Tuesday, August 11, 2009

How to cope with superbusy husband..

Ok saya ni kalau tak share tips dalam seminggu tak sah kan..haha bukan ape sharing is caring btui tak...sesungguhnya saya tak byk pengalaman nak share dan saya juga masih belajar sbb usia perkahwinan masih lagi muda..jauh lagi perjalanan...
We admit that we are not like a normal couple...normal as husband n wife kerja dari 8-5..balik sama2...have dinner and watch tv together waktu malam .....in my case ,husband kerja dari Isnin sampai Sabtu..Offday hanya hari Ahad..kerja dari pagi sampai ke malam...balik paling awal pon pukul 10pm..plg lewat pernah pukul 3 pagi....off day tapi sms/phone call tak henti2..so saya consider husband saya sebagai seorang yang sgt busy...

husband saya takde time luxury with his own family..only on weekends je kami dpt lucnh/dinner bersama dan kemudian layan movie sambil bermain dgn afif....kadang2 saya kesian dgn husband sbb bile die balik je..afif pon dah tido...so sebagai isteri macam mana kite nak hadapi situasi macam ni?? adakah kite perlu cakap dgn husband "abang berhenti jela kerja ni...byk lagi kerja lain.." but in the same time kerja tu ialah his passion .. patut kah kite marah2 husband kita sbb balik lewat sbb kerja atau terpaksa main futsal /happy hour (di mamak bukan die bar yer) bersama staff2 lain seminggu sekali...

Meh sini saya nak share beberapa tips yg saya praktikkan supaya husband dan saya serta anak tidak rasa berjauhan walaupon duduk dlm satu rumah sbb saya taknak dianggap sebagai bedmate/roommate untuk husband saya..i want to be his soulmate!

1. Visit your husband in his office!

tp jgnla buat selalu..kang muntah plak staff2 lain asik tgk muka kite anak beranak je kan..maybe 2 minggu sekali...

2. Lunch/dinner together while he having his break.

so kite pon tak menganggu staff yang lain..boleh berjumpa di luar ofis atau terus berjumpe di restoran...mcm dating tp bawak anak...

3.Spend quality time...

Hari off day husband make sure kite tak sibok2 dgn aktiviti sosial yang lain..sehari tu je die nak berehat dgn anak bini...so spend your time with him...sbb tu kalau ade jemputan hari ahad..kami akan pergi berdua..kalau husband taknak pergi saya pon tak dpt nak pergi..kalau husband pergi training bersilat di Kajang..saya dan afif akan ikut...don't restrict ourself to bende2 yang melecehkan..ikut je..ade orang tak suka..die kate leceh la..nnt anak berak nak cuci kat mane..alaa surau kan ade..petrol station kan ada...kite bukan hidup zaman batu..byk kemudahan dah siap ada..

4.Jaga air muka husband..

yang bab ni dpn keluarga la plg penting..kadang2 family saya ade jugak la terasa bila husband saya tak balik rumah mereka ...saya dgn afif je....terangkan btul2 ape kerja husband anda...bgtau mereka kalau die tak kerja macam ni..mcm mana nak bayar kereta,rumah..bla..bla...bla...mcmmane nak bagi mak/abah duit bla..blaa..lepas tu compare dgn mertua saya (parent husband sendiri) takde pon merungut padahal kami balik sana berapa kali je setahun..lagi sian..hahaha gunakan psikologi..jgn cepatt melenting dgn orang tua...

5.Jangan asyik merungut/membebel..cari jalan penyelasaian!

Perempuan ni mmg dari azali suka membebel kan....tp jgnla selalu..sian plak kat husband..die pon penat kerja...sy sendiri admit.pada awalnye saya sendiri kuat membebel dan merungut bile husband takde mase lansung dgn kami...tapi bile pk2 balik..merungut byk2 pon nak buat apa...baik kite tolong husband kita..kalau husband tak dpt nak pergi kat kite..biar kite yang pergi kat die..

6.Trust and loyalty is very important!

Bila husband busy bekerja dan takde mase dgn family..mesti ade sedikit ragu2 kan? tak sayang ke die pada kite dan anak? sibuk sgt ke sampai takde masa nak call? see byk kan persoalan kat situ yg boleh membawa ke pergaduhan..

Kami kenal 7 thn sebelom kami kawin so alhamdulillah saya yakin husband saya seorang yang setia walaupon bidang kerjanya byk dugaan...kerja kat gym..perempuan cantik2 bukannye susah nak carik btul tak?kalau bukan die yg kejar ade je perempuan yg nak kejar..

tp saya simpan jugakla sedikit curiga hahaha sbb tu kadang2 saya check juga list2 nama dlm hp n sms untuk husband saya....

7. Be confident!!

Saya tak pernah tanye husband saya.."abang awak ade perempuan lain tak kat opis" tapi selalunya husband saya yang akan cerita...bende2 yang tak sedap la di dengar oleh seorang isteri..ape kite nak buat? merajuk dgn husband? marah?

hahahaha ok as a wife jaga martabat..jgn dgn makcik jual kuih jeling2 husband kite pon kite nak melatah hahahahaha...bila pergi pejabat husband...jaga penampilan..be at your best!perasan tak.... kalau ade wife sape2 dtg opis mesti kite akan mengata jugak la kan..contohnye..eh itu wife X ke...laaa husband hensem tp wife selekeh..ha nak ke org mengata kita mcm tu?

So bile staff yang gedik2 nampak kite...dgn anak lagi...pastu kite beramah mesra plak ngan die ...automatik die pon akan menjauhkan diri dari husband kita..yesss..saya dah byk kali buat dan menjadi hahahhaa..again psikologi ok!

Be confident of yourself..trust yang husband kite pergi bekerja untuk carik rezeki dan die sayangkan kita dan anak..

8.Be a good listener

Kata nak jadi soulmate...bestfriend husband...so first thing first kenala menjadi pendengar yang baik...even kadang2 masalah tu kita tak tahu pon cara nak selesaikan..yela masalah sales tanya engineer manela nak tahu...takpe..dengar je..lebih baik husband cerita dan luah kat kita dari die carik perempuan lain atau orang lain dan luahkan...n they become BFF hahaha haruuu kite..

Ok..sekian sahaja tips rumahtangga pada minggu ini...saya sendiri pon masih belajar..dan kadangkala saya sendiri lupa nak praktikkan salah satu dr tips2 yg saya bg ni(yela perempuan kan penuh dgn emosi hahaha)...tp alhamdulillah saya mempuanyai husband yang sgt sabar dgn saya...dan kami sangat happy dan bersyukur dgn masa dan rezeki yang tuhan bagi pada kami..

26 comments:

Hasliza said...

good tips..hehe..cuma husband aku tak balik2 walaupun dah malam...camne yer pn.farah?????..

BTW,seriously..air muka suami kena jaga..macam aku ni..memandangkan fitri takder jer kat umah..aku laa yg kena attend semua majlis2 keluarga belah In law atau family sendiri..kena pg lawat sedara kekadang..tak nak laa org kata fitri tak pandai jaga wife..kekadang aku sedih gak ngan keja fitri ni..esp bila tgk anak menumpang kasih dgn papa org lain..wafiy selalu tgk sepupu2 aku main dgn papa dia..lama dia tenung..pastu dia pun sibuk2 nak duduk atas riba org tu gak..but as wife..aku slalu support fitri sebab dia mmg minat keja kapal..and of course the income superb..heheeh

azzamoro said...

wah..boleh ganti dr fadilah kamsah ko neh.. banyk2 tips2 berguna... takplea husband busy asalkan every month masyuk..keh keh..

hijauoren said...

brape lame ko amek mase nak tulis sume ni farah? rase lain plak dgn farah yg penah kukenali.. hehehe =p

hot mama said...

same la ngan hubby am...slalu sampai tido kat ofis..dulu xde kelas pg, am pun kdg2 g tido kat ofis dia..kalo x,sian kat syira..x dapat main ngan abah die.. mase die balik pg utk mandi, tukar bj, am dah bawak syira g nursery, am g keje..

tak sume org paham ade hubby yg workaholic ni..tp xkan mak marah (wpun kdg2 ade la jugak terrr ;p)die keje pun nak carik rezeki utk anak bini gak..

anamarza said...

good tips...:)

Cikpid said...

bagus laa tips ko ni..

Alhamdulillah husband keje opis hour..n kalo balik lmbt pon sbb kene time on call die..

Bab jgn jeles sgt2 tu..owh..aku ngan mkcik kerani yg dh nk pencen kat opis die pon aku jeles..ahahahhaha..sile laa azan kat telinga aku ni supaya aku insap sikit..

MeL said...

dolu2 husband i byk luangkan ms dia ngn kwn2, bkn sbb keje. bl da ade anak ni, dia sendiri yg xmo lpk ngn kwn2 dia dah hehe..brw, gud tips lah. tabahnye u, husband bz manjang..

Elyn said...

tips lagik i likeee tenkiu farah!!

eiNa said...

bagus nih... =)
u pun bagus sbb sangat penyabar..
kalau x penyabar cam i sure angin jek selalu..

yaya said...

hamboi, tips buat aku senyum baca.... bagus la ko ni farah...

Jiey^Mien said...

kitorg pun tade masa..
tp takpe.. nnt nak cuti lama dah.. :P

Drama Mama said...

i dulu pon pun suka bebel bila hubby balik lambat, tapi bissa la laki mana suka kan kita bebel. so now everytime dia balik lambat tunjuk happy face, cerita benda happy ja. baru dia tak tension and good mood and tak sabar nak balik rumah hehe

suka la u ni slalu bagi tips. hehe

liana said...

best la tips yg farah bg.lebih kurang jer gn husband liana.tp bila dah mengajar susah plak nsk lunch sesama o visit him at his office coz masa x sama.kdg banyk kali gdh psl ni.anyway i'll try do my best to be a good wife

liana said...

best la tips yg farah bg.lebih kurang jer gn husband liana.tp bila dah mengajar susah plak nsk lunch sesama o visit him at his office coz masa x sama.kdg banyk kali gdh psl ni.anyway i'll try do my best to be a good wife

Intan said...

Thanks for the good tips farah...walaupon suami ku itew tak se bz ur husband but the tips can be practice too :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

bagus2 belaka tip2 itu....ingatkan my hubby jek yang bz keje...rupanya ada lagi yang lebih bz dr dia...tapi takpe kot walaupun kitorang tak kuar keje sama2 tapi balik keje tetap dia datang pick up kat opis...lega skit rasa didada nih bila baca tip2 nih...bleh dipraktikkan..

mrsharis said...

amboi farahhhhh...
hang dah tukar profession ka skng? suda jadi pakar motovasi ek??
kihkihkih..
seriously..sgt bagus hang kongsi tips ni.. Baru ku sedar yg bukan aku sorg yg kawin ngan lelaki yg workaholic

Rieyuzie Zainul said...

bagus la tips ni farah..tersangatlah berguna..hubby gee pun lebih kurang sama ngan hubby liza..so,kes pun lebih kurang sama jugak..tapi nak buat mcm mana kan..

Nak buat mcm mana, dah itu minatnya..lagipun kena selalu pk yang dia kerja tu pun untuk family kita jugak..ya tak?

Hubby gee klu balik, mmg akan spend masa dengan family ja n nothing else! waktu tu sangat2 berharga..so, kena la guna sebaiknya.. :)

Mommy Lyna said...

Huby i kat ofis dia srg guy,lain ladies. Tp tak kuasa nk jeles sbb kat ofis i nt the other way around, ramai guys. Agak2 dia nak usha awek,ku pun bole usha balak okeh. Haha. Tadek la main2 je. Tula, masa kita bersama huby pun tak lama, gunala dgn maximum kan. Jgn buang masa gado2 jeles2.

Hanz said...

8am to 5pm, balik sama2..consider normal couple yerk? kiranya me & hubby normal couple lah yerk? apa nak buat satu opis! LOL

Baguih share2 pasal ni..teruskan..

Watie Aziz said...

wah ..farah jadik consultant lah ..so gud ..i like...sib baik laki aku tak bz gilos cam hang ..dia memang family man ..kjalau boleh semua nak berhangkut...tapi lately ada CCAM punya pertandingan kat DIGI.. he's one of the group... asyiklah balik lambat ..hangin jer aku ..

sib baik ada anak peneman aku di kala sunyi..wakakka... malas aku nak bebel2 .. & aku pun bz ngan bisnes & blog.wkakaka..tapi kengkadang sound gak lah kalau dah bengang kan .. wakakaka..

Farah said...

liza:cemane nak tolong tu..sms laa.phone selalu ke..tp bill melambung la plak ek..byk2 bersabar ke pn liza..doakan fitri sentiasa selamat :D

azza:ade ciri2 ke azza? hahaha..masyuk2 juga..tp takut jugak duit tu ke lain plak hahaha..

mona:ahahah alaa i still the same la mona ...

am:uishh sampai tido kat opis?sungguh la bz tu..nasib baik am memahami..

anamarza:thanks!

cikpid:meh aku azan kan meh hahaha

Mel:uish bessnye kalau dpt berkepit selalu huhu..

elyn:ur welcome!

eina:sabar separuh dr iman..hehe

yaya:senyum lebar ke cikit je hehe

jiey:oh saya sungguh jeles dgn kamu..

Farah said...

drama mama:itulaa pompuan ngan bebelan kan dah sebati hahaha..i pon bebel jugak tp lame2 dah kurg la..

liana:takpe liana gunakan mase yg ada tu sebaiknya..mesti boleh punye hehe..

Intan:ur welcome!

mama damia:haihh ramai je husband2 yg gile kerja sebenarnye..harap2 tips ni dpt membantu..

liya:hahah jgnla cenggitu..malu aii..ai bagi tips biasa2 je :d

Gee:bagusnye awak!sgt sabar menanti..takpe hasilnye berbaloi kan!

lyna:hehe kite kena confident..insyaallah husband u tu jenis setia :D

Hanz:ha untung u satu opis..nampak je dpn mata tau!

watie:eh bukak agency ni hahhaa..baguihnye laki hang watie..

SOHO Mama said...

Wah bagus u..!
I pun dlm 9 tahun kawin & 10 tahun kenal dgn my husband, memang semua ni diamalkan. Life is a journey, I pun belajar dari kesilapan..dan masih belajar :)

Belajar silat kat kajang kat mana..? I kat saujana impian :D

NisS^ImmEr said...

bagus la farah, bleh jadi isteri mithali

aku nnt bakal jd distant wife selama 6 bulan :(..camne plak tu

UmmiKhayra said...

Wah.. bagusla u farah.. sabar gitu.. Thanks for the info.. insaf sikit... :)

Awards ~~thank you!