Monday, March 22, 2010

Sebab tu saya suka balik Terengganu


Ada sesetengah orang tak suke balik ke kampung belah suami..tapi bukan saya..hahaha saya sangat suka bila husband saya ajak balik ke terengganu..dalam kepala otak dah terbayang2 makanan yang sedap2 kat sana..mak mertua pon sangat rajin masak..cakap je nak makan ape..mesti die masakkan...yela kan anak menantu jarang2 balik..balik hari tu merasa la makan nasi dagang masakan ibu mertua ku..sedapp!

biasanye kalau balik kg..kitorg sure pergi bandar kuala terengganu.. jaraknye jauh juga (perjalanan 1 jam) dari kuala berang tu..tapi sebab nak jalan2 cari makan punye pasal..kami redahla jugak.



singgah sebentar kat karnival terengganu kite 2010 kat sebelah Astaka (dulu kat situla kitorg lepak tunggu bas express nak balik KL)

Dah lepas menghabiskan duit kat karnival tu..sambung perjalanan ke losong plak..ni kedai favourite kami..kalau pergi losong memang singgah kedai ni je..kedai lain dah tak pandang.



Lepas pekena keropok lekor..kami pekena udang goreng tepung dan sotong goreng tepung kat Seberang Takir plak..ade banyak restoran kat sana..tapi agak hampa sikit sebab restoran yang kami try hari tu tak berapa fresh la sotong die..harga memang murah..sepinggan udang tu baru 5 ringgit..nasi air die pon tak berapa umph!..nasib baik dah pekena nasi air sedap kat kuala berang punye so takdela sedih sgt..so next time taknak pi dah restoran tu.



Balik hari tu tak sempat nak berjalan banyak tempat sangat..bila perut dah kenyang mula la rase nak tidor je..lepas makan terus balik...tp next time balik kami plan nak makan roti payang (macam roti nan) dengan kari kambing kat bukit payung..pakcik kami kate sedap kat sana..

nasib baikla husband janji nak balik terengganu setiap 3 bulan...kalau tiap2 bulan balik rasenye boleh gemuk saya ni duduk sana..asik makan..makan..dan makan lagi..

ade banyak lagi makanan pantai timur yang dapat saya makan..macam apam telur,singgang,dll tapi nak amik gamba malu sebab depan mak mentua..kang di katenye buang tebiat plak setiap kali makan nak amik gambar hahaha

18 comments:

5577 said...

wah wah.. bestnye..
terus rs teringin nk mkn kopok leko..

saya pun suke blk kg belah suami.. :) this weekend turn saya plak blk kg.. heee..
sama laa, saya plg suke sbb mil masak sedap! :) dia mmg suke masak n melyn kami semua.. mana laa menantu dia tak debab.. unlike u, yg slim.. hahaha..

azzamoro said...

bestnyer... teringat masa zaman maktab dulu.. huhu..

lame dah tak pi trg.

~ As ~ said...

saya pun suka sangat balik terengganu!!!...terutama keropok lekornya.... owhh i miss terengganu.

yatie chomeyl said...

hahaha..kala u btul2 amik gmbr sebelum makan, harus ur MIL tanya "dah kenapa lah menantu aku ni? " kui3x

p!nkerton said...

adoihhh sedapppnye kopok lekor tu wehh! balik kampung mmg heaven kan bab makan2 ni, syokk!

ibumuadz@yahoo.com said...

kedai roti payang tu dekat je dengan rumah mak mertua saya..mcm2 kari ada..kalau lambat beli dpt cair la kuah tu..hehehe..sbb ramai yg beli..

|| NaFiRaa || said...

uwaaaaaa... nak balik kampung!!!!
rindu makanan yang sedappppp...

u!!! ai pon slalu beli kopok losong kat kedai warisan tuh!!!mmg sedap!!!

liza said...

adik aku pg tdi tetiba kata nak makan kepok lekor..adoii..mana nak carik pastu terus teringat kat ko..napalaa aku tak kirim kepok lekor kat ko..hehe..tapi kalau kirim bila plak nak amiknya..mcm umah aku kat shah alam jer cam dulu2..dulu2 corong pam tertinggal,boleh dtg umah aku kan..tul tak??:)..skrg dah jauh..
btw,makanan kat terengganu mmg superb..aku suka esp bab makan sotong goreng n udang tu..bila ckp pasal nasi air..aku terus teringat nasi air sedap dekat mrsm kita dulu..mcm dah takder kedai tu masa aku pg reunion aritu..n ko ingat tak nasi lemak yg achik cleaner tu selalu jual pepagi..sdapp..tolong...aku mengidam

:: m.u.n.i.r.a :: said...

memang best pegi tengganu!
borong rm50 kepok lekor losong hari tu!

errr kuala berang ngan kuala terengganu 1 jam ek?
nak kawen adik ni kitorang dah book tempat kat kuala tengganu.

lily lotus said...

hahaa.takyah malu..u tunjuk ur blog kat MIL..mesti dia faham..hiks

fabulous.farah said...

hahaha..sama lah..kat rumah mertua mesti malu nak amibik gambar food=p

mummy_adam said...

kampung i bukit payung tu.. tp xtau plak pasal roti tu.. nnt kalau dah try, sila update ek.. hehe.. i setahun sekali jer balik..huhu

Farah said...

farah:ekekek i rase kalau balik terenggany selalu pon leh jadi debab jugak

azza:haah mase pergi kat bus stand sebelah astaka tu teringat btul kite zaman skolah dulu

As:as punye kg belah mane?

yatie:itula pasal..hahahakang di cop tak betul plak kan

fatih:betul2..bab makan memang heaven..murah lak tu!

nurul:haaaa nasib baik nurul ckp..kedai tu bukak kol bape?kitorg nak jadi pelanggan plg awal la hahaha

nafira:haah memang sedap..i perefer yang rebus kecik2 tu.

liza:adakah adik ko mengandung?? isk kalau ngandung wajib kena tunai tu hahaha..ko pun ngidam jugak??aik lain macam je bunyiknye ni hahaha

munira:haah dalam 45 minit- 1 jam la..kat kuala berang tu plak jalan tgh buat so takleh bawak kereta laju2 sgt..byk lobang..hati2 yer

mil:ekeke kalau tunjuk blog i kat MIL mesti die geleng2 kepala


fab.farah:ye btul! di rumah mertua harusla berperangai sopan sikit yer hahaha

ena:haa nanti i pergi i update kat blog..ramai kate sedap!

nieda said...

betul, best kahwin dgn orang berlainan negeri..byk benda boleh share kan??bab makan of courselah

M.i.r.a.n.d.a said...

hehe. saya takde kg. blk rumah in laws 10min je dari rumah sendiri (tmpt wajib pergi tiap weekend) blk rumah mama pulak tiap hari =p

Mrs.R @ Emi said...

baca entry nih terus wat sy rindu giler kt kg...
mmg kalo balik ganu leh jd gemok aaa..makan je kejenya..hasben sy pon ske sgt blk ganu...

lin muhamad said...

nasi air tu ape eh?hehehe

iEfa said...

haaaa best kannn..agaknyer sye mmg tkde family belah timur...giler suke kalo g situ...

sye suke sata tepi jln tuh..panas2 sedapppnyer...huhuuhuhu

Awards ~~thank you!