Thursday, September 10, 2009

Malam pertama

Jangan risau..takde cerita hal kain dalam rumah tangga dalam blog ni hahaha...

Babycot afif baru sampai semalam...haihh lama btul la babylove tu nak anta..kejap barang takde stok la..kejap driver lori cuti la..macam2..

So semalam adalah malam pertama (sejak ada anak) kami tidur tanpa afif kat tengah2 ...hahaha lega rasanya...

Mula2 die takmo duduk pon dalam babycot tu...die ingat penjara kot ada palang2 kan hahaha...pastu saya umpan letak semua toys die kat dalam tu...afif leka la kejap...barula nampak die sengih2...

Waktu nak tidurkan afif plak...saya breastfeed die dulu atas katil sampai afif tertidur...lepas afif dah lena baru saya transfer die dalam babycot....alhamdulillah pastu die tak bangun2 pon....cuma bangun menangis kejap sebab nak menyusu jela dalam 2 kali mlm tadi...tu pon saya boleh tak sedar afif menangis ....saya sedar sebab daddy dok kuis2 kaki saya suruh bangun hahaha oo pakai kuis2 je ek skang..

lepas habis breastfeed saya transfer die balik dalam babycot...rutin ni agak meletihkan sbb selalunye kan saya bf sambil baring dan tidor terus sebelah afif..tapi kali ni saya kena bf sambil duduk..kepala pon tersengguk2 sbb bf kol 2 pagi hahaha...

so hari ni saya mintak daddy keluarkan satu palang katil dan turunkan sikit level katil afif tu supaya sama level ngan katil kami dan sambungkan dgn katil kami....so saya boleh la BF kan afif sambil baring...

pada sesiapa yang sedang mencari2 katil baby....saya syorkan beli yang siap pakej satu set dengan tilam dan bedding set dari beli asing2..

Ade beberapa kedai yang saya dah survey...pakej katil baby dari babylove ni mmg paling murah..cuma lembab skit la bab delivery ni...

saya beli saiz katil baby yang besar :52"X 28" + tilam yang high quality+ bedding set

harga yang survey kalau kedai2 lain around RM850-RM1500...

tapi yang saya beli ni saya dapat dengan harga RM799 + free delivery + pemasangan....pada saya dah kire murah la sebab saiz katilnye yang besar..kalau saiz biasa boleh dapat lagi murah..

Ok mau sambung kerja...malam ni berbuka puasa bersama opismate di Bora Asmara...terpaksa bawak afif sekali tanpa daddy...hahaha cemane la agaknye saya nak buka puasa nnt yer..

25 comments:

mrsharis said...

farah hati2 sikit tau, sbb baru jer isnin tu anak member terjun dari bbycot..baya2 anak kita gak..9 bln. Pagar dia tu blh turun naik kan? dia panjat tang blh adjust tu (dia jadikn cam tangga)..so apa lg, berdentum jatuh atas lantai..

iEfa said...

huhu bestnyer bejaye tdo kan si tomey tuh kt baby cot...cayok2...tk laa sempit katil mommy daddy nyer eh :P

Drama Mama said...

yeay dah ada baby cot! hmm, tapi kan, hati2 jugakla better if u tinggikan pintu dia tu coz tengok level yang u used takut dia senang jatuh.

afif dah big boy! dah tak tido ngn mama dia ;-)

Hanz said...

me masih takmo nak asingkan tempat tido..hu,hu..x sampai atilah...camno ni? baby cot memang disambungkan ke katil tapi baby hambali suka lagi tido tengah2 parents dia, satu lagi sebab dia dah kuat memanjat takut kluar dari baby cot tu.

Afif ni baguslah..disiplin sokmo!

Lady of Leisure said...

eh lawa la katil afif.. slalu lady tgk katil baby kat soping kompleks tu langsung takde yg berkenan..

lega la mama dia sebab afif dah nak tido asing..
hehe..

Elyn said...

hiks sedap tul afif tido dpt katil baru....

aritu i suh faiz pasang penghadang tu blk tau.... tp mak aii letih woh nk dukung die tiap kali ng nyusu.

apaknyer sedap la tido. last2 bukak blk penghadang sebelah tu hihihi

semut-terbersin said...

wah besarnyeh katil afif..puas laa die golek2 dalam tuh

Nur said...

bestnyer tgk cot dia...luas ekk..dah besar da si tomey ni

Rieyuzie Zainul said...

sedapnye tengok afif tidoq..best la tu..!!

fizamior said...

mak aih tajuk...ko ni kan.... hmmm bagus sungguh afif nk tido di baby cot...

lin said...

sara tido buas skrg..klu dok dlm babycot cm afif tu, confirm boleh jatuh..so utk keselamatan mmg dia tido bawah je ngan kami...tunggu dia dh umur 2thnla kot nk asing tempat tido..huhu

Cikpid said...

hahahhaha..aku gelak besar ayat..OOO..skang kuis pakai kaki jek..hahahhaha

bestlaa Afif dh ade babycot..so..mama n daddy die leh golek2 n x sakit bdn dh tido..hehehe

Jiey^Mien said...

Ian pun skrg ni Alhamdulillah coz dh nk tido kat atas katil dia blk.. Tp katil kena rapatkan so that dia leh nmpk muka cun mama dia nih..
kalo tak, ngamuk! :P

liana said...

hannah still tidur skali gn saya...ntah bila nak belikan baby cot..tp x muat lah nk letak dlm bilik kitorang..huhuhu kapasiti bilik agak terhad..

Jiji said...

Tingginya hang set katil tu.. kang dia panjat kang!

NisS^ImmEr said...

sedap la afif dpt tido cot baru..sedap jugak mak ayah nak tido berdua duaan pas ni hehe

hot mama said...

katil ni nnt bleh jd katil budak tau...so bleh la guna sampai 5 thn, kan farah.. hehe

kaseh.alphalipid said...

salam kenal:)
good info...zira pon berhajat sgt nk trnsfer my lil Kaseh to her own bed..better kan?snce skang ni dya dh sgt2 lasak...hmmm...harus survey dh ni...;)

btw..good to hear u are a bfmommy too...teringt zaman2 berpantang dlu..menyusu anak smbil duduk...memenatkn sikit kan? kalau baring tu..tk sedar brp kali dya pulun menyusu sbb sambil tu pon kte bole tertido:)
view my blog..ada info psl bf during ramadhan.

ezira
htpp://kaseh-alphalipid.blogspot.com

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seb baik aku nyer tilam king...x penah bersempit2..hikss :)

MeL said...

wah skg afif conquer satu katil, tp katil dia sendiri la hehe..

isabelle said...

huh...dah pandai tido dlm babycot rupanya. kalo ikut kita, mmg senang baby tido tgh2 je kan? kalo dia bgn, terus selak & bf.
ni kena bangun tersengguk2 lak. aisehhh

azzamoro said...

afif dah ade katil baru. lambtnyer smapai farah. aritu dia kata beberapa hari jek kan

mancet said...

wah afif dh ade katil.jgn de main panjat2 sudahle keeekke..katil basil kecik je,kene bli katil single terus nti,ganas sgt anak aku tido

Farah said...

liya:mak aii bahayanye!huhu baik saya jaga2 jugak..

eifa:ahaha aah selesa la skit

baizurah:aah mmg kena tinggikan lagi barrier tu..tak lama kang leh panjat lak

hanz:haah la i pon mula2 rase mcm something plak bile afif takde kat tgh2..

lady:ye ke tima kasih..

elyn:haha letih kan nak angkat kluar masuk anak dlm cot tu

ila n nur:ahaha saje beli besar senang leh pakai lama skit

rie;hehe selesa la tu kot

fiza:haha tajuk kena gempak skit

Farah said...

lin:hihi afif ni pon kena jaga2 jugak ni

cikpid:ahaha saba jela kan

jiey:hahaha aah laa mmg kalau tak nampak kite die ngamuk

liana:ekeke bilik kami cuma ade katil je..almari baju sume letak bilik lain..

jiji:aah kena turun kan skit tu..

am:yup btul tu!

kaseh:thanks for dropping by..nnt saya terjah blog awak k!

eliss:tilam king mmg luas weii!

mel:hahaa btul2

isabelle:aah..penat jugakla mokcik ni..

azza:haah..lambat gileee..tula saba jela..seb baik murah hahaha


mancet:alaa takpela..nnt boleh beli besor terus kat basil.

Awards ~~thank you!