Friday, January 8, 2010

Tips untuk membuat party yang simple di rumah yg sempit jadi meriah!


Hahaha tajuk takleh blah!

memandangkan ramai yang tanye saya mengenai preparation untuk party afif hari tu..so saya rasa better buat satu entry terus la senang untuk siapa2 yang also takde idea ape nak kena prepare untuk birthday party..lagi2 yang anak pertama ni mcm saya ni.

oh saya tunjukkan budget tu bukan tujuan untuk bermegah2 yer..cuma as a guide memudahkan anda plan budget anda plak nanti.

ok ingin diingatkan ni ialah tips untuk party yang SIMPLE je..
makan2..mingle2 around dengan kawan2/sedara mara..NO clown..No games sebab tempat sangat terhad but still meriah!

1. Set your budget! hehe walaupon kecik2 je tapi still kena plan ur budget betul2..jangan beli bende yang tak perlu.sebab barang2 party macam hat,ballon,banner semua tu bukan murah ok!

oh ya untuk memudahkan anda set budget tu..send invitation to ur friends and sedara mara and ask them to confirm their attendance..so senang la sikit nak kire budget untuk tempahan makanan..kang tempah banyak2 tapi tak habis bazir plak.

2. You may need more space in the house!

rumah lak jenis apartment of course takde laman..so untuk meluaskan rumah anda..tolak semua perabot ke tepi..rasa2 perabot tu takat perhiasan je ke...pindahkan semua masuk dalam bilik...tinggalkan sofa dan rak tv je kat ruang tamu...again ,we need more and more space!

for emergency case,bukak satu meja lipat kat luar rumah serta kerusi2
supaya orang2 yang tak dapat masuk time peak hour dapat lepak kat luar dulu..yang orang lelaki smoking plak mesti carik open space kan hahaha

3. Decorate the house yourself!

alaa nama pon simple kan..beli la belon,ribbon,and banner..hehe my budget for the deco is only 50 ringgit! hahaha gila kedekut!..my husband suruh beli pam belon tu sebab die malas nak tiup..setelah kena paksa ngan saya baru die tiup pastu tak sampai 3 ke 4 belon die tiup belon meletop terus majuk taknak tiup dah hahaha..so end up saya la habiskan tiup semua and afif paling seronok main ngan belon2 tu...tapi bab gantung2 belon la banner la husband saya la yang buat.

4. Buy a superyummy cake!

hahahaha seriously,kek adalah sangat penting ..ok bab ni saya tak berkira sikit sebab memang sangat2 worth it..kadang2 cantek je lebih tapi tak sedap takbes jugak kan kalau kek hantaran ke lain la..ni kek birthday party..mestila nak kasik tetamu makan..that is why i choose mabakers.. then i ask auntie zue whether the cake is big enough to cater around 40-50 people..auntie zue cakap cukup...hehe memang cukup pon..sebab yang datang adalah lebih kurang 70 orang and most of them dapat makan kek!

our budget , 200 ringgit.

5.Provide a superdelicious food!

hahaha saya tak pandai masak dishes2 yang berat macam nasi tomato ke nasi ayam ke..pernah la cuba masak mee kari tapi husband cakap tak sedap! hahaha so we decide to tempah je la nasi ayam ,bubur kacang durian and karipap from my Mak Uda..hehe die memang buat bisnes catering yer..dulu diela tukang masak untuk kenduri kahwin saya and memang di akui masakan die memang sedap..n then my mom plak buatkan roti jala and my Mak usu buatkan roti sardin and kuah kari for roti jala for free..me plak,buat air,dadih and goreng nugget and french fries untuk budak2...ha simple je kan menu kami..budget for the food around 300-400 ringgit..but if you are a good chef..better masak sendiri la jimat lebih banyak.

5. Dun forget party pack for the kids!

ok gamba di bawah bukan party pack afif..kami punye simple je..tu pon paperbag tu azza yang bagi..lebih dari party airyll hari tu...budak2 bukan kisah sangat pasal bungkusan tu pon..yang penting isinya! hahaha

fill in with chocolates,jelly,snack...semuanye boleh dapat kat Giant ke Tesco dengan harga yang murah...our budget for this pon around 50 ringgit and we can get 60 bags! ha habis licin hari tu..satu pon tak tinggal Alhamdulillah!

oh selalu saya pergi ke birthday party..tuan rumah akan bagi party hat..but mine takde pon sebab pk yang datang kebanyakannye babies baya afif..memang sama ada akan di campak,dikoyak atau kena masuk mulut je..so saya rasa tak perlu sangat..maybe bila afif dan kawan2 dah besar sikit nanti baru saya akan provide party hat :D

6. Make your party warm and cosy!

Tuan rumah wajib entertain semua orang yang datang...tak kire baru kenal ke dah lama kenal ke..jangan buat tetamu jadi awkward in your house! azza siap pergi dapur buat susu anak die lagi kan azza hahaha..fiza ngan yaya siap pinjam bilik kejap nak ukur badan si fiza yang nak beli PB ..selamba je!tp mintak maaf la saya tak sempat lansung nak kemas bilik sendiri time tu..sebab pagi dah sebok pergi ambik kek and foods.

make sure tetamu makan sampai kenyang baru balik...kalau sempat ambikkan tetamu makanan atau minuman..eh fiza aku ambikkan ko bubur kan? hahahaha

7.Hire a photographer!

hehe bes kan ade dedicated photographer time party sebab senang kerja kite..takyah nak sibok2 cari mane kamera untuk tangkap gamba dengan tetamu..and of course make sure ambik gamba dengan semua tetamu yang datang so that tetamu will feel we know they were there.

budget for photographer ni depends la..sebab kami dapat dengan harga yang sangat2 murah hehe harga member kata photographer tapi kena la ngan our budget itu yang plg penting :D

eh but now diorg tgh buat promotion for the first 3 birthday photoshoot will get a special price! haaaa cepat cepat book skang jugak!

klik banner bawah for further details!


Powered by BannerFans.com


8. Untuk budak2 tak bosan..kluarkan toys anak anda dan ajak mereka main bersama2..

kalau space rumah anda luas dan ade laman..saya rasa tentu lebih meriah sebab there is no space limitation for the kids nak lari2 ke sana ke mari..



ok..pada saya untuk menghasilkan party yang meriah ialah tuan rumah tu sendiri kena buatkan party anda jadi meriah hahaha tapi saya ni memang banyak mulut dan ketawa plak memang kuat pon so takde hal la bab malu2 ni.....of course ,our party takde la perfect mane pon but glad all the tetamu balik dengan perut yang kenyang dan happy :D


27 comments:

wina said...

salam kenal farah :-)

tips² yang sangat berguna esp tuk mommies like me yg tgh planning tuk my girl's 1st birthday soon!

rumah wina pun apartment kecik je..wina plan nk wat outdoor tp hubby prefer kt umah so tgklah nanti macam mane hehe

ezan said...

good tips.. tq for sharing.. :)

nanti leh mintak advise u bila time birthday party sarah nanti... preparation dr sekarang especially part budget tu.... walaupun ada lagi 3 months to go.. hehehe....

yatie chomeyl said...

i baca saja ni pon dh dpt rasa kemeriahan party ni apath lagi kalau i was there too, mesti lg meriah hoho

Cikpid said...

hehehe..good tips farah :)

aku suke..sbb aku adalah penakut buat majlis kat umah aritu sbb umah kecik..muahaha

isabelle said...

farah,
wish i were there too. rasa nak hantuk kepala kat dinding sbb lupa tarikh.
anyway, good tips.tq

mummy_adam said...

waaaa... rugi x pegi tp terpaksa, ada hal :(

Elyn said...

at least u berani gak nk buat party farah dari i yg tak terbuat2 ni eeekeek

eiNa said...

gud tips la farah.. saye msa Aira tu gamble habis.. :D

mrsharis said...

Bagus entry ko ni farah..insyaallah birthday nuha nti aku wat sekali ngan hahhan..hahaha teruk kan.
Kena tunggu birthday hannan ulan 3 nti insyaallah, masa tu dh pindah umah so ok la sikit. Nk wat kt umah skng ni mmg la sgt tk seswai sbb umah aku hanya sekangkang kera..huhu

azzamoro said...

bagusla tips yang baik. lagi bagus sebab nama aku kuar banyak dalam entry ni. hehe

Mrs. Kown said...

tibe2 tgk entri rasa cam nak buat kat rumah pulak. tho i macam malas nak buat kat rumah sebab nak nanti i tau my mom punya list invitations lagi ramai dari kawan2 baya adam. hahahaha. yerlah, kang dengan kawan2 skolah cikgu sumer, neighbours kiri kanan depan belakang semua rapat.

kalau buat kat luar, i ajak relatives, close friends and blogger mommies sebab anak2 baya adam, or paling2 pun tua setahun je.

tapi lokasa tu tak jumpe2. kalau kat rumah kang, satu hal kita orang nak mengemas. hukhukhukhuk.

still tips2 ni adalah bagus and will take note of that. :)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

bleh yana refer tips farah nih..rasa tingin nak buat bsday party tuk anak2..

Lady of Leisure said...

u ketawa kuat ek.. sama lah kita... walaupun i kecik lagi tapi i ketawa kuat giler... wakaka...

NisS^ImmEr said...

uii farah, meriahnya. mcm nak buat kenduri kawen afif. hehheh

Dayah said...

thanks for the tips..teringat masa 1st birthday party Shukrina last year.

opps..budget utk baju birthday boy/ girl include tak?? hehe..mcm girl kan salu mak-mak bagi pakai ala-ala princess gitu for 1st party..masa Shukrina dulu, pakai gaun ala-ala princess tapi tidak la mahal mcm kat butik Flower girl..

one more yg rasa penting jugak to make sure birthday boy or girl get enough sleep/nap.baru la dia semangat.anak saya dulu, tghari tu lambat pulak nak tido..bila dah ramai2 dtg , dia pulak ngantuk..kena biar dia tido kejap..baru potong kek.:)

pjg pulak..sori ye Farah, terkenang party anak sendiri...

Hasliza said...

wah..gud tips beb..akan aku praktikkan masa nak buat besday party wafiy..memandangkan masa wafiy setahun dulu kitaorg tak wat party..mmg berkobar aarr nak wat yg wafiy 2 tahun ni n sekali nak wat housewarming party..so lagi besar budget ni..kenalaa mama ngan papa menabung dari sekarang...huhu..

fizamior said...

kihkihkih....mmg besh sgt party afif..hehehehe...lagi best sbb buat mcm rumah sendiri pastu siap tuan rumah layan amikkan bubur...kihkih...thanks farah!!
***hugs***

Fid said...

terima kasi atas tips..
umah lawa ok la kalau umah buruk mcm umah i segan silu nak ajak..kot ajak kalu org mai makan tak lalu..hahaha

mrsharis said...

silap daaaa...bukan hahhan,HANNAN :)

Mummy Shiqin said...

fara.. very very good tips.. wahh tak dijemput pon hehe! takpe nanti taufiqnyer fara dtg tau!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Hahaha hebat tul farah ni....ada jek idea dia nak bagi tip yang berguna...bravo...bravo..clap...clap..clap

Farah said...

wina:salam kenal..

hehe gud lak on your planning..buat outdoor pon bes jugak..takde bersesak2 dalam rumah.

ezan:haha alaa i ni advise yang simple2 je leh aa.haa budget ke plan bebetul

yatie:hahahaha kalau yatie ngan baby SN bawak hadiah dari jepon tentu lebih meriah!

cikpid:aku pon mula2 tak confident..husband aku cakap alaa redah jela hahaha

isabelle:hahaha janganla sampai hantuk dinding.

ena:ala takpela..ade hal kan nak wat cemane

elyn:hahaha i selamba je redah ni elyn..first time la katakan


eina:hahaha alaa saya pon gamble jugak..cuma budget tu dah plan awal2 la

liya:ok jangan lupe jemput kami! hehe kena sediakan 2 hadiah la nampaknye ni hahaha

azza:hahaha ala aku lupe lak nak link ke blog ko..aku byk menuntut ilmu dr ko jugak

mrs kown:hahaha oo saya paham akan keadaan itu..ari tu kalau jadi buat kat umah mak,memang sah2 kami bukak khemah sebab jiran2 sure kena jemput kan..kat rumah sendiri ni..jiran tak berapa kenal..jemput yang kenal je tu pon 2 ,3 rumah...gud lak ok!

yana:hehe kalau dah ramai..buat sekali ade salahnye..sonok gak!

lady:hahahaha tolongg tak tahan ngan statement budak kecik tu..i tgh gelak guling2 ni..haih bile dpt jumpe ni?


nisma:hahaha memang aku terasa macam buat kenduri kawin anak ko tau!

Farah said...

dayah:oh oh lupe lak..budget baju utk anak serta mama hahahaha

haah la memang kena kasik anak tido dulu..kalau tak ngamuk! afif lak dapat nap dalam sejam je sebelom tu macam tak puas..dah ptg sikit die cranky huhu.

liza:ok..masak sedap2 tau! hahaha buat sekali ngan housewarming ke?

fiza:hahaha mestila layanan klas pertama kepada semua tetamu..tak sabar nak ke party damia lak!

kak fid:alalala jgn cakap cenggitu..umah saya takde lawa mane pon..tak caye tanye diorg yang datang hahaha.

iqin:huwaaa..aku jemput thru blog tp maybe ko jarang ke sini kot..uhuk okla pasni kena invite thru fb supaya takde yang tertinggal..hehe taufiq pon tak lama lg dah setahun.

mama damia:hahaha alaa yang terpk di otak on the spot je..sharing is caring kan :D

Intan said...

Thanks for da tips farah!

Mummy said...

salam farah...good info for the party...Sy cadang nak wat weekend nih...tu yg cari info nih..almaklumlh 1st time nak buat kat umah sendiri pasal thn lepas wat kt kg...

ShaMarMi said...

Assalamualaikum...
Thanks for the tip....
Tips yg bagus dan budget
Sharing is caring

zimo the clown said...

clown service here

www.mrzimo2014.blogspot.com

Awards ~~thank you!