Thursday, October 1, 2009

New language

Biasa la bila dah raya2 ni dapatla kumpul beramai dan berborak2..sambil2 bertanya khabar serta bergossip hahaha..

Kalau belah famili saya...saya tak byk lagi anak sedara sebab sepupu pon ramai yg kecik2 lagi...tapi saya ade satu anak sedara bertuah yang 'refuse to speak in Malay'...kalau kite cakap bahasa Melayu ngan die memang die tak layan la..kalau kite cakap omputih baru die paham..lagipon memang kakak sedara saya n husband die tak ckp bahasa melayu pon kat umah depa..

so satu hari ni mommy die antala die ke tadika...happy la kan sebab dapat belajar banyak lagi bende baru kat tadika tu...so bila die balik...die pon kecohla nak cerita ape die belajar kat mommy die (kakak sedara saya)..

anak sedara bertuah saya :mommy!mommy!...today i learn a new language at school!
Mommy die: oh really! !what language did you learn??
anak sedara bertuah saya: Bahasa Malaysia !!
Mommy die :............(speechless)

hahaha orang lain (yang melayu la) kalau cakap belajar language baru mestila bahasa cina ke...jepon ke...spanish ke atau english ke..tapi die terbalik la plak...

so skang ni anak sedara bertuah saya tu dah paham la kalau kite cakap bahasa melayu ngan die..tp still die akan reply in English..die takkan reply balik bahasa melayu...hahaha

19 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. cutenya anak buah farah..
mesti speaking fluent giler kan..

Cikpid said...

heheheh..adeh..bahasa malaysia lak dh jd second languange die..

its ok as long as (cewah cakap omputih gak) budi bahasa still mcm org melayu

mrsharis said...

sama cam my cousin..skng ni dia dah 5 tahun..mmg all the time akan cakap omputih..kalau kita cakap melayu dia tk berapa nk faham, kalau faham pun dia akn reply bahasa inggeris gak..

adianiez AIDA said...

anak-anak aida tak le omputih sgt. just certain word --> lie down, squat down, drink, eat, lunch, dinner, breakfast, take bath, smile, behave please!, keep quiet, and ada skit lagi. those words kalau guna BM, surely both of them buat don't know jek!
masih melayu la anak2 dara ku.

just few months ago, nurin cakap dgn aida ---> "ibu, sleep tu bahasa melayu. lie down tu bahasa english." Adus!

but kelakar jek bila anak buah farah inform that dia belajar new languange.... ha ha ha...!

fizamior said...

hahaha..very the british la anak buah ko tuh..

Drama Mama said...

hahaha..cute ja! at least gi tadika diorang ajar kan, maybe sooner or later dia akan interested kot bila tengok kawan2 cakap melayu.

my nephew sorang ni pon camtu la, tinggal kat US, baru ni balik raya speaking macam mat salleh complete dengan accent okeh! tapi my sis kata dia faham malay cuma tak cakap, balik malaysia nanti okie lah tu ehehehe

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

ah sudah...malay jd 2nd language lak. naya sungguh..

takpe la, janji takde miscommunication sudah..

Hasliza said...

macam2 budak2 skrg..good for him..kecik2 dah bagus speaking..aku ngan fitri mmg tak speaking sangat ngan wafiy..ckp yg biasa2 jer...based on own experience walaupun mak n ayah aku tak ckp omputih..aku berjaya gaklaa speaking..hehe..yg penting wafiy faham loghat kelate n negeri sembilan..skrg ni dia duk suka sebut..gapo...:)

atulhani said...

anak kakak saya, anak mix. tapi mak dah pesan jangan anak smpai tak reti cakap melayu. Skang dia lagi hebat, boleh english n malay. Sebab dengan family abg ipar dia akan speaking, dgn kami cakap malay. Masa dia kecik2, kalau saya speaking dengan dia pun, dia akan reply dalam malay.

Nur said...

anak sepupu sy dulu dok oversea lama masa dia kecik, so kalu cam nk ngumpat/cerita psl dia, the mother & the atuks akan ckp malay sbb dia tak phm malay lg..tp bila da dok malaysia, bila depa tgh sedap ngumpat/cerita psl dia, tetiba dia nyampuk:
"i can speak malay now u know!"

bera memasing..hehehe...

pu3mawar said...

same case with my dotter... melayu lintang pukang sbb penangan disney channel la nie da darjah satu pun tak reti nak beza sgt... mak pak lidah belacan... ntah camne anak lidah keju.. hik hik hik..

pu3mawar said...

same case with my dotter... melayu lintang pukang sbb penangan disney channel la nie da darjah satu pun tak reti nak beza sgt... mak pak lidah belacan... ntah camne anak lidah keju.. hik hik hik..

mummy_adam said...

ahahaha... sgt cute!!
tp sama lah mcm anak buah ena, suka sgt speaking..kalau ckp melayu pun bunyi semcm jer..tp yg nie pengaruh dr disney channel.. kdg2 diorg ckp bunyi ala2 mickey mouse.. hahaha

liana said...

hehehe..klaka pulak rasa coz Bm jd new language tuk anak buah farah..tp sebenarnya memang bestkan dgr budak kecik fasih berbahasa inggeris..mcm cute jer..tp BM x leh lupakan kan...

Elyn said...

lawak2 ha hambik ko mak die pun terkedu!!

5577 said...

hehe.. cute~
new language bm.. comfirm berabuk speaking london neh.. budak2 skrg bijak bijak belaka kan..

Intan said...

Sgt kelakar lah that conversation...ekeke. Mesti cute je kan bila dia speaking in english nie :)

iEfa said...

wahhh bgusnyer...good for futre dier...skang smue nk gune english kan...janji dier maseh kene adat budaye ;-)

Nurhayati said...

hehe cutenye, new language sangat la kan..

Awards ~~thank you!