Thursday, January 28, 2010

Not ambitious? I don't care!

alaa biasalakan dilemma mak budak...pk pasal career dan famili..mane yang penting? ofkos la family kan..

ade yang kate kerja yang saya buat skang ni bukan line saya sebenarnye..yela dalam namecard system engineer ..alih2 skang ni saya buat kerja orang2 procurement lak..kejar pricing,buat quotation,raise PR bla bla bla..seriius memang busan (orang procurement sila jangan marah sebab saya orang technical jadi kerja2 ngadap paperwork ni bagi kami adalah melecehkan)..tapi nak wat cemane kan..saya dah setkan priority saya kepada family jadi terpaksala terima je kerja bosan camni huhu..

sebenarnye saya dapat offer untuk join team lama saya buat kerja2 base on project..memang bes la kerja macam tu...dapat belajar banyak bende baru ,lebih adventure dan mempunyai career development yang sangat bagus...tapi bila memikirkan kena balik lewat..kadang2 kena stay sampai 3 pagi nak siapkan tender bertingkat2 tebalnye atau kadang2 kena outstation kluar dr kl nak tengok site project ke..terus saya tak jadi..sian laaa afif kena tinggal!!!tak sampai hati laa tau.

tak sanggupla saya..kalau daddy afif jenis kerja 9-5 takpela jugak..tapi daddy afif jenis kerja 6pagi sampai 12 malam ha! cemane? takkan saya pon nak berlumba2 balik lambat plak ngan die kan.

walaupon husband saya tak pernah halang saya untuk mengembangkan kareer saya tapi hati saya tetap berat nak terima offer tu..

takpela saya tak pedulikla orang nak kata saya dah tak ambitious ke..kerja saya bosan ke..yang penting saya dapat balik kol 6 tepat..terus ambik afif dan peluk die puas2 hahaha pada saya itu dah cukup membahagiakan.

eh cita2 saya nak jadi supermummy kan..ambitious la tu hahahaha

20 comments:

iedaLUVsham said...

ehehe!! aku sokong ko! aku plak superwomen! ngee ☺

Hanz said...

sokong!! salah satu mesti dikorbankan, jadi buatlah pilihan.Mungkin kena tunggu anak2 dah remaja sikit kot???

mancet said...

betul farah..aku pon begitu..yg penting kol 5 sharp aku pulanggg hihihii

mummy_adam said...

yes, i pun sokong.. supermommy pun besh.. i pun suka..hehehe.. bila lah i dapat balik keje awal nie.. tensen omak :(

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hurm.dilema jugak.aku kalo boleh nak hubby balik pukul 5 mcm aku jugak.hehehe.tapi skang dia asyik lewat lak balik.

Hasliza said...

yer aku sokong..sebagai mak org ni..family kena diutamakn..kita tak nak laa keja kita punyalaa best tapi anak ngan laki tak terjaga..tak best kan..dapat jadi cam ko yg bekerja n jaga anak dan suami dgn baik kira ok dah tu(aku jeles sebab aku tak keja..laki tak bagi)..dpt jd ibu dan isteri mithali..hehehehe..tapi kalau dapat bagi adik kat afif 2-3 org lagi..lagilaaa mithali n supermummy...hahaha

^wirda^ said...

ya..saya pun seperti anda..
terpaksa keje yg busan mcm nih.. xkisah la bos nk kata aku tak productive..kang kalo aku productive kena byk komitment kat keje..dh bz..dh balik lambat..sapa nk amik irfan..so biar laa..
janji ada duit bulanan..huhu

err tp aku nk pindah keje gak..huhuhu

Queenin Murni said...

pergh!!! sy baru je drafted luahan perasaan pasal kerja. tapi tak jadi post sebab takut nanti org komen2 suh sy cari keje lain.. huuuhu!!!

ya btol.. keje dah kurang penting skang, janji dpt balik awal n spend time with the kids..

MRS. K said...

yes, bagi seorang ibu cam kite ni, family 1st! takpe, our hubby ada utk jaga ekonomi rumahtangga.. ahaks.. kita just bantu ringankan beban suami.. tak gitu?

Am said...

aku pun setuju..sanggup lepaskan keje yg best kat kilang semata2 nk luangkan masa dengan family n pilih keje lecturer yg ada flexible hours (ye ke???mcm aku slalu ngabiskan masa kat fakulti jer huhu)

mmg kalo dihitung2 byk yg aku rugi dari segi material.tp melihat syira membesar depan mata, dpt susukan dia(aku rasa kalo aku keje kilang lg, aku xdapat bf dia), ngajar dia baca n etc sbb aku ada masa n xde org nk call mlm2 or pg2 buta bgtau mesin breakdown or material reject...

i vote for FAMILY FIRST (tetiba mood vote :p)

MeL MikaiL said...

aduh mmgla farah, xsanggup keje stay back lambat2 n gi outstation bagai bila da ada anak ni. daddy mika pn kul 5pm klu xde keje cpt2 je dia nak balik jumpa anak huhu..

Dayah said...

Farah,
saya baru je buat n3 'apa kata survey' saya pasal career ni.baru 2 n3 yang lalu.kalau rajin, meh la jwb survey ni..

Intan said...

Yes me too family is da 1st! Especially bila dah ada anak, baru kita tau mcm mane rasa nya kan farah ;)

Kalo still berdua lagi maybe it's ok tu pursue ur dreams but now semua terpulang pd pilihan masing2 :)

senioritasara said...

i sokong u jadi supermummy.dah jadi mommy mmg priority anak dulu.pg mana2 anak dulu...baru diri sdri.ehehehhee...xpe...afif besar nnti mesti balas balik semua pengorbanan mummy!amin!

Yati said...

Farah,
keputusan yang tepat!
You go girl!

CuppyCakeMommy said...

sama2..saya pun korbankan cita2 utk anakk juga skang..mmg bosan

Ummi Salsabila said...

i lgla farah.mmg terkorban abis.haha.kita as a mom mmg kena ttp ambitious.tapi family ttp di hati..

dbalkis said...

salam..keje sampai bile pun x sudah..bos tak kecik hati kalau kita balik awai..plg tidak die geram..tapi family, anak2 dan suami akan ingat sampai mati kalau mamanya workaholic

Elyn said...

hiks i dulu staff yg sanggup blk lambat, tapi sekarang staff yang paling tak sanggup balik lambat keh keh keh

isabelle said...

juggling career and motherhood is never easy. kalo ada maid, toksah byk ckp la. i'm speaking of those mommies yg handle sendiri semuanya.
xpe la farah. kalo dah rezeki u, cepat atau lmbt, mesti u ada peluang to be promoted, etc.

Awards ~~thank you!