Wednesday, March 31, 2010

I'm a survivor!

Remember entry saya mengaruk tu?? hmm okla okla since ramai yang tanye nape..saya bgtaula sikit yer hal sebenar..

saya mengaruk sebab saya tak dapat increment dan probably bonus saya zero jugak..mane la tak hangin kan..last year the same thing happen to me!!

eh banyak cantekk! mentang2 la aku ni senyap je pasal hal last year tu..lagipon hal last year salah saya jugak sebab saya sendiri yang rate diri sendiri rendah dalam kpi (sebenarnye saya sendiri tak tahu mcm mane nak rate dan takde siapa advise..lepas tu saya cuti bersalin dan takde sape pon peduli pasal kpi saya tu.. bila dah kuar bonus..baru tahu)

so tahun ni..saya dah make sure saya letak rate untuk diri sendiri kire average la..kang saya letak tinggi2 kan orang kate perasan bagus lak kan..saya dah compare dah ngan staff lain pon..semua pon dalam average markah yang sama.

tapii saya tahu..bila sampai bende ni kat bos..bos akan ubah tau markah tu ikut suka die la..die rase orang ni die suke..die naikkan la lagi..kalau die rase die tak suke die turunkan la.. so anda paham la kan saya dalam kategori yang mane..

saya malas nak citer panjang2 sebab nanti korang yang baca pon serabut..

saya skang ni dalam proses mendapatkan hak saya semula..ape yang bos saya rate saya tu memang tak padan lansung dengan kerja yang saya buat..seolah2 macam saya ni datang kerja..korek idung..pergi toilet..pergi makan..pastu balik = tak buat kerja lansung!

saya dah confront dengan bos saya dan beritahu direct yang saya memang tak puas hati..saya dah bagitau HR pasal bende ni dan skang ni saya dah buat appointment dengan GM untuk discuss pasal issue saya ni..yer GM aku tu sibok gile byk sangat meeting sana sini..nak terjah je kang rase tak professional lak.

saya akan fight sehabis boleh yer..doakan semoga semuanye berjalan lancar..

saya bukan setakat tak puas hati pasal bonus dan increment yang ntah bape sen tu sangat..yang paling penting ialah reputation saya..bila dah 2 tahun berturut2 saya dapat kpi yang corot..agak2 ape manager lain pandang saya ni..katela esok2 ade future manager yang memang tak kenal saya lansung lepas tu ambil alih department ni dan tengok pada history saya..tentula buruk kan?

Last but not least..meh layan gamba afif dengan hat barunye ekekeke..ni la penyejuk hati saya..kadang2 bila stress macam ni secara tak sengaja saya marah die lebih2 tau padahal die bukan paham ape pon pas marah terus peluk afif and nangis...sedih sgt.

24 comments:

mancet said...

comel nye afif pakai hatttt

liza said...

teruskan berjuang..claim hak ko..btw,comelnya afif tu

MOMMY NADIA said...

owh dear..kalau I pun akan berjuang sama..!
We all just finalized the KPI,since I br join company nih..my boss siap sound,"u takpe br 1st year"..dlm hati..boss,I buat keje semua org,takkan nak rate I average sb I br..cit!!sgt tension!!last week mmg geram..walaupun depan boss senyum ku terkumat-kamit aje!!

so Farah..gud luck!!

semut-terbersin said...

ha'a comel gila afif pakai hat tuu...
good luck farah! sama laa kita..
aku pon last year sebok bersalin, kpi tah apa2 je..sebbayek mmg semua org takde increament..
thn ni kalo kene lagik cam taun lepas, aku nak bersuara..
derang ni kalo kita diam, die pijak kepale kita..die ingat kita tak kesah..

Drama Mama said...

haaa cutenya afif pakai hat!! terus rasa nak beli jugak untuk irfan! haha

betul farah, kena fight for ur right. just because u diam doesn't mean u agree kena tindas camtu kan. all the best to u, insyaAllah moga u get what's rightfully yours. ameen!

hijauoren said...

aku ase afif elok pakai hat lg.. lindung kepale die.. sbb aku ase die lg comey kalo x nampak rambut @ ala2 botak..

hehe ske2 aku je..

laser kan je farah bos cenggitu..... xpon ko ckp laju2 ngn gm ko tu... dlm pd ckp laju2 tu, ko hamburkan la serbe sedikit caci maki sumpah seranah kt bos dept ko tu.. pastu konfem die revised balik kpi ko =p

iEfa said...

woww hebat nyer kak...klo sye cam tk berani jek..tp may b sbb ni dh thn ke 2 kan kene bende same...bagus2...bleh jd sumber inspirasi...

nwey pas akak jumpe bos..aper reason dier turun kan kpi akak...zalim nyer...ishkk kot tk de increment tp bonus superb tkpe laa..

iEfa said...

nwey alif mg tomey2...hihih kan sijukk ati tgk muke anak

azzamoro said...

sabar yer farah.. aku harap ko dpt perjuangkan hak ko.. take care..

atulhani said...

kesian ko jadi "kambing hitam".. tapi aku kat sini pun tak puas hati dgn management. Kadang2 dorang rate tak ikut performance kita, masih berpandukan seniority dan yang kiss ass.. aku pun kecewa dgn result appraisal tahun ni, sbb thun lpas outstanding, tahun ni average je. Alasan boss, bagi peluang kat orang lain etc sbb sini ramai exec.. sabar je lah.

|| NaFiRaa || said...

memula baca citer u.. ai pon geram.. tapi bila dh tgk muka dak afif kai topi tu.. trus senyum..hehehehe

semoga berjaya!! berjuang habis-habisan k!

aNnAsUe'G said...

lalalala..afif comel hidung bkilat. ;)
setuju sgt2, kite buat keje teruk2 pon diorg still kate kite tak buat keje mgg melampau la kan. geram sbb perangai bos lebih kurang! huh.

fizamior said...

good luck farah.. aku tau ko mesti dpt punye...
:D

Cikpid said...

owh..chomel nye laa Afif ni pakai topi..
Afieq x suke..letak laa ape2 pon kat kepala die..msti die tarik..

Aku harap ko akan berjuang n mndapatkan hak ko..
its not everythings about money..but its your reputation jugak kan?

Bak kata ko tu laa Farah..kalau manager baru masuk..die akan judge ko base on that plak kan susah..

Aku doakan yg terbaik untuk ko

isabelle said...

u ugut je nak bwk ke jabatan buruh.hehehe.

hehe.comel afif pakai hat.

mummy_adam said...

all the best farah..

comel nyer afif pakai hat :)

Amalina said...

yeahhh farah!!!go ahead.bos ni bukan ley bg muka sgt.bila kite diam2...dia ingat kta nak ikut ckp dia jee...kasi taruk sekalii...:D

Intan said...

Yelah farah, tak kan nak biar org rate kita yg tak sepatutnya kan...go farah and gud luck dlm mempertahankan ur rights :)

Afif so cute okeh!

fabulous.farah said...

sabar farah. insyaallah ape yang farah perjuangkan berbaloi..go for it! chayyok2

Yati said...

Farah,
may the force be with you.
Masa Yati kerja dulu pun, kena juga ni. Yati rate diri sendiri tinggi. Bila boss tanya, kenapa rate tinggi, sebab rasa kita deserve sebab dah kerja elok. jadi dia pun bagi. You go claim what you deserve, good luck ya!

p!nkerton said...

saba ye farah. tak salah kita fight for hak kita. good luck!

yatie chomeyl said...

good luck farah. hope u berjaya dpt kan hak u tu. all the best dear

kyra said...

Farah,u should fight for it!good for u!no increment n bonus is totally unacceptable macam kita tal buat keje langsung.kawan aku duly Ada yang nasib sama ngan Kau.kerja teruk2 pastu dpt satu,boss ckp sebab kena balance up org dpt 4 so kena Ada org dpt 1 kan so dia simply pilih member aku.masalah nye 3 tahun berturut jugak.mentang2 la member aku ni pendiam.so yeah,hopefully u get transferred to other deprtment.chaiyokkk!!!

5577 said...

yup, i believe u shud fight too..
bagus bagus farah, anda berani.. bos mcm tu harus dicomplainkan saja..tabik spring kat u..


mcm kes i, bos yg ada skrg semua pun cilaka n haprak.. n kitorg semua takleh buat apa, sbbnye kekasih gelap dia bukan je seorang partner tp exco partner.. backup besar beb.

tu yg abis semua org lama dlm dept i kena cantas.. jdnye its time for me to go gaklaa, last skali i decide to work from home ja, sbbnye i realize, i ni jenis org yg tak bleh blaa la ngan politik haramj*d*h ni semua, mmg org ckp benda ni biasa semua tmpt ada, tp i mmg takleh terima laa.. jd hrp2 nye menjadilah nnti..

Awards ~~thank you!