Tuesday, February 23, 2010

I'm not a bad mother



Pagi ni saya terlambat datang kerja..jari afif terkena seterika panas! ok seterika tu kire panas la lagi eventhough dah lepas 5 minit menggosok and we already turn it off..tu pon kitorg sempat capai seterika tu sebelom die letak sepenuhnye atas tangan tangan die (tu yang sempat kena satu jari je)..lepas kena cepat2 letak minyak gamat and i can see tempat yang kena tu dah start mengelembung..eventho skit je tp yela budak kan tentula sakit.

I know..some parents did claimed themselves a bad parent kalau anything bad happened to their kids..but me? I don't!I mean I don't claim myself a bad mother kalau tak melibatkan something yang berdarah..lebam biru2 kat kepala sampai afif muntah2 ke atau sesuatu yang sangat terukla sampai kena masuk wad ke kan..kalau setakat jatuh sikit..kepala terlanggar meja sikit..or jatuh tengah2 berjalan tu for me adalah biasa..nama pon budak..tengah lasak..takkan la kite nak dukung 24 jam plak kan?

Dengan afif kalau setakat terjatuh mase tgh berjalan tu..memang saya takkan angkat..saya perhatikan je..suruh die bangun sendiri je..yes that is how i teach my boy..nampak macam kasar kan?

For me,i already did the best for him..I BF him to make sure afif get the best milk (i'm proud of this sebab ternyata afif tak pernah lagi sakit teruk..even demam pon yang biasa2 je..hidung pon tak meleleh)..kalau afif sakit teruk..memang saya akan salahkan diri saya kerana tak menjaga anak dengan elok sampai die jatuh sakit..

makanan die hari2 saya masak without fail padahal semua orang tahu saya memang seorang yang sangat malas memasak..tapi anak punye pasal!sanggup ok bangun awal nak masak..padahal budak lain kat umah babysitter die takde pon yang bawak bekal sendiri

..setiap malam tanpa fail jugak saya yang tidorkan die di bawah ketiak saya ni (yela BF kan)..dari segi emosi plak..kami sangat berhati2 bila bercakap depan afif..takde naik2 suara ..takde tengking2 depan afif..kami banyak tunjukkan simbol kasih sayang depan afif..like hugs and kisses...sebab tu afif ni tak suka main ngan budak yang kasar2 (jenis suka pukul2 budak lain)..paling habis pon die berjoget sambil tengok katun..layan toys die sorang2 ke..

Almost everything i did for my son (and my husband too)..yela kecuali saya terpaksa meninggalkan die sekejap kat babysitter untuk bekerja (tu pon carik rezeki utk die jugak)..so why do i need to claim myself a bad mother?


p/s:eh saya tak marahkan sesiapa pon dalam entry ni..cume nak sedapkan hati sendiri je sebab kesian jugak tgk afif menangis sakit pg td :D..rase nak balik cepat tgk ape jadi kat jari die.

29 comments:

|| NaFiRaa || said...

budak ngah nak membesar.. mesti lah lasak!! skali skala dapat sakit tu biasa lah kan!!

syira said...

accident happen..
bila dah jadi sekali, sama2 lah kita akan beringat kan :)

Izan Ishak said...

betul tu farah...benda dah jadi kan. bukan semua benda adalah salah parents, let's our kids learn something by themselves.
lepas ni mesti dia tau seterika tu panas.

** seronok tgk anak2 makan masakan ibu2 tanpa fail. lebih berkat kan!

Elyn said...

hiks farah entry ni macam marah seseorg je...

ala standard la tu budak camne jaga pun kalo tgh lasak, luke jatuh sikit2 tu tak bule nak elak!!

senioritasara said...

boys mmg lasak...biasala tu...hes gonna be fine.i pon xpujuk rafiq terus klo dia jatuh.i tepuk tgn n ckp yeaaaayyyyyy rafiq kuat....yg ptg dia tau kita syg dia...kan?

~ As ~ said...

Azam pun klau jalan2 tetiba jatuh or time berlari... mak ni tgk je, suruh dia berdiri sendiri... Ayah dia kata jgn manja sangat...ahaha

semut-terbersin said...

aariz pon kalo jatuh or terhantuk kitorg buat2 tak nampak..sbb kalo die nampak kita nampak, die akan melalak kuat..kalo buat tatau je, die akan ok sendrik tak nanges pon..

Lea Shmea said...

aihh. baru je buat entry 'bad mother'. kak farah pulak buat entry 'im not a bad mother'. haha. but mmg betul. mcm mana kita jaga pun.. accidents can happen anytime. mothers are still human being. we're not perfect.

fizamior said...

alahai, cutenya afif nangis dlm gambar tu...
ciannye afif... get well soon dear!

mummy_adam said...

setuju :)

alaa.. budak2 kecik nie biasalah kalau jatuh2 or accident2 kecik nie, nama pun budak kan.. tgh belajar nak hidup, biarlah dia rasa baru dia tau.. lenkali xmain dah..

i nie ckp jer pandai, tp kang kalau adam jatuh mesti i sedey gak..huhu.. xpe, jadi mummy kena kuat :)

isabelle said...

budak2 kalo setakat jatuh sikit tu, kita kesiankan...mesti melalak kuat.
tapi kalo kita buat2 dono je...pandai pulak diorg bangun sendiri.
i pun train mcm tu gak. tapi i xpeduli org nak kata apa pun.anak kita kan?

Zuhaini said...

alah.. biasa la tu.. don't punish urself to much!

^wirda^ said...

mana ada istilah bad mother utk mak yg bela anak sampai besar..lainlah mak yg sanggup buang anak..that's bad mom..huhu

sian afif..cepat sembuh ya!

M.i.r.a.n.d.a said...

btol tu farah. tp mcm yg pnh jd kat adib tu saya mmg mengaku silap kami. tp benda dah jd kan. beringat dan LEBIH beringat sbb benda tu berpunca dari kami yg careless. kalo takat jatuh masa nak berjalan saya tak ralat sgt.

lin muhamad said...

diorg ni mmg tgh lasak cmtula farah.sara tu pn sama.tiapkali kita iron baju,dia sibuk nak join sama..masak kat dapur pun cmtu.tak tau brp kali dh jari dia tersepit kat drawer.kita biar je...agaknya psl tu sara ni kasar sikit kot tak cm baby girl.huhu

Yati said...

Alamak, comelnya gambar afif!
Takpe, sikit je, kena jari, nanti baik la tu. :)

:: m.u.n.i.r.a :: said...

kesiannya afif!

Queenin Murni said...

masa adam setahun dulu, jari telunjuk dia kena gigit dgn arnab depan mata i. in a split second! darah meleleh-leleh, mother n son menangis mcm kan apa.. huiuuhuh!!

sometimes, accident does happen walo camna careful pon kita. over protective pon is not good for their development kan? :P

iEfa said...

alaa ciannyerr...jgn bg dier kupek2 eh...maisarah tuh kaki kupek klo kene aper2 kt tgn kaki dier...

tp betul kak...klo kite biar ..budak tak cewek....kdg2 maisarah lasak sgt telanggar kusi tgh main ..kite yg tkot..sini mama tgk..alaa sikit jek tkpe...dier jwb balik :D

Hanz said...

Biarkan dia melasak Farah, boy or girl sama jer, proses membesarlah katakan...ada masa2 elok jugak kena baru dia rasa sakit terus jeran..hehehe..hanafi dah pernah kena seterika baya2 afif ni jugaklah..berbelon besar duit 50 sen kat telapak tangan dia...

Lady of Leisure said...

takpe afif hero insyaAllah everything will b ok kan..

Dayah said...

aik..2-3 org buat entry psl bad mom ni..kebetulan nampak..
well...biasala budak tgh lasak..kkdg kita tak dpt pun nak 100% beri perhatian kan..kita kan supermom..semua nak jaga, semua nak tengok..

Jiey^Mien said...

Afif, cepat elok jari tu yea nak..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

this is how my hubby teach his daughter...kalau Damia tu terhantuk terutama masa kat kedai2 makan pastu menangis sure hubby akan cakap biarkan dia...biar dia rasa sakit sikit...jangan nak dimanjakan sangat...huhuhu tapi hati ibu ni lain...anak terhantuk skit jek terus peluk penuh kasih sayang..hehehe

MeL MikaiL said...

setakat jatuh biasa2 tu standardlah..tp klu agak2 mcm kuat semcm risau i risau jgk. but i pn never blame myself klu benda2 mcmni jd. da kata proses pembesaran drg kn..?

mrsharis said...

Bg aku lak,tk kisah org nk cakap apa..yg penting aku tau apa yg aku buat..semua parent nk yg terbaik untuk anak2 tp cara masing2 tk sama kan..

Nurhayati said...

yati tak manjakan sangat zara tu.. kalau dia jatuh ke biar dia bangun sendiri..
lagipun dorang skang tgk membesar.. jatuh ke nangis ke nakal tu semua perkara biasa. ;)

ezan said...

ezan pun agreed ngan cara u farah.. sebab selalu ezan believe yang hopefully lesson learn. so anak kita2 paham which one is good or bad to them...

aNnAsUeJiE said...

ololololo shomellnye gambar afif tu!
tak tgk lg anak i lasak mcmane. die tahu makbapak die akan sambut, die saje2 je nak terjun katil. buley?
kadang2 takleh manjakan sgt anak2, biar diorg rasa mcmane sakit tu. so, kalo sakit diorg takkan buat lg. ;)

Awards ~~thank you!