Monday, November 23, 2009

Tax or zakat??

I really need advise here....

saya dan husband bercadang tidak mahu membayar tax kepada LHDN tetapi mahu menyalurkan wang tersebut ke zakat...ade sesiapa tak yang tahu macam mane nak buat?

saya rasa duit lebih berkat..lagipon zakat tu kan wajib..tax tak wajib (dalam islam).
saya tak mahu jadi sponsor untuk pak/mak menteri pergi main golf atau sopping2 di luar negara..
saya kesian kan husband saya yang bayar tax sampai kadang2 hampir seribu sebulan tp bukan dapat benefit ape pon..kurang2 kalau bayar zakat dpt gak pahala.


Please..please..please (nyanyi macam lagu aliff tu)..tolong bagitau saya cara2 mcmmane nak buat...thank you in advance!

21 comments:

Hanz said...

Farah..we all x kena tax..he..he..

Betullah Farah, zakat lagi berkat..better seek advise terus dari pusat pungutan zakat, senang boleh terus kira sumer..

Drama Mama said...

tak sure lah tapi mesti boleh kan. try check with PPZ near ur area la farah

Cikpid said...

aku rs adalah lbh bagus ko g pusat zakat trs n tanye..so semua kemusykilan leh terjwb..

~ As ~ said...

klau ko dah tau caranya...msti buat special entry gak, aku nak tau jg ni...
duit seribu buat zakat, peghhh...ada budak miskin jadi doktor ke lawyer ke..

mrsharis said...

farah, boleh buat potongan gaji terus utk bayar zakat. Try buka website dia. Rasanya ada kot

Nurhayati said...

haah buat potongan gaji, senang.
tapi ape pun gi ppz, bole tanye byk persoalan dan kemusykilan (betulke ejaan ni cikgu?!)

honeylanz said...

opis kami lak buat ptongan pcb & zakat. try ke website zakat. ada info rsnye..

pu3mawar said...

Farah,
asben akak wat potongan bulanan melalui zakat.... tp dgn zakat selangor... lg better akak rasa... kalau jumlah potongan yg kita potong tu melebih tax.. tak yah byr... tp kalau terkurang baki dia kena byr... tu ape yg akak tau la..

Zety Zin said...

saya pun bayar zakat melalui potongan gaji.

mungkin boleh rujuk website dia.

hot mama said...

opt for zakat....am cuba reduce utk bayar tax dengan cara beli buku,magazine (with receipt), brg2 kompite...insurance,simpanan tabung aji, etc...cuma blom potong sspn utk syira...so nnt kena byr tax sikit je la...(tu pun kalo kena after tolak sumer2)

saudah said...

salam,

ada 2 cara :-
a) potongan gaji - maklumkan HR dept ttg potongan zakat dengan cara isi borang yg didownload dari web.

b) direct payment to LZS (if selangor) - yg ni kita transfer guna maybank2u @ rhbbank @ lain-lain. yang ni akan kita terima resit bayaran. dan maklumkan pada HR yang ur hubby buat bayaran zakat supaya dalam payroll system ada rekod 'self paid zakat' dan ini akan kurangkan PCB.

Jiji said...

boleh ehhhh serieys tak tau.

eShoppe said...

Farah,

My opinion..kalau ko nak kurangkan byr tax,

1. Bayar zakat. pemotongan bole dibuat tiap2 bulan dr HR or buat terus ke PPZ. try tgk web die mcmane. mcm aku buat dr HR tmpt kje.Kalau kite perempuan less then 40..tp buat je rm40/month. Lelaki die tak fix sbb diorg byk tanggungan.
2. Kalau beli buku or majalah tiap2 bulan tu simpan resit die. jgn buang. itu pun bole tolak.tak kisahla Pa&Ma ke,Women's Weekly ke. So start simpan resit dr skarang ye.

3. then kalau ade insurans nyawa pun bole tolak.every closing syarikat insurance akan hantar tax examption.(betul ke ejaan aku ni?)

4. Sama jugak kalau hang ade unit trust mcm public mutual ke, die pun akan bg tax examption every year end closing before kene byr tax.

5. Baik hang register kat MAKNA, majlis amanah kanser malaysia. bole tolong yg betul2 memerlukan disamping bole kurangkan tax jugak.Dr serendah RM30 sebulan bole dibuat secara auto debit je. sama jugak nnti diorg akan hantar tax examption.

6. Kalau parents sakit asthma ke or regularly every month mmg amek ubat hang tanggung,then simpan gak bole tolak.

6. Kalau beli laptop/PC pun bole tolak.

7. Since hang da ade anak ape kate hang buat tabung SSPN die. dpt tax exemption. Tabung utk anak masa depan sambil dpt kurangkan byr tax.

So, kesimpulannye hang bole tolak mcm2 dr spending kite yg lebih berbaloi dr byr tax. Mcm tahun ni aku kene byr beberapa ratus je dr seribu lebih yg kene byr.Itula setakat ni yg bole aku bgtau based on pengalaman aku byr tax.

mamawafiy said...

yg saya tau..kita boleh bayar zakat thru potongan gaji, macam saya lah. pastu masa calculate taxable income, kita blh tolak amount zakat paid tu...jadi kuranglah amount taxable income tuh...nak tau lebih lanjut..silalah ke PPZ yg berhampiran ..chewahhh

yatie chomeyl said...

nak tolong tp tak tahu camne, i tolong baca komen org lain je rlah ye..tumpang ilmu gak sekaki leh?

semut-terbersin said...

fara, aku potong gaji pi zakat..isi online form kat website zakat selangor tuh...kasik kat hr, then hr yg akan proses..senang!

Hasliza said...

pasal tax mmg takleh tolong laa sebb bidang kerja fitri tak dikenakan tax langsung..tapi pasal zakat tu..fitri akan pg PPZ and bayar..dia tak buat potongan gaji sebab ko pun tau kan sistem gaji fitri..jadi kami bayar lump sum sekali pg PPZ..mmg tak membantu sangat pun aku ni but just sharing

nieda said...

zakat lagi bagus..mcm hubby saya dia pun bayar zakat..so masa nak bayar zakat, paling bagus pergi pusat zakat, mereka akan kirakan. because dia akan tolak perbelanjaan isi rumah, anak, kereta dll.

sya said...

masuk lah web zakat..
husband bayar online tiap2 bulan..
dan, dia akan bagi penyata zakat setiap bulan... :)

Elyn said...

err tak tau la farah!!

isabelle said...

huh..ye ye je aku nak nyelit bg jwpn. tapi dah ada org yg lebih arif rupanya. haha

Awards ~~thank you!