Wednesday, January 27, 2010

anak mama dah pandai berdikari

sob sob sob terharu saya semalam bila maid kepada babysitter afif cakap yang afif dah pandai lap air yang tertumpah kat lantai dengan kain (kain tu die rembat je napkin budak lain hahahaha)..alahaii anak mama dah pandai berdikari laaa..agaknye die selalu tengok saya buat kat rumah tu yang die ikut.

actually banyak jugak la bende yang afif dah pandai buat sendiri..macam cubaan nak pakai stokin and kasut sendiri (belom berjaya lagi tapi cubaan tetap di teruskan hahaha)..pandai hulur tangan bila saya cakap "afif,wash ur hand"

air liur masih menjejeh2..

saya percaya yang education tak semestinye hanya melalu pembacaan dan buku..sebenarnye ada banyak cara lain untuk kite mengajar anak2..

contohnye :

afif skang dalam lif dah tau tekan no 1 untuk balik bila balik umah sendiri dan no 6 untuk pergi rumah ummi die..he know how to differentiate those numbers..yela sebab hari2 dok ulang bende yang sama kan.

tugas tekan2 no lif ni skang saya bagi kat afif yer hahaha

dan sebab tu jugakla saya tak teragak2 untuk hantar anak saya ke Finger Painting Session conducted by mommytripletplusone on this saturday eventho ramai kawan2 saya yang cakap tak terlalu awal ke nak hanta budak baru setahun ke kelas macam ni?since afif dah pandai conteng2 guna pen so saya assume afif is ready!


pic songlap dari blog munirah.

hehe tak saba nak tengok afif main dengan colour2 tu and tak saba nak tengok hasilnye!

so sapa lagi ek yang join kelas ni?? see u there!!


14 comments:

p!nkerton said...

wah pandai nye afif! (aku kagum ok part tekan butang lif tu). athirah randomly tekan je mana2 butang, nk kena train ni ;p
interested nak join finger painting tu tapi tak free pulak wknd ni :(

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

bravo to the big boy!!

Elyn said...

bravo bravo afif!!! nanti jangan lupe tepek pic afif berpainting plak farah...

lin muhamad said...

waaa...afif pn dah pandai..
sara plak dah pandai lap ingus sendiri.siap amik kain lap sendirik.pastu bila nak lap tu,siap hembus idung nk kuarkan ingus lagi.hahahaha

lin muhamad last post..#NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

Intan said...

Gud boy!

Lepas nie leh tlg mama dia wat kerja rumah lah nie :D

P/s: Farah, kelas kaler2 tu cam mane, brp nak kena bayar? Sounds like fun :)

ummikhayra said...

mcm best je.... mcm nk join jerrr.... :D

mummy_adam said...

wah sgt menarik.. i suka nie..hehehe :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seronok kan tengok diorang dah pandai macam2.
mula la nak emo, rasa mcm br jer ngandung kat ko nak.hehehe

syok plak finger painting tu tapi sabtu adalah suamiku bekerja tapi dis weekend ada hal plak.

yatie chomeyl said...

tu la org ckp "kepimpinan mellaui teladan" kan? sbb tu parents kena selalu tunjuk contoh terbaik utk anank2 sbb diorg akan tiru nanti :)

:: m.u.n.i.r.a :: said...

farah..me pun nak join dat prog..tapi dah full ar!
ekceli bagus pon prog yang munirah anjurkan tu...kanak2 harus di introduce kan dengan art since awal lagi..coz nak latih pergerakan tangan dia untuk memudahkan dia menulis nnt!

|| NaFiRaa || said...

teruja kan bila anak kita boleh buat sesuatu bende.. cam x caya pon ade..:)

nieda said...

big boy dah afif..dia akan tgk apa yg kita buat so mak pak dia kena jaga tingkah laku..huhuhu

nieda said...

big boy dah afif..dia akan tgk apa yg kita buat so mak pak dia kena jaga tingkah laku..huhuhu

=*NuRo0L* = said...

kak,dulu mase akak ngandungkan afif,mengidam ape..?cube bagi afif mkn ape yg akak idam kn dulu..petua ni saye dapat dari mkcik saye..nk ubat budak yg selalu meleleh air liur..cube la..mane la tahu kuasa allah,boleh berkesan petua ni..insyaallah..

Awards ~~thank you!