Monday, September 28, 2009

Macammane nak cakap ek..

Saya ngan husband ade argue pasal satu hal ni la lately...saya sebagai isteri yang taat rase bersalah plak kalau tak denga kate suami...tapi sebagai ibu...rase tak sampai hati sangat2...

husband saya minta campurkan susu afif dengan FM bila die dah capai umur satu tahun...huhu byk kali dah saya kate nantila saya pk dulu...sebenarnya dalam hati memang taknak campur susu lansung pon kalau susu saya masih cukup...tapi husband saya insist jugak sebab die cakap nak asingkan afif tidor bilik lain bila umur 1 tahun!! saya jawab lagi...kang susah la nak bangun malam..bancuhkan susu plak untuk afif..sape nak wat semua tu...kalau BF ni kan senang je..selak baju..ha minumla puas2 sampai tertidor....die kate takpe...abang boleh semua tu! cewaaahh kite tengok nanti!! kalau u tendang2 kaki ai malam2 buta sebab nak buat susu anak siapla k!

nak kate husband saya tak tahu khasiat pasal susu ibu ni tak juga...sebab die pon menyusu dengan mak die sampai setahun..MIL saya pon sokong saya BF..anak sihat katanye..

ni la alasan2 yang husband saya bagi:

1. Saya kurus sangat hasil dari BF....saya sudah underweight yer skang...badan juga rasa mcm melayang je...ni tgh dalam proses melantak mcm tak ingat dunia supaya bontot kembali montok! hahahha

2. afif pon kurus jugak...die cakap macam budak tak cukup susu...huhu mane de... cukupla!!!!

3. nak asingkan afif tido kat bilik lain....sob sob..sedey ni..

4. die takmo afif asyik berkepit je ngan saya...sekarang ni pantang bergerak sikit even pegi toilet pon dah meraung macam kena pukul!! errrr...tapi ade kaitan ke?? budak minum FM pon berkepit ngan mak die jugakkan?

5. husband saya kate die sian tgk saya kena geget ngan afif yang sudah ade 4 batang gigi tu...tajam macam jaws!---ye ke siann??

6. Die nak ajak saya pergi gym dan buat balik badan kasik montok2 dan pejal hahahahha...sabajela haku!

jadi mcm mane ni??? saya tak tahu nak cakap cemane dah ngan husband saya...cakap pasal jimat duit...die kate takpe duit tu ade je...kalau tak beli susu..beli gak mende lain...saya tadi ade baca entry mommy lyna pasal bercerai susu...saya rase die ok nak bercerai susu ngan hafiy sebab hafiy dah 2 tahun...anak saya setahun dah kena cerai...sedey tau!tapi kang kalau tak ikut kata suami...jadik isteri durhaka plak!saya takmoo!


20 comments:

Cikpid said...

psl BF anak berkepit rase nye kan..Afieq tu pon sama jek berkepit nye..xleh msk bilik air..even papa die ade pon still die nangis2..

kurus ke Afif??rase pipi die chubby gak laa..

nnti penat oo nk kene bgn buat susu..hahahhaha..

uhuks..tersepit gak ek kalo camni..

semua pon ade pro n kontra..tp sebaik2nye kan susu ibu..

MeL said...

ala syglah farah. elok teruskn bf smpai 2yrs old. pujuklah husband u lg skali. another thing psl asingkan bilik tu, dl i pn nk buat cmtu. style ala mat saleh la ni kononnye..last2 sume tido kat living room je, senang..

psl gi gym tu bole aje, tp husband u kn tgkkan afif la time u workout. xsume yg bf badan kurus, u maybe genetik kot..

MRS. K said...

nak pisah bilik tu yg tak sanggup!!
sian kat anak..kang malam2 nak susu, kot kite tido mati, mau nye kelaparan anak tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ish sayang laa farah..dah la tak penah campur lagik..aku ni campur pun sayang nak stopkan bf dier..Insya Allah lepas 2 tahun laa br bercerai susu :)

hot mama said...

erm... camner ye?tersepit gak tu... am mmg akui yg bf ni kite jadik kurus sbb am pun kurus n sumer org tegur sbb kurus sgt.. actually am dah campur susu syira mase dia dah 1 tahun 2 bulan (dah dkt 2 bln la x ngepam) tp kat taska jer.. balik umah still direct feeding.. sian gak affif nk tdo sorg2.. tu la mcm farah cakap, ..macamane nk cakap ekk..susah jugak kalo stop terus.. better step by step kut..

mmg la bagus kalo bf tp mmg kite xde privacy utk diri sendiri n utk husband.. sbb bb melekat siang malam..

Jiji said...

Hahahahaha baby yg direct feeding mmg gaya tu. Attach sket ngn maknya.

And aku against teori BF boleh kurus kan badan. TAK JADI PON MUAHAHAHAHAH@!~

(Nak kata aku makan bnyk tak jugak)

*geleng-geleng*

Bab malas bangun tu benar yg amat-amat. Laki mana tau kita bersengkang mata nak tido pastu kena bangun buat susu. Pompan bila ada anak tahap lena dia 67% je berbanding lelaki 92%.

Aku bangkang asing bilik (sapakah aku :P )

isabelle said...

farah,
jgn katakan setahun tu sedih nak bpisah...adam yg dah cukup 2tahun pun, rasa susah. (makin liat nak bpisah, ada le)

personally, i rasa xde mslh kalo u campur FM n EBM. u may still proceed BF, cuma to satisfy the husband's demand, campur je la. lgpun dia dah janji nak tlg bgn mlm kan? hahaha

i think la kan...sbnrnya daddy si afif tu yg jeles. hehehe

CuppyCakeMommy said...

susah juga ini macam kan..isk isk..apakata discuss bebaik kat hubby..in the same time try gemuk kan badan..

Lady of Leisure said...

5. husband saya kate die sian tgk saya kena geget ngan afif yang sudah ade 4 batang gigi tu...tajam macam jaws!---ye ke siann??

hehe..sengih jer lady baca no 5 nih farah..kene geget ngan afif yg baru ada 4 batang gigi susu masih ok berbanding kene geget ngan yg dah ada gigi penuh..gigi kekal plak tuh..
:D

Elyn said...

farah.... i pun dh cerai susu ngan wafiq. tp die still x le renggang gak ngan i.

nk suh die tido bilik lain tu hamat la ssh... so far jauh tido kat crib sendiri je la i train die skang.

xplain la kat ur hubby sure dia paham.... gudluck

zarin said...

elokla farah teruskan sampai 2 tahun.
i dulu pun stopkan BF masa hasya 2 tahun and from that time, hubby yang buatkan FM malam2.
if hubby outstation, i pesan kat hasya yg papa tkde so, no late nite susu. nasib baik dia dengar kata i :-)

littlemama said...

la eh.. ni salah satu cabaran BF ni farah.. the hardest challenge ialah suami yang tak faham pasal BF

i tak BF tapi i know a lot about BF sebab tekun belajar masa pregnant dulu.

please continue BF farah.. we all know the goodness.. dan bukan semua ibu dapat rezeki bagi susu kat anak ni..i think u may need to consult a Lactation Councelor camana nak deal dengan hubby yang tak bagi BF lagi ni

there should be a way to make him understand.. pemahaman dia kena betulkan.. so jangan mengalah lagi

yg pasal anak nak minum susu tengah malam tu... nanti sampai masa dia dah takde bangun nak susu lagi dah.. tapi u kena train la

izzah last me bagi susu pukul 8pm dan dia akan tidur sampai 6 pagi.. tak denya nak bangun buat susu dah since 5 months ago (izzah dah 1 tahun 6 bulan).. so me tido dengan heavennya..ha..ha

anyway, do your best to make him understand.. kalo boleh heret sekali pegi jumpa kaunselor susu..he..he

Hanz said...

sensitive issue ni as it is btw u & hubby, your friend cumer boleh bagi pandangan....

cuba pujuk lagi skali your hubby & confirm acceptable reason why nak asingkan tempat tidur cepat sangat.

Just ingat macam ni...jadi parents, banyak kita kena korbankan even 'masa berdua' suami isteri...but anak2 akan terus membesar & sedar tak sedar, anak2 akan meninggalkan kita...jadi apalah salahnya selagi anak2 sangat2 memerlukan kita ibunya, kita ada untuknya...bukannya lama, by the time 2tahun ke atas...dengan sendiri anak2 akan berenggang & berdikari...

Kalau ikut Islam, umur 7 tahun MESTI asing tempat tidur so rasionallah at that age, budak2 dah matang pemikiran ngan pengamatan...

About Afif nampak kurus...rest assured, Farah..jangan compare FM-fed ngan BF-fed baby, BF less fat & cholestrol & majority BF baby badan keras, tegap & pejal, me cakap dari hasil pengamatan & feedback dari BF moms for years.& menurut pengalaman sendiri happened to my eldest boy. And, about you dah jadi kurus (bestnyer kalau happen kat me! ahaks!), janji sihatlah Farah..cuba tengok Wardina, cun kan dia compare masa dia anak dara dulu, we tend to lose fat a lot (to some BF moms)

hugs & sorry in case my advise ni boleh menyinggung pulak.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

memang sah ni sebenarnya cik abang u tu jeles tengok kemesraan u dengan Afif....hehehe...tapi kesian la kat afif kalau dia kena tido bilik asing...asing kan katil je pun dah cukup kot...kang buatnya si afif tu menangis n then u all tak sedar...kan ke haru jadinya...neway hal ni masih boleh di bawak bincang dengan en abang lagi kot...gud luck ye...hihihi cam join contest plak siap wish gud luck bagai... :P

SOHO Mama said...

Mcm anak omputeh pulak tido asing masa kecik2 ni :)
I mula tido asing dgn budak2 masa Amsyar 3 tahun lebih..sebab masa tu Izzo dah setahun lebih so I belikan katil single dua, letak kat bilik sebelah pastu train lah they all tido asing..ikut apa yg I tengok kat Oprah. Memang sedey..nangis2 diaorng sebelum tido (I duduk bersila atas lantai, dalam kegelapan bilik at least they see me there but not next to them on the bed). Setahun tu err I rasa kecik sgt lagi lah kalau nak asingkan tido bilik lain.

On the BF issue..hmm..antara empat anak I ni, Zuleyka la yg paling lama BF. Alhamdulillah. Dia dah 15 bulan skrg. I rasa kenapalah I tak kuat nak BF the boyz dulu2 *tepuk dahi*. Alhamdulillah husband I tak membantah..tapi Zuleyka tido dlm baby cot sblh katil we all..so masa bersama husband tetap adaaa *kahkahkah*

I pun tak reti sgt mcmana nak bagi pendapat bab ni. Mcm u kata lah, taknak la jadi isteri tak dengar kata kan..? Hmmm..

Dayah said...

Farah
mesti dilemma kan.. bab kurus tu mmg Dayah ni pun dah mcm skeleton kalau b*gel depan cermin..tengok badan sendiri pun takut..apsal kurus mcm ni...

bab anak berkepit..sampai satu tahap, kdg2 hilang sbr jugak kita maknye ni kan...

tapi apa yg buleh dayah kata, kalau selagi mampu teruskan BF.sayang jugak, hasil keje keras selama ni kan..bincang baik2 lagi sekali dgn suami..

dayah start campur masa shukrina 1y5m sbb dah takde stok dan hari2 pam tak cukup .yela ms pntg terkial2 buat stok..

mummy_adam said...

sayang nyer.. pujuklah ur hubby lg..
dulu pun i ngan hubby pun berangan nk tido bilik asing ngan adam, tp lecehlah mlm2 nk bangun bt botol, so asing tilam jer.. hehe..mlm bole nenen, siang2 FM coz i dah xpump susu lg.. walaupun dah add ngan FM, adam still sgt attached ngan ena.. no worries dear..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam Farah,
t'panggil nk bg opinion gaks..ape yg i bgtau neh based on my xperience..Alhamdulillah i've been BF fr 2 yrs 5 mths++ w/out FM..ape yg buat i btul2 tegar utk jd BF-ibu coz 1st i merupakn BF-bby yg BF smpi 4 yrs w/out any FM..so, sblh2 nyer i nk my son ikut jejak lngkah ibu dia (but my target at least smpi 2 thn)..2nd, i slalu bygkn cenggini..ank i secara puratanyer akn idup ant. umur 50++.. so, ape sgt lar 2 thn (at least) yg diperuntukkn utk BF my son..seboleh2 nyer i nk rebut PELUANG-2-THN-YG-BERHARGA ini coz i tahu slps itu ank i pasti akn lbh jauh dr ibu dia (smkin dia m'besar, smkin dia akn mninggalkn kite..eg: skolah, msuk Univ, keja, kawen etc.)..bile i bygkn keadaan ini, smkin kuat smgt i tuk BF Eiymann..mngkin skg kite x akn rasa betapa rindunye saat2 BF ank.. tp, once kite dh melaluinye akn dtg, psti air mata kite akn mengalir..trust me..

according to alasan2 yg yr hsbnd bg tue:

1. underweight- i pun t'golog dlm kategori tue..berat 34.5kg only wif 1.52m tall (blh imagine betape kedingnyer i..??)

2. bby kurus- sihatnye seseorang bby itu TIDAK b'gantung pd size bdnnyer..my Eiymann pun x chubby.. tp dia ade solid muscle (BF-bby kan)..besides, tgk gak lar gen ibu & Papa Eiymann yg kurus gaks..so, no wonder lar Eiymann kurus..hehe..

3. asing tido- well, Eiymann tido sebilik ngn weolls..cume asing katil jer ngn weolls..x snggup rsnye nk asingkn dia tido kt bilik lain..mybe bile dia dh besar skit xper lar..

4. bby b'kepit-normally, mmg BF-bby suke ngn bau bdn ibu dia..dats y dorang suke b'kepit..tp, FM-bby pun ade gaks nk b'kepit ke hulu ke hilir..mine, Eiymann hnye b'kepit bile nk BF esp. time mlm..yg lain i ngn hubby mmg dh trained dia eg. klu bab2 mandi+tukar diapers+pkai bju+bg mkn+main smuanye hubby uruskan --> so, kurang lar kebergantungan Eiymann ngn ibu (seriously, mmg Eiymann x mo ibu dia uruskn..nk Papa gaks)..

5. kena gigit ngn bby- fyi, Eiymann dh penuh smua gg nyer.. rsnye ade dlm 20++ gg.. alhamdulillah x pnh geget ms BF smpi skg.. act. klu btul cara BF, bby x mgkin akn geget nipple ibu dia..

6. bab nie i mmg x dpt tahan gelak.. mmg lawaks lar yr hubby nk bwk u pi gym.. hebat2..hehe..

jz nk share my xperince mcm mane weolls spend ms berdua as hubby-wifey (fyi, kami adlh weekend-hubby-wifey):
-evry mth, mmg weolls akn ade ari dating-berdua (3 times per mth)..
-slalu mandi b'sama
-solat jemaah b'sama

bnda2 mcm nie weolls amalkn since kawen smpi lar skg..so, mmg xde alasan klu my hubby kata dia dipinggirkn sbb i BF anak.. haha..

again, i bgtau nie smua b'dsrkn my xperince..moga leh jd pnduan kt u.. xde niat langsung nk kondem ke hape..jz nk bgtau, org2 mcm kite yg msh punye susu ibu harus b'syukur..gune kan lar sebaik2 nyer.. jgn asyik duk pikir susu xde..fyi, since preggie smpi skg i NEVER pikir susu x cukup/xde.. i slalu pikir susu i cukup utk 10 thn akn dtg..bear in mind, BF is all in yr mind!! klu yr hubby kata kesian tgk u ngepam/BF/bgun tgh mlm bagai tuh, bg i mmg stiap ibu BERTANGGUNGJAWAB utk buat smua tue demi anak..klu bkn kite sbg ibu yg buat, sape lg yg layak kan..?? seorang ibu yg baik snggup b'korban ape saje wpun t'paksa serah nyawa sekali pun demi anak, ape lar sgt stkt nk BF ank smpi 2 thn, kan..!

ape2 pun, keputusan di tgn uolls.. buat lar keputusan yg bijak dlm m'perjuangkn HAK anak..ini mmg tnggungjawab ibu & ayah kpd si anak..jz my 2 cents..gud luck!

p/s: sori klu bg komen pjg sgt.. maaf klu u t'singgung..

lin said...

ish tak puas ati ni!
cmne farah boleh kurus ni..
sya gak tak kurus2
huhuhu....

Iron Butterfly said...

oh kurus yg kita mahu! aku rase hubby ko jeles kat anak ko tu, asik kepit anak dah lama tak kepit bapak. LOLz.

Awards ~~thank you!