Tuesday, March 23, 2010

15th month


Afif dah masuk 15bulan..tapi berat masih 9kg..huwaa sedih tapi bila pk pk balik..yerla kan die tengah lasak...sambil makan pon boleh lari2 sampai muntah2..ha saba jela..penat je jerit2 suruh die duduk waktu makan..memang tak dilayan lansung!

ni gamba budak 15 bulan yang kurus keding macam mama die tak bagi makan je huhu..




perangai makin keletah..sangat suke di bawa berjalan....kalau ajak jalan2 je terus amik kasut dan cuba nak pakai tapi tak pandai pakai pon.


sangat suka topi/kopiah/hat apape jela yang boleh di letak atas kepala..hmm try nak carik hat kecik untuk afif tapi tak jumpe2 lagi..mane yer nak beli? hat budak pompuan bykla jumpe.

balik kampung hari tu pandai buat bunyik ayam..bangun2 tidor terus berkokok..apekah?

die dah taknak duduk dalam carseat!!! kalau perjalanan jauh tu ade la dlm setengah jam bertahan..kalau die tido ok lagi..kalau die tak tido..die mengamuk2 dalam carseat tu nak kluar. tensen makcik!! adekah sebab kena beli carseat baru yang bersesuaian dengan umur afif skang?..ok ok mama belikan carseat baru la yer.

dah ade 8 batang gigi! 4 atas 4 bawah..

skang ni misi mama afif ialah untuk menaikkan berat afif ke 10 kilo bulan depan..sedih jugak bile orang kate afif kecik je..makan byk dah..susu pon minum byk jugak..maybe saya dah start kena bagi afif makan supplement..ade recommendation ke? yang saya tahu scott emulsion elok juga kan?

p/s:ini adalah schedule entry..mama afif bizi jaga booth hari ni kat palace of golden horses (bila mase lak kerja aku kena jaga booth ni)

22 comments:

fabulous.farah said...

takpe farah..asalkan sihat..lagi pon bukan nye dia tak makan

Sharinginfoz said...

seronoknya dia.. kejap ya masa berlalu dah 15 bulan..... kejap lagi 15 tahun......

Jom Gatsby

Apa Tak Berpeluh???

liza said...

wafiy pun sama..masa baya2 afif maintain 9kg..skrg ni jer br naik 11kg..takper farah..yg penting dia sihat..mcm wafiy..aku tgk dah selera makan tapi berat maintain jer..agaknya sbb diorg ni melasak jer kut..hehe..
pasal supplement aku mmg bg wafiy mkn appeton tuk tambah selera..scoot emulsion pun bagus gak..

Intan said...

Dun worry farah, as long as dia sihat dan aktif then it's gud already.

One more thing maybe dia ikut mummy dia punya gen...slim gitu ;)

azzamoro said...

kene beli car seat baru tuh farah... yg dulu dah tak sesuai untuk toddler kot.

eShoppe said...

Farah, bile nk botakkan rambut afif lg?baru ensem ;)

mummy_adam said...

samalah ngan adam dolu2.. berat sgt susah nak naik.. kurus jer.. tp paed cakap xpe, janji dia sihat,boley makan n minum.. so oklah..

isabelle said...

bila makin besar, makin byk gelagat diorg nih.
booth apekah yg u kena jaga tu?

yatie chomeyl said...

afif ikut body mama dia, hig metabolisme..makan byk pun x gemuk ;)

Hanz said...

Farah..BF Babies meant to be lean & fit..no worries-lah..janji sihat & cergas, kan Afif?

Scotts Emulsion bagus..chewable vit C pun ok gak...Afif banyka makan kurma, kira bagus sangat tu..

Drama Mama said...

takpa farah..irfan pun dah 2 years baru 11-12kg, naik turn, tapidia tinggi so takla nampak cam underweight sangat (eventho sometimes i still got remarks kurusnya budak ni!) janji sihattt!

CuppyCakeMommy said...

Tengok dalam gambar Afif ni cam besar..tapi berat dia sama cam Mia.Mia baru 9month 9kg..huhu.
Tapi takpe babe..jangan risau sangat..berat baby ni depend kat diorang juga..makan byk pun tetap maintain berat tau..so asal sihat cukup

aNnAsUe'G said...

anak saya pon kecik sajo. appeton dah penah bg. sama je. skrg tgh bg curcuma plus emulsion [kotak lebih kurang dgn scott emulsion]. tp tgk skrg ni lasak tak hengat la plak. duhh.
takpe la farah, walaupon anak kite kurus sket, janji aktif sihat takde sakit yg teruk2 sgt ok la.

Lady of Leisure said...

berat maintain takpe as long afif sihat...

LIP (^_^) said...

sebaya my son emill rupanya afif nih..lebih kurang berat emill je..tengah lasak gitula...

fizamior said...

happy 15months afif!!!
eh, okeh ape... takdelah kurus sgt beb... biasalah... tgh lasak...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

macam berat Damia je...dari setahun sampai skang dah 20 bulan ...berat still 10 kg jek..makan kuat gak,maybe memang sebab time ni dorang tgh aktif..tu pasal badan susut...takpe lah janji sihat

wanie said...

salam, sy ada award utk farah..;)

Elyn said...

budak lelaki mmg lasak pehtu ssh nk mkn kot farah. i tiap kali nk bg mkn berkejar tau!!

hijauoren said...

puan farah,

anak aku 2 bulan 4 hari, berat die 4.8kg dh.. ish.. anak aku yg berat ke anak ko yg ringan ni farah? ke normel je? huhu


yg benar,
yg baru nak blaja jd emak =p

azrinna said...

Apa kata farah campur minyak sayur dlm mknan Afif. tak pun cmpur dgb butter. Dulu bb saya juga berat badan turun sampai jururawat desa suruh campur FM. Tpi sya cari bahan bacaan supaya mencampurkan 2 benda kt atas tu dlm mknan anak. mcm butter saya sapu kat roti & bakar roti. Anak saya suka. Harap dapat membantu.

5577 said...

sbb afif aktif kan..
nadhrah skrg pun baru 12-14kg turun naik kat situ laa.. pdhal dh nak 3thn dh..
makan byk jer.. org dok komen dia dh kurus..ofcos la baby fat tu semua dh ilang kan..

tp kalau u nak tmbh supplement i cadangkan vit C tablets, nadhrah i bg tu.. yg penting dia sihat kan?

Awards ~~thank you!