Wednesday, January 13, 2010

13 months


Hari ni genap afif 1 tahun 1 bulan..and that means afif juga sudah minum susu ibu lebih dari 1 tahun! hoayehh!

Alhamdulillah rezeki afif..production susu saya masih lagi maintain..takdela banyak sangat tapi cukupla untuk supply susu afif satu hari..stok dalam peti ais tak banyak kadang2 1 atau 2 botol je lebih..

Dah masuk 13 bulan..tapi afif masih lagi bertatih..kalau dulu 2,3 langkah sambung merangkak..tp skang ni dah banyak skit..dalam 5,6 langkah n then sambung plak jalan ngan lutut! haaaa die jalan ngan lutut yang tak tahan tu..laju lak tu..saba jela..kadang2 die macam tak perasan tau die tgh berjalan..pastu bile die sedar..die sambung merangkak balik.

skang ni afif makin pandai imitate ape yang kite buat antaranye..

1.Die nak tekan sendiri no 6 dalam lif untuk pergi rumah ummi (bbsitter)..kalau tak dapat tekan mengamuk2 la dalam lif tu.

2. Sikat rambut sendiri..kalau sikatkan untuk die..marah lak.

3. Berusaha untuk bukak peti ais..tapi belom berjaya lagi hahaha..

4. Kalau bentang je sejadah nak sembahyang..die yang sujud dulu..tapi kiblatnye tunggang terbalik hahaha.


Afif sekarang dah tahu tunjuk no 1 dengan jari..kite sebut one die tunjuk 1 jari..

Bile kite tanya mana afif ?die cakap taaa (translate jadi saya!)..sambil angkat tangan sebelah tinggi2

Bile suruh tunjuk mana nose? kadang2 betul kadang2 tersasar kat mouth hahaha

Bile suruh tunjuk mana hand? angkat dua2 belah tangan.

Dah pandai turun katil sendiri (katil kami la)..seriau jugak sebab katil tu sama tinggi dengan die..

Pandai salam dengan orang cium tangan.

Yang latest..afif dah pandai humming (make sound with mouth close)..lagu ape la agaknye yang die suka nyanyi tu yer..

Afif dah boleh tolerate dengan telur..try bg telur putih sikit hari tu nampak cam ok je..takde naik merah2..

Oh kami baru perasan..afif suka denga lagu jazz ataupon lagu2 yang slow macam lagu yuna mase juara lagu hari tu..concentrate die tengok sampai habis!hahhaa ni semua sebab mase pregnant dulu daddy afif banyak beli CD lagu jazz..layan dalam kereta.

hahaha makin seronok layan kerenah anak ni...tapi my style ni agak kasar sikit la kot..kalau dengan afif..kalau setakat jatuh sikit2 tu,terlanggar meja ke time bertatih ke..saya biarkan je..sebab kalau die nampak kite tgk die jatuh..nanti die pon mula la start nangis (tunjuk simpati la kunun)..kalau buat2 tak nampak kan..elok je die bangun balik macam takde apape...anda plak cemane?


16 comments:

Hasliza said...

dah banyak afif pandai..hehe..minat jazz yer..modennya dia..wafiy minat dikir barat..hehe..mmg pure kelate laa ank jantan aku tu

fizamior said...

aah kan..budak kalo kita nampak dia jatuh nnt dia nangis..tp kalo kita buat2 tak nmpak kang elok jek dia bgn sendiri...ermmm afif dh besar & cute sgt... :D

Fid said...

farah
akif pun 13 tatih lagi
tu pun sib baik dia tak sedar dia leh tatih..kahkahkah

mancet said...

farah..aku pon same,,biar je basil jatuh kekek dh dh habes nangis aku amik la kuangkuangg.

lily lotus said...

cool laa ur lil boy ni. selamat meneruskan bfeed yer

Lady of Leisure said...

afif hero.. jatuh skit takpe.. hero mau lasak, macho gitu.. hehe..

nieda said...

best kan tgk anak membesar depan mata..comel jer afif

mummy_adam said...

alalalaa.. dah pandai tateh.. xlama lg, siaplah nak kena main kejar2 nnt..
adam pun suka lagu yuna.. tp plg favorite, lucky n i'm urs..

lin muhamad said...

takpela..tak lama lagi boleyla jalan.nanti tak larat farah nk kejar..sara pn dh cm lipas kudung.semput aku nk kejar dia skrg ni..asal gi shopping complex je tanak dukung ,nk jalan.end up kena kurung dlm trolley.hehehe

isabelle said...

byk similarities.
alhamdulillah..smpi gak 13bulan afif dpt bf. keep it up, until 2yrs.

yatie chomeyl said...

amboi dh pandai humming, ada bakat nak masuk AF la gini eheh

ezan said...

macam2 skill anak bujanag farah ni.. :)

afif bg chance mama dia relax dulu.. pasni afif nak terus lari.. xmain la jalan tatih2 ni... hehehe...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

tang last sekali tu memang sama cam Damia...kalau jatuh tahap kita sendiri leh dengar bunyik kepala dia terantuk pun dia still leh wat dek jek tapi jangan kita tengok atau tegur sure akan melalak sekuat hati...memang hebat lakonan anak kita ni...hihihi

mrsharis said...

Seronok kan tengok perkembangan anak2 ni..yg paling best bila dia dah pandai panggil mama.. :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

rupa dia cam budak byk akai aje..hihihi

Farah said...

liza:haaha wafiy memang anak jati kelate la

fiza:aah memang..drama king/queen btul

kak fid:hahaha sama la ngan afif..tp tu pon ramai yang kate die lambat jalan..tp saya tgk dalam babycenter actually memang normal je kan budak 13 tahun baru jalan.


mancet:itulaa..tgk je kalau teruk baru aku angkat hahaha..tp kalau asri die angkat terus

lily:thanks!hehe awak lagi laju..anak2 dah besar dah

lady:itulaa sebab hero la biarkan je.

nieda:haah memang bes..sejuk je ati ni bile balik umah

ena:hehe adam sama taste ngan auntie farah laa..suke lagu i'm urs jugak :D

lin:hahaha tak lama lagi aku pon jadi senasib ngan ko la ni

isabelle:tu laa syukur..susu maintan lagi :D

yatie:hahaha AF siri ke berapa agaknye yer..memang jangan harap la mama die nak kasik masuk!

ezan:haihh ni tatih pon dah letih sebab bila jalan jatuh2 kite la yang angkat.

mama miya:hahaha sama je macam bbsitter die cakap..ni budak byk akai ni.

haiza:aah..drama king/queen btul!

liya:haah..afif dah pandai panggil mama..daddy die panggil dada haaha

Awards ~~thank you!