Wednesday, January 27, 2010

What is your expectation?

saya nak post pasal bende ni dari pagi lagi tapi asyikla tertangguh..rasa ragu2 perlu ke saya post kan? kang ade yang sentap plak kan..

saya nak tanye anda..sebagai ibu,ape yang kite harapkan bila kite hantar anak ke nursery atau babysitter??

pada saya :

1. anak saya di layan baik takde penderaan dari segi emosi atau fizikal.
2. di beri cukup makan dan minum.
3. di jaga dengan bersih..maksudnye takdela kalau dah berak tu berjam2 baru nak basuh.
4. di asuh dengan elok dan diberi perhatian yang setimpal.

memandangkan babysitter afif jaga 4 orang budak (bukan la sekaligus sebab ade mak mak budak ni cikgu so half- day jela) jadi saya tak harapkan babysitter/maid kepada babysitter ni menghadap anak saya sorang je..saya rasa sama la konsep macam kat nurseri kan.

tapi saya cukup pelik bila ade mak bapak budak yang tak paham konsep ni..jenis nak orang hadap je anak die...takkan la nak dukung je budak tu 24 jam kan..pastu jenis merengek sikit kena dukung..haihh!..dah takkan la babysitter tu takde kerje lain..nak masak ke..nak basuh baju..nak layan anak2 die sendiri plak kan..hahaha

even bila saya jaga afif sendiri pon bukan la kerja saya nak hadap anak saya jer..saya sendiri pon ade kerje lain..nak masak nak kemas umah la..biarkan jela die main dan leka depan tv (sambil2 tu mata saya kejap2 tengokla ape die buat)

bila time makan saya bagi makan..time nenen..nenen la..yess itu cara saya ajar anak saya..sebab die pernah buat perangai nangis mengamuk sampai biru2 dulu kan..memang paed cakap biarkan je die menangis dulu..jangan terus angkat..dan alhamdulillah skang ni die dah kurang la menangis sampai takde suara and tahan nafas tu..memang leh sakit jantung saya di buatnye kalau die buat perangai macam tu lagi.

so ibu2 sekalian..ape plak expectation anda?

19 comments:

MRS. K said...

saya arap anak saya dijaga dengan baik... macam tu saya hantar, macam tu la rupanya saya amik...

Hidaya a.k.a IbuBalqis said...

Hai slm kenal.

Sy pn takder expactation yg tggi kpd pngasuh, asal makan, bersih, jg elok , udah. Takyah la dimanja2 atau dihadapkan 8jam sehari.

Ada gak di kalangan ibubapa yg minta anak die layan xtra. (mcm pgasuh takda keje lain plak)

Intan said...

He he...no comment coz Intan jaga sendiri. Mmg menghadap je ari2 & sgt manjos :D Sangat enjoysss!

Tapi if Intan kerja...of course lah nak anak kita di jaga ngan baik makan minum dan sebgainya.

Of course kalo dah hantar kat nurseri/org jaga...dun expect layanan extra coz ada budak2 lain jugak unless cari yg hanya nak jaga anak kita sorang je ;)

Anasfadilah said...

saya harap Ziyyad akan berbau wangi setiap kali ambil dia dan dia cukup makan

kalau ada bruises sikit-sikit tu akpelah,nama pun budak lelaki nak membesar kan

aNnAsUeJiE said...

setuju. baby2 lain yg diorg jaga pon ade hak yg sama kalo kite nak suruh org tu hadap anak kite je. i pon hantar anak ke nurseri,asalkan anak i elok je pegi & balik. tanak la cerewet sgt, kang kalo org benci nnt terus jaga anak kite smbl lewa plak. biar ajar baby kite supaya tak manja sgt, kang 1 kejepon tak jadi. ;)

yatie chomeyl said...

wpon i byr baby SN mahal kat nursery dia (read: 35000yen = RM 1340) i pun takleh letak high expectation yg cikgu tu nak ulit anak i sorang je.

i pun kalau baby SN nangis masa tgh masak, i biarkan je. tak koser lah nak masak sambil dukung budak berat 8kg huhuhu

Drama Mama said...

jaga elok2 la anak kita, tapi tak lah sampai ngadap muka dia 24 jam kan. but sometimes as a mother, kalau kita tersalah sikit ngn anak takpa, kalau orang lain buat mungkin kita rasa disappointed kot, sebab rasa orang tak jaga anak kita betul2. i think la tapi i taktau coz takdak experience hantar anak kat bbsitter. huhu

mummy_adam said...

betui tu.. saya setuju :)

unlisted_one said...

Kalau dah zaman2 sekrg ni Farah, kalau anak kita tak cedera ape, dah syukur sgt. Kwn i baby dia patah tangan kena duduk dgn budak 3tahun kt rumah org jaga tu. naya kt baby tu, nasib baik ok dah sekrg.

CuppyCakeMommy said...

takde expectation tinggi pun..cukup la asalkan selamat ,tak lapar and bersih

5577 said...

dulu farah pun hntr nursery, asal elok pegi n blk.. xpukul.. xde lebam2.. dh lerr..
nadhrah pun mmg independent, dia leh main sendiri semua, just kena keep an eye je.. takyah nak diulit2 pun, dia pun xsuke.. rimas.
tp lps ada 2-3 org adik yg jaga kat nursery tu, yg baru ni tak brp pandai layan budak kot.. jd nadhrah slalu sakit n suke bergadoh, siap ada skali tetibe je dia sebut b.a.b.i, tersentap terus kitorg dua..
kebetulan ms tu, member ofis one yg jugak jiran, adik dia dtg dok ngan dia, nak jg baby dia, n dia offer kalau nak hntr nadhrah skali kat adik dia boleh laa.. terus laa hntr ke sana.. ofcos laa lg elok dia jaga kan, sbb 2 org je dia jaga.. tp ngan dia pun farah tak letak expectation pun.. xdemanding pun..
tp alhamdulillah, dia jg ngan baik, kekdg bile nadhrah notty n moody pun dia sabar je.. bile dia cuti gi jln2 pun bwk dia..

ps: uiks.. terpjg lakss.. i'm sorry..

fizamior said...

same like u..sbb dorang pun ade keje sendiri nk buat

lin muhamad said...

sya nye expectation tak tinggi.asalkan sara diberi makan+minum+mandi cukupla..duduk kt taska mmg takleyla nk demand lebih..semua dilyn sama rata.jenuhla cikgu nk kelek 10budak dalm satu masa.hahaha..

so far alhamdulillah, sara independent. dia takdela manja sgt.cikgu dia pn ckp senang jaga dia.cuma sara lasak sgt.smlm dia jatuh tesembam sbb belari lepas mandi.lebam dahi tu sikit.tapi,aku ok je.dah anak aku yg lasak cmtu.bkn salah cikgu dia la.hehehe

lin muhamad last's post..#kamu mudah tergoda tak dengan.....

eiNa said...

k.ina plak hope everything baik2 je.jangan sampai kejadian kena gigit tu berulang sudah la..
nak kata serik hantar nursery tak jugak sbb mana tau nnt bibik cabut lari kena ke nursery gaks..

tapi so far Alhamdulillah duduk ngan bibik dia lebih terjaga dan kurang sakit2 dah..kalau dulu seminggu sekali jadi pengunjung tetap klinik.

bab nak mengulit tu tak jugak sbb even k.ina yg jaga time masak ke sidai baju ke tinggal gak dia.nk nangis pun nangis la.. kena belajar tinggal bg dia bedikari gak sbb manje telebih plak..hehee

azzamoro said...

kalau aku la.. aku mengharapkan dia terjaga betul dan diberi perhatian yang basic:-

mandi yang bersih
tidur yang cukup
pakaian yang bersih
makanan yang cukup dan ikut waktu
susu dengan sukatan yang betul dan ikut waktu
entertainment - bagi tengok tv dan bermain dengan kawan-kawan (with supervision)
diapers ditukar pd waktu yang betul (bile berak or kencing dah penuh)

itu je la. kalau dia rajin boleh ajar bc buku.

kalau budak merengek ngenada nak brg or cth nak bukak peti ais ker ape ker takyah layan pun takpe. tp takyah la tengking2..

isabelle said...

i hrp adam dijaga dgn baik, mcm dgn sitter dia dulu. tau la, anak2 kecik ni xpandai lagi bgtau kita kalo diapa-apakan.
i pun x minta dia dimanja sgt, cukuplah kalo perkembangan dia sihat..
cuma lately i makin risau pulak hntr adam kat sitter dia.

ibu melati said...

eh farah...i likeeeeee dis entry :D
aku hantaq melati kat nursery..kdg2 ada gakla balik terbenjol seketul..tp kita pun tau anak kita nakal kan?? bukannya lebam sana sini ari2...sedangkan kita yg jaga sendiri pun dia leh benjol gak kan terjatuh?? mmg tak dapatla kan hadap anak kita je..

depa yg hingaq kata nursery/ babysitter ramai budak ni susahla itu ini kan..adalah org yg tak penah anta anak ke nursery..depa cuma dengaq org ckp je..pada aku la kan..kalau dah ari2 benjol lebam and lepas ditegur pun sama je lagi kan..pesusah..carikjela nursery lain ;) oppss...jangan org lain tersentapp ngn statement aku :D

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Farah,moga sihat n ceria selalu,dah lma tak datang blog ni..rindu ^_^

pada saya tak ada pengalaman macam tu lagi tapi kita tau macamana ank kita masa kita menjaganya n bila pengasuh dapat jga cara dia tapi tak mudarat apa2 saya tak kisah.Yg pnting ank masa kita hntar sama mcm kita ambik balik.

CHeeSYaNa said...

Farah, aku hantar anak p nursery and sorang jaga 4 baby. Of course, kite harap yang terbaik utk anak kita. Tapi, if diorang manja2kan sangat, cam baru bunyi 'erk' skit dah nak kene angkat, camner anak kiter tu nak belajar berdikari or survival kan? Bagi aku, berpada2 ler, asal jangan anak kiter tu nanges meraung2 takde orang layan, udahler..

Awards ~~thank you!