Wednesday, September 9, 2009

Tanggungjawab anak

Saya tak nafikan,sebagai anak sulung...memang banyak keistimewaan berbanding anak2 yang lain...saya dapat layanan lebih dari adik2 bila balik ke rumah...kalau bab pendapat plak..pandangan saya akan didahulukan sbb saya paling tua...kalau ade kecemasan pon saya gak yang akan di telefon dulu..

saya seorang kakak yang garang tapi saya jugak very protective dengan adik2 saya...pantang ade orang buli adik saya kat skolah..memang esok jugak saya akan carik budak pembuli tu kat skolah! hahaha sebab dulu saya tinggi dan besar so budak2 lelaki baya adik2 saya mmg takut la..

bila dah besar ni...commitment sebagai anak makin bertambah...hah sape cakap anak perempuan dah kawin boleh lepaskan tanggungjawab sebagai anak pada ibu bapanya....kalau parent tu ade sorg je anak pastu pompuan plak..sape nak jaga parent tu nnt bila anak perempuan die dah kawin??takkan nak biarkan mak bapak hidup terbiar kan??

Mintak maaf la saya bukan niat nak compare kat sini...tp semalam topik ni terkluar mase tgh borak2 dgn opismate... diorg tanye saya brape banyak saya bagi kat parent saya...saya jawab 1/4 dari gaji saya mmg untuk famili saya..tu semua termasuk duit bulanan+ duit ansuran kereta abah+duit belajar adik kat universiti ....banyak ke sikit ke bagi saya tu dah memang tanggungjawab saya sebagai anak nak bagi dan tanggung tu semua..takkan nak tengok abah naik motor plak pergi kerja dengan lutut yang sakit tu....kite syok2 naik kereta senang lenang kan...

pastu takkan nak tgk adik kelaparan kat universiti plak....sian die..saya anak sulung dah pernah rasa susah duduk universiti dulu sebab tu saya dari gemuk jadi kurus hahahhaa sebab mak saya bagi 30 ringgit je untuk seminggu!kena catu makan la sementara nak dapat duit skolar nasib baik ade boifren (husband saya skang la) baik ati nak belanja makan hahahaha.....lagipon dalam famili saya..tuhan dah bagi rezeki yang lebih pada saya berbanding adik beradik yang lain...jadi apala salahnye kalau saya bagi lebih pon...suami saya selalu pesan... dengan famili jangan sekali2 berkire...kalau mampu kite bagi..kalau tak mampu tu lain cerita la..
yang 2 orang flower girl tu bukan adik beradik saya..tu anak buah belah suami ...

21 comments:

y...a...n.... said...

teringat nasik lemak mak ko...

hehehe...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

yalah farah..biar kita susah..jgn mak abah adik2 susah..

Lady of Leisure said...

betul tu farah.. sementara mak bapak ada ni, masa ni lah kita nak berkorban apa saja untuk mereka yg dah banyak berkorban untuk kita dulu..

MeL said...

besar tanggungjwb anak sulung ni. parents & adik2 lagi..tp nilah ms kita nk balas jasa parents kita kn farah..

:: m.u.n.i.r.a :: said...

ooo ko anak sulung ye farah!
patutlaa ada gaya-gaya anak sulung je hehehe
garang tak?macam ye je hehehehehe...
*tringat kakak sulungku yang garang masa zaman kecik-kecik dulu*

fizamior said...

sedih plak aku baca entry ko ni...iskk..aku pon anak sulung jugek..mmg aku akan bagi ape yg termampu kt parents sbb byk duit dorang dh abis time sekolahkan aku dulu..hukhuk...

***cuba cari afif dlm gambo nih...hehehehehe....
(tukar mood, ceriakan suasana blk :) )

mrsharis said...

puas hati kan kalau dapat tolong family. Lia kalau family nk mintak tolong tp lia tk mampu nk tolong mmg akan rasa bersalah sgt2..

Hanz said...

orang kata anak sulung sebenarnya lagi manja ngan parents, compare ngan anak tengah atau anak bongsu. betul ke Farah? Me anak bongsu tapi tak manja langsung ngan parents...

Ummi Hanie said...

Salam sis ,

mudah2an murah lah rezeki slalu yer..somi sy pun anak sulung,tmbh lah laki kan...serba serbi tanggung tmbh skang FIL dah retired..xsampai ati la nk tgk dia keje lg kan..kita sbg isteri ni redha2 ajelah..mmg rezeki xprnah putus insyaAllah..berkat kan?

senioritasara said...

farah, samalah kita.anak sulong.susah jugak.for me, if i buat benda xelok kena marah yg amat2 sbb takut adik2 ikut...hehehehe...bab tnggungjawab pon sama.kena selalu tgk adik2...mmg salute u sgt bertanggungjawab tanggung family.wonder if i can be as strong as u.husband u mmg baik...memahami...
masuk syurga farah!AMIN

hot mama said...

am pun anak sulung... nenek am belah mak br meninggal, then tinggal atuk sensorg... so abah pesan kat mak, 'carila syurga pada ibu bapa'... masa nenek sakit mmg mak jg wpun mak am pun sakit.. so skrg ni abah soh mak jg atuk sbb syurga mak bkan pada abah jer.. pd atuk jugak...

ishh...rasa emo lak.. so kite pun sama la jugak...cari la syurga pada husband n parents kiter...

Cikpid said...

Aku pon seabis mungkin nk berbakti kat mak abah yg besarkan aku..

Tp citer bab pengorbanan ni maybe aku x rase sgt sbb aku ni anak tgh2...

Yg biasa ke hulu ke hilir antar mak abah aku g hosp kalo sakit adalah abg sulung aku..

CuppyCakeMommy said...

cayalah farah..skang byk pompuan yang dah berjaya..kdg2 gaji lagi byk dari adik beradik lelaki yg lain..so tak salah kalau kita senangkan parents kan..diorang dah penat susah dulu

Elyn said...

yup itu memang tggjwb anak.... x bergaji besar pun still kene hulur gak bagi i.

Dayah said...

bukan senang kan jadi anak sulung even lady mcm kita. saya pun sulung gak...walaupun dari segi material , tak byk yg dpt kasi tapi sbb kami dok sama ( ayah,adik) saya jalankan tgjwb menjaga rumah, papa,adik mcna arwah mama buat dulu...

still masakn apa yg depa suka masa mama ada dulu..biar rumah tu idup walaupun dgn kenangan arwah mama

Hasliza said...

kita samalah farah..mmg sebagai anak sulung n walaupun kita pompuan..lepas kawin pun kita kena tolong family..alhamdulillah hubby kita faham kan..aku lagilaa tak keja tapi hubby aku mmg bagi aku tolong family..adik aku yg belajar kat KPTM tu pun aku tanggung but alhamdulillah semalam dia call n kata dah dapat pinjamam PTPTN..so ringanlaa sikit..Aku rasa sebagai anak..tak kira laa anak sulung ke atau yg lain..mmg kena tolong family esp kalau family susah..kesian mak n ayah yg besarkan kita selama ni..sejauh mana pun kita tolong mmg takkan terbalas tiap jasa org tua kita..

Hasliza said...

tapi kekadang bengang gak ngan adik2 aku...mentang2 dah senang sikit sekarang..ada akak n abg tolong..punyalaa cerewet kalau nak beli baju ke apa..semua nak yg best..adik aku yg kecik yg 10 tahun aritu..beli kain pasang harga RM50..kain chiffon tuk jahit baju..bising laa aku ngan ida..geram..mak aku pun plak ngikut jer..kitaorg dulu baya2 dia..baju raya pun takder..guna yg org bagi jer...geram plak aku

isabelle said...

baiknye 'kakak' nie.

err...kalo nak jadi adik farah, leh dpt duit x? hehehe

Farah said...

yan:hahaha ingat lagi ko yer

yana:tak sampai ati la nak tgk depa susah..

lady:haah..kite berkorban pon tak byk cam depa..

mel:yup..btul tu!

munira:ahahaha garang weeii!

fiza:ekekee ni bukan entry sedey la

lia:aah harap2 murahla rezeki kita kan liya

hanz:hahaha btul!!

Umie hanie:haah berkat tolong mak bapak ni..murah rezeki..

am:sayu plak baca komen am tu..aah tanggaungjawab kite masih perlu walaupon dah kawin..

sara:amiinn.. saya tanggung yang termampu je sara..anak sulung ni mmg kena jadi teladan kat adik2..

cikpid:kalau anak lelaki sulung lg byk tanggungjawab kan..

cuppycakemommy:aah kalau rezeki kite lebih tak salah bg lebih..

elyn:btul2..sikit pon takpe..

dayah:waah respect la dayah dapat jaga ayah dan adik2..siap masak2 lagi..saya ni dapat kirim duit dan tolong sikit2 je..

liza:haihh bila adik aku nak dpt ptptn plak ni..rabak gak poket aku ni ha hahahhaa...hmm memang budak2 skang demandnye lebeh..aku dulu pon pakai baju org bagi je..sian kan kite liza.

Farah said...

isabelle:hahaha rugi jadi adik i..sbb i pon sengkek hahhaa

Intan said...

Yelah farah, rasanya tanggungjawab atas keluarga nie bkn hanya terletak pada anak lelaki sulung je.

Anak2 yg lain pon kena sama bertanggungjawab once mereka sudah berkemampuan...

Awards ~~thank you!