Wednesday, December 9, 2009

Lupa diri..

Saya tahu..famili saya bukan la asal kaya raya..

saya tahu..untuk lepaskan diri dari belengu kemiskinan..cara terbaik adalah dengan belajar tinggi2 dan dapatkan pekerjaan yang elok..

tapi buat ape kalau dah belajar tinggi2..dapat kerja elok tp kita lupa diri pada asal usul kita..

pandang rendah pada sedara yang susah..ape guna? cakap sikit?

emo la kejap kan..sebab saya tak suke la denga cerita2 mcm ni...saya menyampah!

memang famili belah kami ni takdela sehebat mane...memang ade yang kurangnye..perangai pon bukan semuanye cantik2..tp bukannye kamu duduk hari2 dengan mereka kan...nak kate saya setuju pendapat mereka 100%...memang tidak la..tp saya tahu mane letaknye diri saya ...saya tahu tu jela famili yang saya ada...yang baik saya ambik..yang buruk saya jadikan pengajaran..simple as that!

ape la salahnye kalau makcik/pakcik kamu yang duduk kampung ni jemput datang kenduri..kamu datangla jugak walaupon tak lama..tunjuk muka sudahla..pastu blah..ape susah sgt? bukan takde kereta..berbijik2 kereta ade kat umah..dekat lak tu..mase kamu kawin diorg jugak yang menolong..yela part2 cuci2 pinggan,lap2 meja tu bagila kat belah2 kami ni..kami takde hal la..sebab mane standard kan belah2 korang nak buat.

kalau ade sedara sakit..datang la lawat..kalau ade kenduri..tak suruh tolong pon..datang je la..makan2 borak2 kejap pastu blah..bila raya..datangla ziarah..yang korang buat tak reti bahasa kenape?

bukan diorg mintak satu sen pon duit kamu ...memang jauh sekali la..tp kalau dah sampai jadi kurang aja..tu yg buat saya menyirap!mentang2 la kami ni orang kampung..kamu nak wat camtu lak ek..mcm kamu tu bandar sangat la!

nasib baik yang ko bercakap tu bukan mak aku..kalau tak dah lama aku laser ko yang pasti makan dalam punye la!

makcik2 sedara ni malas nak cakap banyak sebab diorg dah lama sangat makan hati...kalau diorg datang kenduri korang pon mungkin sebab nak jaga hati abang2 diorg je paham!


p/s:sorry la entry emo sikit bahasa kan diri kejap saya kejap aku hahaha..


25 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

nk nyibuk gaks la :P
iskhh2 bagak nyer x per satu ari kene pembalasan :D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

manusia memang dilahirkan pelbagai ragam.
hrp jauh laa sifat2 mazmumah dari diri kita kan...

mrsDudE said...

stended la tu farah.
aku pun mempunyai ramai kazen yg ala2 perasan bagus gini.

tp serious kan, kalau dpt mmg harus la kite laser2 kan smpi tak cukup laser dah!
dorg2 ni tak sedar kot, esok2 kat makcik pakcik ni jugak la yg depa nak cari if kata la sesuatu jadi kat mak bapak dorg.. sbg wali ke, and such.

Cikpid said...

hohohoho..horlick!!!

amboi entry emo btol ni..

sbb tu aku mls cmpr ngan sedara mara yg pehrasan bagus nih..baik aku buat hal sndiri..

Fid said...

farah
perkara ni mmg mudah berlaku
my mom sampai le ni kecik ati ngan dik yg tatang last2 adik tu kata dia...dia kata mak i susa tak setaraf dia la...
then kami adik beradik kerja bagai nak qhak tak kaya2 tgk dia..kayaaaa

isabelle said...

u r definitely right.
tapi there are times i have to avoid attending kenduris & such held by those relatives yg selalu berdengki dgn my family/PIL's family.
sbbnya? jgn krn nak satisfy hati org, i pulak tmbh dosa sbb sakit ati masa kenduri tu.

Ibumuadz said...

hai farah..it's me nurul..anak pakcik manap..hehehehe..mcm x percaya i jumpa blog u..anyway, sape yg u marahkan sgt tu? mcm kenal je...:)

lin said...

sya nye lak lain kisahnya..masa pakcik2 sakit,ktorg ni adik beradik sume trn gi melawat..tapi bila ayah sya telentang sampai tiggal tulang,sekor pn sepupu sepapat tak dtg menjengah..arap umh je besar gabak,tapi sedara yg dok kt kl ni pn takde menjengah...tula org ni..bila dh kayaraya lupa sedara mara..selisih bahu pn tak kenal dh kot.

Elyn said...

huhu eloknyer sedara2 itu baca entry ni farah. biar dierang paham sikit!!

mamawafiy said...

uii emonya farah.takpe..dunia ni bulat kan..life is always fair...

adianiez AIDA said...

org perasan bagus ni, jgn dilayan. buat don't know jer. yg penting, kita tak hidup dgn dia. tak susahkan dia.

Farah said...

ibumuadz:hahaha kenal laaa! alaahaii sape ke lagi kalau bukan sepupu sepapat sendiri..ntahla nak di soundkan kang ade yang kecik ati lak..tp kalau hati die je nak kena jaga apehal lak!

Hanz said...

x best kan kalau ada blood-relation atau bak kata bau2 bacang dapat attitude cenggini..buat sikap 'formal' jer...ekekeke.. psycho cara halus..

hot mama said...

kitorg(hubby n me) pun tgh discuss pasal benda yg sama gaks... mencik la org yg perasan bagus nih... baru jek ingt nk buat entry cenggini haha...

sangat x suka taw...bangga2 diri, keluarga dia semua hebat2..padahal org yg dia tgh cakap tu pun sebenarnya lebih hebat dari dia(bkan kitorg yer)..tp senyap jekk.. tp nk perasan bagus jugak...pelik btol bile ada org yg cenggini...

patutnya lagi tinggi ilmu, jd lg rendah diri..ni x,asal senang sket dah lupa diri..

p/s: sorry aku pun emo gaks..

Jiji said...

Biar kan je farah.. esok esok bila dah hujung nyawa, kalo orang taknak/tak reti nak bersedara ni tengok kot ada tak yang berkunjung ketika sakit..

fiza said...

Manusia mudah lupa, mcm tu lah. Kat mana² pon memang ada manusia spesis cenggini, jgn di layan jer.

Lady of Leisure said...

rambut sama hitam, tapi hati lain2 kan... some ppl r unpredictable kan farah...

Hasliza said...

kalau aku pun kena wat laser gak ngan org tu..kalau asal kaya raya giler takperlaa..ini ko pun sama jer dulu..tak kemana pun kalau berlagak ngan sedara mara..

Drama Mama said...

hopefully we won't be like that. dan tergolong dalam golongan yang tahu bersyukur..amin!

puan.farah. said...

huhuhu..semua family ade masalah ni kut..kadang2 malas nak pikir..tapi bile time balik kg sure terjebak jugak

Jiey^Mien said...

rambut sama hitam..
hati sulam lain..
byk org byk ragam..
*sigh*

Nurhayati said...

setuju!!
datang tunjuk muka je la walaupun tak lama.. at least ada dari takde.

miskin kaya pun tak kemana, esok mati tak leh gak bawak harta berlambak tu.. huhuhu

kami pun orang biasa je..sedar asal usul huhuhu

5577 said...

sabar farah.. mmg ramai org mcm ni.. farah pun xsuke org berlagak ni.. ish! hampas gas jer..
tp insyallah berkat kesabaran kite nnti, diorg akan tersedar n termalu sendiri satu hr nnti..

bak kata p.ramle..
biarkan! si luncai terjun bersama labu2 nye..

mancet said...

sabar2 byk2 istifar..ceh tibe2 jd muslimah sejati :P

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah emo sungguh kamu Farah....nak buat macam mana...manusia ni bermacam perangai ada...

tapi takpe Farah...luah jek kat sini...at least lega skit kot rasa... :)

Awards ~~thank you!