Wednesday, December 2, 2009

Bila hantar anak ke babysitter...

Saya rasa rate biasa hantar anak ke babysitter adalah dr 200 ke 300 ringgit kan?ke ade lagi mahal?

kalau dengan babysitter afif kami bayar 300 ringgit..mak saya kata mahalnye! sebab die dulu pon jaga budak jugak tak silap ,mak saya ambik dalam 200 je..saya jawab yela mak..zaman skang lain..plak tu duduk bandar (bandar la sgt!)..mahal la sikit.

Bila dah bayar mahal..semua orang expect babysitter akan siapkan semua..maksud saya dari segi mandi,makan,basuh baju..etc.

oh bagi saya tidak! saya tak expect begitu yer..

1. Afif kami hantar sudah siap di mandikan..oh bukan sebab babysitter tu taknak mandikan..saya tahu budak2 lain memang babysitter tu yang mandikan time pagi..tapi afif ni sebijik macam saya..tak suka mandi dengan air sejuk..kena air suam jugak hahaha kalau di curahkan air sejuk mesti die nangis..

lagipon mak saya cakap..elok budak di mandikan air suam so takdela die kerap selsema dan lepas mandi cepat2 lap kering ubun2 budak tu..hmm saya rasa ade btulnye..memang jarang sangat hidung afif meleleh.

hehe saya tahu babysitter tu mandikan afif dengan air sejuk sebab die cakap afif kadang2 menangis time mandi..so sah sah la die mandikan dengan air sejuk je..

So petang je la bbsitter afif mandikan die..tak kisahla time petang kadang2 cuaca memang panas kan..takdela air tu sesejuk time pagi.

2. Makanan afif..hari2 saya bekalkan dari 1st day afif start makan..

Saya tahu babysitter tu ade masak jugak bubur untuk budak2 lain..tp sebab afif ni kan ade allergic so saya rasa lebih baik saya sendiri yang masak dan pantau ape yang masuk dalam mulut afif..

lagipon kalau kite harapkan babysitter mungkin menu buburnye sama je setiap hari...ha tak ke bosan je anak kita nanti telan bende yang sama..tu yang jadi kes budak tak lalu makan la..selera kurang la..padahal budak tu sebenarnye bosan dengan makanan tu (alahai cuba kalau kita yang dewasa ni di sua kan dengan bende yang sama je..lalu ke?)

kalau saya masak tentula saya akan variety kan rasa bubur afif tu..dan alhamdulillah setakat ni afif tak pernah lagi ada masalah tak nak makan..semua yang saya masak semuanye die balun!


3. Baju kotor dan botol susu (untuk EBM afif),babysitter tak perlu cuci...sebab saya sendiri yang akan cuci menggunakan pencuci yang sesuai...kita tak tahu detergent/pencuci apa yang die gunakan..so lebih selamat baik saya buat semua ni.

Hahaha memang cerewet saya ni sebenarnye kan...

tapi yela saya pon paham..babysitter afif jaga 4 orang budak..dan die memang ade maid..so kire sorg jaga 2 budak la..tp still pada saya...untuk die jaga semua budak tu mestila huru hara jugak kan..so takpela..biarla saya siapkan semua basic things untuk anak saya..bila kat rumah die..afif tinggal di jaga,di beri makan dan mandi petang saja.

hakikatnye orang yang terbaik untuk jaga anak kita adalah kita sendiri ,ibunye..tapi nak wat cemane..kalau dah ibu terpaksa bekerja..terpaksa la jugak hantar anak ke rumah orang untuk di jaga..tp still kita masih lagi boleh memberikan yang terbaik untuk anak kita kan..yang penting bagi saya, jangan bergantung 100% pada pengasuh...dan semestinye kite pon kena rajin la sikit kan!





27 comments:

MRS. K said...

mahal la klu 300!!
kat putrajaya ni still 250

p!nkerton said...

aku pon masak sendiri utk bekal athirah, botol sume pon aku basuh lagi sekali wpon bbsitter dah basuhkan hehe.. risau kan kalau apape. takleh nak harap bbsitter buatkan sume.

Hanz said...

yours mahal jugak farah..hambali 250, skali ngan abangyer..jadilah 370.

samalah kita..all your do's tu, kita pun buat..rasa puas hatikan at least we do something..

salina said...

mahal lah 300 tu..wafiy dulu rm200..kalau dah besar 180..tapi taska lah...

Hasliza said...

kira mahal laa tu ko punya upah kat babysitter..normally rate dlm RM250..BTW,aku pun sama mcm ko..aku dah siapkan semua dah sebelum antar wafiy ke nursery..dululaaa..masa aku duk shah alam..ada anak member aku selalu cirit-birit..mungkin sebab makan bubur yg org nursery masak kut..atleast kalau kita dah siapkan sendiri makanan anak kita,menda2 camtu dapatlaa dielakkan..

lin said...

wlupn yuran taska sara temasuk ngan makan minum,tapi kita tetap bekalkan nasi utk dia tiap2 ari..hehe..and mmg tiap2 pagi sya tak penah miss mandikan dia..kt taska,cikgu dia tinggal tlg kasik dia minum susu,mandi tghri and kasik dia mkn je...

Fid said...

ohh ohh ohh
kita memang tak leh nak harapkan derang sia[kan untuk kita
kita kena sediakan..yang bayar tu bayar yang sedia sedia...
lg pun kalau kita sendiri yg buat kita tau apa berlaku
4 thn akif dok taska tp dia tak mkn lauk taska..le ni je baru2 dok 'benarkan' alau dia nak selalu dia tak nak

Lady of Leisure said...

baby lebih suka air suam ek..
patut la lady yg kecik lagi ni suka mandi air suam.. kalau kene air sejuk mmg lady nangis.. huhu..
maklum la kecik lagi..

Drama Mama said...

ahh dulu2 time my bro kecik pun my mum hantar bbsitter charge 250 sorang. adik i twins so kena la 500 kan. that was like 15-17 years back

mrsharis said...

Erm..hannan dulu pun daripada bby sampai la 2 tahun mmg RM300. Tp kakak tu selalu cuti dan itu mmg mendatangkan masalah. Pernah sekali tu stokin hannan kotor so dia pakaikan stokin lama anak dia..bila petang dia masukkan sekali stokin tu suh kita basuh.. sabar jer la..

isabelle said...

mahal tul farah byr.
tapi tu la kan...dgn sitter ni, mmg kita xleh hrpkan semua.
i wish i were as rajin as u are.siapkan mcm2 utk adam.

Rieyuzie Zainul said...

hi farah..
dah lama x singgah sini..hehehe!! naufal skarang dok nursery, jd ratenye lain la kan..masa ajar sekolah ptg dulu mmg gee mandikan then bekalkan makanan utk naufal, tp sejak sekolah pg nie x dapat la..petang jer masakkan..naufal pun dah besar, so sekrang nie dia x kisah sangat..hehehe!! dia balun ja..

SOHO Mama said...

Masa I beberapa kali in-between maids, pernah hantar Amsyar & Izzo (and Armand jugak) ke nursery. Kalau tak sempat mandikan, kat sana la they all mandi tapi makanan botol semua I buat.

Tapi budak2 tu tak biasa..kesian. Lepas 2-3 hari, dah mula la nangis bila kena tinggal kat situ. Masa tu I buat kerja freelance, last2 "took a break" jugak & jaga diaorang sendiri..sampai maid datang.

mummy_adam said...

mahal jugak 300 tu.. area umah ena nie 200.

farah xnak consider amik maid ke.. 500 tp sume keje umah dia bt kita bg arahan jer tp kalau mood rajin n baik boley lah kita bt :) so xlah penat sgt..

dedalie said...

ok, dah add blog ko :) aku dah tab blog ko dlm google reader, aku slalu baca aaa sebenanye..hehehe..

Dayah said...

BS saya amik 200. makanan saya sediakan dari awal dia mula makan sampai setahun 3 bulan..tapi sejak dia dah makan macam2...saya dah stop sediakan,,cuma bekalkan roti, bijirin, buah,kismis ( wajib setiap hari)..hidangan berat makan kat umah BS. lagipun BS jaga Shukrina sorang je..

baju kotor smua bwk balik..

Jiey^Mien said...

jiey rs ok je 300 tu..
biasanya rate mmg between 250 to 300..
so ok lagi la tu kot..
=)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

bukan nak ngata atau ngutuk....tapi saya paling benci stok nak maki hamun jek ada sorang mak cik kat area umah sewa saya kat putra height ni nak RM 300 tuk sorang baby mcm Damia ni.pastu paling saya hangin siap mintak beras 10 kg sebulan...sengal ke apa..budak besar Damia ni banyak mana sangat makan...

silap-silap bleh tanggung satu kampung dia makan kalau dia jaga 5 budak...hahaha tapi padan ngan muka dia sebab takda sorang pun yang hantar anak kat dia..agak2 la kan

p!nkerton said...

congratsss farah dpt 2nd place mytripletsplusone contest tu!
boleh start ajar afif posing ni kihkih :p

yatie chomeyl said...

kat sini lagi mahal eheh..i pun buat semua mcm yg u buat tu cuma setakat ni food x hantar pon kat nursery sbb i suapkan baby SN kat rumah je.

Elyn said...

slalu i dgr 250 plg mahal farah. rupenyer ade gak lai mahai ye. tapi kalo u puashati ngan jagaan die ok la kot tu.

mancet said...

aku pon hanta rm300 gak dulu..samela cmko,cume mandi je tak,sbb pagi2 sgt nak mandikan.lg pon aku selalu kalut pagi2 kahkah..tuka diaper je pagi..
mmg aku rase mahal la utk area puchong ni,tp tak reti nk nego mase tu,,sbb nk soh jage anak kita kan...tp takpela dh tak hanta sekarang..aku rase klo afif dh besa cmni lg senang nk jage,ko mintak je kurang ..sbb normally mmg mcm tu,dh besa dorang kene kurangkan harga..budak setaun bese 200 je kt kl nh

fizamior said...

mahal beb 300!!!. dah la semua ko buat.. tp kalo aku jadik ko pon aku camtuh.. aku adalah cerewet okeh.. tu lah sampai sekarang ni mak aku masih jaga damia... blm dpt baby sitter yg sesuai gitew... gedik tak?haha!!!

nieda said...

betul tu parents ibu terbaik untuk jaga anak2 tapi bila dah kerja anak2 kita amanahkan pada org untuk jaga. bagus farah sediakan basic thing untuk afif. kita tau apa yg terbaik untuk anak kita..

Farah said...

mrs k: uhuk memang mahal pon..tp takde pilihan la kat sini..tak ramai pon yg nak jaga budak..byk hantar ke nursery je.

fatih:yup..walaupon bbsitter tu rajin dan baik..tp taknakla harapkan die semua kan

hanz:haah hanz..puas hati rasanye

salina:saya tanye nurseri kat sini dulu pon 250 je

liza:yup..buat tu supaya nak elakkan bende2 camtu terjadi.

kak fid:yela kak fid..saya masa mula2 hanta tu pon saya tak harapkan die buat semua..dpt jaga afif dengan elok pon dah sgt bagus.

lady:hahahah tak habis nak perasan jd budak kecik lg..tu anak2 u kat umah tu dengar marah nnt hahaha

drama mama:tu rate kat penang ke tu?

liya:hahaha lawak la bbsitter tu..tu berkire sgt tu

isabelle:isk u rajin gak ape.

rie:kalau dah besar mcm naufal takde la kite cerewet sgt kan sebab die pon dah pandai byk bende

kak millie:i wish i can be like u..sonoknye dpt jaga anak2 sendiri kat rumah

ena:byk kali dah pk tp tak berbaloi la..husband i tak berapa setuju sgt sebab die tak percaya kat maid..die kate tunggu afif besar skit la kalau nak ambik pon.

dalie:hahahhaah..ok tenkiu!

dayah:oooo..okla camtu.bekalan sampingan di bawak jugak.

jiey:hahaha okla kot..tp kami tak kisah asalkan bbsitter tu jaga elok dan tak mendera anak kami.

mama damia:erk! btul ke tak betul makcik tu??

kalau saya pk 1000 kali nak hanta kat org camtu..cam saiko je hahaha

fatih:hahahaha thanks!

Farah said...

yatie:erk tu la tgk u punye yuran hanta bb SN ke nursery hari tu memang terbeliak biji mata

mancet:aku bukan taknak nego..masalahnye 3 budak lain tu pon mak diorg bayar 300 hahaha so takkan la tak paham2 lak kan hahahaha

fiza:mak berpuluh2 kali mintak nak jaga afif..hahhaa aku je yg tak bg..sebab susah la nak ulang alik byk kali ke klang..mase tak jumpa bbsitter lagi dulu.memang aku ulang alik antar afif ke sana.

elyn:alhamdulillah setakat ni takdela apape yang memudaratkan pada afif

nieda:aah..btul tu.

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Awards ~~thank you!