Wednesday, September 2, 2009

Cabaran~~

Susu saya makin surut walaupon dah bergelen2 air saya minum...air soya,air mata kucing ,jus,minum susu huhu semua dah buat...makan plak..sampai sendat2 rasa perut saya ni bila buka puasa..tapi susu macam tu jugak..

Dalam bulan puasa ni..time kerja saya hanya dapat hasil EBM untuk 2 -3 botol je...tu pon tak penuh sampai 5oz..and waktu malam dan sahur saya pam lagi walaupon hasilnye 2-3 oz je....sian plak kat afif ...makin kurus saya tgk..yela satu hal sebab die makin lasak..makan pon takleh lambat skang...saya dah tambah kuantiti bubur die untuk satu meal..tapi demand susu masih lagi banyak..

Pagi td ummi die mengadu..afif makin kuat minum skang..4 botol EBM yang saya supply dah tak cukup sampai die terpaksa campur air masak sikit sementara nak tunggu saya balik kerja..alamak sedehnyee..anak saya minum EBM campur air masak ...

patutkan saya top up dengan formula milk???

Sayang btul rasanye kalau saya nak berhenti fully BF afif skang....Alhamdulillah..dengan hasil susu ibu..antibodi afif bertambah kuat...susah die nak demam atau selsema......padahal merata jugakla saya bawak die jalan2..lagipon saya tahu..bila dah campur susu nanti..sure susu saya dengan sendirinye akan makin surut dan seterusnya takde lansung huhu..

ok takmo sedeh2 di pagi hari...saya akan pam setiap 2 jam mulai hari ni..tak kirela berapa banyak susu saya dpt pon...sbb saya aim untuk supply 5 botol (5 0z each) susu untuk afif esok hari..chaiyo farah!!

21 comments:

Cikpid said...

Please laa farah..jgn give up dulu..

huhuhu..aku doakan susu ko akan kembali byk..

nk bg nasehat x tau..so aku bg semangat jeklaa eh..gambatte ne farah!!chaiyok2..cewah..

mrsharis said...

chaiyok..chaiyok farah..u can do it.
Budak montel tu mensti la nk minum banyak..nak balance kan dengan body dia tu..hehe

isabelle said...

kalo risau, try je bekalkan formula. tapi pesan kat ummi, bagi kalo dah desperate je.

fizamior said...

hmmm... blh try bg fm kalo dah betul2 tak cukup sbb nnt kesian plak kat afif sbb tak ckup susu kan... but at the same time still express ur milk..

Good luck! :) Dont give up dear...

MRS. K said...

dun give up ok..
teruskan mengepam..hehe

nieda said...

think positif yer..insyaallah susu akan bertambah..kerapkan pump ok..chayok chayok...

mamawafiy said...

alahai..teruk jugak ye penangan posa ni..abis tu takkan takmo posa pulak ye...hmm..mudah2an tak berpanjangan la masalah ni.saya doakan awak berjaya..btw, gmbr ni muka afif sebiji muka awak la farah

mancet said...

positive farah! aku br tau dr seseorang die consult kt doc,kite minum air byk2 tu mmg takde effect kt susu nye production,nti aku tanye lebih lanjut yee..gambatte

Drama Mama said...

my sis dulu ckp dia makan pegaga buat ulam untuk tambah production as she fully bf her son jugak.

do what's best ya..jgn sedih2 :-D

ezan said...

betul farah.. jgn give up.. try the best utk afif.. insyaAllah ada susu.. be positive ok...

i doakan u berjaya.. :D

Hanz said...

Farah..afif kurus sebab dah lasaklah....cuba reverse nursing, banyakkan direct feeding malam2, siang cuba increase lagi bubur dia walau dah increase..jangan risau aa nanti stress pulak..

Farah sure boleh buat nyer! Farah, rocks!Oh, I notice I minum air tin water chesnut brand yeos & season, ada influence prods.cuba tu..

hot mama said...

chaiyokk!!dulu am pun ade gak problem ni tp bkan bulan posa...n after discuss dengan hubby n we consult paed (masa tu syira batuk) we all bekalkan jugak fm kat taska tp beli yg premium fm sbb fm ni pun ade 3 jenis tau...sbb yg premium (gold, A++) ni formulanya paling close to EBM... tp am pulun pump jugak n fortunately syira pun xbape suka ngan fm hehe

MeL said...

keep on pump walaupun xbyk. i dl silap kt situ..bila susu kurang, pump pn kurang xlm tu kering :(

azzamoro said...

good luck & jgn mengalah. aku pun tak tau nak bg nasihat ape. if nak tanyer FM mane yang bagus aku leh aa sajes..akekeke

liana said...

ala siannya afif...keep on trying farah...jgn putus asa tau..hannah mmg dr awal dah campur susu formula n susu ibu...coz awal2 dulu saya xder susu..

iEfa said...

9 bln fully bresfeed..cayak laa kak..saye bejaye 6 bln jek..pastuh campo..huhu but until now still bresfeed..maisaraah 2 thn dh...cume tk fully laa...

1) tink +ve kak...jgn -ve
2) saye try sumbat oats begelen2..pas saho nasik...mkn oats pekat 1 cwn..huhh nk muntah mak..
3) kurma byk2 kak...
4) byk g petua2 yg sye tk follow
5) doa byk2 kak...
cayok cayok...

Farah said...

cikpid:thanks..aku pon sama harap2 susu ni byk balik..

liya:itulaa..nak membesar kan..minum pon bykla

isabelle:stok FM pernah beli sekali la dulu..tp hati ni berbelah bg nak bekalkan..

fiza:i will not give up hehe

mrs.k:thanks yer!

nieda:btul2 kena think positif..nnt lagi teruk plakkan susu taknak kuar.

salina:haah tula pk pk gak td..kang tak pose kang rugii..

mancet:ok sila cekidaut..nnt inform yer

baizurah:haaa..bln2 pose ni susah plak nak cari ulam..mmg berkesan..

ezan:thanks!harap2 berjaya.

hanz:ok..i akan carik air chestnut tu..mmg sedap pon..

am:nasib baik syira pandai pilih ek..

mel:thanks..btul tu mmg kena pam je walaupon sikit.

azza:thanks beb..takpe bila tiba masanye ko akan jd bahan rujukan aku untuk FM plak..

liana:thanks..harap2 susu saya cukup lagi..

iefa:haa nak tryla yg oats tu..ade oats kat rumah..kena sumbat jugak malam ni hehe thanks!

Elyn said...

chaiyok2 farah. set ur mind "susu saya BANYAK" bukan "susu saya CUKUP".

ini tips saya blaja dari sepital.....

mylongjourney said...

farah teruskan usaha!! aku dh mmg lama kasi Awal susu formula sebab susu aku dulu mcm x cukup nak tampung awal (yela ko tgk la size die tu).. tp smp skrg aku masih bfeed die (weekend/ cuti aku try fully BF..after work mmg x bagi langsung la formula milk)..:)

p!nkerton said...

haih macam sama la problem kita ni farah. aku aritu siap sumbat FM kat athirah dah takut dia tak puas minum susu. kompem2 dia reject. lunch hour terkejar2 gi antar susu kat dia. mmg down aa skejap isk isk.
sebbaik aa skang dah ok balik (wpon tak try amik apapa supplement lagi). mungkin kita stress or penat kot sbb baby dah lasak huhu ;p
takpela, sama2 kita usaha k :) insyaAllah dipermudahkan..

Intan said...

Inys'Allah cukup utk afif tu. Think positif dan ckp ngan diri sendiri...susu I byk susu I byk...adalah tu nanti.

Dun worri too much kay dear!

P/s: Intan pon minum air tin chesnut yeos itew and alhamdulillah susu flow pon not bad! Try lah farah ;)

Awards ~~thank you!