Tuesday, September 8, 2009

Besnyer berbuka puasa di kampung~~

Masuk hari ni dah 18 hari kite berpuasa...rasa kejap je kan...lagi 2 minggu dah nak raya..baju raya yang di tempah tak ambik lagi...baju raya afif ngan daddy pon blom beli lagi..hehe kami ni memang selalu sopping last minit...insyaAllah weekend ni akan pergi jugak menyopping!

Fuh 3 hari takde kat KL mmg sangat bes...tenang je bila duduk kampung...sahur plak mak mentua dah siap hidang..menantu yang tak makan saman ni..tolong cedok nasik masuk dlm pinggan je hahaha...heaven betul la... disebabkan 3 hari ade orang tolong hidang ..dah ari ni lupa plak nak bersahur!!! tgk2 jam dah kol 5.50 am...aikk rasenye malam tadi dah set alarm pukul 5....mcm mana boleh terlepas ni..

Takpela nasib baik malam tadi saya dah makan kol 12...makan KFC lak tu hahaha husband la tetiba teringin nak makan..saya follow je....tp pagi ni pedih jugak la perut sikit2....harap2 dapat bertahan sampai ke petang..

Oh ya...balik Terengganu hari tu saya merasalah makan ketupat sotong buatan MIL saya...sedapppp..tapi yang die buat ni style kelantan...sbb FIL saya orang kelantan...sbb tu warna die hitam and rasa die manis..tak silap saya yang terengganu punye kaler putih...
Lagi satu kuih favourite saya ialah lompat tikam...dalam gambar ni saya tak letak kuah gula melaka tu lagi ...orang terengganu panggil "nesan"...pergh yang ni pon sedappp...saya ingatkan nak beli je kat bazaar ramadhan tp MIL kate takyah beli..die buatkan..hehe memang wajib la saya balik terengganu tiap kali bulan puasa k...puas makan kat sana..sebenarnye banyak lagi makanan pantai timur yang saya nak tunjuk seperti bubur lambuk (letak pucuk paku dan isi ikan) ,kuih akok dll...tapi mase ambik2 gamba makanan2 kat atas ni MIL dah tgk saya pelik hahaha..terus tak jadi snap...kang die kate buang tebiat ape menantu aku ni..

Ok..tiba mase untuk bloghop ke blog kawan2 plak.....kerja pon bertimbun gak ni....sambil2 buat kerja sambil bloghop hahaha..oh ya..komen2 di entri lepas juga akan di reply sebentar lagi..

18 comments:

mrsharis said...

ketupat sotong yg jual kt sek 13 tu kaler putih, manis gak :)

MRS. K said...

belom sempat balik kg lagi..sob..sob

Hanz said...

itu ker ketupat sotong? rasa manis ker?

Me pun suka lompat tikam, tapi payah jugak nk jumpa...

azzamoro said...

farah, ko buatkan aku ketupat sotong. aku nak makan..akeke

fizamior said...

wah sesi makan memakan...tu yg best tu dok umah MIL...aku pon kalo blk tumpang mkn jer..hahahaha...mmg menantu hantu ;)

Rieyuzie Zainul said...

memang la farah..bulan puasa nie kalau dapat balik kampung memang heaven jer rasa..konyang perut!!

Elyn said...

farah i plg ske kuih akok. tp ssh la nk cr kat pasar ramadhan .... kalo ade pun x sedap.

Nurhayati said...

bebuka kat umah mak mmg best.. yati ni dekat sangat ngan sgbuloh n taman tun..slalu balik.. mmg best je memanjang hihihi

adianiez AIDA said...

sedap nyer sotong tu.
aida lom pernah makan lagik.

Lady of Leisure said...

adoi.. dah lama teringin nak makan lompat tikam.. sbb tak penah makan lagi seumur hidup..
tapi gi kat bazar ramadhan kat umah ni takde la pulak.. huhu..
mesti sedap kan kuih ni..

hot mama said...

nampak gaya nye, terpaksala farah menyediakan juadah ketupat sutun kat kitorg yg xpenah/teringin nk rase hehe

Drama Mama said...

amboi bestnya! sronok kan kalau balik kampung berbuka puasa... ur mil sangat lah best. hehe

kuih tikam tu macam sedapp... i suka kuih yang ada gula melaka nyum nyum

isabelle said...

drool drool...
sedapnyaaa...
tingat my MIL. kalo tingin apa2, ckp je. siap la depan mata.

tapi kali ni, blk sari b4 raya, harus la dah bz msk utk raya.huhu

iedaLUVsham said...

hahha!!! ko same jengan aku farah, tp aku lagi teruk, kat umah mak mertua tak bangun shur langsung! huhuh!! lalaala... ;p

Ann said...

Lama farah tak hapdet blog...balik kg mmg best...skrg ann dok kat kg dgn mak lagi ler best...balik keja mak dah siap masak...bertuah punya anak..hhuhuhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

lompat tikam..i miss huhuhu..
mak aku pun penah buat kaler ni gak ketupat sotong tp kalo tadak nisan guna gula so jadik laa kaler putih:)

Hasliza said...

jeles..aku ni dah naik tension ko tau..arini aku paksa fitri bawak aku pg bazar ramadhan luar dari negeri sembilan..aku nak carik makanan kelantan..ini dah tahap meroyan dah ni..huhu

Ummi Salsabila said...

sy xpenah mkn sume tu.kecuali bubur lmbuk (ltk pucuk paku + ikan tu) sedap sgt!!! yg len bila la ek nk try rs..

tunggu farah buatkan la.huhu

Awards ~~thank you!