Thursday, September 3, 2009

Usaha tangga kejayaan!

pagi ni hati sangat berbunga2....hasil usaha mengepam di opis setiap 2 jam semalam...dan juga beberapa sesi mengepam waktu malam dan sahur di rumah saya berjaya mendapat 5 botol EBM berisi 4 oz!!!!

Alhamdulillah rezeki susu untuk afif masih lagi ada...cuma tulaa kena terlebih rajin sikit bulan pose ni..saya dah pesan berkali2 kat bbsitter jangan campur susu tu ngan air masak..hahaha saya pesan baik2 laa takdela saya sound2 kang die takmo jaga anak saya baru tahu..

Saya tanye jugak pendapat daddy..nak ke start top up susu afif dgn fm...die kate tunggu la dulu....kalau 5 botol sehari tu cukup..takyahla....aim saya untuk fully BF afif sampai 2 thn..tapi saya nak cuba dulu untuk setahun..kalau supply saya cukup dgn demand afif..maybe di teruskan kalau tak saya kena top up jugakla nanti..mmg letih ok pam byk kali ni...semalam pam session saya ialah 7 kali...kat opis 3 kali kat rumah 4 kali (satu session dpt 2-3 oz je) ... tu selang seli dgn afif minum direct lagi....mmg kering rasa badan ni hahaha nasib baik time tu dah berbuka.....pas pam je..terus minum air bergelen2 dan makan kurma...

pastu tgh malam kena bgn untuk pam lagi....pas sahur pon sama...sambung lg pam..huwaaa makcik lotihhhh!!!! tgk daddy ngan afif tidor nyenyak lagiillaaa jeless!!

ok harap2 ni hanya berlaku di bulan pose sahaja....sesungguhnye untuk fully BF anak memerlukan kesabaran yang banyak...

p/s:hari ni sangat bizi...blom sempat nak reply komen dan bloghop...saya akan qada' bile kerja siap hahaha

22 comments:

Cikpid said...

yeay...good job laa farah..
:) nnti anak ke dua aku nk try BF seabis daya...

mrsharis said...

alhamdulillah..kena sentiasa fikir positi,insyaallah afif blh bf sampai 2 tahun..go..go..go

yaya said...

congrats! teruskan usaha mengumpul EBM.

ezan said...

wah wah wah,.. bestnye dpt byk susu.. alhamdulillah.. i know u can do it farah... u go girl!! hehehe...

Elyn said...

yeay usaha tangga kejayaan!!

Jiey^Mien said...

org yg baca pun rasa penat..
=)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

harap dimurahkan susu di bulan berkat ini utk afif..amin..

aku memang tak kuat..huhuhu..just bf waktu mlm jer :( bad me :(

Lady of Leisure said...

hehe.. takpe farah.. besar pahalanya menjadi seorang ibu..
:-)
semoga susu bertambah banyak..

mama idzareef said...

go farah..go farah..think positif..insyaallah dapat 2 thn fully bf..

liana said...

farah...chayoo,chayoo...kite kena trus berusa tukbg ank kita susu segar dr ladnag kita...hehhehe

MeL said...

go farah, go! dunt give up

Nurhayati said...

seronoknye tgk..
weh kalau cukup tak yah pakai formula.. teruskan niat murni mu itu bf Afif je..horreyyy

isabelle said...

mmg penat kan?
but it's worthy

lin said...

bagusla fara..kita skrg pam 1-2x je..lgpn sara tak kuat minum sgtler ebm..dia lagi prefer direct feeding..kt taska tu dia hanya akan minum if dia terlalu dahaga..so now kita bekalkan kt dia every day 2botol X 3oz..itu pn lom tentu boley abis..huhu..msa dia kecik2 dulu kuat ar minum.

Hanz said...

bagus betul kegigihan mama afif, caiyok!

Farah said...

cikpid:insyaAllah ko pasti boleh cikpid...takpe skang ni timba ilmu dulu..

liya:aah la kena pk positif

yaya:thanks beb!

ezan:thanks ezan!

elyn:hahaha usaha sungguh2 ni..lotih makcik!

jiey:aah la jiey..mmg penat..

eliss:alaa tak kisahla eliss..yg penting nuha sihat dan kuat!

lady:thanks!

mama eve:insyaAllah..

liana:hahaha fresh dr ladang tu..

Mel:thanks babe!!

yati:itulaa harap2 cukup..kalau tak mmg kena top up jugakla

lin:uikss tahan plak si sara ek..takpe agaknye anak pompuan ni mmg kurg minum kot..baby boy ni kuat lain macam skit..

hanz:thanks hanz!

fizamior said...

huhu.... berjaya!!!!! yeay!!!! aku rasa ni sbb bln pose je nih kan? aku pun jenuh jugak mengepam buat stok pose2 ni... takut jugak kering

hot mama said...

congrats farah...jom la try fenugreek seed..bleh beli kat babaysnowdrop.blogspot.com ramai yg try berjaya tambah susu badan

ummu Masyitah said...

salam,tahniah3.
usaha yang sangat bagus

Mommy Lyna said...

serooknya farah tengok hasil tenusu mu! nak kena pam jugak ni!

white rabbit said...

tak sbr tunggu baby 2nd..yg 1st frust takpat nk bf banyak2..susu sikit sgt...

izan ishak said...

go go chaiyok farah..insyaAllah cukup tu...selagi ada demand... pasti cukup supplynya!

mmg rasa kering badan ni kalau bby dok BF je..
nak2 pulak cam izan ni mmg masih direct BF my twins...

Awards ~~thank you!