Tuesday, January 12, 2010

Tag - Kacamata ku!


Tag ni saya dapat dari Hanz..lama dah layan2 tag ni ek..menarik tag ni sebab bukan selalu kan orang nak tanye pasal spek..haaa mesti ramai yang tak tahu kan..saya sebenarnye adalah seorang yang rabun!!! ok husband saya cakap dah bukan rabun..dah tahap buta dah sebab kalau tak pakai spek/lense memang tak nampak lansung ahahahah..

ok mari jawab soalan di bawah satu2..

1. Sejak bila anda mula berkaca mata ??
Form 1.

2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?

Sayakan tinggi macam galah so selalu dalam kelas kena duduk belakang...n then saya sakit ati la apesal asik tak nampak je ni cikgu tulis kat papan hitam..check2 rupenye rabun!

oh saya bukan setakat rabun je yer..mata kiri saya mempunyai masalah yang di panggil lazy eye atau nama saintifiknye amblyopia..

Amblyopia, also known as lazy eye, affects just two to three percent of the population. But, if left uncorrected, this vision problem can have a very big impact on those affected. Central vision fails to develop properly, usually in one eye, which is called amblyopic. A related condition, strabismus, sometimes causes amblyopia.

Untreated amblyopia may lead to functional blindness in the affected eye. Although the amblyopic eye has the capability to see, the brain "turns off" this eye because vision is very blurred, and the brain elects to see only with the stronger eye.

ok maksudnye..mata kiri saya sangat pemalas..kalau saya tutup mata belah kanan (even dengan memakai lense/spek) imej belah mata belah kiri saya masih lagi kabur..sebab tu eyeliner saya selalu comot sikit belah mata kanan sebab mata kiri saya blur!

3. Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata
150 rasanye..

4. Jenis/bentuk kaca mata and yang pertama

hahaha alaa dulu2 budak pedulik hape ngan fesyen spek kan..janji leh nampak ape yang cikgu tulis kat dpn..tpi yang pastinye spek tu tak stylish lansung la dan tebal!

5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini
akibat perangai yang suka tidor dengan spek dan menyebabkan spek patah..tetiap tahun beli spek pastu patah..akhirnye saya pakai contact lense je sejak kerja sampai skang..malas dah nak tempah spek.
6. Berapa power terkini anda ?

ni salah satu sebab malas nak tempah spek sebab power tinggi sangat 525 kedua2 belah dengan astig yang tinggi belah kiri..harga untuk power je dah mahal gile pastu cermin lak bukan leh beli yang murah sebab tebal..tak cun la makcik!

kesan dari astig yang tinggi..kalau lampu kereta belakang buat high beam memang kena maki dan sumpah jela ek!

7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini
koleksi tu takde la..tapi rasanye dah masuk 6 ke 7 spek yang di beli dan semuanye patah hahahaha.

8. Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata sepeti saya, sila nyatakan sebab musabab

sebab spek buat muka saya nampak tua..n satu lagi saya ganas dengan spek..selalu buat spek patah..sian spek tu beli mahal2 pastu patahkan.

9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?

of course la contact lense..tapi saya kena jugak beli spek sebab astig tinggi..tak sesuai pakai contact lense sebenarnye.

bab kebersihan menggunakan contact lense memang saya jaga dari dulu lagi..alhamdulillah tak pernah lagi kena apape penyakit akibat penggunaan contact lense.
10. Opto pilihan?

Selalunye saya beli kat Focus Point atau kedai spek yang time tu tgh buat sale.

11. Pasangan anda berkaca mata ?

Tak.tp teringin nak tengok husband berkaca mata hahaha
ok ini lagi satu gamba yang buat saya nak lempang diri sendiri hahahaha..tu jerawat banyak sebab stress belajar la kunun :P

Ok dah selesai..saya nak tag semua pembaca blog ni yang berkaca mata/bercontact lense.

16 comments:

Elyn said...

owhhh rabun rupenyer!! huhuhu

mummy_adam said...

geng rabun lah nie.. hehe ;)

eiNa said...

ahakss..by default saya pun nak buat lah...

err..tgi jugak power farah eik?!

~ As ~ said...

ohh nampaknya saya terkecuali... :-)

Hanz said...

Thanks Farah meng-accomplish ini tag!

Samalah kita kena perli ngan hubby rabun sampai tahap nak buta! ekekekekek...

Pun suka Focus Point ya? Ramai nak tag tu...heheh, jangan lupa tinggal; link posting ni kat Siti Sifir...

Drama Mama said...

ohhh i masa first time pakai spek, memang spek penuh satu muka.i looked pretty nerdy then ekekekke tapi now rimas la,i prefer lens.

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Lady of Leisure said...

hehe... kalau spek hitam aci dak.. wakaka.. sbb i tak pakai spek.. ctc lens pakai kadang2 je..

p!nkerton said...

macam ku kenal budak2 ittew hehe.. lame nye tak jumpe drg sume huhu..

isabelle said...

wahaha...u ni mmg berani la taruk gmbr last tuh. kalo i, harus la x taruk dah. hahaha. tabik spring sekali!

anyway, tahap kebutaan (dah bukan rabun lagi dah) kita ni..lebih krg sama ropanya ye?:P

y....a.....n..... said...

farahhhhh....

gambar comel ku ituu

NisS^ImmEr said...

comel jugak aku masa kat mmu dulu hahhaha

Dayah said...

Farah
a'a..jgn lupa link ke blog SitiSifir..mana tau rezeki menang sunglass

Farah Ikin said...

farah...tak perasan pun masa mrsm ada pakai cermin mata...tak per skang dah comel..hihihi

Ummi Salsabila said...

samalah kita geng rabun..hehe.kuatnya power u farah..

Hasliza said...

bila citer pasal lense..terus aku teringat yg aku kena paksa pakai color lense masa sanding..merah mata aku..first time pakai sampai siap gaduh ngan mak andam..dia nak gak aku pakai..geram tul..

Farah said...

elyn:haah rabun hahaha

ena:hahaha geng jangan tak geng

eina:sila sila..seronok gak bukan selalu org tanye pasal spek kite

as:ekekek mata anda sihat

hanz:ahaa i tak tau plak enrty ni ade kene mengena ngan contest..do this for fun :D

baizurah:sama la kite..i memang selekeh dulu..thanks to the person yang cipta contact lense hahaha

lady:hmmmm aci kot!

fatih:hahaha aku pon sama dah lama tak jumpe..windu lak

isabelle:hahah u tahap buta jugak ke alala takpe nasib baik ade lense kan

hahaha alaa i tak kisah pon letak gamba selekeh..dah memang i selekeh pon dulu :P

yan:hahahahhaha senyuman comel ko tu mahal!

nisma:eh mestila comel kalau tak takkan jadi rumet aku hahaha

dayah:eh masih valid lg ke ni nak masuk contest?

US:hahah tula i cakap rabun tahap buta!


liza:mak aii merah ko!hahaha aku tak pernah lg pakai lense merah

Awards ~~thank you!