Monday, January 11, 2010

Patutkah kami beli rumah sekarang?

Akhirnye setelah bertahun2 fikir dan berkira2 tentang budget membeli rumah ni ...kami decide tahun ni adalah yang paling sesuai untuk membeli rumah sendiri!

yes! kami nak beli rumah tapi rumahnye takde lagi hahahaha..sudah survey2 a few area yang sedang rancak membangun dan lokasi yang agak kurang jauh dari pejabat saya dan suami tapi rumah tu leasehold la plak..

nak tahu lebih lanjut mengenai freehold dan leasehold sila klik sini yer..

Sedia maklum kawasan rumah saya skang ni bakal jadi segitiga emas..semuanye ade..giant kat sebelah..carefour tgh naik..giza dah siap..sport center pon dah siap..memang tak lama lagi tuan rumah kami naikkan harga rumah la nampaknye..tahun lepas dah naik..alasan sebab giant naik! haaa siap sedia jela ek tahun ni plak..menyesal lak tak beli rumah kat kawasan ni dulu.

dari membazir duit bayar sewa rumah kat orang..better bayar rumah sendiri kan...kalau di kire2..lebih kurang je pon.

plus,umur kami pon dah makin meningkat (ahahah tiba2 terasa tua)..so ape tunggu lagi kan?

tiba2 jadi excited lak nak ade rumah sendiri..kebelakangan ni asyik google pasal rumah je...pastu kalau nampak ade booth developer kat Giant tu laju je pergi menyibok tanya pasal rumah yang diorg jual..kalau dulu tak pandang pon.

yang husband saya lak dah pikir nak simpan duit untuk renovation hahahaha..jauh btul die pikir.

hmm oklaa..tak tau nak merepek ape hari ni..semalam tangan afif terkena air panas..tapi bukan la air menggelegak..die sambar air nescafe yang daddy die minum...panas la jugak sebab saya baru buat...menangis la kejap pastu saya letakkan tangan die bawah air paip and then balut tangan td ngan tuala basah untuk sejukkan..alhamdulillah takde melepuh pon..mula2 je merah pastu ok..die sambung main cam biasa cam takde apape berlaku..saba jela!


37 comments:

isabelle said...

beli la, farah.
i pun beli umah biasa je...x lawa mana pun. tapi rather than dok bagi duit kat org (byr sewa), baik byr lebih utk harta sendiri.

cian afif. adam pulak tertonggeng kat tesko, dari tmpt cashier tu (bygkan la betapa tingginya)

~ As ~ said...

wauuu leasehold & freehold tu gud info la farah..thanks yeah...kitorang tak beli rumah..beli tanah je..kat kg2.hahaha... duduk kat kg jelah..

CuppyCakeMommy said...

patu2..beli rumah utk investment..lagi lambat beli rumah lg mahal..

5577 said...

aah, better beli farah.. syg duit kalau byr sewa mahal2.. n harga rumah makin lama makin naik..

i pun rumah biasa je, setingkat je.. tp cukuplaa utk kami anak beranak kot.. hehe..

Am said...

sama la cam aku...rasa mcm thn ni sesuai nk beli umah...masih mencari, dan mencari di samping saving jugak...ye la..byk nk pakai duit nk masuk umah... duti stem, legal fees etc... nk kitchen cabinet segala...tp yg penting, beli dulu...renovate segala kemudian hehe

MRS. K said...

beli jangan tak beli...
umah tiap taon naik harga..
cam saya, umur 25 dah ada rumah
umur 50 tahun dah setel bayor...

mrsharis said...

aku rasa baik beli cepat kalau kewangan dah mengizinkan. Bukan apa,makin lama harga umah ni makin naik..pastu kalu nk wat reno pun harga bahan naik gak kan.

Org kata biar kecik janji umah sendiri..Plan asri utk simpan duit tu mmg sgt bagus, sbb aku & hubby skng merasa betapa banyak duit nk guna sbnrnya utk reno umah.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

i was told to buy freehold yg umur lease dia ada lebih dr 70thn. then the best time to buy a property is when people r selling & not buying. coz time tu interest rate low & since byk competition yg org nak jual, so harga dia slalu good bargain.

for me, dok bandar..beli apartment/condo..so nnt senang nak sewakan..nnt dah nak retire, beli rumah atas tanah kat kampung. so leh dok lepak2 goyang kaki kat kampung makan duit sewa rumah kat bandar. ;)

Elyn said...

patut..... sebab rugi bayar sewa kat org. baik byr umah sendiri. hiks i ckp mcm dah ade umah sendiri je farah ekekeke

fabulous.farah said...

xpe beli umah..tak rugi..good investment ape..

azzamoro said...

beli la farah. kecik pun takpe. asal umah sendiri. puas ati woo.. hehe

Zuhaini said...

kalau saya, saya beli je! (sebab rumah makin lama makin mahal!) kalau mampu beli je kat area segitiga tu.. kami tak mampu, tu yg beli rumah jauh-jauh tu.. ahahah :)

Hanz said...

kalu dah budget mengizinkan..beli jer..banyak kebaikan dari menyewa ni.. :>

working place dah ok & chances tukar tempat keje for both u & hubby tukar selalu takder, why not? farah, kat KD, ada kawasan barulah..cubalah survey..

CHeeSYaNa said...

Farah, better beli sekarang. Makin lama rumah makin mahal. Jgn fussy sangat sbb mmg susah nak dapat the perfect house. Tp, beli rumah yg rasa2 boleh dijual balik. Nanti biler dah makin mampu, beli ler better house and jual rumah lamer..

pu3mawar said...

farah,
beli aje la.. mcm akak carik kat mudah.com mmg berbaloi... mcm umah yg akak beli sekarang harga 138k ajer... pastu da siap renovate.. ex owner pun tinggal kan mcm@.. tgk rezeki la...

bagi akak beli masa muda lag bagus...

aNnAsUeJiE said...

yup. i dgn enchek hubby pon tiap2 hari dok tgk dlm internet dah ni rumah area mane yg best. cadangnye mmg nak beli thn ni pon.
tp kite tertukar, i plak yg dok sibuk2 nak simpan duit utk renovate rumah. heheh!

Lady of Leisure said...

agree... dari bayar sewa better bayar untuk beli rumah kan..
lama2 jadi rumah kita..
:)

Nurhayati said...

elok beli.. umah tu aset.
tak rugi.tapi make sure cari tempat yg sesuai dan byk ngan facilities..cam kota ni kan..seronok.
alhamdulillah kami dah ada satu.. this year plan lagi satu umah.

yaya said...

kalau dah cukup duit, beli je rumah yg berkenan dan bersesuaian di hati...

semut-terbersin said...

farah, aku pon pasang hajat nak cari rumah..tp nak area2 sini..tp sume area2 kita ni mahal2..adoi pengsan tgk harge..tp pada aku, baik kita carik sekarang dr carik kemudian..sekarang pon dah mahal, esok2 lagik ler makin naiknye! adoi

eh aku nampak yana..adakah itu dayana FOM mmu?

mancet said...

beli beli..saye sokong

mamawafiy said...

hi farah..
saya rasa kalau dah mampu tu, beli jer. jgn tunggu lama2..nanti harga makin naik. rumah tak mcm kete, ada depreciation. rumah makin appreciate lagi ada.
oh ye, satu lagi, kena sedia duit skit utk byr upfront masa urusan nak beli tu..mcm legal fees ke, deposit ke..dan satu lagi, kalau nak beli umah ni kena cari kawasan yg btl2 convenience..dkt dgn opis ke (kalau tak dkt dgn opis awak dan asri, salah sorg dah memadai), pastu tgk lah facilities ok ke tak..uh that's my 20cent opinion hehehe

joegrimjow said...

nak beli umah jugak ni
sbb duit xde
so
xbeli lagi

fiza said...

Dah patut beli farah, drpd bayar sewa baik bayar utk rumah sendiri ☺☺. Harga rumah pon makin lama makin naik & nak cari yg feehold pon agak susah.

Drama Mama said...

patut patut. happy house shopping farah. ciannya afiff..kitorang dulu kalau kena air panas my mum letak under running water gak, then lumur with colgate. i dunno why but it worked. :-)

MeL said...

samalah i ngan hubby pun tgh berkira2 nk beli rumah tp husband i nama blacklisted jd guarantor kwn dia dl. skg tgh saving lg dua tahun insyallah..nk beli pn nanti pn kena under company kitaorg hehe..

Dayah said...

kalau ada duit, apa salahnya..kalau takde duit, kita usahakan bagi ada..:)at least one house of our own kan...

DevilX said...

vote for beli.

Cikpid said...

i penah dgr org kata, baik beli umah di usia muda sbb leh ikat lama sikit loan tu..

i pon harap 2010 dapat beli umah

Ummi Salsabila said...

kami pun slalu terpk psl ni.coz skang meyewa mhala gak.elok beli.xnak sewa lama2 la..

mummYaeesh said...

bestnye..shopping rumah..hahahah!

naiey said...

farah skg ni duk kat damansara ke?nai keje kat sunway damansara technology park tu...dengar citer farah cam dekat la je..lunch pun selalu kt giant or dataran damansara tu...
bgus la kalau nk beli..sebab harga rumah terus naik..tkkan turun2...

yatie chomeyl said...

ayoyo afif, nsb baik x melecur tgn tu...anyway, slmt shopping rumah eheh

lily lotus said...

beli jangan tak beli..sementara muda ni..hehe

dbalkis said...

Hai..first time ni komen..
Saya sokong beli rumah tu..leasthold tak kesah pun asalkan area tu mmg hot dan baik untuk investment.saya pun survey leasthold juga.

Intan said...

Beli lebih better dr lama menyewa coz habis duit bulan2 but it is not our own house pon...

But make sure farah rasa "that's the one" so that once dah beli takde rasa menyesal ka apa ke...pas tu apa lagi renovation lah...ekeke...jauh pikir tu :D

P/s: Tak sabar tgu rmh siap this year, insya'Allah :D

CINTA UNTUK KITA said...

nak tanya.. kyra blum kahwin lg and ad pacar.. nak tanya,kitorang patut beli rumah before kahwin or lepas kahwin baru beli? confuse..:(

Awards ~~thank you!