Tuesday, November 24, 2009

Psstt..saya tgh mengumpat ni

Saya saja nak share 2 perkara menarik bila saya jengah ke blog lain baru2 ni..

1.saya perasan bila tuan punye blog makin slim..tuan punye blog makin rajin tepek gamba diri sendiri dalam blog die hahahhaa..eh saya tak kondem yer..saya suka dan kagum!...sebab terbukti..bila kite rasa badan kite makin menarik atau slimmer..tahap confident kita lebih tinggi..btul tak?

*clap*clap*clap* untuk mereka.


mengumpat tak semestinye bende buruk je kan..bende baik pon leh citer jugak hehe


2. Oh yang ni tak berapa nak suka sgt la kan....bila saya terbaca entry yang obviously menunjukkan tuan punye blog takbur dan riak..rasa menyampah tapi nak baca jugak entry die sampai abis hahahaha..oh saya takde add blog tersebut dlm list saya sbb saye terbloghop thru blog org lain.

saya tahula tuan punya blog mampu.. kaya raya..gaji banyak..syukur alhamdulillah..tapi janganla takbur dengan barang2 branded yang kamu beli untuk anak kamu and then claimed you do it becos you want the best for your child/children.

Erk..orang lain beli barang cap ayam/bukan branded untuk anak masing2 tu taknak the best ke for their child/children? *saya terasa ni hahaha*

not nice la ok cakap camtu..tp yela kan tu blog kamu sukati kamula nak tulis ape pon..haha ni blog saya..sukati saya la nak cakap ape jugak hahaha

saya rase satu lagi kamu mungkin tidak memberikan tanggapan yang betul untuk preparation seorang parent..ya duit itu penting bila kamu bakal ade anak..tp di sogokkan dengan barang2 branded untuk anak bukanla satu perkara yang wajib yer..

so bakal2 ibu dan bapa di luar sana jangan takut...kalau kite tak mampu buat cara tak mampu..jangan ikutkan sgt trend/orang yang mampu hingga hendak berhutang membeli brg2 branded yer (peringatan ni utk saya jugak)..beli baju cap jaya jusco/tesco/giant pon ok.kalau nak branded jugak pergila brands outlet/FOS yer..kat situ ade t-shirt tayang cap GAP besor2 hahahhaa..


minta maaf..saya takleh tahan tangan saya dari menaip pasal ni..dah jadi macam mulut plak !

i know it's not good nak condemn other people's blog..sebab tu hak mereka la nak kata ape kan..tp tangan saya ni tetap jugak nak menaip dan point saya ialah saya nak betulkan tanggapan orang tentang persediaan to be a parent.

oh plis tolong jangan cakap saya jeles yer...bcos i am not!byk lagi blog lain yang tayang barang2 branded dan boleh membuatkan saya kagum bukan menyampah.

sekian umpatan saya hari ni..dush! buat dosa lak..semalam baru citer pasal bayar zakat.

p/s:matilah haku mesti peminat (kipas berani mati) blog tu serang haku pasni hahaha...

46 comments:

Intan said...

Wakaka...pagi2 buta nie den pon dah tambah "dosa" dek baca entry hang nie...kui kui kui :D

For me nak beli brg branded ke murah ke, "hak masing2" but tak perlu lah sampai nak riak or berlagak dan kutuk org yg beli brg murah utk anak depa...just my 2 cents.

Peace...he he ;)

yatie chomeyl said...

hooo ngumpat ye? tp sbb i tak tahu u tujukn kat blog mana, consider x salah la kot hehe

MRS. K said...

baju cop jusco pon bleh tahan mahal

puan.farah. said...

haha..tgk perkataan mengumpat cepat2 baca=p

tapi orang kate mengumpat tak sebut name xpe.haha

atulhani said...

oops.. sy baca means sy mengumpat gak la ni hehehe.. btw, sy mmg sokong ckp awk farah, tak elok anak dimanjakan dgn barang branded jek.. nanti sampai besar dia nak yang branded jek. kalau betul kaya tu lainlah, kalau sebenarnya susah macamana pulak kan..

p!nkerton said...

betul2.. (kalo same la blog yg ko umpatkan itu dgn blog yg aku bace tu la kan) aku rase boleh cut off expenses sampai 80% of the total spending! budget dia nak jadi parents kalah budget aku nak kawen oiii!
then takyah la cakap kalo tak mampu pi beli cap ayam ke cap tesco ke hape kan. haihh! aku pon geram! ;p

Elyn said...

ekekek pepagi lagi i dh tumpang ngumpat ngan u.....

ye ye saya setuju dengan umpatan ini!!! hehehe

Jiji said...

Okeh ko jangan jeles farahhhh kuali aku buatan itali aku tak letak kat blog je kalo aku letakk kuali aku nanti semua jelos heheheheheh@!~

Hehehe, aku rasa orng mcm tu low-self esteem. Kadang kita ada kekurangan kita nak tutup le dengan cara mcm tuh.. mcm tayang sana sini itu ini. Takpe . Islam menuntut kesederhanaan.

Okeh itu dia renungan pagi dari ustazah jiji (yg br beli kuali buatan itali)

Sila jeles~

Nurhayati said...

hihi pagi2 yati dah ngumpat.

ape pun kan, kita kena la ukur kemampuan kita. jgn terlalu ikutkan sangat orang dan trend.. itu la dunia blog ni kan.. kekadang kita ni nak ikut sangat..yg penting kita tahu ape kita buat.

semua orang nak yg terbaik utk keluarga.. bukan bergantung pada mahal atau murah. ;)

mrsharis said...

Hehe..i think i know which blog.
Tk pe la farah, biar jer la dengan dunia dia.. Dia buat bakal parents jadi takut nk sambut bby diorang.
Rm10k pun bg saya dah cukup banyak untuk persediaan kelahiran bby..

Bg saya persediaan tu mmg penting, tp lagi penting ialah didikan yg bakal kita bg kt diorg nanti...

Pasal kaki kipas tu saya pun tak faham..hahaha.
Kdg2 baju yg org tu beli cam baju makcik2 jer sy tgk tp diorg tetap puji gila2..heheh..Biar la si labu terjun dengan labu-labunya kan..

Opkos I pun TAK JELES ok... :p
Peace no war!!!

Huhu..mengumpat di pagi hari..astaghfirullah...

Anasfadilah said...

blog mana?blog mana? <--- kepochi jekk hahaha

macam tahu jek blog mana kan..saya tau..hahah

nak jadi parent tak semestinya kena ada duit 20k pun..

ukur baju di badan sendiri orang kata

tak mampu beranak spital swasta,beranak spital gomen

dah mampu farah,apa pun boleh buat

mungkin si polan tu bukan nak riak,tapi memang sifat dia kot

ada orang didikan dari kecik memang hidup mewah semua

tak pernah susah orang kata,jadi mmg lifestyle macam tu,tak apalah

biar kita tahu siapa diri kita sudah..biarlah dia dengan dunia dia

mak saya selalu pesan

"kita nampak senang orang je,susah dia kita tahu?susah dia kita nampak?"

jadi renung-renugkan dan selamat beramal..ehehe..

Hanz said...

memang tengok tajuk terus terjah! Ha!Ha! Anyam ketupat di pagi ari..baru chat umpat2 baru2 ni ngan blogger friends pasal hal ni..(ehem, u know who u are)

tapi we just assume dia mampu, rajin cari duit, biorler...he,he..

eiNa said...

alamakk.. tejoin sama nih..
tpi tak semestinya beli baju branded tu je is the best for anak..

Cikpid said...

muahahha..kepochi..kepochi..blog mana weh??sile ym..cewah..hahahha

Aku selalu g blog org tayang mende2 mahal..lps tu teringin..hahaha..lps tu laki aku cakap.."ni la keburukan blog..haishhh.."

hahhaa

mancet said...

oi korang ckp pasl sape nih.tsk tsk nampak sgt aku dh jarang bace blog orang tskkkk sedihh :(

precious innocent said...

wakakaka... sound tepat nampak!!!!!!!!!

tp rasanya peminat kipas dia x baca kot blog2 kita nie.. almaklum la, beli brg buatan giant/tesco je..

eh, leh caya ke farah beli brgan giant/tesco? cam x je.. hehe.. kasi panassssssssss

-mama emma®-

~ As ~ said...

hahahah... topik 1 - aku tak slim pun tp suka tayang gmbar gak..ahahaha
topik 2 - anak aku pakai jenama ANAKKU je.. mak dia lelebih pkai branded...

adianiez AIDA said...

hua hua hua...
aida pun ada gak baca blog org kaya. fuiyoh, brg2 dia semua ber brand. segan nyer diri ku ini yg semua nyer cap ayam... hua hua hua... beli buku anak pun yg RM10... hua hua hua...

anyway, bior ler. dia mampu.

isabelle said...

mcm mak tau jer blog sape yg poyo tu.
hahaha. aku meluat betul dok show off paper bags kedai2 branded yg diorg pegi.

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

tumpang lalu jugak,..
ya lah..betul tu farah..ntah la mcm2 peel org lanih..

Fid said...

huhahuhahuha
i dah gelak dulu..
u ni funny la
i nak komen juga la
bab slim sungguh mak jeles walaupun mak hari2 mcm pam2 je badan
ngan mukaku makin teruk bedebah jerawat nih..hormon apa la yg dok kacau bilau lagi ni

bab brgn branded
saya jenis kedekut serta tak mampu maka memang pakai brgn cap ayam saja!
kekadang tak de cap sbb mak sendiri juga buat!

azzamoro said...

ok aku nak kepoh. aku nak tau blog ape. ko bgtau aku weyyyyyyy..aku dah la dah lame tak bloghopping dah mcm lost dah

Mamamarina said...

Farah... hahahahah.. ni first time nak tinggal jejak kat blog nih.. topik ngumpat2 mmg best.. hadoi... tau blog mane u ckp nih.. ehehehhe.. anyway.. u r in my bloglist yeee :) ..

Hasliza said...

haha..mcm2 laa ko..tapi mmg tension gak nengok org riak2 ni.

sya said...

eh, terkejut saya tengok dalam referrer ada link dari entry ni.. ingatkan ada orang ngumpat saya... hehehe...

err, macam tau je blog tu.. :P tapi, ye lah, ada orang memang sengaja nak menunjukkan benda2 macam tu sebagai bukti pada sesuatu kut... ish, memang tak sesuai lah diorang nih...

sueella said...

huhu.. kata2 yg pedasnya cek dengaq.. tp betui gak la mcm farah ckp tu.. mentang2la kita guna barang kt tesco, giant jek.. nak tunjuk lagak la pulak.. tak baik tau..

Drama Mama said...

i pun rajin tepek gambar skang tapi tak slim2 pun, bila nak slim neh! huwaaaa

ermmmm i rasaaaaaa macam tahu ja blog sapa u ckp nih. hehehe some people memang perangai camtu kan, dia give the best untuk anak dia dengan cara beli benda2 mahal and branded sebab dia tak mampu dari segi lain kot. macam kita maybe tak beli barnag2 mahal tapi kita beri kasih sayang yang maksimum, as long as our kids grow up to be noble human bile besar nanti alhamdulillah.

zamnzara said...

agree agree!!

lin said...

farah,aku tau sapa yg ko maksudkan kt no.2 tuh..ahaha..aku dh lama sedar kewujudan blogger ituh...aku tak jeles pn atas kesenangan yg dia tabur kt anak dia..cuma tak suke part dia kondem 'brand' lain tuh..terasala jugak.aku pn penah beli brg kt 'tet..'and pd aku..cara nk besarkan anak bknla cmtu..xperlu sgt memewahkan anak..education and manners yg plg penting..itu akan melambangkan kejayaan kita as ibubapa berjaya membesarkan anak kita..bkn boleh dinilai dr segi kebendaan..betul tak farah??

aNnAsUeJiE said...

rasa mcm tau blogger manakah itu. ;p

depends pd poket masing2,kalo rasa mampu beli je,kalo tak mampu pi je cari yg lebih kurang. yg murah pon ade yg cantikkan. ;)
masa nak dpt baby dulu, beli brg2 yg murah pon bile kira2 balik mcm nak pengsan dgn total amount. inikan pula kalo yg berjenama. maunye pengsan tak bgn2 dah.

Fid said...

kepasa yg sudi sila bg tau i siapa no.2 tu leh i tgk juga..pls!hahahaaa

MeL said...

hehe cm tau je blogger yg mane..tp ye lah, dia ni riak sket. cara dia ekshen smcm kan..

mrsDudE said...

ya rabbi.. aku curious.. *sambil kelip2 mata nak tau blog mana*

iEfa said...

hahahaha kak cam tau jek sape..hahah sebuk2 pulak...tp org yg saye tau tuh no 1 n no 2 org yg same....

i mean klo betul ler saye bacer...hahah org yg same no 1 n 2

suke tepek gamba kurus...suke citer branded tuk anak dier...eleyyyy kecohh sgt...nyampah...cam kaye raye sgt...even kaye raye pon tuh laa baju murah pon baju aper...eleeyyy tesco pon ader pon baju berkualiti..eleyyyyy nyampahhh
huhhhh

--sempat lg dlm busy2 keje..hhaha -

Liz Rohaizat said...

haha, ku jua tau blog apa yg dimaksudkan. kak fid, saya bgtau akak thru email aje la.

Dayah said...

bak keypo jugak...sape kah yg makin slim tu..daku semakin gemoks la Farah..risau ni..kot2 leh dpt tips dari blog tu..hehehe

psl branded punya brg..alahai..tumpg sronok la tengok org mampu beli...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

wahh farah..hangat entri u ni..hehehe....tingin gak nk tau blog mana tu....ngeeee
tp stuju dgn smua yg komen ni, tk semestinya kite beli braang2 tak branded means kita tak sayang anak....masing2 punya hak macamana nk educate anak kan, tp kalo sampaikan condemn orang lain nye barang, tu dah kire tak respect other people..ala as for me pon banyak je beli barang cap ayam ni, janji sedap pakai, selesa..lagipun duit wat simpanan lg bagussss.....hehehee

Zety Zin said...

ehh blog sapa? nak tau jugak.... *kepochi mode*

Mrs. Kown said...

no.1 tu macam saya. saya perasan lah saya. tetttt!!!

hihihi. kena lah tempek. buat bahan bukti nak meniaga kan. kuikuikuikui. tapi bab keyakinan tinggi tu tak dinafikan. sambil tempek untuk bagi orang yang pernah memalukan i di khalayak ramai terbeliak biji mata yang at least i boleh kurus balik. tak banyak pun tetap beza dari dulu. sakit hati dimalukan gemok depan orang, memang tak terkatakan? +P

tapi no.2 tu, errrmmm barang tesco pun ok apa. tesco punya brand house yang baju budak dia kain quality. suar pendek ada duk umah pakai tesco je. boleh dapat 7-8 hinggit selai. kadang2 time dia promo, longgok tengah boleh dapat 3-4 inggit selai kan.

tapi bab brand concious ni subjective lah. i pun ada time nak bagi adam pakai baju stailo yang brand, tapi on occasion and reasons lah. *sbb anak jantan saya big frame. hohohoho* baju anakku baby sampai 6-12 bulan je paling beso. sendat adam pakai. kuikuikuikui.

tapi kalau sampai baby wipes brand ke apa, itu tidok lerr. sudah nya disapu berak juge. =P tapi kalau orang dah ada duhit, by all means beli aje yang branded janji hati puas.

Farah said...

intan:hahaha saya mintak maaf sebab menambahkan doa kamu

...haha btul2 tak baik la riak2 camtu..daripada kagum jd menyampah tau


yatie:u dah tau ke lom?kalau lom email i yer.

mrsk : cap jusco -pureen,anakku,tollijoy hahaha

pn farah:ye ke? tak dosa la ni?

atul:yela kan..kalau tak mampu lagi kesian..hutang keliling pinggang la jawabnye

fatih:hahaha itula yg membuatkan aku terasa..takyahla nak buat statement cap tesco ke hape..org lain pon beli gak bende branded tp takdela kondem brand yg biasa2 ni

elyn:hehehe saya pasti ramai lagi yg berstuju!

jiji:hahahhaa ko masak tak ngan kuali tu? ko make sure masak sedap2..kuali mahal tu!

yati:btui2..semua org nak terbaik..berikan education terbaik lagi bagus

liya:hahaha tu namanye kaki kipas rabun!

itula liya..alahai dulu mase bersalinkan afif kami ade 2k je..cukup2 untuk bayar bil kalau bersalin normal..sekali bersalin c-sect...nasib baik esoknye gaji!

Farah said...

dila:hehe udah tau ke lom?

hehe part mak saya selalu pesan

"kita nampak senang orang je,susah dia kita tahu?susah dia kita nampak?"

husband saya pon selalu ckp camtu hiks!

hanz: hahaha u chat ngan sape? yela i pon mula2 masuk blog tu mmg kagumla org melayu pompuan lak tu pandai carik duit..tp bile dah berlagak tak masuk akal camtu mmg takleh terima la.

eina:btul btul!

cikpid:dah tau ke lom?

mancet:hahaha ko bz nak wat cemane

mama emma:hahaha tepat ek? eh saya belilaa tau cap tesco ngan giant.pasar malam pon kalau comel saya rembta hahaha..saya pon golongan yang tak mampu jugak nak mewah2 kan anak..sekali sekala okla.

as:hahaha anakku pon ok ape

aida:saya beli mainan 5 hinggit kat pasar malam kat afif je hehe..org lain mampu jugak tp tak berlagak

yana:itula..mintak jauhla dr kite janganla ber pe'el begitu

Farah said...

kak fid:hahaha DIY lagi jimat!

azza:hahaha lawak btul siap call aku!

mama marina:hehe saya dah add awak jugak :D

liza:riak tak bertempat..jadinye poyo!

sya:hahhaa jgn risau kami tak umpat awak :D

suella:itula tak baik kan!kan!kan!hehe saya add awak yer

baizurah:yes! saya setuju! kasih sayang lagi mahal dan takleh nak di ukur dengan duit.

zam:hehe lama tak denga citer zam.

lin:btul la..kalau nak kate kite jeles dah sah sah la tidak..org lain ade yg lagi kaya beli barang2 mahal jugak takdela sampai nak buat statement riak mcm tu kan

anna:hahaha tu tak bangun2 tu kire matila ek

Mel:hahaha suka ayat u..eksyen semacam..yela orang lain eksyen pada2 jugak ek

aneen:hahaha dah tau ke lom ni?

iefa:hahaha nyampah btul kan

Liz:hahaha tima kasih tolong jawabkan bg pihak saya :D

dayah:hahaha dayah nak join jugak?

kalau selalunye mmg kite kagum kan bila tgk org2 yang berjaya ni..tp kalau dah riak tahap gaban tu yg jadi tak suka

ibu mysara:setuju! tak baik la kan buat camtu..tau la mampu.

zety:hehe saya dah msg td


Mrs Kown:hahahahahahhhaaa

perasan pon kamu yer..tp bukan awak sorg tau..ade a few blogger pon sama. eh tp awak jgn salah anggap plak..saya tak komen negatif..saya suke tgk wife2 yg berusaha jaga badan ni dan berjaya lak tu .

aah saya perasan byk perubahan sejak u minum usana tu..bagus sgt..kalau badan i naik esok2 pon msti akan beli usana jugak hahahha

tp tak baiknye org yang yg malukan u tu..ade ke buat org camtu.

hmm pasal brg branded utk anak tu..i pon ade gak beli kat afif dan untuk diri sendiri..kalau mampu ape salahnye..tp takdela sampai buat statement utk kondem brg2 yg cap ayam lak kan..apesal nak berlagak sgt lak.kalau yer pon tak beli brg cap ayam takyah cakap kat satu dunia..tu dah sah2 la berlagak.

scudmami said...

hahahha.. pompuan kalu bab ngompat2 ni mmg serah kat dia.. eheheh
saya pon tertarik nak ngompat sekali.. masyaAllah, bukan nak menegah yang buruk tp pi join sekali keh keh keh...

nway, takpe lah, kita pon nak yg terbaik utk anak.. dah kalu tak mampu tak yah la bergolok bergadai utk beli barang branded utk anak.. saya shopping baju2 branded time sale nak raya je..
tp baju cap jusco/tesco pon tak murah tau.. uhuk uhuk..

p/s nak jugak tau blog mana..kah kah kah.. (mode: tanduk)

Farah said...

scudmami:email saya mylildreamz @ gmail . com

mrsDudE said...

aku masih tak tahu!!!
lantas, aku dah sms ko mintak url bleh?

*ampun!! kepoci gile aku ni*

5577 said...

wah.. ramainye yg komen!
rasanya farah takyah add kot, sbb semua yg nak dickpkan dh dickpkan..
haha..!
kesimpulannye mmg menyampah ngan org riak n mennjuk2ni..
ps: nak kepoh ni.. blog mana ye?

Awards ~~thank you!