atulhani said...

kakak saya baru belikan avocado from sabah. ok esok saya try.. dah lama teringin nak buat jus alpukat ni!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedap nyer nampak..aku x penah minum..
esok aku x puasa, leh buat lunch..lalalala

isabelle said...

huh?
masa i pregnant tu, i kechiwa sbb tingin mkn avocado, tapi beli kat tesco dpt yg lebam. dah le mahal.
kat aussie dulu, ada masanya 5biji baru 1-2dollars.

so, few mth ago, i tgk kat giant murah, i beli la. elok la pulak.

btw, i'm not a big fan of giant. brg2 giant mhl skit drp tesco. tapi masa beli avocado tu, tgh murah.heheh

Hasliza said...

wah..best ni..bolehlaa cuba

MeL said...

i baru beli avocado semlm nak buat jus alpukat nih hehe..anyways, selamat berpuasa farah! ;)

Cikpid said...

Akhirnye ade resepi..

gue mau cobe laa

Nur said...

wah.best ni wat berbuka!tq yer..

yatie chomeyl said...

nk p cari gak lah kat mall ptg ni, klu ada leh la wat jus alpukat ni gak :)

izan ishak said...

sedapnyer jjus alpukat farah
boleh cuba lepas nih..

selamat berpuasa farah!

liana said...

wah farah...bleh try tuk menu berbuka esok ni...nyam nyam...selamat berpuasa yer

senioritasara said...

sedapnyeeeeeeeeeeee....menggoda!!nak try buat buka esok hehehe

Nurhayati said...

dap dap dap... saje je kan nak wat daku gemuk huhuhu

azzamoro said...

wah tq for share the recipe.. aku dtg umah ko nanti, ko buatkan nyeh..

U-jin said...

adoi menggoda iman ni..lagi2 nak posa ni....

hot mama said...

thanks for the recipe...xpenah try buat pun tp am penah la rasa masa g medan n jakarta dulu..kt sana mmg famous tau...nnt bleh buat as minuman berbuka...slamat berpuasa ;)

mummy_adam said...

boley bt menu bukak posa esok :)

Lady of Leisure said...

hi farah.. wah.. ada recipe jus.. tx 4 sharing..
lady balik kampung, hui banyak entri farah lady dah terlepas hihi..
slamat berpuasa untuk farah n family..
:)

ummuabdullahsyaakir said...

Emm sedapnya...topping tu buatkn lagi nmpk cantik..hehe
Thanks Farah sharekan resepi nisedap buat berbuka.

Tapi mmg seblm ni tak pernah makn buah ni,eem sbb harganya blh tahan n mmg saya pun tak pndai makn..heeh

ummuabdullahsyaakir said...

Apapun.utk Farh nfamil...selamt Mnyambut Ramadhn ye ^_^

Yan said...

hamboi menyelerakan sungguh

Elyn said...

selamat berpose farah!! nnt i nk try jus alpukat itu!!

shyad said...

babe,
nmpk sggh menggiurkan lah...nnti nk try la.. hikhikk...
btw, slm ramadhan, selamat menjalani ibadah puasa ye

Farah said...

nisma:hahaha statement yg benar tu berani ke?

azuan:selamat berpuasa!

atul:huh avocado sabah murah2!

eliss:ekeke sila2 jgn sampai jenjiran nampak tau.

isabelle:erk tesco manakah itu?

liza:senang je..

mel:hehe selamat berpuasa too!

cikpid:cuba tau!

Farah said...

nur:cuba tau!

yatie:carik jgn tak carik!

izan:selamat berpuasa!

liana:hehe dah try ke?

sara:selamat berpuasa!

yati:ekeke alaa bln pose tak gemok punyela :d

azza:haha sabojela aku..

u-jin:haha tergoda ke?

am:aah kat indon femes ni.

ena:bolehhh..

ena:besssnye balik kg!

uas:aah kalau beli mahall kkte buat jela jimat sikit hehe...selamat berpuasa!!

yan:apelagi..cubala!

elyn:hehe selamat berpuasa!

shy:sedap tau..selamat berpuasa!

zamnzara said...

farah, tekak sy mmg tk berkenan lgsg dgn jus alpukat ni. pekat sgt bg sy. dulu masa sy gi jakarta kerja, org sana asyik la suruh minum sbb cam specialty katanya.

fizamior said...

1 lagi resepi berbuka pose yg blh ditry... selamat berpuasa...

eziannr said...

hukkk...nko nih farah wat aku terlior jerrr...ape kata balik trg raya tahun nih nko buatkan utk aku...pastuh ajak aku minum...ahahahah...nak buat sdiri mcm malas jer....tak terbuat rasanya

Anonymous said...

http://louboutinmart.co.uk At the turn of the century, Steele went to South Africa as part of the NWMP contribution to the Boer War and went on to help organise the South African Constabulary.4The Métis Nation is made up of the descendants of marriages between European and First Nations people. [url=http://dkgoose.com]Canada Goose tilbud[/url] Eaillumfd [url=http://csrhelix.com]Canada goose outlet [/url]
aifkxh 762718 [url=http://www.chilliwackbombersoutlet.com]women canada goose jacket[/url] 325601 [url=http://www.beatsbydreaonsales.com]beats by dr dre[/url]

Awards ~~thank you!