Monday, September 28, 2009

Hasil perbincangan......

ni kire balas komen2 pada entri yang sebelom ni la ek..ramai btul yang bagi pandangan..semua komen saya terima dgn positif...thanks! inila gunanye blog...boleh dijadikan tempat untuk luahkan perasaan yang terpendam hahaha..di samping dapat bantuan dari kawan2......husband saya terus call bila baca komen2 tu hahaha tapi die tak marah pon...die paham kadang2 orang pompuan ni perlukan kawan2 untuk luahkan perasaan...

hehe janganla kate husband saya tak support BF...die support..kalau tak takde la die susah payah sama2 carik pam yang elok untuk saya dulu... bangun malam dalam pantang dulu untuk panaskan EBM saya...mase tu b* saya crack..jadi terpaksa pam dan bagi ebm pada afif...ingatkan saya untuk makan healthy food sebab BF kan afif...sama2 belajar dengan saya mcmmane nak handle EBM dgn btul dan byk lagi...

die cuma kesian tgk saya..bangun 2 ,3 kali tgh malam sebab nak sediakn stok ebm afif utk esok harinye....stok susu saya memang "kais pagi makan pagi....ha paham2la sendiri hahaha" jadi hari2 minimum kena sediakan 5 oz ebm penuh...kadang2 terkurang huhu...kat opis saya dpt pam 3 kali dan 1 kali dapat la 1 botol penuh...so kat umah..bila dah direct feeding jadi bila pam..nasibla kadang2 dapat 2 oz je...kalau nasib baik dpt 4 oz sekali pam..

kalau hari tak kerja..memang takde masalah...afif akan directfeeding ngan saya setiap masa..susu pon cukup je..lain dengan pam ni...hasilnye tak menentu..kadang2 boleh jadi stress sebab tak cukup tidor tapi at the same time kite risaukan bekalan tak cukup untuk esok.

Mcm ptg td saya balik lewat sikit sbb keje banyak kat opis....kol 6.30 sampai umah..on the way bbsitter dah call ckp susu dah abis kol 5 lagi..dan afif dah mengamuk... bila saya sampai...tersedu2 anak saya... alahai sedeynye..huhu..tu yang suami saya risaukan..susu saya tak cukup bila saya kerja lewat atau balik lambat sbb saya bagi cukup2 je...

jadi hasil perbincangan kami..suami saya benarkan saya BF sampai 2 tahun yeay!!tapi kalau susu tak cukup..setahun nanti afif kena campur2la minum FM juga...takdela sampai bercerai susu terus dgn saya...

bab afif kena tidor asing tu hahaha..itu saya tak dpt kata putus lagi...tgkla cemane nnt..husband saya kate die sanggup beli walkie talkie utk baby tu hahahaha...

err saya nak tanye la pada yang berpengalaman...kalau kite directfeeding malam tapi siang kite bagi FM..susu kita merudum tak??? saya tahu basic BF ni ialah konsep demand and supply....saya risaukan susu saya susut je kalau saya buat mcm tu...tolong yer...saya memang nak tahu sangat pasal ni..

16 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

congrat yang....huhuhu satu kes dah selesai,...harap kes yang kedua dapat diselesaikan dengan jayanya....hihihi...suruh afif tu buat muka cemek kesian skit...bagi daddy dia tengok pun rasa kesian je nak asingkan bilik tuk anak dia tu....hihihi....teruskan berbincang tau dear....gud luck lagi sekali.... :P

Jiji said...

Daripada pengalaman, tp tak boleh pakai jugak pasal lunch hour aku pi BF anis. In between FM (soya)

anyway.. agak merundum jugak. Mcm aku.. lambat nak penuh kantung tuh. Kalo weekend 2 jam je dah penuh. Kalo lunch hour tak BF .. 6 jam pon masih belom montok lagik.

Hehe. Baik hang pam sentiasa la. dapat sikit pon janji susu tu replanish cepat.

hot mama said...

ni pengalaman am la.. lain org lain milk production kan.. stok susu sbenarnya mmg akan start kurang bile bb dah mula makan, minum air masak, air buat etc..so kejadian breast bengkak sampai melimpah2 tu mmg jarang terjadi la..

mase memula campurkan FM 2 bulan lepas pada syira, ptg sbl amik kat nursery mmg sgt penuh...ye la, sbb biasa pam n tetiba stop pam... n syira pun minum FM sket je kat nursery sbb xsuka sgt.. tp bile am amik je mmg dia akan terus melekat n mengosongkn kedua2 B hehe..lega sgt..tp lama2, susu mmg akn penuh bile petang sampai malam jer.. so tgh ari tu biasa2 je la.. xde la penuh macam masa kite pam.. tp nk bgtau ni... bila stop pam mmg rasa lega sangat..ade la masa sket2 nk berkawan2 dgn rakan sekerja..bkan baca blog sambil pam huhu...

tp am akan start pam semula next week tp pump n dump huhu...kalo xpam nnt bdn kite ingt dah xperlukan susu n xproduce susu lak... so biar susu sentiasa produced wpun syira xnenen huhu... xtau la bile balik nt dia nk nenen lg ke x...harap2 Ok la...

Hasliza said...

sorry..aku terlepas ko punya previous entry..agak sibuk 2-3 hari ni..alhamdulillah ko ada niat nak BF afif sampai 2 tahun..yeay..a big clap to you..aku pun skrg ni wafiy dah 15 bulan..ada rasa gak teringin nak bg FM untuk topup laa..tapi si kecik ni muntahkn balik susu FM..sabar jer laa..alhamdulillah milk production ok n bila dia dah besar ni dia dah tak gigit2 neneng..BTW,pasal asing bilik tu..susah aku nk cakap..depend to u n asri..kalau aku..mcm takleh lena bila fikir anak kat bilik lain..huhu

Elyn said...

ha settle pun problem ni....

isabelle said...

as for myself, wpun lps introduce FM...as long as direct stimulation is there, the supply wouldn't drop.

so, whenever possible...mlm & weekend,practise direct BF la.
siang masa keje..bekalkan EBM dan FM (just in case stock EBM abis).

smpi skrg (2tahun +), i could still bf my cikebum.

BM hanya bkurang masa p kursus & tpaksa pam je. tapi bila blk umah, bagi cukup2 (direct bf)...supply kembali menjadi byk.hehehe.

Fid said...

kalau anak dah start solid susu memang akan berkurang sikit la
sebab anak pun akan minum kurang compare dgn time exclusive...
tapi kita kena maintain pam juga...

supply on demand tu tetap ada...

boleh juga lebihkan dia makan solid time siang tapi dalam jam 4-6pm jangan bagi makan sebab nak 'suruh' dia direct feeding...

daripada pengalaman saya...budak yang BF akan sendiri adjust keperluan dia time to time....so andai kata rasa-rasa susu ala-ala segan nak keluar tu cuba 'bincang' dengan anak....cakap je terus terang
"mommy pam susu tak kuar banyak..bleh tak siang hari makan nasi banyak-banyak?nanti malam nenen laaa puas puas.."

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku memang bf belah malam jer..ok jer my nuha menyusu..tadak plak tak cukup..tapi weekend memang aku bf jugak laa belah siang..

mrsharis said...

nuha mmg dah start campur sejak umur 6 bulan..dia cam tk kenyang kalau bf..tp fm tu sbg top up jer la..sbb tghari sy g taska menyusukan dia, malam pun mmg bf..
abg hannan dia yg dah 2 tahun setengah tu pun kdg2 ng bf jugak..bukan bercerai terus.. :)

pu3mawar said...

farah,
akak start cmpr FM bile dah umur haziq dkt setahun setengah.... so far haziq mmg reject FM.. dia rela minum rbena dgn mkn dari minum FM... tapi bile dah haus sgt dia minum gak la... tapi start akak balik mmg tak lepas la BF haziq...
la nie... susu BF akak still ok lagi... tak de masalah....

lin said...

sara since dh setahun ni,dia dh kurang minum ebm.kita pn skrg dh jadi malas nk pam..kalau pam pn 1-2x..hasil plak dlm 6oz..9oz plg byk..sara lebih byk makan..tapi malam mmg dia kuat minum..so far okla setakt ni takde mslh.harap2 sampai 2thn, adala lagi rezeki utk dia..pas 2thnla kot baru kasi sara fm.

SOHO Mama said...

Alhamdulillah :)
Bab direct BF malam & FM masa siang, I buat mcm tu dulu masa Amsyar..dari start keja. Tapi merudum lah. I gave up when he was just about 7mo. Sebab stress je mlm2 dah direct feeding tentu2nya bila express hasil sgt kurang.
Tapi mcm org lain kata, lain org lain production susunya. Masa tu I pun asik berdiet je so of course susu kurang :(

Hanz said...

Farah..betul..once baby dah makan solid banyak, prods kita menurun..me cadangkan pam macam biasa jer & lebihkan makan waktu siang for Afif...me pernah dapat advise, minimum 20oz per 24hours dah cukup for 1 year & above as long makan 3 kali at least.me perasan 1 week cuti, my prods naik sikit coz direct feed always but bila we all kluar without hambali, me tetap pam skali within 4-5 hours dapatlah 9oz, menambahkan stok.And, baby Hambali x macam Afif, dia kurang gemar EBM sejak dulu lagi, dia nak fresh punyer, berpaksa kat nursery untuk habiskan EBM.Itu yang takder nak menambah stok dia coz malam2 berkepit memanjang....

UmmiKhayra said...

Salam... Hehehe dah baca ur prev entry.. nasib baik husband u kasi bf sampai 2 tahun.. heheheh bagus2... clap2... :)

Banyaknya afif nyusu.. Khayra skrg 9 oz je skrg ni time siang. sebab dia banyak nak makan. Pastu susu kita pun mulala weng-weng.. dengan ummi2 dia jadi M sikit.. :P

oh.. pasal asing bilik tu kan, afif kecik lagi.. hehehehe bagi saya, tunggu besar sikit.. but its all up to farah n hubby's decision.. :)

Farah said...

mama damia:haha nnt saya ajar afif buat muka kesian kat daddy die :D

jiji:besnye dapat lari kejap untuk BF time lunch...

am:haah ek..kena maintan pam jugakla walaupon tak kerap..

liza:baiknye wafiy tak geget..afif gigi dahla tajam huhu..

elyn:alhamdulillah..

isabelle:itula i dok pk pk gak mcm yg u cakap tu..bagi jugak ebm+fm utk topup kalau tak ckup

kak fid:waah..mmg saya kena start bincang ngan afif ni..die makan pon kuat minum pon kuat..

eliss:agaknye sebab weekend bf direct setiap masa..jadi susu tu maintain la kan

kak putri:hehe pandai haziq takmo FM ek..

lin:hehe mujur sara tak kuat minum..

kak milie:aah ade org boleh maintan..maybe saya kena maintan jugak pam nnt

hanz:afif [pon makan 3 kali sehari ..perlu tambah lagi ke? isk sama la malam2 mmg nak berkepit je tu yang pam belah malam sikit je dpt..

UK:aah saya pon pelik juga sebab die makan 3 kali tau! agaknye anak jantan ni memang kuat minum susu le..

mummy_adam said...

yay!!! ena suka :)
eh..eh.. ena plak yg lebey2 kan.. sowwy ;)

Awards ~~thank you!