Wednesday, November 18, 2009

Breast milk the best medicine for my baby

Tajuk entri adalah berbentuk pendapat peribadi..jangan salah anggap lak..kang ade pakar saman saya sebab bagi statement sendiri..habis semua pharmacist marah saya nanti hahaha

Saya rasa yakin ubat yang terbaik untuk anak saya adalah susu badan saya sendiri..berdasarkan pengalaman2 saya seperti di bawah:

1. Jaundice

afif kena jaundice yang agak teruk masa awal kelahiran.. sampai kenabilirubin pernah cecah ke 380 admit kat spital selama 3 hari...macam2 cara mak saya buat untuk kurangkan jaundice afif..bagi minum susu kambing la (which then i know that it is dangerous to baby's kidney) ,mandi air teh,minum air gula kabung..macam2 lagila..satu pon tak berhasil..sampai la afif kena tahan kat spital dan wajib diberikan susu ibu setiap satu jam..ha bayangkan rasa macam kilang proses susu pon ade..kalau afif tidor kena kejutkan untuk minum jugak..tp alhamdulillah dengan cara tu..bilirubin tersebut keluar dari najis afif sama ada dengan kencing atau poo poo...tak lama lepas tu afif pon bebas jaundice.

peringatan untuk diri sendiri- next baby dah tahu macam mane nak handle bila anak kena jaundice.


2.Demam/Selsema

Alhamdulillah afif kalau kena selsema tak lama..husband saya selalu pesan bagi afif minum air masak banyak2 kalau selsema..tp biasala kan saya mane nak dengar hahahaha..saya pernah baca breastmilk contains more than 80% water..so buat ape nak bagi afif air masak banyak2..buat kembung perut..nanti malam lagi susah nak tidor...bila afif selsema memang die bergantung kat nenen ni lama sikit la..yela kan sakit tekak agaknye..tak kisah la janji afif cepat sembuh.

ye saya memang jarang bagi afif minum air masak melainkan lepas die makan bubur je..kalau saje2 nak bagi dalam botol susu die letak air masak saya mmg tak buat sebab saya yakin breastmilk dah cukup dengan air yang afif perlukan dan maybe sebab tu jugak afif jarang kembung.

3. Sakit mata/conjuctivitis

Serius yang ni memang sangat miracle..sbb ni first time afif kena sakit mata dan first time saya titik kan susu ibu pada mata afif sebelom ke klinik.Dulu selalu dengar orang cakap kalau anak sakit mata titis kan susu ibu je..yela takkan nak saje2 buat kalau anak tak sakit mata kan...so hasilnye memang btul la!

Saya makan mase 4 hari untuk baik sakit mata ni (ye itupon setelah mintak tukar ubat yang power sikit)..afif satu hari je!

Saya rase kan..satu maybe sebab saya titiskan susu ibu tu..satu lagi maybe sebab saya sendiri kena sakit mata dan menghasilkan antibiotik dalam susu saya td...so antibodi afif pon bertambah kuat la kan..btul tak?

Setakat ni tu jela pengalaman yang saya ada....walaupon tak banyak tapi buat saya makin bersemangat untuk breastfeed afif sampai 2 tahun dan seterusnye untuk anak2 saya yang lain sebab saya yakin breatmilk is the best medicine for my baby insyaAllah..

17 comments:

lin said...

psl jaundice tu mmg betul..psl tu if newborn baby jgn dibiarkan tido je..every 1hour kene kejutkan dia susukan dia..sara pn alhamdulillah tak sampai kena warded.sya takat bfkan dia ngan mandi ngan air pokok dukung anak(tepaksa gakla ikt petua org2 tua.hehe) je tiap2 ari selama 2minggu.

ezan said...

ezan setuju part sakit mata ngan selsema tu.. sebab sama cara yang kita guna. alhamdulillah cepat je baik. jimat duit nk g clinic. hahahaha..

Cikpid said...

setuju sgt2..

mana ade susu terbaik selain dr susu ibu kan..so sgt beruntung ok Afif tomei tu

Lady of Leisure said...

wah kalau sakit mata kene cari ibu menyusu mintak skit susu ek..

yatie chomeyl said...

go farah go *pom pom girl* kasi boost up spirit utk BF afif sampai 2thn :)

mrsharis said...

Sangat2 setuju..susu ibu ada mcm2 khasiat.
Tapi kalau hubby sakit mata blh tak kita titik air susu kt mata dia..hehehehe..larikkkk

Elyn said...

betul farah susu ibu mmg bagus.

u tgk wafiq sekarang, sejak i stop BF die asik tak sihat je..... so pengajaran nyer utk diri sendiri. BF la selagi mampu heheheh

fizamior said...

ha setuju... babe susu ibu tu mmg elok kalo sakit mata.. haritu adik aku sakit mata, mak aku soh titik kan susu aku kat mata dia( bkn directly yea.. titik kat sudu dulu)ptg tu terus baik ko... miracle.. miracle.. ko pon patutnya titik kan susu ko kat mata ko haritu....hehe...

Hasliza said...

sangat setuju..firstly pasal jaundice tu..maklumlaa anak first..sangatlaa tak tau pasal kepentingan BF ni..aku ni kan geli2 nak bagi direct BF kat wafiy tapi aku gagahkan gak pam susu tuk wafiy..masa tu guna manual pump tolly n joy..giler sakit tapi demi anak..usahakan gak..alhamdulillah paling tinggi jaundice wafiy 260..pas 5 hari ok..

kedua pasal selsema tu..last wafiy selsema bulan lepas..satu hari jer..esoknya terus sembuh..aku mula2 tu dah fikir dah..alamak kalau wafiy selsema jawabnya tak tido lena laa aku memalam sebab dia cranky hidung tersumbat..aku neneng dia kerap2..terus ok..

lastly pasal sakit mata tu..tk silap aku masa dia 9 bulan gitu..duk bertaik mata jer sampai susah nak bukak mata..macam ko buat..aku duk titik susu ibu gak..

mmg susu ibu the best medicine..hopefully kita dapat menyusu anak kita sampai 2 tahun..

mancet said...

akak aku sakit mate.letak ebm aku pon baik ape hahaha :d

senioritasara said...

betulla dear.i mmg pro BF.selagi boleh selagi tu i nak buat!kena positive!kena jugak....oo sakit mata i mmg xtau.kena ingat semua ni,tp mmg betullah.rafiq xde jaundice sbb tu jugak i think.masa lahir every hour mmg bf sbb sus xbyk kot.suka ur entry nih

nieda said...

betul tu, i sokong semua statement. Humaira dulu masa selsema, demam 1 hari jer sakit berkat susu ibu. Jaundis pun sama.

arin said...

salam,
bab sakit mata belom penah lagi try sbb anak belum penah berdepan ngan sakit mata.Next time, kalau terjadi, boleh try.Tq for sharing!

atulhani said...

info yang bagus untuk orang yang baru nak kahwin seperti saya hehe.. thanks fara.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

breast is best.

i only bg anak ubat on cronic situation aje.

Nurhayati said...

zara takat ni tak kena jaundice n sakit mata.. takat demam & selsema 1-2 hari pastu baik dah.. byk bagi dia minum air putih.. nasib baik dia pun suka..

apepun breast milk paling baik ;)

Farah said...

lin:yela lin..dulu mase afif kena jaundice tu siang asik tidor je..ingatkan normal..rupeny2 sebab jaundice.

ezan:hehe alhamdulillah mmg jimat jugakla..takdela sampai berulang 2 3 kali ke klinik

cikpid:afieq pon beruntung jugak..sihat yg plg penting.

lady:hahah susu ibu mane lak awak nak amik

yatie:hahhaa i nak sorak untuk u jugak ni

Awards ~~thank you!