Tuesday, February 23, 2010

Nak beli rumah bukan senang macam nak beli kasut

Kalau senang macam nak beli kasut..tentu dah berderet2 dah rumah saya beli hahahaha..

Mak dan makcik2 saya asik bising suruh beli rumah cepat skang sebab mereka rase saya buang duit je bayar sewa mahal untuk rumah yang kecik tu..alahaiii mak...kalau la senangnye nak beli rumah macam saya beli kasut2 saya kan bagus..cakap je..esok terus beli!

ni tak...susah ok!byk bende kena pikir...banyak faktor kena ambil kira..nak kira budget lagi..kang beli rumah murah dari developer yang tak dikenali kang...takut project rumah terbengkalai plak..beli rumah mahal kang tak mampu bayar lak hahaha tak pepasal kena lelong plak kan.

sekarang dah ade a few places yang menarik minat kami..saya la tukang cariknya melalui internet..pastu balik umah tunjuk kat husband tanye sama ada ok atau tak.

1. Setia Alam
2.Denai Alam
3. Bukit Subang

Antara sebab2 kenape kami pilih area ni..

1. Freehold house
2. Masih lagi dekat dengan office kami berdua.
3. Area2 ni dekat dengan klang..senang nak balik umah mak..apapehal kalau sakit ke mesti nak balik umah mak sendiri kan. lagipon sedara mara byk jugak kat shah alam.
4. Within our budget..sila jangan pandang rumah2 banglo yer..kami budget beli rumah teres je.

Ok..plan seterusnye adalah melakukan site visit lak...nak tengok neighbourhood kat sana macam mane..ade guard ke tak..ade jalan pintas lain ke nak ke opis kami ke tak?bila ntah nak buat site visit ni yer.


See banyak kan nak ambik kire..kalau di listkan boleh jadi berjela2 entry ni..apape pon..kami tetap sabar..taknak rase menyesal bila dah beli nanti sebab tu ok jadi cerewet sikit.

p/s:kepada sesiapa yang duduk kat kawasan yang saya senaraikan tu maybe boleh tolong saya listkan ape pros n cons area tu..thanks!


13 comments:

~ As ~ said...

betul tu Farah, tp parents saya tak lah mendesak sbb diorang pun faham masalah ni... ni macik2 pacik2 sedara je kecoh...ahahaha

MeL MikaiL said...

its true! bkn senang nak cari rumah yg best of the best (within budget la) klu dpt jiran cm lahanat pun susah wo! fening pala, nnti menyesal cm srg kwn i :P

lin muhamad said...

aku ngah pening..taktau nk beli kt mana...aku nak kt kl gak.tanak blk johor(umah mertua).huhu..ajak blk perak,confirm laki aku reject.haish...

semut-terbersin said...

saye stuju! sangat2 stuju..mmg susah wo..blom lagik bab2 nak mencarik loan,bayar fees itu fees ini..proses itu proses ini..macam2 hal! dah beli nanti, for sure nak renovate takpon tambah itu tambah ini plak(lampu,kipas,ekon,cabinet etc).. mmg kene prepare minded(idea yg bernas) n duit ajo..slamat merancang farah!

azzamoro said...

dulu pun masa aku nak carik teruk gak. lagi teruk aku sornag2 je yang buat semua ok dari carik umah sampaila ke lawyer sampaila skang tak settle lg hal tukar nama..

takpe.. pengalaman. tp pilihla betul2 within then budget. jgn nanti rumah besar, bulan2 byk byk tp hidup mcm tak terurus je sebab semua duit dah ke arah byr rumah. hehe

mrsharis said...

farah,
aku duduk bukit subang skng ni. Aku sgt2 suka kawasannya sbb sgt2 convenient..surau ada 3,4 biji. Kedai makan banyak, pasar mini ada,senang nk cari makanan mentah. Kawasan kejiranan yg sangat ok..mostly malay. Nk ke ofis hang blh ikut jln blkg (lalu kg melayu subang),sg.buluh highway..aku g kl pun ikut jalan ni,sgt dkt ngan kota damansara.

Denai alam pun dekat jer ngan bukit subang tp harga gila mahal..semua RM350k ke atas..tp klu mampu apa salanya kan. Owner chomelcraft duduk situ.

Setia alam tu agak jauh gak sbnrnya..(bg aku la :p)

Mmg yg sibuk cari umah ialah para2 isteri..umah sewa skng & umah yg baru beli tu pun aku jugak yg cari..

Aku tk suka umah yg besar sgt..nti susah aku nk tgk anak2 & suami aku :)

fiza said...

Btul tu, bukan senang nak cari rumah & beli rumah, byk procedure. My hubby amik cuti sehari gi house hunting (^_^), saya plak surf tenet cari rumah. Alhamdulillah...akhirnya dpt beli rumah kat Bangi & Freehold ☺☺. Environment pon best, majority malay, sekolah dekat, nursery byk, pendek kata suma best lah (^_^).

Selamat mencari rumah yer farah, simpanan kena ada. Mcm azza ckp, beli rumah within budget (^_^)

Am said...

aku lak cari umah yg within budget tp nk dekat ngan tempat keje...kat sini of course la sumer leasehold..tp ngikut kata hubby aku yg kununnya pandai undang2, sama jer freehold n leasehold..so aku la yg sibuk nk carik umah..penat2 aku carik, bila set appointment bagai utk nk tgk dia lak xnk...ape kes....pergghh..membara aku nih..sabar2.. aku cube think positif, mgkn belum rezeki kitorg kot... reason dia, nk kumpul duit byk2 dulu huhu..

mancet said...

memang tak ada senang woo nk beli rumah..huhuhuhu
bersediala ko pening pala ala kadar klo semua ok hahahahhaa
lol

mummy_adam said...

betui tu, x senang nak cari rumah yg kita suka, location menarik & budget ngam.. mmg akan penin.. xpe, selagi belum beli boley pk, dh beli xleh pk dah.. mcm i..huhu.. nasib baik p keje n family dekat :)

p keje dekat tu penting, kalau x nnt hari2 lambat..hehehe..utk i lah ;)

:: m.u.n.i.r.a :: said...

farah...
me dapat invitation tuk new lauch umah kat denai alam so pegi laa haritu!..iya..ada rumah baru dibina!kalau berminat..boleh laa ke sana....harga starting rm400k ++ (besar jugak!).umah yang rege RM380k tinggal brape je!

kat bukit subang..memang tak ada rumah baru!coz dulu kawasan tu bawah gutrie (yang skang ni di ambil sime darby) so kalau beli pun umah siap laaa...me dah survey..harga RM290++ (kalau umah lama..leh dapat rm260k)

hehehehe sekadar bagitau..sebab kitorang memang dah survey umah area situ! ;)
opss..me nak tunggu umah yang akan di lauch oleh sime darby ujung 2011 nnt hehehehe (elmina east)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

saya pun baru settlekan hal beli rumah ni...adei dekat 2 bulan gak la nak settle kan semua proses2 tu...saya beli kat area bandar saujana putra jek...dekat gak dengan subang jaya..nak beli rumah yang besar bagak tu tak termampu lagi rasanya...

dedalie said...

beli rumah ni kena survey banyak2 tau. at least 6 months prior laa, intensive carik. unty aku kata at least 100 rumah dah survey baru boleh pk and beli. jgn discard rumah sub sale! they are pretty good opportunity jugak. good luck!

Awards ~~thank you!