Tuesday, December 29, 2009

Tawar-menawar/price bargain..perlu malu ke?

Anda biasa tak tawar menawar semasa membeli barang?? oh kalau duit bersepah2 mungkin anda rasa tak perlu..tapi mcm saya ni,selagi barang di kedai tu boleh di tawar..akan saya mintak semurah yang mungkin hahaha..

kalau kedai yang kita nak beli barang tu buat sale lagi bagus..tapi kalau takde..kepakaran untuk bargain amat di perlukan supaya kite tak bayar berlebihan.

antara barang2 yang selalu saya bargain:

-Barang elektronik/perabot yang di beli dari kedai cina..bukan sengheng/giant/courts mammoth yer..sebab situ harga dah sah2 la fix.

kebanyakan barang2 elekctronik/perabot rumah saya macam sofa ke mesin basuh ke peti ais ke saya takkan beli tanpa minta kurang hahaha..baru2 ni kami belikan MIL saya mesin basuh dan saya dapat mintak tokey kedai bagi less sampai 200 ringgit!

cara-cara:
  1. selepas mengenalpasti mesin basuh yang di ketahui.tanya tokey berapa best price yang die boleh bagi.
  2. setelah di sebutharga..demand harga yang kita boleh bayar pada masa itu juga..contoh ayat:"ok saya amik ini mesin basuh hari ni jugak dengan bayar cash kalau tokey bagi saya XXX ringgit."
bunyik macam berlagak tp memang perlu pon supaya tokey kedai tahu kite adalah serius buyer dan kedai2 mcm ni memang suka kalau kite bayar cash on the dot!

ok setelah tokey kire2 dan congak2 keuntungan yang die ade dan serabut nak denga perempuan byk mulut macam saya membebel..tokey pon dalam keterpaksaan setuju dengan harga yang kami tawarkan..so selamat la mesin basuh tu di bawak balik dengan kereta kami :D.

- Barang kemas/emas kuning la lebih specific bukan emas putih atau platinum yer.

Oh yang ni saya menuntut ilmu dari mak saya mcmmane kite taknak kena tipu bile beli barang kemas.

cara2:

1. setelah di telek2 barang kemas yang kita suke tu..tengok pada label berapa berat emas td (dalam gram).

2. mintak salesassistant tu kluarkan penimbang dan timbang balik emas td depan kita..

3. tanya salesassistant tu berapa harga emas terkini pergram dan kita kire sendiri

harga emas terkini x berat emas = rm xxxx

4. untuk barang kemas biasanye kedai emas akan kenakan upah untuk design barang kemas td..so kite calculate plak harga upah

upah= harga pada label emas- rmxxxx

so kita tahula berape banyak kedai emas tu amik harga upah untuk design barang kemas td..kat sini la kita mula tawar menawar...sebab harga emas dah fix di pasaran tapi harga upah untuk barang kemas tak..so mintak kurang pada harga upah.

cara2 ni saya dan suami praktikkan semasa membeli barang kemas untuk kahwin dulu..alala saya ni jarang la beli barang kemas..yang ade ni skang ni kebanyakan hadiah hantaran dari suami.


- Baju kurung di butik

ahaa saya skang dah memang malas nak menempah2 baju..buat sakit ati je bila tak siap..so saya beli jelaa..dan saya sangat pelik kalau orang yang membeli baju di butik2 ni tak reti nak mintak kurang harga..sebab selalunye kalau saya bargain..paling kurang pon akan dapat less 50 ke 100 ringgit ..haa banyak tu..50 ringgit leh buat beli kasut baru ke..makan pizza ke kan?


- tudung/selendang

ha ni pon selalu la mintak kurang..hehe kadang2 tak banyak pon less tapi tak kisah la janji lebih murah dr harga asal.

Those are a few items yang saya biasa mintak kurang..yang saya tak pernah mintak kurang ialah bab makanan hahaha..gilo ape nak mintak kurang bila dah makan.

pada saya rahsia sebenar untuk bargain harga dengan penjual ialah kite mesti look as if we are a serious buyer...penjual pon tahu,bile customer keluar dari kedai mereka..percentage untuk customer tadi datang balik dan beli barang mereka hanya less than 30%!

so pastikan kite as customer dapat harga yang sepatutnye..jangan sampai kena tipu plak..ade sesetengah orang malu untuk tawar menawar....nak jaga standard maybe?tp at the end adalah sangat rugi bila dapat tahu kat tempat lain kite boleh dapat harga yang lebih murah kan.



19 comments:

MRS. K said...

saya tak berapa nak pandai la tawar.. slalu kasi hubby jer bargain... i pilih jer mana berkenan.. ahaks

Fid said...

wah ahdik
nanti ahkak cerita tawar menawar barang murah ahkak dah murah ku minta murah lagi!!!kahkahkah

Elyn said...

i mmg gile bargain. sbb hubby jenis main beli. geram kekadang tau!! so tips ni mmg bgs gak!!

puan.farah. said...

huhuhu..selalu kalau keje tawar menawar bawak suami.dia hebat! saya tak..bukan malu..tapi selalu gagal..benci~

ezan said...

hehehe.. ada yang sama tips ngan ezan. sampaikan husband ezan kalo part nk byr je mesti serah kat ezan. dia kata ezan muka x malu sket.. sabar je la.. :P

iedaLUVsham said...

ieda suke beli brg ngan laki & ummi ieda coz diaorg garang time tawar menwar, sampai tokei pon takut, hahahaha!!!

yatie chomeyl said...

mcm I mmg tak reti tawar sbb rasa kesian kat penjual tu..haha..pelik kan? nsb baik hubby terer bab tawar menawar nih

Lady of Leisure said...

i try la jugak tawar sekali dua tapi tak reti sangat wakaka...

aNnAsUeJiE said...

bagus kalo bwk farah time nak pi shopping nih. i kadang2 gedik malu sgt nak mintak tawar. tp skrg dah pandai dah sket. heheh.

Nurhayati said...

ala tak pandai tawar2 ni.. kekadang kena marah ngan lakiku.. awat tak mintak kurang. lurus bendul ku ni kan huhuhu

Cikpid said...

hohoho..aku pon kaki tawar nih..

lagi satu..kalo g kedai cina, pegi pagi2..

kalo first customer, die akan bg hrga btol2 turun punye..

lagi satu aku selalu ugut..ok..u tak mau bagi, i pergi tgk kedai lain..hahahha

senioritasara said...

i mmg mesti tawar.rugi kan xtawar.wpon dpt disc 1 rgt pn dah kira winner dah ehehehehe.tp klo hubby mesti malas.n nak cpt2 byr n balik...pelik jugak

fizamior said...

farah, ko mmg blh geng dgn adik aku okeh!!! kalo adik aku tawar barang, makcik yg jual tu siap blh terduduk berpikir sbb dh xde profit sgt..adik aku suka suki jek bg harga yg dia nk byr.. dan dia xkn berhenti selagi dia xdpt.. kalo org tu xnk bg jugak, dia akn keluar dr kedai tu..giler okeh..

Hanz said...

hehe..kiter sama tapi tak serupa..
i'm a bargain hunter too..macam kat pasar malam, kedai2 biasa atau dari orang perseorangan mesti nak tawar-menawar..unlike hubby, dia akan terus bayar..geram jugak bila kita rasa barang tu boleh minta less lagikan...bagus tips2 u ni..

fiza said...

Tak reti nak tawar menawar, tapi hubby pandai bab² ni (^_^)

Drama Mama said...

i tak pandai tawar. but my hubby is worse. kalau orang tu letak harga 50 ringgit la katakan, dia akan tawar dapat rm49 or rm48 and to him dah kira dahsyat la tu! kwang kwang kwang. that's why kalau kitorang beli barnag untuk MIL slalu kena marah sebab she said kitorang kena tipu!she could get them cheaper! wakakakkakaka

Jiey^Mien said...

saya memang tatau malu kalo bab2 tawar menawar neh..
=)

hot mama said...

haha..aku mmg sangat suka lam bab2 bargain nih...hubby lak jenis xpandai tawar..kalo dia dah bekenan ape2 mesti dia bisik2 pastu my part la yg bab2 tawar2 ni...tp skrg nih tgk dia pun dasat gak tawar2 nih... dah belajar la tu kot :p

setuju ngan cikpid...pg beli pg2 sbb org cina ni ada 'harga buka pintu' sbb kalo kite 1st customer xjd beli, haritu diorg xde 'ong'..ni petua dari abah hehe..

aku pun dapat petua dari mak bab2 beli emas.. tp skrg ni xde la beli2 emas pun..huhu..

tp kalo bargain ni kena hati2 kalo kat petaling street, plaza kotaraya etc. sbb kdg2 kalo dah tawar, tp xbeli naya kalo dia paksa soh beli...so b4 tawar, make sure mmg btol2 nk beli... kalo x, just tanya harga, pastu kalo dia tanya nk harga bape, nicely reply 'i just nk survey je, thanks' pastu confirm dia cakap kalo nk, dia akan bg rmxxx..' so cakap je 'thanks' kalo xnk lagi...jgn tawar lak kalo dia dah bagi harga tu kalo xnak beli...

sorry terpanjang lak... ehh..happy bday!!!

Diarihatiku1976 said...

saya pun mcm tu... saya suka tawar menawar... lantaklah.. duit kita kan...

Awards ~~thank you!