Thursday, January 14, 2010

Tiada lagi alasan!

Hahaha jangan sentap plak yer ibu2 yang tidak menyusukan badan..tips2 ni cuma nak bagi semangat kepada kawan2 saya yang bakal melahirkan cahayamata tak lama lagi dan berniat untuk breastfeed anak2 mereka..

Alasan2 normal yang kita denga bila seseorang tu tak dapat menyusukan badan ialah seperti susu tidak ada..nipple pendek..tapi bagaimana plak dengan ibu2 yang semuanye cukup lengkap..susu banyak dan nipple plak macam biasa?

Yang selalu saya denga alasan2 dari mereka ini:

1. Saya tiada tempat untuk mengepam di office..malu la nak pam kat cubicle.

errr..hello! office saya pon takde nursing room..setiap hari waktu lunch saya akan pam di cubicle..yang mana kadang2 ade je pekerja lelaki berdekatan dengan cubicle saya tak pergi lunch..tapi adakah itu satu alasan?

elakkan perasaan malu tak bertempat..saya tak pernah malu hari2 kena bawak 3 botol penuh pergi ke pantry (nak masuk dalam peti ais) dengan passing by ramai staff lelaki kat sini..saya bangga ok! saya berjalan ke pantry dengan high heels 4 inci saya ni penuh confident bukan takut2 hahahaha

2. Saya takut badan saya naik..sebab breastfeeding buat saya lapar.

ehem ehem..pandang la lihat laa..tiru macam saya ~~ (nyanyi macam saloma tu yer) hahaha

adakah saya gemuk? gemuk adalah sebab anda tak jaga pemakanan anda..bukan sebab breastfeed!

yer saya akui..memang BF buat kite cepat lapar..tapi perlukah kite melantak menggunakan alasan tu?

makan macam biasa..when u have craving (mulut rasa nak mengunyah je) makan la biskut oat/roti jenis wholemeal..die akan buat kita lambat rasa lapar..oh ya,saya masih lagi makan brown rice di rumah sampai sekarang yer..takde plak saya tambah sampai 2,3 pinggan..elok je makan sepinggan nasik dah kenyang.

anda boleh refer menu diet1 dan menu diet 2 saye sebagai reference.

3. Saya taknak nanti breast saya tidak mantap.

hahaha eh penting ni..kalau tak jaga part ni memang akan buat kita kurang confident kan..tapi pada saya dengan penggunaan bra yang betul dan bagus..saggy breast akan dapat dielakkan.

Contohnye macam saya,pada hari bekerja..saya akan gunakan bra biasa yang memberikan support yang bagus and then bila pulang ke rumah atau weekend saya akan memakai nursing bra sebab memudahkan saya untuk menyusu afif..

so bila anda BF..jangan asyik beli nursing bra je sebab nursing bra kebanyakannya tak memberi support yang bagus dan itu yang buat breast layu je (maaf la bahasa kurang sopan )

So pada saya,ini bukan la alasan untuk anda tidak BF.

4. Saya malu nak menyusukan anak di public.

Alasan no 1 dengan 4 boleh dikategorikan sama..sekali saya nasihatkan jangan malu tak bertempat.

tahu tak yang BF sangat2 memudahkan anda untuk bergerak bersama anak..nak gerak sorang2 ngan anak tanpa suami pon boleh.

anda tak perlu nak bawak bekal susu..tak perlu nak bawak air panas..tak perlu botol susu..yang penting anda tak perlu nak sediakan sampai 2 atau 3 bag bila nak keluar bershopping which pada saya sangat melecehkan.

pada saya..cukup la handbag saya yang besar gedabak tu..saya masukkan 2 piece pampers..1 saputangan/lampin dan 1 bekal makanan afif...tu je!

mudah kan?

5.Pam mahal..tak mampu nak beli.

Errr..malas la nak cakap yang ni..sila calculate sendiri investment untuk harga pam dengan susu yang anda bakal beli untuk anak anda dalam jangkamasa 2 tahun..banyak tu beza.

sama konsep macam cloth diaper jugak..mula2 je invest banyak sikit..dengan botol la,dengan warmer la..tapi berbaloi i tell u!

anak pon kurang sakit..antibodi badan lebih kuat..kalau kompeni cover medical pon..adakah kita sanggup lihat anak kluar masuk hospital?

saya tak kata anak2 minum BF ni semua sihat2..ade jugak yang sakit..tapi proses recoverynye lebih cepat..oleh itu kita pon tak bergantung pada ubat lebih lama kan..contoh macam afif sakit mata/demam/selsema..kalau saya dan die jatuh sakit sama..afif mesti akan pulih dulu sebab badan saya menghasilkan antibodi jugak dan antibodi tu disalurkan melalui susu saya td kepada afif.

hmmm tu jela alasan2 yang banyak saya dengar..kalau ade lagi sila tambah yer..tapi kalau orang tu bagi alasan " saya MALAS"..saya akan diam je..sebab die memang sungguh jujur dan saya hormati keputusan die..ye la kan tu hak dia la kan btul tak?


p/s: sungguh happy sebab malam tadi tengok afif dah start berjalan lebih dari 10 langkah! laju plak tu hahaha



24 comments:

azzamoro said...

ok bagus pasal info ni. sila datang kerumah aku masa aku lepas bersalin nanti untuk menguatkan semangat nak fully bf bile tengok muke ko & afif.. keke

Elyn said...

hiks i suke entry ni!! jgn ade yg sentap udah la.

so far kalo member2 yg br beranak call i jdkan tempat belajar tuk BF anak. seb baik la ilmu yg tak byk ni bule gak di share!!

~ As ~ said...

mmg senang nak gerak sendiri kalau BF... tak payah bawak botol-airpanas- susu- semua aaaa...gi melancong lg senang...

Anasfadilah said...

malu nak BF di public,mari pakai NC saya..cantik tau

wahhh...promot!

isabelle said...

i totally agree with u. BF moms should be proud of themselves.

i meluat dgr those lame excuses from the unwilling moms. esp, muslim moms... mcm amik mudah je.

Hanz said...

Tahniah Afif! Mama kena prepare Afif panjat2 lak lepas ni...heheheh

nak crita pasal susu perah simpan kat fridge di opis lama dulu...my male colleagues buat joke..kang jangan ada amik susu tu buat bancuh nescafe lak...ekekke...am ok with it,all male colleagues tau & dalam kul 10 pagi i hilang jap gi pumping, diaorang x bising & tahu why...& opis skarang ni bos pun siap sound our ex-female chinese colleague jangan smoking depan i sebab i BF..& here they all nak smoke sumer lari jauh2 dari i & even bila lunch together diaorang hold dulu kalau nk smoke when am still around..

To me kalu kita britahu & tunjukkan BF is A BIG DEAL to us, orang akan hormat pada kita dengan prinsip kita tu..kalu org nk stare kita BF kat public, stare at that person BACK!

^wirda^ said...

ya mmg tiada lg alasan..
susu aku kini kekeringan..oh anak baru mau sethn jagung.. mungkin aku bg makan jagung saja..

Lady of Leisure said...

huh.. tabik spring sama farah!

Anasfadilah said...

i second kak Hanz!

mancet said...

wah afif dah pandai jalann..baguss..mcm ni ko tinggal tulang jela farah :P

Fid said...

saya malas nak komen kang farah nangis
saya tak suka breastfeeding saya benci...saya benci breastfeeding benci sebab tu saya tak berenti lagi breastfeed anak saya
saya malas nak berenti
ehh saya mereng ka????

eiNa said...

caya lahh farah...

saye surrender dan sedih kalau bab nih..
kes aira kuning susu ibu tu la.. :(

tp 2nd baby (cewahh..dh berangan)..insyaallah nak cuba fully bf gak.. :)

aNnAsUeJiE said...

saya setuju!! err walaupon saya sendiri bermasalah! kalo ade susu tp takmo bg tu melampau la namanye. i ni pon sbb terpaksa je.
takpe, leh cuba lg! wuhoo! ;D

5577 said...
This comment has been removed by the author.
5577 said...

setuju..! haruslah jgn malu..
tabik spring gak kat u!

malangnye farah dpt sampai 3bln jerk, pastu susu kering, sbb aqilah isap kuat sgt n slalu luke, sejak tu makin kurang makin kurang.. dh cube urut2, minum susu lg kerap n bf lagi kerap.. tp sama jer result.. pastu bile dh klua sgt, aqilah mengamuk.. last2 bertukar kpd susu tepung..

mummy_adam said...

huhu.. sya sgt suka entry nie..

kalau bab soping bwk anak mmg sgt senang.. xyah nk kelek byk2 bag.. utk i yg xtau 'malu' nie..sambil berjalan pun i boley bf adam.. tp dgn bantuan nursing cover dr kedai chomel lah.. hehehee

tp bukan ke bf lg cepat kurus.. kan..kan..

lin muhamad said...

betul tu fara..kena kuatkan semangat..itu PALING PENTING.pastu set target tu jgnla over sgt..setla dlu 6bulan..bila dh capai target,barula extend ke sthn..sthn stgh..2thn..and so on.hehehehe..mind set tu penting.klu awal2 dh surrender,takley nk ckp ape lah..

Jiji said...

lol hahahahahahah@!~

alasan aku BF pasal anak takmo botol@!~ hahahahah so sudu sudu je susu kat rumah babysitter atau minom dalam sip cup!!! tetek rocks!!!

yatie chomeyl said...

aiyork dh byk langkah tu, semakin kuru slah u lepas ni mengejar afif pulak hehe

fabulous.farah said...

sgt setuju!

SOHO Mama said...

Farah ni memang kelakar kahkah..nanti MBP gathering you pegi tak? InsyaAllah boleh jumpa :)
I rasa kan, kalau dah ramai sikit anak..semua ni dah tak jadi "kerisauan" lagi..kat Nando's, waiter tu jeling2 I tgh BF Zuleyka, tutup dgn ringsling..I tengok je lah dia balik. I nak kena jual pam I, sbb slalu direct feeding je skrg. Lagipun WAHM ni boleh je BF kat depan laptop sambil update website, balas email, edit gambar, FB, tweeting, baca blog bla bla bla..sambil dok tepis kaki Zuleyka yang asik nak naik ke keyboard laptop..

Farah said...

azza:haaa memang aku akan datang azza..ko pantang kat cheras je kan.

elyn:itula i pon ade jugak yang sms dan call..share2 la ilmu yg ade walau tak byk pon

as:btul2 travelling jauh2 pon senang

dila:hahaha sila2..tak kisah pon nak promot.


isabelle:hehe btul2..we shud be proud..jgn malu2 yer

hanz:bagusla ur ofismate memang respek dengan u..tula kan pandang je balik hahaha

wirda:takpe jgn patah semangat..think positif..jagung pon sedap!

lady:hahaha i baru setahun laa..

dila:hahaha i second jugak!

Farah said...

mancet:haha aku nak kena beli harnest ni!

kak fid:hahahaha ape kes sampai jd mereng ni kak fid..benci bf sampai menyusu akif 4 tahun..hebat!

jie:takpe leh cuba lagi...insyaAllah boleh!

farah:alalala siannye..kuat betul aqilah gigit sampai luka hahaha..takpela hopefully next baby boleh bf lebih lama

ena:ha btul2..i dulu pakai jugak nursing poncho..skang tak dah sebab afif pandai selak2.

lin:aah saya pon set gol seterusnye ke 18 bulan plak.

jiji:amboii anak ko nak yang fresh je tu!hahaha

yatie:huhu takmo kurus dah lagi.

fab farah:hehe tq!

kak millie:hehe caya la kak millie..jeling je balik padan muka!

haha i dapat bayangkan u tepis kaki zuleyka tu sebab i pon sama buat kat afif kalau tgh update/baca blog hahaha

Fid said...

farah
i kan over acting!

Awards ~~thank you!