Wednesday, August 5, 2009

It is all about the money!

Semalam tgk rancangan Oprah di Astro...chewaah mentang2 sudah ade astro di rumah..tv1,2,3,8,9 sudah ku lupakan hahaha...

Tak silap sepanjang bulan Ogos ni Oprah akan tayangkan tips2 pasal kewangan..It's all about the money!

So sebagai CFO di rumah hehe..mmg rancangan2 seperti sangat dinantikan..semalam Oprah ade invite sorang consultant..Suze Orman..die ni la yang akan tolong wanita2 yang mempunyai masalah macam over expense..atau yang masih ragu2 nak jadi SAHM tapi takut plak kalau berhenti kerja duit tak cukup....

Saya sgt suka yang part Suze marah sorg minah ni sebab overexpense..sampai mak die sendiri terpaksa menanggung hutang2 die...minah ni suke buat manicure dan beli barang yang mahal2 tanpa sedar diri yang die sebenarnye takde duit dan tak mampu pon...

Bile suze brainwash minah ni..in 2-3 weeks...minah dah berjaya kurangkan hutang2 die..die jual kereta die which sememangnye die tak mampu nak pakai pon..pastu die jalan kaki je pergi kerja..bawak bekal dari rumah...buat manicure sendiri...mmg impressed!Suze berjaya tolong minah tu hidup dgn aman tanpa hutang yang membebankan..

Bile tgk kisah minah ni terus saya pon jadi takut nak ber belanja lebih2 hahaha..Suze juga ajar kalau nak jadi SAHM ...the rules of thumb ialah anda kena mempunyai saving yang 8 kali ganda expenses anda setiap bulan....so selagi tak ada saving tu..you are denied to be SAHM!!

Setakat ni income untuk kami sekeluarga cukup2 sahaja harap2 dgn daddy yang sudah naik pangkat ni kami dapat menyimpan dgn lebih byk lagi....tp kami make sure expenses kami tak melebihi satu2 had supaya tidak teroverexpense dan end up berhutang plak..

Macam saya ni tangungan saya takdela byk sgt kalau nak compare dgn husband sbb tu saya tolong2 bayarkan apape bil yg patut untuk kurangkan beban husband saya...lagipon itula purpose sebenar saya bekerja..untuk kurangkan beban suami..dan lagipon saya ni anak sulung..kena tolong keluarga plak..adik2 yg sekolah dan belajar di U lagi..katela tiba2 teringin nak belikan mak sendiri handbag atau kain sutera..mestila serba salah nak mintak kat husband duit untuk tujuan2 macam tu..lebih elokla guna duit sendiri..sbb tu saya rase saya takleh berhenti kerja lagi (+ takde lagi saving 8 bln tu hahaha)....walaupon gaji husband nanti sudah mampu untuk menangung kami sekeluarga..

Ok..saje merajinkan diri nak share tips2 yang saya praktik kan untuk berjimat:

1. Masak di rumah..kalau malas beli lauk..masak nasik je ..tp skang lauk pon mahal..1-2 boleh la beli..kalau nak lebih2 baik masak jela lg puas hati..

2. Beli barang2 yg perlu sahaja..contoh kalau anda jarang2 makan roti..tp setiap minggu ke Giant nak jugak beli roti..end up roti tu makan sekeping -2 je pastu berkulat...dah pasni takyah beli dah..

3.Pantau harga barang2 yang selalu anda beli..contoh pampers anak..contoh kalau harga lebih mahal di tesco..cuba carik kat Giant plak..kalau lebih murah di Giant belila di sana je..

4.Beli barang dalam kuantiti yang banyak..contoh sabun basuh baju..jgn beli yang singgit2 yer...beli ha sekali 5 kg...senang stok untuk 2 bln!so bln depan punye budget groceries dah kurang sikit..

5.Sekiranye melancong/bercuti..plan perbelanjaan anda betul2..takbes kalau pergi bercuti tp duit yang di bawa cukup2 sahaja..biar ade lebih sedikit untuk anda bershopping atau makan puas2 di sana...

p/s: ini entri autopublish sbb saya sedang berkursus selama 3 hari sampai jumaat..huhu busan tul!

19 comments:

Hasliza said...

aku pun tgk semlam..minah tu siap nangis sebab takleh buat manicure..huhu..

Anasfadilah said...

buat barang sendiri :D

frugalicious baybyyy!yeah

lin said...

kewangan kami husband yg uruskan.hahaha..tapi alhamdulillah, kira balancela..sya yg dulu boros berbelanja dh dpt dictrl sikit..hehe..now nk kuarkan saving utk beli brg keperluan sendirik pn kdg2 pk ribu2 kali..utk anak tak kisah plak.huhu

iedaLUVsham said...

bagus tips ko, aku mmg setuju!! heheh!! berkursus ek..mmg bosan! saba je la.. ;)

Farah Ikin said...

farah...ikin pun beli pampers kat giant jer...yg jenama giant tu...murah dan pampers dia pun tak buat ruam kat bontot baby...semua anak2 ikin pakai giant pampers..harga murah sgt dan boleh jimat

azzamoro said...

aku pun tgh praktikkan untuk tidak berbelanja boros. if dulu kalau pi tesco mesti belanja dekat rm200 macamla anak 10 org. sekarang beli benda yg perlu jek

yatie chomeyl said...

i pon skrg xleh boros mcm dulu since duk umah dah n xde income sendiri. harap2 bila i dh start kerja or study smula (dh ada income sendiri smula)..i tak boros macam dulu la..hehehhe...

nak kena ikut tips u bagi ni baru ok kot

Hanz said...

8 bulan income nak jadi SAHM yer..kalau WAHM camner lak yer...me pernah x keje setahun lebih masa preggie 2nd time dulu, memang serik sangat masa tu..bila dah keje ni barulah nak ansur2 beli barang keperluan sendiri yang terpaksa ditangguhkan dulu, so saving xderlah banyak manapun...dah rasa most barang ada, barulah nak increase saving..mungkin tahun depanlah gamaknya..

Nurhayati said...

betul betul dan betul.. ape pun kita kena ada saving yang byk..
thanks for the tip =)

Drama Mama said...

haaa good tips. i dulu pon memang boros asal gi giant or tesco mesti ada ja benda nak beli and end up tak pakai. kalau gi mall pun camtu gak, ada ja nak bershopping but now since dah jadi SAHM (tak tahu lah sampai bila) baru la terkawal sikit. hehe

MeL said...

for me, klu takat mkn gaji, mmg cukup2 je tetiap bulan. gaji hbs ke commitment je, lbh2 lg bl da ada anak. kn ada side income which is frm business. i xkj sbb buat business ngn husband, klu hrp mkn je mmg xbole ;)

MeL said...

*makan gaji* ;P

hot mama said...

bagus tips2 tu... am pun penah sahm..perit jugak la sbb saving ade utk 2 month jer.. penah bace pasal frugal living...so, am breastfeed n pakaikan anak cloth diapers...tp trapped ngan hobby pegi warehouse sale plak...hm..balik2 sama jek huhu

Cikpid said...

sy xleh mnguruskan duit..hhahahaa..fail

maka menteri kewangan di umah adalah en suami..n tiap2 bulan husband yg uruskan semua..

kene jimat cermat..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

masak sendirikk laa den mampu utk cut cos :)

adianiez AIDA said...

very good tips la farah.
8 kali ganda saving... alamak!
confirm aida tak bleh nak jadi SAHM.
sedih nyer!

Dayah said...

thx for sharing the tips... 8 bulan nak jadi SAHM..bila la agaknya ye...

Yati said...

Yati pun ada tengok Oprah tu. Bagus kan.. Memang skrang kena jimat dan beli barang perlu je. Sebab barang pun banyak yang naik harga.

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kakFarah,
Oprah Winfrey show memang best talk programme ever.
sekarang menyeluruh isu-isu yg dibincangkan.
kesihatan. kewangan. dekorasi rumah. dll.
Oprah Give pun best jugak.
:)

Awards ~~thank you!