Friday, August 7, 2009

Melentur buluh biar dari rebungnya~~

Ecehh sekali lagi tajuk entri cikgu BM yang poyo hahaha...

Ramai yang tanye saya..

1.boleh ke awak drive sensorang dgn afif je..nak ke die duduk diam dalam carseat?

Boleh jeee...saya dan husband ajar afif duduk dalam carseat sejak berumur 5 hari! sbb tu kalau mama yang selalu travel sorang2 dgn baby macam saya ni elokla invest sikit beli carseat yang selesa untuk baby....memang kami dah ajar afif awal2 kalau masuk je kereta duduk dalam carseat...takde mama nak pegang2...even bila daddy ade dan daddy yang drive..saya akan letakkan afif dalam carseat jugak..agaknye sbb tu afif boleh duduk diam dlm carseat..melainkan die lapar dan saya kena berhenti sekejap untuk BF....lepas tu masuk carseat balik..ni afif nak masuk 8 bln dah..Alhamdulillah die masih lagi behave nak duduk dlm carseat..nnt kalau tak behave dah saya akan memikirkan cara plak untuk bagi die duduk jugak dlm carseat hahaha..

2. Macammana nak spend masa dgn husband..anak pon tidur lambat..pukul 11-12pm baru nak tidur..

Afif kalau ade orang ramai memang die taknak tidor sbb die sibok nak main..tapi kalau kat rumah tinggal kami je..saya mmg setkan masa tidur afif kol 8-9 mlm..plg lewat sgt pon pukul 10..tu pon mata die merah2 tp paksa juga nak main ngan mama..jadi bile die dah selesai tidor dgn nyenyak pukul 9 tu..time tula saya nak kemas2 rumah..nak basuh baju..nak lipat baju..nak cuci pinggan mangkuk..sbb saya takde maid/pembantu...kalau saya tak ajar afif untuk tidor awal..bile mase plak saya nak buat semua tu..afif kalau berjaga..asik nak main je..mama die nak mandi pon susah..lepas dah siap buat kerja rumah..husband balik pukul 11....mase nila nak buatkan husband air ke..nak urut2 die ke lepas penat kerja...kalau afif tak tido...mmg takde mase la kan nak buat semua ni..

Saya dapat tips2 ni pon dari kawan2 yg lebih senior dari saya..saya perhatikan even dah anak ramai pon kalau kite aturkan jadual anak2 kita satu2 dari awal/kecil....time makan---makan...time tido---tido..time main---main..so kite pon boleh ade mase untuk diri sendiri dan suami..btul tak?


p/s:yeay dah ari jumaat..hari terakhir kursus....happy weekend everyone!

21 comments:

mancet said...

farah aku pon mmg kene blajar ngn semua senior beranak pinak nih hahah,,asek penat je keje,,anak aku slalu tido lmbat ok//:( aku dh tak minum nescafe pon same..huwaaaa die tido pkl 11 12 :?((((( kdg2 je die tido cepat..tensen ..tah bile rumah aku nk berkemas tah..daddy die kt rumah pon sebok wat keje,huhuhu tule tak best jd programmer.huuu

Elyn said...

wafiq pun kami dah ajar die duk carseat masa umur seminggu. tp ngan daddy die je die nk ddk lam carseat pi jln. kalo ade i sure die berdramaking. mengada la tu.

hmm tips tido awal tu mmg i dh lame ikut. so far ok la senang sket nk buat keje. tp slalu i terlajak tido skali ekekekek

Hasliza said...

farah,camner yer ko ajar afif tido awal..macam wafiy kan..dia tak nak langsung tido awal walaupun dah neneg semua..dia nak main gak..dalam kul 11 baru nak tido..

yatie chomeyl said...

baby SN pon mmg duk dlm car seat lepas kene sound dng polis hr tu..hehhehe. bab tdo pulak skrg ni dia dh pandai nk main jugak jd susah mau tdo. nk kene ikut jadual mcm yg farah ajar ni br sng sikit nk wat kije :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha aku ajar dier btol2 hari aku masuk keja..dier ok sampai skang laa tapi kadang2 nanges gak tapi aku tebalkan tinge jer..
nak ajar anak tido awal, aku salu masukkan dier dlm bilik dan tutup lampu..hikss..

MeL said...

mika pn dr baby lg behave dok dlm car seat. dia suka dok diam2 perhati kenderaan kt luar. xpernah lg bg peluang nk pangku dia dlm keta, klu da start pangku ni hbslah...

psl tdo plak, dr umur 2bln dia tdo kul 12am. walau da nap kul 8pm pn sure dia akan bgn balik. pastu akan tdo jgk kul 12am sampai next morning xde bgn2 da..huhu heaven i :P

Drama Mama said...
This comment has been removed by the author.
Drama Mama said...

farah i think kalau baby tak take a long nap siangnya maybe dia bleh tido awal malam, tapi macam irfan ni asal pukul 5pm mesti nak tido, so malamnya dia tido lambat.

kena tune balik time nih, kalau tak memang no quality time with hubby.

Fid said...

sah jadi bulu kena lentur dgn api hahahaa

Jiey^Mien said...

since outgrow baby carrier dia, kitorg tak terbeli car seat dia pun lagi..
baru smlm beli n nk kena train dia dok dalam car seat tuh..
pasni mama ian pun nk kena drive sorang2 gi anta ian wat fisio and school.. :P

fizamior said...

alamak...i still blm ajar my baby ddk kat car seat..cmne ekk...ni dah lps pantang ni...lg 2weeks nak start keje dah...adussss

adianiez AIDA said...

setuju dgn farah.
bab dok dlm car seat memang kena ajar dari awal. if not, nanti, memang dia tak nak dok situ!

hi hi hi... nurin & syuhada da pandai masuk bilik & tidur sendiri. mereka da besar... best!

azzamoro said...

anak aku selalu tidur lmbt. selagi kitorg tak tidur dia tak tidur. kalau nak tidurkan dia sengan kitorg tertidur skali. so, kalau nak bermesra sgn suami, pas dia kat maid jap..keke

liana said...

wah bagus lah farah.saya dulu x biasakan hannah dok dlm carseat.so bile saya gn dia berdua dlm keta baru dia behave dlm carseat.tp kalau ada daddy dok kejap dlm carseat pun x mau.n hannah mmg dr baby sngt susah tidur awl.kalau dia penat sngt baru tido awal.kdg2 mummy giveup bile lama sngat baring gn hannah tp dia x tidur2.camner?

Farah Ikin said...

anak kin mmg tak nak dok dalam carseat...mmg tak pernah beli pun..hihihi

Cikpid said...

Afieq plak jns tido lmbt..kalo ngantuk pkl 8 tu die tdo..tpi msti bgn balik around 930..so nnti pkl 12 br tido..

Masa kemas umah plak..lps solat maghrib..masa tu sbb ade en husband kat umah kan..so..die jaga afieq n sy kemas umah..

Bab beramas mesra ngan husband adalah selepas anak tido kalo die tdo awal..kalo die tdo lmbt kami beramas mesra bertigalaa..hahahhaha

Intan said...

Bagusnya farah dah "train" afif sejak dari awal lagi...hu hu hu...tak mcm diri ku ini...uwaaa...arissa nak berpangku je memanjang, manjos betul dier!

Mmg sejak dia lahir lagi dah letak dlm keta dah car seat tu but bila letak je dia melalak tak moh...so kat pangku je lah jawab nye :(

sya said...

sama le farah...
saya rasa lebih mudah kalau masukkan dia dalam carseat.. mula2 memang payah, tapi kena sabar laa..

err, nak tidokan baby, maknanya kita kena tido sama, tapi bila dia dah lelap, janganlah kita lelap sama pulak... hahaha

Nurhayati said...

zara pun sama cam afif senang dok dlm car seat.. mana taknye.. kita keje.. mmg nak taknak letak dia dlm tu..

Yan said...

Qis mmg waktu tido dia kul 8-9 mlm.. sumtimes dia cube bertahan.. tu yg cam orang mabuk.. sebab dah ngantuk sgt.. hehehe...

tp susahnye time siang.. coz dia mmg sangat2 susah untuk ditidokan waktu siang..

Farah said...

mancet:ko soh babysitter tu jgn bagi die tidor siang byk2 sgt..so malam die dah penat dan dpt tumbang awal sikit..

elyn:hahaha itula pasal..i pon terlajak jugak..sampai kena set jam loceng plak..

liza:afif tidur siang kurang..nap pon dlm setengah jam..kalau siang tu kasi die main puas2..

yatie:baby SN punye carseat sgt canggih!

eliss:yess! tutup lampu sgt membantu..afif pon cepat tidor kalau tutup lampu...

mel:bagusnye mika..behave duduk dlm carseat..ok la tu atleast lepas tu die tidor nyenyak sampai pagi..

drama mama:haah btul tu..kasik main puas2 waktu siang..malam sure penat..

kak fid:hahaha tak paham la peribahasa tu..

jiey:btul tu..nnt senang mama ian nak bawak pergi fisio n school..

fiza:takpe still have time..gud lak k!

aida:awak ade blog tak?saya tak dpt nak access blog awak la..nak jugak buat kunjungan balas hehe..besssnye anak2 dah pandai tidur sendiri..

azza:nasib baik ade maid hehe

liana:kalau boleh jgn bagi nap lama sgt..siang2 tu bg die main..nnt die penat so cepatla die tidor..

ikin:hahaha takpe kalau ade yg memandu...

cikpid:jadi gunakan masa 8-9.30 tu sepenuhnye hehee...beramah mesra bertiga tu time kecik2 ni ok..dah pandai esok hahaha kang mcm2 soalan die tanye..haru plak nak menjawab..

intan:afif pon ade melalak tp buat dek je..

sya:yess saya setuju...set kan alarm ek hahah

yati:tul2..mommy yg bekerja pastu kena bawak anak ke hulu ke hilir pasti kena masukkan jugak anak dlm carseat..

yan:hahaha sama la ngan afif..mcm org mabuk bile tahan mengantuk hahaha

Awards ~~thank you!