Tuesday, March 16, 2010

Bila ubat tak jalan ape nak buat?

Help!! saya sebenarnye ade satu kemusykilan la..

Afif dah batuk dan selsema hampir seminggu..sebelom tu die batuk je..jadi bila pergi ke klinik panel..doktor hanya bagi ubat batuk sahaja..

then 2 hari lepas tu..afif demam plak bercampur dengan batuk dan selsema yang teruk..saya pegi la plak ke klinik panel yang lebih dekat dengan rumah..doktor bagi ubat demam,selsema,batuk dan antibiotik.

Lepas 4 hari makan ubat2 yang di beri dengan teratur (means takde skip walau satu sesi pon)...demam dah surut..tapi selsema dengan batuk macam tak berubah lansung..hingus afif bertambah pekat dan hijau plak tu..waktu kenduri hari tu afif tetap aktif tapi yang merimaskan hingus die meleleh je..kesian sangat tengok sebab die memang jarang sakit..ni kali ketiga die kena selsema sejak die lahir..tapi kali ni memang agak teruk la..sampai ade satu hari tu die taknak breastfeed lansung sebab hidung die tersumbat so kena bernafas ikut mulut..meragam je bila nak tidor (yela sebab selalu die nenen sambil tidor)..so saya terpaksa pam susu dan bagi ikut botol.

So semalam saya macam dah bengang sangat tengok hingus afif meleleh lagi..saya ajak husband pergi klinik lain yang bukan panel tapi saya tahu klinik tu memang ubat2 die bagus dan mahal sikit..terus saya mintak tukar ubat..lepas je makan ubat dari klinik tu baru la nampak hingus afif kering..haih lega la sikit..

kemunsykilan saya ialah: betul ke ape yang saya buat ek? kawan saya kata sepatutnye saya pergi first klinik panel tu balik sebab die yang check afif dari awal..so die boleh buat follow up berdasarkan first visit tu..tp biasalah saya kan..dah hilang sabar...kalau dah fedup memang saya tak pergi dah klinik tu!

16 comments:

ieda a.k.a mama erfan said...

biasa mmg balik ke first klinik la farah.. tapi kalo ubat kedua pon tak jalan harus bawak ke hospital je kalau saya...

Hanz said...

inilah dikatakan doctor shopping (term yg me pernah dengar from my paed)

your friend is right, kita kena repeat visit & request ubat lain..but kalu me, after twice visit GP yg sama & still x ok, me terus gi paed yg kita dah trusted tapi tulah klinik dia jauh sangat....tapi x pernah mengecewakan...

mummy_adam said...

i pun biasa bwk adam ke klinik yg biasa p jer.. takut gak nk p klinik2 lain..

ada try p klinik lain2 aritu pastu dia bg ubat yg budak below 2thn xleh makan.. nasib baik daddy dia baca dulu.. kalau x, cian anak

LIP (^_^) said...

owh perkara gini jadik, i pun akan gi tempt lain jugak mcm u buat..bukan pe..takot ubat kat klinik yang tuh tak serasi so i try je tempat lain..

isabelle said...

i suppose u should have gone to the same doctor, at least utk sakit yg tak baik2 lagi, baru dia leh pantau ubat apa yg dia dah bagi..maybe x sesuai ke. so u dont end up taking the same meds again.

tapi, i pun kdg2 buat mcm u. sbb rasa doctor yg pertama tu x bagus.hehe

kesian afif...cepat2 sembuh ye.

iEfa said...

pandangan sye lain kak...based on ma experience n ma fren...

fes budak klo batuk n selseme sgt teruk more than a week dier bleh g kt saluran telinge or someting....saye luper term...sorri eh..t ssye google nk cepat ni...based dr info saye dpt ni..sye praktik laa...

1) maisarah penah batuk almost smggu..tipu..3 ke 4 ari tah tk elok..masalahnyer mlm tdo dier muntah..n somtime nampak susah dier nafas...as tringat kan bahaye nyer...sye terus pindah carik paed...klinik pakar kanak2...

g klinik tuh...paed cek etc...paru2 sket nk sesak sket laa...so dier ader bg ubt serbuk tuk campo ngan susu..lapangkan pernafasan etc2...alhamdulillah okey dh maisarah tdo pastu n slowly batuk bekurang...(sye tklaa kate ubt paed menyembuhkan..cume kite usaha..Allah bg)

reason...klinik private biase...dier tkley bg ubt mhl2...cos patient yg tkde panel tkley beli...mhl dier charge org tknk dtg..so dier akan bg ubat moderate..so if 3 4 ari tk okey..makne ubt tuh tk berape efective laa...

kes kwn sye...anak batuk sgt lame..tp demam..tp batuk..more than aweek...dekat 2 weeks..g klinik same twice n different ubt tk silap dpt...but tk okey laa..then sye marah cos almost 2 week..dier try paed...paed ceh dh nk kene someting cam ke saluran tinge etc2 tuh laa...tk ingt sori...

p/s : pandangan saye jek tau kak...tk semesti betul n tk semesti slh tau...bg sye g jek carik paed klo teruk2 ni..or jenis2 spital beso2 kpj ker..sjmc sekaum2 tuh laaa....

iEfa said...

oih mak pjgnyer...huhuh sori..tk perasan men type...sbb maisarah pon bru baek demam..ade saki baki batuk..musim laa ni kot kak...

nieda said...

kalau saya klinik first x jln, mmg akan pergi klinik lain jer unless kalau pergi pakar..pendapat saya shj

liza said...

mcm kes wafiy dulu..aku pergi kat klinik yg biasa pg je dulu..then tak ok2 gak..aku terus carik pakar n bawak ubat yg klinik dulu bg..jumpa pakar ni senang..dia check anak kita betul2 n bg ubat yg sesuai..alhamdulillah terus ok..apa pun sebagai ibu,ko nak anak ko cepat sembuh kan..:)..we will do anything we can..

Yati said...

Yati setuju dengan pendapat pertama dari eida. Ubat hospital paling elok. Dah selalu dah terjadi kat kami, 3-4 kali pi klinik panel dan klinik tak panel tapi tak baik, bila pi hospital amik ubat, terus baik.

fabulous.farah said...

untuk baby tak tahu..tapi kalau diri sendir kalau g klinik tak calan g cr klinik lain

mancet said...

farah.ikut exp aku .kite mmg kene visit byk klinik dh doctor...sebab every doctor pendapat dan skill lain2..even doctr sendiri ckp lain doctor kasi lain mixed on medicine huhuhu..so kene la gak try mane yg serasi..even kite yg besa ni pon mcm tu..lagilah baby..alhamdulillah skang basil dh sihat....aku kn ade ade buat entry psl tak percaye kt doctor nih hukhukk

aku papehal tak baik sakit..mintak refer letter je terus gi specialist..kan ade medical card :P
tp satu hal gak kalau pegi specialist pon ko kene tanye gakla paed2 yg bagus..sebab hosp ni tau jela.,,sikit2 nk admit hukhuk

skarang dh jumpe paed yg sesuai tuk anak aku..

so kesimpulannye..kene try gakla klinik lain dulu..kalau tak elok gak..ko mintak je refer letter :P

lin muhamad said...

klu ikt pendapat aku plak..ni psl kes telinga sara yang menanah dulu tu la..memula gi klinik panel kecik je kt sini.dia tak kasik ubat pun.cam halai balai je dia tengok.pastu caj mahal.pastu pi klinik kerajaan pun same. takat kasik antibiotik jek.ubat titik teliga tak kasik lgsg. kitorg fedup terus gi hospital pakar annur bangi(terus set appointment ngan pakar ent). sgt puas ati.2x visit je dh baik(2nd visit nk cek either dh ok tak telinga sara).then now klu sara selsema ke,kitorg sendiri ke yang sakit memang pegi sana.tak pegi dah klinik panel kecik/klinik gomen tu..setakat ni takde mslh lagila ngan annur.

LiTtLe^m3 said...

erkk.. farah.. baiti tak der anak tapi baiti selalu kena viral fever (tak gheti nak baik2) so normally visit the same doctor. baiti ada fav doc tapinya jauh kat taipan. katalah first time tu gi jumpa doctor lain tapi x baik gak so baiti akan jumpa doc kat taipan ni dan bawa sekali ubat yg doc dr klinik lain bagi tu. so doc tu leh tau gak la historynya.

semut-terbersin said...

yer betul akter baiti..kalo nak tuka klinik, bawak laa ubat yg doc sebelum ni prescribe..aku slalu baut camtu..so die bleh tau doc sebelum kasi obat ape

mommy kam said...

farah,

i biasa pegi klinik biasa.. kalau x baik lagi after 3 days, i'll go to the same clinic jugak so they could change the medicine ke apa kan.. pastu kalau x jalan gak, bila pegi lagi sekali mesti dia refer to paed..

tapi kadang2 i pegi paed terus je.. hehehe.. tapi make sure u taula ur son tgh makan ubat apa so even u pg doctor mana pun lepas tu, dia taula which group of medicine yg dia nak bagi..

but my doctor tu selalu dia kata monitor dulu kalau x baik baru amik ubat kalau x baik jugak baru amik antibiotik.. children ni x elok byk2 amik antibiotik nanti dia boleh jadi immune to the antibiotic.. erk.. betul ke ni.. tapi something to that effect la :)

panjang pulak my comment :)take care!

Awards ~~thank you!