Saturday, September 12, 2009

Biar betul doktor ni???

saya dan afif tak sihat hari ni...afif demam dan batuk2..saya plak dah start sakit tekak dan batuk...pagi2 lagi dah kejutkan daddy ajak pergi klinik sebab badan afif dah panas sangat...ingatkan nak pergila klinik panel yang biasa kami pergi tapi pagi2 die tak bukak la plak...so kami pergila klinik panel yang lain plak....

Mase checkup...doktor memang cakap afif demam dan terus die bagi ubat bontot....first time kami tgk ubat tu..jakun la kejap dlm klinik tu kan...lepas tu turn saya plak di periksa..saya mengadula sakit tekak...rase mcm nak selsema (sbb hidung kadang2 tersumbat)....die check2...katanya saya normal je.....hmm okla dah doktor cakap normal so terima jela dgn redha...

tapi yang peliknye bile time bagi ubat...mcm2 ubat die bagi saya..ubat sakit tekak sampai 2...ubat tahan sakit pastu ubat ape ntah satu lg..hahaha..mentang2 la panel suka ati die je nak lambak2 kan ubat kat patient....tapi saya tak jadi nak tanya byk2..sebab die bagi saya MC hahahaa..ok gak tu....dapat saya jaga afif yang demam..takyah burn kan cuti..

skang ni tekak saya masih lagi sakit dan hidung pon dah tersumbat huhu...kadang2 saya terpikir...doktor2 kat klinik ni betul2 ke nak rawat patient atau saja nak ambik untung?caj dah la mahal pastu bagi ubat yang takde kena mengena plak tu..haihh klinik tu saya memang dah blacklist kan..pasni takmo pergi dah!

p/s:saya tak sempat nak melawat blog lain sbb internet kat umah ni slow rase mcm nak baling je berukband ni dalam longkang!

19 comments:

Intan said...

Ekeke..."berukband". Siap ada gelaran lgi tu farah nie :)

Btl gak mcm farah ckp tu, depa ni mcm nak buat duit je kan coz mcm2 jenis ubat di baginya :(

Etika kah kalo gitu wahai en doktor?

Elyn said...

lor ckp x ade apa2 tp bg ubat byk tul!!! farah kalo afif demam x kebah2 pi la sepital ek check. risau dgr budak2 demam masa musim camni.......

Lady of Leisure said...

berukband? heheheh..
tak try streamyx..

semoga farah dan afif cepat sembuh..berapa hari dapat MC?

Nurhayati said...

tue la kekadang doktor kat klinik ni cam tak leh caya.. bukan ape dia tgk cam2 tu je.. pernah gak kena camtu..tapi lupa la klinik mana satu, tapi area2 umah gak la.. pastu tak pegi dah huhu

sian Afif, moga cepat sihat ye nak =)

adianiez AIDA said...

doktor panel memang mostly gitu farah. dia tau bleh claim. dia pun merapu la.
medical fee now ni tinggi giler. setakat RM30 da tak wujud!!!

semut-terbersin said...

die cakap normal tuh mungkin die pk ko takut H1N1 kot? tu yg die cakap normal..hehe assumption..

Cikpid said...

aku ade gak banned klinik2 yg cam hampeh..muke dr dhlaa x mesra lgsg lps tu anggap semua perkara mudah..eee..nyampah..

iEfa said...

haah kak...aritu sye g klinik..sye saket tekak..sampai takde sore...
okey laa dier kate tekak sye mmg merah etc2 smue2 bagai..tang bg ubt...1 jek ubt isap saket tekak..lain pandol laa...selseeme bagai laa...ubt mnm batuk takde...giler betul laa derang ni...

white rabbit said...

kebanyakan doktor2 kat malaysia ni tak kira la doktor pvt ke doktor gov ke keje wat lebih kurang.bukan nk compare dgn doktor overseas tpi tu la..kot ye pun dah malas nak ngadap patient hari2 tp buat la keje dgn ikhlas kan..kalau kita sendiri leh treat sakit kita mmg takdenye g kat doktor..tpi dorang je yg tau cane nak bagi ubat pe sume..tu cik rabbit malas nk g jumpa dok..tunggu berjam jumpa tak sampai 5 minit

miela77 said...

Salam...alahai cian, demam eh.. mmg cam tu..ari tu, daku bw anak2 g klinik kat depan, sorang sampai RM35, sudahnya bw hospital gak..tp daku just nak share info, daku try la antivirus yang daku jual tu, alhamdulillah, slps 3 kali g klinik, x hlg2..daku guna 3 hari je..smpi skrg x demam..klu selsema cukup mujarab...meh try..bukan amik kesempatan..tapi mmg betul2 mujarab..meh refer blog...

ezan said...

get well soon farah...

ezan pun selalu gak kalo g clinic panel ni rasa cam xcaya je... sebab dorg ni kan charge to company.. masa ni la diorg nk untung.. kita la yang jadi mangsanya.. kalo ok xpe gak kan.. hehehe...

Drama Mama said...

doc ambik kesempatan. tsk tsk tsk...get well soon farah and afif. makan ubat banyak2 hahaha

atulhani said...

farah, saya rasa mmg betul byk klinik panel yg ambil kesempatan macam tu. hospital pun sama gak, asalkan dia nampak kita under company yg bayarkan, mmg taram betul2.. mcm kakak sy, pegi C*lom*ia Asia, sekali appointment jumpa 3 doc, pastu XRAY la, MRI la, semua suh buat. in 1 day lagi! Ubat pun banyak. Saya mmg band hospital tu. Nasibaik saya gi KPJ Selangor (SMC) takde macam tu.

littlemama said...

farah, tukar wireless streamyx la...ha..ha

Fid said...

selkong berukben saya mmg sasau..mencik
bab doktor tu kan
i ada dua ja GP i percaya
Dr.Nirmal Singh..poliklinik sri muda seksyen 25 shah alam...
dengan..
Dr.Fadzullah..poliklinik Annisa..sect 24 shah alam...
kalau dr.Aman klinik ahmad shah section 18 i mmg tak jejak...

azzamoro said...

get well soon babe..

aku pun baru baik demam ni. tapi aku ngan airyll still selsema.. hadoi...

ieda said...

salam..
kenyataannya: ada doc ok,ada doc tak ok.ada yg ikhlas nk merawat,ada yg just cari duit.tp kebanyakannya ikhlas nk merawat.cuma kdg2 kita terjumpa golongan yg satu lg.
di pihak pesakit...ceritakan pd doc semua tanda penyakit yg kita alami dgn detail.sebenarnya tanda2 penyakit ini sgt membantu utk doc memberi rawatan yg tepat.bukan sekadar check pesakit sj.
bila nk mkn ubat eloklah kita berdoa kpd Allah sp cepat sembuh.semuanya datang dari Dia juga.kita hnya berusaha.
wasalam.

Farah said...

intan:haah mmg tuje panggilan yg esuai untuk broadband hahaha..

elyn:itulaa..kalau tak elok jugak ni mmg spital la ku tuju..

lady:nak try jugak tp terikat contract tu yg leceh tu..

yati:thanks!

aida:itulaa merapu2 je ubat die bagi..

Farah said...

ila:hahaha agaknye la kot..

ckpid:kalau tak mesra alam mmg sah2 aku banned juge

eifa:huhu senasib la kite...

msrabbit:itula tunggu punyela lama jumpanye kejap je huhu.

miela:hai miela..thanks for droppin by..nnt saya singgah k..thanks!

ezan:thanks!

baizurah:thank u!

atul:ok aku take note hehe..byk la die caj tu..

kak ros:nak tukar jugak tp cemane nak tamatkan kotrak broadband ni ek..kena bayar apape ke?

kak fid:haha siap senaraikan nama klinik lagi..

azza:thanks babe!

ieda:btul..saya stuju!

Awards ~~thank you!